BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, July 17, 2009

KURK

Arvan, et kurk on täiesti õigustamatult alahinnatud


Just täpselt seda ma arvan. Küllaltki tihti kuulen teisi mainimas peale seda, kui kurgiviile täis kausiga neist mööda jalutan, et “sealt ei saa ju midagi”. Vaidlen vastu. Olen alati olnud arvamusel, et tühjasid toiduained ei ole olemas. Kõikides on kas midagi head või midagi halba. Kuuldes inimesi lausumas, et “seal ei ole midagi peale vee” ei saa ma vaiki olla. Võtsin endale kohustuseks kummutada müüt kurgi tühisuse kohta.
Me kõik ilmselt teame, milline tavaline kurk välja näeb, seega ma sellel teemal ei peatuks.
Toiteväärtus
100 g koorimata kurki sisaldab (tegemist keskmiste andmetega):
energiat 20 kcal
süsivesikuid 3,63 g (sellest suhkur 1,67 g)
rasva 0,11 g
valke 0,65 g
vitamiin A 223.60 IU
vitamiin B1 (tiamiin) 0,027 mg (2%) *
vitamiin B2 (riboflaviin) 0,033 mg (2%)
vitamiin B3 0,098 mg (1%)
vitamiin B5 0,259 mg (5%)
vitamiin B6 0,040 mg (3%)
vitamiin B9 7 μg (2%)
vitamiin C 2,8 mg (5%)
kaltsium 16 mg (2%)
raud 0,28 mg (2%)
magneesium 13 mg (4%)
fosfor 24 mg (3%)
kaalium 147 mg (3%)
tsink 0,20 mg (2%)
Kasu tervisele
Kurgi viljaliha koosneb peamiselt veest, kuid sisaldab ka askorbiinhapet (C-vitamiini), mis aitab tasandada nahaärrituseid ja vähendada turseid. Kurgi koor on rikas kiudainete poolest ja sisaldab mitmeid kasulikke mineraaltoitained, sealhulgas ränidioksiidi, kaaliumi ja magneesiumi.
Kiirgav ja sädelev jume
Ränidioksiid kurgis mängib olulist rolli tervisliku sidekoe (lihased, kõõlused, kõhred, luud jne) saavutamisel. Kurgimahla soovitatakse sageli kui head ränidioksiidi allikat. See aitab parandada jumet ja naha tervist. Lisaks on kurgi kõrge veesisaldus tunnustatud keha hüdreerimise allikas, mis aitab saavutada õhetavat ja ergast nahka. Kurki kasutatakse ka paikselt erinevate naha probleemide korral, sh paistetused silmade all ja päikesepõletus.
Lihtne viis suurendada oma kiudainete ja vee tarbimist
Tarbida piisavas koguses kiudaineid on enamuse jaoks keeruline. Lisades salatitele kurki, oled saanud hea viisi suurendada oma kiudainete tarbimist, kuna kurk on looduslikult pakendatud lisavedelikega, mida su keha vajab, et seedida kiudaineid. Lisana saad ka veel vitamiin C-d, ränidioksiidi, kaaliumi ja magneesiumi.
Kõrge vererõhk? Kurk aitab teil rahuneda
On tehtud uuringuid, mis on tõestanud, et kõrge kaaliumi, magneesiumi ja kiudainete sisaldus toidus aitab alandada vererõhku.
Ajalugu
Kurgid on pärit enam kui 10 000 aastat tagasi Lõuna-Aasiast. Sealt liikus see Indiasse ja teistesse Aasia osadesse. See oli väga populaarne Egiptuses, Kreekas ja Roomas, mille elanikud ei kasutanud seda pelgalt toiduna, vaid teadsid ning tundsid ka selle kasulikke omadusi nahahaiguste ravimisel.
Kuidas valida ja säilitada
Kurgid on väga tundlikud kuumusele, seega tuleks poes valida selliseid, mida hoitakse jahedas. Nad peavad olema kõvad, otstest ümarad ning nende värv peab olema särav keskmise ja tumerohelise vahel. Vältida tuleks kurke, mis on kollased, pundunud, pehmete kohtadega (kus saab näpu sisse vajutada) või on otstest kortsus. Kuigi paljud inimesed on harjunud ostma kurke, mis on vahatatud, on soovitatav valida siiski neid, mida ei ole vahatamisega töödelud. See kindlustab, et sa ei tarbi vaha ning kemikaale.
Kurgid tuleb hoida külmikus, kus nad säilivad mitu päeva. Kui sul ei kulu kogu kurk toidutegemise juures ära, siis pakenda ta kindlalt kilesse või kinnisesse karpi, et ta ei kuivaks. Parima kvaliteediga kurk tuleb ära tarvitada ühe-kahe päeva jooksul. Samuti ei tohi kurki jätta toatempertuurile, kuna see põhjustab kurkide närbumise.

IDA ARMUKUNST

http://www.parnu.ee/raulpage/ida/

Õnne valem: jäta koolnud hobune rahule‏-Ed Foreman

Kui oled omadega ummikusse jõudnud, võivad sind aidata kaheksa soovitust, mille on pannud kirja Ameerikas ja mujalgi tuntud Ed Foreman. Tavalise talupoisina sündinud, teenis ta 26-aastaselt esimese miljoni, sai 28-aastaselt kongresmeniks ja nüüd õpetab teistelegi, kuidas hästi elada.


Mõtle järele, mille ümber su mõtted õigupoolest keerlevad. Kui tabad end mõtlemast haigustele ja ebaõnnele, “vaheta kanalit” ja mõtle hoopis sellest, mida sa tahaksid, et juhtuks!


Kui juhus veeretab su teele midagi ootamatut, mine sellega kaasa. Inimesed, kellel veab, haaravad tavaliselt ootamatult ilmunud võimalustest kinni.

Usu, et juhtub midagi head. Ootused lähevad ikka mingil moel täide.

Kui juhtub midagi halba, vaata asja head külge, näiteks küsi: “Mida ma võiksin sellest õppida?” “Kuidas saan seda edaspidi vältida?” Ära takerdu halba, vaid mine eluga edasi!

Kui hobune kooleb, roni sadulast maha! Ära kuluta raha ega energiat juba ette luhtuma määratud üritustele.

Ära otsi armastust valest kohast. Ma ei räägi mitte ainult mehe ja naise vahelisest tundest, vaid ka armastusest asjade vastu. Asjadel pole viga midagi, aga arvamus, et mingi asi või paik teeb õnnelikuks, on puhas meelepete. Õnn on meeleseisund, mille puhul meie mõtted on peaaegu kogu aeg meeldivad.

Läbikukkumine on sinu VALIK, distsiplineerimatuse tulemus. Kui me ei saavuta midagi, mis see ka poleks, oleme ise nii valinud, sest oleme tegelnud pigem millegi muuga, seadnud prioriteediks midagi muud. Niisiis, kui milleski põrud, on selle põhjuseks sinu enese otsus selles läbi põruda.

Sa ei “saa” depressiooni ega “saavuta” õnne. Sa hoopis “lood” need omaenese mõtetega, mis sul peas on. Vali hoolikalt raamatuid, mida loed, vali ka seda, mida sa kuulad ja inimesi, kellega suhtled.


Paulo Coelho raamatud‏

lk 44-45

Mõnikord haarab meid ohjeldamatu kurbus, rääkis ta. Taipame, et tolle päeva nõiduslik hetk on möödas ja me ei ole seda märganudki. Ja elu paneb siis oma võlu ja annid meie eest peitu.

Peame kuulama last, kes me kunagi olime ja kes ikka veel on meie sees alles. Too laps mõistab nõiduslikke hetki. Võime lämmatada tema nutu, kuid me ei saa tema häält vaikima sundida.

Laps, kes me kunagi olime, elab endiselt meie sees. Õnnistatud on lapsed, sest nende päralt on taevariik.

Kui me ei sünni uuesti, kui me ei suuda õppida vaatama elule lapsepõlve süütuse ja tarmuga - siis ei ole mõtet edasi elada.

Enesetapuks on mitmeid mooduseid. Need, kes püüavad tappa keha, rikuvad Jumala seadust. Need, kes püüavad tappa hinge, rikuvad samuti Jumala seadust, kuigi nende süütegu ei ole inimeste silmis nii nähtav.

Pangem tähele, mida laps meie südames räägib. Ärgem tundkem tema pärast häbi. Ärgem laskem tal hirmu tunda, sest ta on üksi ja teda ei kuulata peaaegu kunagi.

Laskem sel lapsel meie elu ohjad mõnikord enda kätte võtta. Laps teab, et kõik päevad on isemoodi.

Laskem tal jälle tunda, et teda armastatakse. Olgem selle lapse meele järele - isegi kui see tähendab, et tuleb käituda teistmoodi, kui oleme harjunud, ja isegi kui see teiste meelest tobe tundub.

Pidagem meeles, et inimlik tarkus on Jumala silmis hullus. Kui me kuulame last oma hinges, löövad meie silmad särama. Kui me ei kaota sidet selle lapsega, ei kaota me ka sidet eluga.

Neale Donald Walsch‏-"Jutuajamised Jumalaga"

Esimene asi, millest tuleb universumi puhul aru saada, on see, et ükski tingimus ei ole "hea" ega "halb". See lihtsalt on. Kõik on suhteline. Teiseks tuleb teada, et kõik tingimused on ajutised.
Miski ei püsi sama, kõik muutub. Mis moodi asi muutub, oleneb sinust.

Sa ei saa seda, mida palud ega või saada midagi, mida sa tahad. Seda sellepärast, et sinu palve ise on kinnitus millegi puudumisest ja sinu ütlemine, et sa tahad mõnd asja, toimib nii, et toob selle täpse kogemuse - tahtmise - sinu reaalsusesse.
Sestap ei ole õige palve saamapalve, vaid tänupalve.
Kui sa tänad ette selle eest, mida sa soovid kogeda oma reaalsuses, tunnistad sa seega, et see on olemas... tegelikkuses.

Universumis ei ole ohvreid, on ainult loojad.
Inimhinge eesmärgiks maa peal pole mitte õppida, vaid näidata kõike seda, mida ta juba teab.
Rakendada oma teadmisi ja luua ennast uuesti oma kogemuse läbi.
Sina ise oled oma reeglite tegija. Sina ise sead endale piirid ja sina ise otsustad, kui hästi sa oled toiminud.
Sa ei pea midagi tegema. Sul pole mingeid kohustusi. Ainult võimalus.
Ei ole midagi, mida sa ei suudaks olla; ei ole midagi, mida sa ei suudaks teha. Ei ole midagi, millest sa ilma peaksid olema.

Elu on looming, mitte avastus.
Sa ei ela igat päeva selleks, et avastada, mis sel sinu jaoks on, vaid selleks, et luua seda.
Sinu loomisvahendid on mõte, sõna ja tegu.
See, millest sa mõtled, kuid mida sa välja ei ütle, toimib ühel tasandil.
See, millest sa mõtled ja räägid, toimib teisel tasandil.
See, mida sa mõtled, räägid ja teed, avaldub sinu tegelikus elus.

On ainult üks moodus, kuidas midagi oma elus muuta. Sa pead muutma oma mõtet selle kohta.
Kujuta oma elu ette sellisena, nagu sa seda näha tahad - ja liigu selle poole.
Sul tuleb õppida jälgima oma mõtteid; mõtlema sellest, mida sa parajasti mõtled.
Kui mõni loominguaspekt sind ei rõõmusta, siis vali uuesti. Kutsu esile uus reaalsus.
Mõtle uus mõte. Ütle uus sõna. Tee uus asi.
Mõtle, kes sa tahad olla, mida teha ja omada. Mõtle sellest sageli, kuni see saab sulle täiesti selgeks. Siis, kui see on sulle täiesti selge, ära mõtle enam millestki muust.

Maailm on selline, nagu ta on, teie pärast ja teie valikute pärast, mida te olete teinud - või jätnud tegemata.
Sinu elu on selline, nagu ta on, sinu pärast ja sinu valikute pärast, mida sa oled teinud - või jätnud tegemata.

See, mida te teete teistele, teete te iseendale; mis te jätate teiste jaoks tegemata, jätate te tegemata iseenda jaoks; teiste valu on teie valu ning teiste rõõm on teie rõõm, ja kui te ütlete selle mingist osast lahti, siis ütlete te lahti iseenda ühest osast.

Kõik inimolendite teod põhinevad kas armastusel või hirmul.
Hirm mähib meie kehad riietesse, armastus lubab meil seista alasti.
Hirm klammerdub kõige külge, mis meil on, armastus annab kõik ära.
Hirm hoiab kõvasti kinni, armastus laseb minna.
Hirm tekitab viha, armastus vaigistab.
Hirm ründab, armastus lepitab.
Iga inimmõte, sõna või tegu põhineb emmal-kummal emotsioonil. Selles suhtes ei ole valikut, sest pole midagi muud, mille vahel valida. Aga nende kahe vahel on meil vaba valik.

Sa ei tohiks teha oma armastusest liimi, vaid pigem tee sellest magnet, mis esmalt tõmbab ligi, siis keerab ringi ja tõrjub eemale, et nood, kes on ligi tõmmatud, ei hakkaks uskuma, nagu peaksid nad ellujäämiseks sinu külge kleepuma.
Miski ei saa tõest kaugemal olla. Miski ei saa teisele inimesele hukatuslikum olla.
Las sinu armastus tõukab sulle kallid inimesed maailma ja laseb neil täielikult kogeda seda, kes nad on. Sellega näitad sa tõelist armastust.

Suhte eesmärk on otsustada, missugust osa endast sa tahaksid välja näidata, mitte missugust osa teisest sa saaksid vangistada ja hoida.
Keskendumine teisele - teisest kramplikult kinnihoidmine - ongi see, mis põhjustab suhete purunemise. Kellegi vajamine on kiireim viis suhte surmamiseks.

Sinu suhetes valitseva segaduse põhjus peitub selles, et sa püüad alati ära arvata, mida teine inimene tahab ning mida teised inimesed tahavad, selle asemel et selgitada, mida sina tõeliselt soovid.

Kui sa ei suuda armastada iseennast, ei suuda sa armastada ka teist inimest. Paljud inimesed teevad selle vea, et otsivad armastust enese vastu armastusest teise vastu. Nad astuvad suhtesse lootusega ennast leida, aga hoopis kaotavad enda.
Iga suhtes osaleja muretsegu ainult oma Mina pärast, mitte teise Mina pärast.
Kõige armastavam inimene on see, kes keskendub oma Minale.
Sinu kõige esimene suhe olgu alati iseendaga.

Alusta sellest, et räägi endale tõtt iseendast. Seejärel räägi endale tõtt teisest.
Seejärel räägi teisele tõtt iseendast. Seejärel räägi teisele tõtt temast endast.
Lõpuks räägi kõikidele tõtt kõigest.
Tõde annab sulle vabaduse.

Aega ei ole olemas. Kõik asjad toimuvad korraga, kõik sündmused leiavad aset samaaegselt.
Sina oled see, kes liigub, mitte aeg. Aeg ei liigu. On ainult Üks Hetk.
Kõik, mis kunagi on aset leidnud ja mis kunagi aset leidma hakkab, see leiab aset praegu.

Elu mõte ei ole kuhugi jõudmises, see on märkamises, et sa oled juba kohal, oled alati olnud.
Sa oled, ikka ja igavesti, puhta loomise hetkes.
Kogu rõõm on loomises, mitte selles, mis järgneb.
Seega on elu mõte luua ja oma loodut kogeda.

Sa oled tulnud sellesse ilma sellisel viisil sellel ajal ja selles kohas, et Tundma Saada, Kes Sa Oled - ning luua seda, Kes Sa Soovid Olla.
Selline on kogu elu eesmärk.
Elu on jätkuv ja lõputu taasloomise protsess.

Sul ei ole vaja kuhugi minna. Sul ei ole vaja midagi teha.
Sa ei pea olema keegi muu, kui ainult see, kes sa oled just praegu.
Sa oled teel eikuhugi.

Kui sa annad endale loa võtta oma teel vastu kõik, mis elul pakkuda on, siis avastad, et tal on pakkuda enam, kui sa iialgi kujutlenud oled.
-------------------

Väljavõtted raamatust "Jutuajamised Jumalaga: ebatavaline dialoog"

Deepak Chopra EDU SEITSE VAIMSET SEADUST‏

Internetis saadaval: http://www.parnu.ee/raulpage/edu/

Koosneb:
1. Puhta potensiaalsuse seadus
2. Andmise seadus
3. "Karma" ehk põhjuse ja tagajärje seadus
4. Vähima pingutuse seadus
5. Tahte ja soovi seadus
6. Kiindumatuse seadus
7. "Dharma" ehk elu eesmärgi seadus


Suurepärane raamat ja nagu autor isegi mainib, võib seda nimetada ka "ELU seitse vaimset seadust". Vaikuses on jõud!!

VEE VARJATUD SÕNUMID "Masaru Emoto"‏





esimesed lõigud/tsitaadid-


lk 15
"Iga inimese keha koosneb keskmiselt 70% ulatuses veest. Looteeas on vee osakaal isegi suurem-99 protsenti.Sündides koosneme niisiis 90% ulatuses veest, ning täiskasvanuks saades langeb keha vee sisaldus 70%-le. Vanemas eas moodustab vesi meie kehast tõenäoliselt 50%. Teisisõnu, kogu elu vältel eksisteerime suures osas veena"

lk18
"Vesi ringleb kõikjal maakeral, liikudes läbi meie keha ja levides ülekogu maailma. Kui me suudaks lugeda vee mälus sisalduvat informatsiooni, saaksime lugeda eepiliste mõõtmetega lugu.
Vett mõista tähendab mõista maailmaruumi, looduse imesid ja elu ennast. "

lk19
"Pole olemas kaht ühesugust lumekristalli. Miljonite aastate vältel pole kunagi kahte ühesugust lumehelvest maha langenud"

lk20
"Kui su süda ütleb, et miski on võimalik, siis on see võimalik"

lk22
"Kõik klassikalise muusikaga mõjutatud veeproovid sisaldasid omanäolisi ja sümmeetrilisi kristalle. Vastupidiselt hevimuusikaga mõjutatud veeproovidele, milles tekkisid parimal juhul ebasümmeetrilised ja deformeerunud kristallid"

lk23
"Veeproov, mis oli kandnud silti "Suur tänu!" , sisaldas kauneid sümmeetrilisi kristalle. Aga veeproov, milles oli kleebitud silt "Rumal" moodustas analoogseid kristalle veega,mis oli kuulanud hevimuusikat"

lk24
"Sõnad on hinge peegel. Seega avaldab meie vaimuseisund meie kehast 70% moodustavale veele suurt mõju ja selle mõju meie kehale ei ole just väike. Tavaliselt on terved inimesed ka heatujulised. Tõepoolest, terves kehas terve vaim.

lk25
"Millisel moel on see maailm siis väärastunud? Need on inimhinges tekkinud väärastused, mis mõjutavad kogu maailmaruumi. Nii nagu tiiki kukkunud veetilk tekitab lõputu jada võnkeid, mõjutab üks väärastunud inimhing omal moel kogu maailma.Kuid lootust siiski on.On olemas pääsetee, mille nimi on "tänu ja armastus" ."






lk27
" Universumi mõistatuse lahenduse võti peitub selle seiga teadvustamises, et inimene koosneb peaasjalikult veest. Ümbritsevat maailma sellest vaatenurgast uurides hakkame nägema asju, mida me pole osanud kunagi varem märgata.
Inimese elus toimuvad erinevad sündmused peegelduvad vees.Indiviid ja ühiskond moodustavad ühe suure ookeani; lisades sinna ühe tilgakese, osaleme sel moel ühiskonna loomises. "

lk30
"Veekristallide pilte vaadates oleme justkui ime tunnistajaks. Meie teadvuses leiab aset nihe, mis toimub peaaegu momentaalselt . Muutus on niivõrd kiire, et lõpuks ometi võime oma silmaga näha kõike seda, mida juba ammu mõelnud või tundnud oleme"

Jõud sinu sees"- autor Louise l. Hay‏



Kui sa andesta ja lased vabaks, siis ei lange
mitte ainult rakse koorem sinu õlgadelt, vaid
avaneb ka uks enesearmastuse juurde.



10 võimalust enda armastamiseks

1. Lõpetada enda kritiseerimine.

Suuri raskusi kogeme siis, kui peame end halvaks. Me kik muutume - kõik. Iga päev on uus ja me toimime pistu teistmoodi kui päev varem. ...
Äärmiselt vajalik on ennast väärtustada ja hinnata, sest kui me tunneme, et ei ole küllalt tublid, leiame alati võimaluse jätta ennast viletusse...
Me kõik oleme mingi moel ebakindlad, sest oleme inimesed. Õppigem mitte taotlema täiuslikkust. Kohustus olla täiuslik asetab meile tohutu koorma ega lase näha neid eluvaldkondi, mis vajavad tervendamist. Võiksime hoopis avastada endas loomingulisi võimeid ja eripärasid ning hinnata ennast nende omaduste pärast , mis muudavad meid teistest erinevaks. Igaühel meist on oma ainulaadne roll siin maa pea ja ennast kritiseerides tumestame me seda.

2. Peame lõpetama enda hirmutamise.

...
Kui leiad, et keerutad peas harjumuispäraselt mõnd negatiivset mõtet või olukorda, leia mingi kujutluspilt, milega sa tahaksid seda tegelikult asendada. Selleks võib olla kaunis vaade, päikeseloojang, lilleaed, sport või miski muu, mida armastad. Kasuta seda kujutluspilti iga kord, kui avastad, et hirmutad ennast.

3. Veel üks võimalus on olla enda vastu õrn ja lahke ja kannatlik.
...
Kannatalikkus on väga võimas tööriist. Enamik meist ootab kohest tasu. Me peame saama soovitu just nüüd. Meil pole kannatust oodata. Me ärritume, kui peame järjekorras ootaam või satume liikuluses ummikusse. Me tahame kohe saada kõiki vastuseid ja kõiki hüvesid.
.....
Kõik, mida hakkad õppima, võtab aega. Kui asud esmakordselt midagi tegema, siis tundub, et see ei tule õigesti välja.
...
Vead on kivi, millele astume. Nad on väga väärtuslikud, sest nad õpetavad meid. Ära karistra ennast vigade pärast. Kui tahad vigadest õppida ja edasi areneda, siis on iga viga samm teostumuse poole.

4. Me peame õppima oma meele vastu kenad olema.

Ärme vihakem ennast negatiivsete mõtete pärast. Me võime mõelda nendet kui meid ülesehitavatest, mitte mahasuruvatest mõtetest. Me ei pea ennast negatiivsete kogemuste pärast hukka mõistma. Me võime nendest kogemustest õppida. Olla enda vastu kena tähenab lõpetada igasugune hukkamõistmine, süüdistamine, karistamine, valu tekitamine.
Abiks võib olla lõdvestumine. See on tingimata vajalik sisemise jõuga kontakti saavutamiseks, sest kui oled pinges ja hirmunud, suled sa oma energia. Keha ja meele lõdvestumiseks kulub päevas ainult mõni minut. Sa võid teha igal ajal paar sügavat hingetõmmet, sulgeda silmad ja vastada kogunenud pinge. Välja hingates keskendu ja lausu endamisi : "Ma armastan sind. Kõik on hästi." Sa tunned end kohe palju rahulikumana. Sa lood sõnumeid, mis ütlevad, et sa ei pea läbi elu minnes olema kogu aeg pinges ja hirmunud.
...

5. Järgmine samm on enda kiitmine.

Kriitika murrab sinu vaimu, kiitmine ehitab selle üles. Tunnusta oma jõudu, oma jumalikku mina. Me kõik oleme lõpmatu mõistuse väljendused. Endaga pragades pragad sa jõuga, mis sind on loonud. Alusta väikestest asjadest. Ütle endale, et sa oled suurepärane. kui teed seda ainult üks kord ja siis loobud , siis see ei toimi. Jätka, isegi kui kiidad ennast vaid minugi korraga.
.....
Luba endal vastu võtta head, ükskõik, kas sa oled selle enda arvates ära teeninud või mitte...

6. Ennast armastada tähendab endale toeks olla.

Mine sõprade juurde ja luba neil ennast aidata. Sa oled tegelikult tugev, kui palud abi siis, kui sul seda vaja on. Nii paljud on õppinud sõltuma ainult endast ja rahulduma enesega. Sa ei suuda abi paluda, sest sinu ego ei luba seda.
...

7. Armasta negatiivset endas
See kõik on osa sinust nagu meie kõik oleme osa Jumala loomingust. ...NIi sina kui ka mina oleme teinud negatiivseid valikuid ka kui me ikka veel karistame ennast selle eest, muutub see harjumuspäraseks mudeliks ning meil on raske neist lahti lasta ja minna edasi postiiivsete valikute juurde.
...
Ükskõik millises netagiises olukorras sa ka poleks, sellel on oma põhjus, muidu ei oleks su elus seda situatsiooni tekkinud.
...
Olgu meie negatiivsed mudelid millised tahes, me võime õppida rahuldama neid vajadusi positiivsemal viisil. Seepärast on väga tähtis esitada endale küsimus: "Mis hinda ma selle kogemuse eest maksan? Mida positiivset ma sellest saan?" Meile ei meeldi sellele küsimusele vastata. KUi me aga vaatame endasse ja oleme enda vastu ausad, siis leiame vastuse.
...

8 Hoolitse oma keha eest.
Mõtle oma kehast kui imelisest majas, kus sa mõnda aega elad. Sa ju armastad oma kodu ja hoolitsed selle eest?
...

9 Töö peegliga
Vaata peeglisse ja ütle :"Ma armastan sind. MIda ma täna sinu heaks teha saan? KUidas ma saan teha sind õnnelikuks?" Kuula oma sisemist häält ja tee seda, mida kuuled. VÕib - olla sa ei saa mingeid sõnumeid, millest alustad, sest oled harjunud endaga tõrelema ega oska vastata lahekele armastavale mõttele.
Kui päeva jooksul toimub midagi ebameeldivat, astu bma peegli ette ja lausun: "Ma armastan sind ikkagi" Sündmused tulevad ja lähevad, armastus enda vastu on aga püsiv, see on kõige olulisem oamdus sinu elus üldse.
...
Peegli ees saab ka andestada. Anna andeks endale ja teistele. Sa võid peegli ees teiste inimesga rääkida, eriti kui kardad nendega kõneleda silmast silma.
...
Need, kellel on enda armastamisega probleeme, on peaaegu alati inimesed, kes pole valmis andestama, sest mitteandestamine suleb armatuse ukse. Kui me andestame ja laseme lahti, siis ei lange mitte ainult tohutu koorem õlgadelt, vaid avaneb ka uks enda amastamise juurde
...

10 Armasta ennast nüüd ja praegu - ära oota, kuni sul selleks õigus on.

Rahulolematus iseendaga on harjumuspärane mudel .Kui suudad praegu endaga rahul olla, kui suudad ennast praegu armastada ja hinnata, siis oled võimeline nautima kõike head, kui see sinu ellu tuleb. Kui õpid kord ennast armastama, saad hakata armastama ja hindama ka teisi inimesi.

Me ei saa teisi muuta, jätkem nad siis rahule. Me kulutame suure hulga energiat, püüdes muuta teisi inimesi. Kui kulutaksime poole sellest energiat enda peale, võiksime iseennast muuta, ja kui meie oleme teistsugused, käituvad ka teised meiega teisiti.

Sa ei saa õppida elama teiste inimeste eest. Igaüks peab ise oma õppetükid selgeks õppima. Sina saad ainult ise õppida ja enda armastamien on esimene samm, et teiste hävitav käitumine sind jalust ei rabaks. Kui satud olukorda, kus sinuga on läbinisti negatiivne inimene, kes ei taha muutuda, on sul vaja armastada ennast niipalju, et sellest eemalduda.

Sa pole siin selleks, et teistele inimestele meeldida või elada oma elu nii, nagu nemad tahavad. Sina saad enese elu elada ainult omal kombel ja käia oma radu. Sa oled tulnud ennast teostama ja väljendama oma armastust kõige kõrgemal tasandil. Oled siin, et õppida ja arenda, võtta vastu ja anda endast kaastunnet ja mõistmist. Kui sa planeedilt lahkud, ei võta sa endaga kaasa ei oma suhteid, autot, pangaarvet ega tööd. Ainus, mille sa kaasa võtad, on sinu võime armastada

Arrow Katkend raamatust lk 95 - 114
 Sa ei saa teisi muuta, jäta nad siis rahule. Sa kulutad palju energiat, püüdes teisi muuta. Kui kulutaksid poole sellest energiast enda peale, võiksid iseennast muuta, ja kui sina oled teistsugune, käituvad ka teised sinuga teistmoodi.

 Sa ei saa õppida elama teiste eest!

 Sa pole siin selleks, et teistele inimestele meeldida, või elada oma elu nii, nagu nemad tahavad ega täita teiste ootusi. Sina saad enese elu elada ainult omal kombel ja käia oma radu.

 Kui sa ei saa, mida tahad, siis mingil tasandil ei luba sa endal seda heaks kiita.

 Kui sa võtad midagi, mis ei kuulu sulle, jääd peaaegu alati ilma millestki palju väärtuslikumast. Võtad nt raha või mõne asja, aga kaotad suhte, varastad suhte, võid kaotada töö.

 Kõik hea sinu elus – üllatused jms. oled sa kõik selle ise loonud.

 Negatiivsed inimesed kaovad sinu lähedusest, kui sinu teadvuses toimub muutus, sest nad kajastavad neg. sinus.

 Ma elan keset võimaluste täiust. Seal, kus olen mina, on kõik hea.

 Mõnikord lähevad asjad enne paremaks muutumist halvemaks, aga see on normaalne, sest asi hakkab liikuma. Vanad niidid hakkavad lahti sõlmuma. Ära satu paanikasse, ega arva, et see ei toimi. Tegele oma jaatusega ja uute tõekspidamistega üha edasi. Sa kõigud vana ja uue vahel ning liigud edasi-tagasi olnu ja selle vahel, kes tahaksid olla või mida omada. See on loomulik protsess.

 Mõned inimesed loovad kaitseehitisi, et oma sisimaid tundeid teistega mitte jagada. Kuna need inimesed tunnevad suurt sisemist tühjust, siis kalduvad nad nägema kõigi suhete ja toimingute mõtet millegi saamises, et täita seda häguselt tajutavat tühjust endas. Nad pakuvad armastust ainult tingimusel, et saavad selle eest midagi. See viib isegi suurema tühjusetunde tekkimiseni ja hoiab neid nõiaringis.

 Kõik suhted on tähtsad, sest neis peegeldub see, mida sa endast arvad. Kui sa hurjutad ennast pidevalt, et jääd alati ohvriks, siis tõmbad ligi seda tüüpi suhteid, mis süvendavad sinus seda tõekspidamist.

 Iga kord, kui sa kedagi hukka mõistad või kritiseerid, ükskõik kui natuke, tuleta endale meelde, et kõik, mida teed, tuleb tagasi. Kui keegi tahab teada sinu arvamust, ära lase sel muutuda hukkamõistuks ega kriitikaks.

 Ära anna järele süütundele!! Kui teed kellelegi haiget, siis vabanda ja ära tee talle enam haiget. Ära käi süütundega ringi, sest sel pole midagi tegemist su tõelise loomuga.

 Iga kord, kui kasutad oma teadvust pos. viisil, saad kontakti teiste inimestega, kes toimivad samuti, kui aga neg. viisil, kontakteerud negatiivsega. Kui mediteerid, kontakteerud nendega, kes samuti teevad.

 Mitte miski meist väljaspool ei muutu, kui me ei muutu
sisemiselt!

 Kas soovid muutuda või tahad ka edaspidi kaevelda selle üle, mida kõike su elus ei ole?!!

 Et tunda ennast paremini, halvustad sa teisi. Kui pead kedagi teist halvaks, näitab see seda, et sa ise pole küllalt hea.



Bo Yin Ra‏

Suurim takistus otsija sisemisel teel ei ole ennatlik, haiglaselt suurenenud kahtlus, vaid on teda paljudes maskides kimbutav kartus!
Isegi oletatav kahtlus on enamasti kartus, mis püüab vaid varjata enda kahtluse mantlisse.
Kartus mingile eksitusele või veel hullemale saagiks langemise ees, - kartus selle ees, et teised võivad välja naerda.
Inimesed nimetavad üksteise ees oma tegudele meelsasti tähtsaid ja tähelepanuväärseid põhjusi, sellel kui nendeks on ajendanud mingi varjatud kartus.
Ka otsivad nad läbinähtavaid ettekäändeid selleks, et peita endid tema eest, et teda mitte näha...
Maailmas on rohkem kartuse ohvreid kui ükski tappev taud on iganes nõudnud inimohvreid!
Seega ei maksa imestada selle üle, et ka iseenda ja tema endas varjatult valitseva elava Jumala otsijat kimbutavad ja takistavad tugevasti nii mõnedki kartused.


Kuigi igaühel ei ole väga kerge alistada kogu kartust, on see siiski märksa kergem kui avastada teda tema paljudes maskides, milles ta end väga hästi varjab...
Iial ei saa otsija olla piisavalt hoolikas selle tuvastamisel, kas tema tegude väidetavate põhjuste, motiivide ja kavatsuste tege varjab end mingisugune kartus.
Juhul, kui ta jätab ühegi nendest maskeeringutest märkamata, on tal pidevalt "vaenlane omas majas" ega saa ta seda välja kihutada, kuna ta ei tunne seda vaenlasena ära.
Palju enam kui kartlikud aimavad ja tunnistada tahaksid, on karyus põhjustanud maailmas rumalusi ja koledusi.
Kuhu ka ei vaataks, kõikjal võib märgata, et loendamatutel juhtudel on inimesed teinud oma otsuseid kartuse ajel!
Kõikjal võib märgata kartust ühe või teise asja ees, - tuhandesugust kartust, - kartust pettemaskides.
Nõnda piinab ta otsijat meelsasti eelkõige "südametunnistusepiinana", sest inimene ei taipa, et vaatamata tema vigadele ja puudustele peab jääma talle juurdepääs igavesele Vaimule.
"Südametunnistuspiinal" ei ole aga alati tegu südametunnistusega!
"Südametunnistuspiinal" on "südamel" liiga palju sellist, millega kohusetunne iial ei koormaks inimest!

Sellises ajutises kitsikuses teeb iga otsija hästi, kui ei pööra mõnda aega oma sisemisele arengule tähelepanu ega tegele endaga mingil viisil seni, kuni tal ei ole veel õnnestunud alistada avalikku või varjatud kartust ja see pole temast veel taganenud.
Sellega ei kaota ta vähimatki, sest kartusest ei tule iial head!
Ükskõik millisel kujul ka ei olnud kartus inimese juurde tulnud, aga kui see on hüljanud ta, siis märkab inimene, et ta areng pole enda võetud ooteajal sugugi katkenud.
Kartus on ainult seal, kus võis tekkida usalduse puudus oma õiguste suhtes, - aga sellistel eneseusalduse puudumise aegadel ei tule iseenda kallal töötada!

Asjatult võib otsida läbi kogu maailma, et leida ühtainsatki edendavat tegu, mis oleks tehtud kartuse köidikuis viibides!
Kui väidetakse, et kartusest olevat võrsunud midagi head, siis on jäetud märkamata, et hilisem hea on saanud jõu olemasollu sisenemiseks sugugi mitte kartusest, vaid sellelt hetkelt, mil kartus alistati.
Kartus on veel hullem kui pelk hirm, sest suleb kõik avad, mille kaudu võiks veel ligi pääseda julgus, mis hirmu tõttu unustati, aga võib meenumise hetkel saabuda sageli järsku, uuendatud jõuga.
Kartus aga ei taha mingit julgust!
Kui kannatlikku inimest kutsuda üles julgusetust endast peletama, siis peab ta seda vaenulikuks sekkumiseks oma oletatavatesse õigustesse.
Kartus on otsekui endahüpnoosi seisund, millest ärgatakse ruttu anult siis, kui sellest vabadel aegadel on antud endale jõuliselt selleks käsk!
Mingisugustele kartustele kergesti kättesaadav inimene ei suuda endale küllalt sageli sellist käsku anda.

Lubades endas kartuseseisundeid, muudaks vaimuõpilane enda kallal tehtud töö tulemused kaheldavaiks.
Ikka ja jälle peab ta tegema endale selgeks, et tegelikult ei ole olemas midagi, mida tuleks karta.
Kuni otsija tahe ei tööta vasu tema kõrgele püüdlusele, seni abistavad teda ka kõrged abistajad, kes tugevdavad oma jõuga ta vastupanu väga tõhusaks.
Kui otsija on kartuse alistanud, siis avastab ta üha uuesti, et selle oli põhjustanud temas endaloodud hirmuviirastus.
Selle endatekitatud, jõudusid lõhestava ohu tõttu on paljud inimesed end tahtmatult tapnud!
Surm paljast kartusest pole kaugeltki nii harv nähtus kui harilikult arvatakse.

Kartus pole väljaspool meid, vaid saab kogu oma elu inimestelt.
Ehkki on loodud selline väljend nagu "hingeahastus", pole kartuses loomulikult midagi vaimset, ja niisama vähe on selles "hingelist"!
Nagu kõik muugi sellena äratuntav või maskeeritud kartus, nii on ka "hingeahastus" teatud peenemate närvide "kramp", mille kutsub esile teatud ettekujutuste reaktsioon ajutegevusele: seega ainult füüsises ja puhtfüüsilises ajuteadvuses tekkiv häire.
Et ettekujutused, mille reaktsioon kutsub esile spetsiaalse kartusekrambi, võivad pärineda vaimselt või hingeliselt alalt või füüsilis-meelelisest maailnas, see ei luba veel paigutada kartusefenomeni hingelistesse või vaimsetesse piirkondadesse.

Kartust saab edukalt tõrjuda vaid siis, kui igal antud juhul kartusttekitavad ettekujutused kindlalt ära tuntakse ja kartusttekitavad momendid nende juures kainemeelse vaatlemise abil kõrvaldatakse.
Et need ettekujutused on erinevad mitte üksnes üksikutel kartusse langenud inimestel, vaid võivad ka igal üksikul inimesel mitmeti vahelduda, siis on soovitav anda ajule ikka-jälle see mainitud käsk alanud kartusekrambist otsekohe ärgata.
Seejärel tuleb kartusttekitanud ettekujutus tingimata mõtteliselt isoleerida ja kartusttekitanud momendid tema juures välja selgitada.
Kui need momendid on täpselt tuvastatud, siis on neid mõttes kaotada kerge ja edaspidi ei pääse nad enam mõjule.

Siin ei taha ma selgitada arsti valdkonda kuuluvaid asju vaid annan üksnes oma õpilasele nõu, kuidas ta suudaks kõrvaldada oma sisemise edenemise teelt suurima takistuse.
See on vajalik seda enam, et väliselus julgeimadki inimesed langevad vahete-vahel kartuseseisundisse siis, kui on hakanud tõsiselt arendama oma vaimset organismi.
See on mõistetav, kui peetakse silmas seda, et paljud inimesed on küll harjunud treenima mingil viisil füüsilist keha, teised arendama aju kõrgeima jõudlusvõimeni ja kolmandad hoolitsema oma hingelise tundmise eest, aga enamusel jääb nende endi substantsiaal-vaimne organism, mida maine loom instinktiivselt väldib, nii latensesse seisundisse, et kujutab täiesti tundmatut, ajuteadvusele õudset piirkonda.
Tundmatu, läbiuurimatu kujuta aga endast alati ebakindlamat ja seega kõige meeldivamat tegevusvälja inimfantaasia kõikidele kartusesttekkinud õuduspiltidele.

Kuni varemkuuldud lastemuinasjuttude ajuladestistest, päritud religioonisüsteemi kord usutud väidetest ja oma oletatava või tegeliku süü kujutlustest moodustunud õuduspildid pole lõplikult tõrjutud, seni pole võimalik edasi sammuda sellel sisemisel teel, mis toob Vaimu.
Seetõttu on otsija päevast-päeva pidevalt kohustatud välja selgitama oma mõtlemise, kõnelemise ja tegutsemise tõelisi motiive, et tunda kartus ära ta kõikides maskeeringutes ja kihutada ta välja tema peiduurgastest.
Selline kontrollimine edendab sisemist elu tõeliselt ja on palju kasulikum kui kõik "südametunnistuse uurimine", millega kaasneb tõelise või kujuteldava süükillukese otsing ja mis võib seetõttu saada needuseks, mis tabab esmajoones südametunnistust kõige enam järgivaid inimesi...
_________________
Vabadus tähendab õigust kahelda ja valida veetlevaim veene.

Eckhart Tolle "Siin ja praegu: kohaloleku jõud"

Jah,tõesti hinge kosutav lugemine.Mina loen tavaliselt lihtsalt selle pärast,et lugemine üks ütlemata mõnus tegevus on.Noh,et tolku nüüd vaevalt,aga ikkagi huvitav ju lugeda igasuguseid asju.
Aga see raamat,nojah,venitas mu maailma ikka avaramaks küll.Palju uusi ja just nimelt praktilisi mõtteid.Ideid teistmoodi suhtumiseks oma olemisse.Üldse,juba natukenegi osata märgata kasvõi oma olemise tunnet .Või osata lihtsalt märgata,mõnd tavalist hetke.
Nii hea raamat,ikka kuidagi väga vähe positiivset vastukaja leidnud.Deljis ka mina koguaeg üksi kiidan seda raamatut.Selge ju,et inimeste huvid erinevad,aga siiski.Kui kellegile veel väga meeldis,tehke siis julgesti häält ka.

Saladused elu kohta, mida sa peaksid teadma (kokkuvõte)‏

KÕIK, MIS SA ÕNNEKS VAJAD, ON OLEMAS SINUS ENESES.

Mitte see, mis sinuga juhtub väljaspool, vaid sinu sisemine seisund määrab, kas sa oled õnnelik või mitte. Võib-olla ei ole sa sellest aru saanud, aga see on tõsi.



Elu toimub seestpoolt väljapoole. Kui oled õnnelik, siis oled seda sellepärast, mis toimub sinu sees. Kui oled kurb, siis oled sa seda sellepärast, mis toimub sinu sees. Su maailma sündmused toimuvad sinu sees.

Maailm iseenesest on neutraalne koht. Midagi, mis sinuga toimub, ei ole olemuselt ei negatiivne ega positiivne. Sinupoolne sündmuse tõlgendus muudab sellepositiivseks või negatiivseks. See, mis sa sündmusega eneses teed, muudab selle positiivseks või negatiivseks. Tegelikult ei juhtu sinu tõelise minaga väljaspool midagi. Kogu reageerimine elule toimub seespool.

Õnn on otsus, mille sa teed, et olukorda teataval viisil tunnetada. See pole midagi, mis saaks sulle osaks väljastpoolt. Sina oled see, kellel on kõige suurem võim mõjutada su elu. Sina oled see, kes kogetava tõttu olla õnnelik või õnnetu.


MISKI EI SAA SIND ÕNNELIKUKS TEHA ILMA SINU LOATA,

MISKI EI SAA SIND TEHA ÕNNETUKS ILMA SINU LOATA.



Selle põhimõtte mõistmine on esimene samm, et saada emotsionaalselt ja vaimselt vabaks, sest sa hakkad nägema, et see, mida sa tunned ja koged hetkel, on lõppkokkuvõttes sinu enda otsustada.

Mitte keegi ei röövi sinult su õnne. Sa ise röövid end, pannes oma õnne sõltuma teistest inimestest.

Ainus asi, mis sinu juures on valesti, on see, et sa ei mõista, et sinu juures pole midagi valesti, mitte midagi olulist pole puudu.

See, kes sa sisemiselt tegelikult oled, ei vaja paremaks saamist � see vajab vaid tunnustust ja mõistmist.

Niisiis, mis koht on sinu sees, see õnne ja rahulolu allikas? Kõik religioossed ja vaimsed õpetused viitavad tollele täiuslikule minale meie sees, mis on meie isiksuse, tegude, mõtete ja tunnete taga. Piibel nimetab seda taevariigiks. Idamaaõpetustes nimetatakse seda atmaniks või Buddha loomuseks. See on sinu sees olev olemuslik või muutumatu tuum. See on su teadvus, see osa, mis teab, et sa eksisteerid ja identifitseerib sind sinuna ja mitte kellegi teisena.

Kui sa hakkad jooma omaenese vaikuse kaevust, hakkad sa kogema eneseusaldust, mida ei anna ükski väline kordaminek või olukord.

Mu soov sulle on, et sa peaksid meeles, et õnn on alati sinus eneses juba olemas ja pakub sulle kõike, mida sa vajad tõelise rõõmu nautimiseks nüüd ja igal hetkel.



SU ELU EESMÄRK ON ARENEDA NII HEAKS INIMESEKS KUI VÕIMALIK


Kui me ei mõista, kuidas miski asi peaks toimima, kui meil ei ole selge meie eesmärk, võime teha vale järelduse, et tegemist on raskusega, kui seda tegelikult ei olegi.

Kui me ei mõista läbielatava mõtet, siis võime oma kogemust ja isegi tulemust valesti hinnata.

Elu maal on koolitund ja et sina ja mina ja me kõik oleme õpilased, kes peavad ära õppima teatud õppetükid. Kui sa mõtled, et su elu eesmärk on midagi teha või saada või korda saata, siis tunned end alati läbikukkununa, kui asjad ei lähe plaanipäraselt. Kui sa mõistad, et elu on koolitund, kus edu tähendab areneda parimaks võimalikuks inimeseks, hakkad sa hindama end ja oma läbielamisi hoopis teisest seisukohast.

Selle asemel, et määratleda oma edu saavutatu või omandatu põhjal, miks mitte hakata määratlema edu selle põhjal, kui palju sa iga päev oled arenenud.


EDUKAS PÄEV

- Kui sa saad enda kohta teada kas või ühe uue asja, on see päev edukas

- Kui sa saad kellegi suhtes olukorraga pisut paremini hakkama kui varem, on see edukas päev

- Kui sa oled kellegagi või iseendaga olnud kannatlikum ja osavõtlikum, on see edukas päev.

- Kui sa saad kellestki või milleski veidi paremini aru, on see edukas päev.

- Kui sa seisad vastu vanale, ebatervele käitumis- või mõtlemisviisile ja valid selle asemele uue, on see edukas päev.

- Kui sa oled kellegi või iseenda vastu lahke, on see edukas päev.

- Kui sa armastad iseennast sellele vaatamata, et sa ei tee kõike täiuslikult, on see edukas päev.

- Kui sa oled tänulik kingituse eest olla elus ja võimaluse eest õppida ning areneda, on see edukas päev.

Ma pole teinud vigu. Aga mul on PALJU õppetunde. Igaüks neis on mind palju arendanud. See, et ma teen vigu, ei tähenda, et MINA OLEN see viga

Areng pole tavaliselt mõnus kogemus. See võib olla hirmutav. See võib olla valus. Üks põhjusi on selles, et arenemiseks tuleb sul muutuda sellest, kes ja milline sa olid, kellekski uueks. Ja muutus tähendab ka loobumist. Sa ei saa areneda, laskmata lahti sellest, kes sa olid. Elus edasiliikumine läheb meile alati maksma meie mineviku. Kõik, mis me saavutame, läheb alati maksma selle, mille peame maha jätma.



MUUTUMINE ON VÄLTIMATU, ÄRA SEISA SELLELE VASTU, VAID ALISTU SELLELE


Muutumine on vältimatu ja seetõttu on elus kõik ebapüsiv, pidevas liikumises. Miski ei jää pikka aega samaks

Me teeme kõik, mis suudame, et luua kindlust, turvalisust, omada kontrolli. Kui asjad muutuvad, reageerime sageli ebamugavustundega, vastuseisuga, saame isegi vihaseks. Ja mida rohkem on muutusi, mida tähtsamad need on, seda õnnetumad me kipume olema. Miks? Sest me tunneme, et me nagu poleks suutnud oma elu kontrollida. Kui me püüame hoida asju samadena, siis me hakkame sageli kinni hoidma inimestest ja olukordadest, kellest või millest me ei peaks kinni hoidma, ja ignoreerime muutumise võimalusi, mis on meile antud.

KUI ME SEISAME VASTU MUUTUMISELE, SIIS ME SEISAME VASTU ELU LOOMULIKULE LIIKUMISELE, ELU LOOMULIKULE SUUNALE LAIENEDA, LAHTI RULLIDA. KUI ME SEISAME VASTU MUUTUMISELE, SIIS ME TEGELIKULT PÜÜAME PANNA ELU SEISMA. JA MITTE MISKI EI SAA OLLA SELLEST EBALOOMULIKUM.

Elu ei seisne selles, et kõik oma kohale seada ning hoida seda samas seisus. Seda ei nimetata eluks, seda nimetatakse seisakuks, seda nimetatakse surmaks. Püüd seada elu �stabiilseks� ja mitte kõigutada paati, tähendab täiuslike kannatuste kavandamist.

Meile kõigile meeldib mõte arenemisest. Aga meile ei meeldi mõte, et tuleb teha läbi muutused. Vastupanu muutusele on üks tavalisemaid ja hävitavamaid viise, kuidas sa võid oma arengut kahjustada. Muutumine on arenguks vajalik, see on arenguks vältimatu. Elus on kaks muutumise ja arengu viisi. 1. Sa võid valida arenemise ja muutumise 2. sind võidakse sundida arenema ja muutuma. On tähtis mõista, kolmandat võimalust � et sa EI arene ega muutu � seda võimalust ei ole. Pole võimalik mitte areneda. Sa arened, sest see on siinoleku eesmärk. Küsimus on selles KUIDAS. Universum tegeleb pidevalt sinu arenguga, ta ei jäta sind maha. Ta on ustav sinu siinoleku eesmärgile, isegi siis, kui sina seda ei ole.



4 viga mida me teeme, mõeldes muutustest ja neli tõde, mis võimaldab lahti lasta ja hüpata.

1. Ma pole arvatavasti veel valmis, sest ma kardan endiselt.

Viga : Me tõlgendame hirmu hüppe ees, kui valmisoleku puudumist. Hirm ei tähenda alati seda, et sa pole valmis, see tähendab üksnes seda, et oled inimene ja tunned tundmatuse ees ebamugavust.

Tõde: Kui sa tahad enne muutuse tegemist oodata, kuni hirm kaob, siis sa ootad igavesti

2. Mul on vaja rohkem enesekindlust, selleks et hakata tegutsema.

Viga: Me tõlgendame oma ebakindlust muutuse ees märgina, et me pole veel valmis muutuseks. Su ebakindlus tuleneb tõsiasjast, et oled sisenemas uude piirkonda

Tõde: Sa ei saa kunagi olla kindel oma võimes enne, kui sa seda tegelikult teed.

3. Muutuse tegemiseks pole õige aeg.

Viga: Me peidame oma hirmu muutuse tegemise ees, öeldes endale, et pole õige aeg hüpata. Muutuse tegemine sunnib sind alati lahkuma mugavuse piirkonnast, ja muidugi ei tule kunagi tunnet, et on õige aeg riskida

Tõde: Alles pärast seda, kui leiad julgust teha muutus ja kogeda sellest kasu, tunned, et aeg oli õige, sest siis on su hirm lõpuks kadunud.

4. Ma pole üldse kindel, kas ma tahan seda teha.

Viga: Muidugi me tunneme hirmu muutuse tegemise ees ja püüame end petta, et me tegelikult ei tahagi seda.

Tõde: sa kahtled alati uue tee väärtuses, kuni sa ei tea, kuhu see sind viib.

Tühimik kahe asja vahel on suure potentsiaaliga, suure jõuga koht. Aga see on koht, mis paneb sind silmitsi seisma oma suurimate hirmudega.

Hirm jääb tühimikku, mis on selle vahel, millest me kinni hoiame ja mida me saada loodame, takistab paljusid meid vanast üldse lahti laskmast.

Universum ei ürita sulle midagi anda, kui su käed on asju täis. Ta ei kuhja sind üle, kui sul on juba niigi palju asju. Ta ootab, kuni teed ruumi, kuni oled valmis vastu võtma � siis saab ta sulle midagi anda. See aga tähendab, et millegi uue saamiseks tuleb sul lahti lasta sellest, millest sa kinni hoiad.

LAHTILASKMINE SELLEST, MIS SIND ENAM EI TEENI, AVAB SULLE VÕIMALUSE SAADA UUSI KINKE, MIS ELUL ON SULLE VARUKS.

Talmudis on öeldud : �Kui mitte nüüd siis millal?�



KÕIK RASKUSED ON VARJATUD ÕPPETUNNID � AUSTA NEID JA ÕPI NEIST

Kui sa vaatad oma raskusi vaid kui midagi soovimatut, siis röövid endalt need peidetud õppetunnid, mida raskused sisaldavad.

Kui meil poleks probleeme, siis ei saaks me kunagi tugevaks.

Kui me ei peaks võitlema, ei õpiks me kunagi paindlikkust.

Kui me ei peaks ootama, ei õpiks me kunagi kannatlikkust.

Kui me ei tunneks vastuseisu, ei saaks me kunagi visaks.

Kui me ei tunneks lootusetust, ei õpiks me kunagi usku.

Kui me ei peaks kannatama, ei õpiks me kunagi kaastunnet.

Raskused arendavad meid kõige rohkem, head ajad ei anna suurt midagi.

Kõik probleemid, kõik raskused on varjatud kingitused. Nendesse on peidetud täpselt need õppetunnid, mis su hingel on vaja omandada.

Raskused näitavad sulle, kus sa oled ummikusse sattunud.

Nad näitavad, kus on su puudujäägid.

Nad vajutavad igale valusale kohale.

Nad on ülekohtused.

Nad löövad allapoole vööd.

Nad kasutavad koletut taktikat, et köita su tähelepanu.

Nad sunnivad sind üles ärkama, kui oled uinunud, seavad sind vastamisi sellega, mida oled vältinud, näitavad sulle seda, mida sa näha ei taha.

Kui me õpime otsima oma raskuste tõelist eesmärki, võime kasutada raskusi arenguks ja võtta vastu kingituse, mida need püüavad meile anda. See, et sa ei näe õppetundi ,ei tähenda, et seda pole.

Kui sa palvetad oma probleemide pärast, palveta, et sul oleks tarkust avastada kingitust oma raskustest. Palveta, et suudaksid vastu võtta seda, mida sulle pakutakse. Palveta, et sul oleks julgust olla enese vastu aus ja näha, mida raskus püüab sulle hinge kohta õpetada. Palveta, et õpiksid austama oma raskusi.



SU MEEL LOOB SU REAALSUSKOGEMUSE, SEEGA ÕPI. KUIDAS OMA MEELEGA SÕBRAKS SAADA.


Su meel töötab ettekujutuste kaudu. Su meel on kui filmiprojektor, mis loob kujutisi ja lugusid su teadvuse ekraanile. Nendes kujutistest ja lugudest saab su elu film. Kui su meel on reaalsuse projektor, siis mis on film? Selleks on su salvestunud emotsionaalsed muljed, kogemused, haavad ja probleemid, mida sa oled endaga kaasas kandnud lapsepõlvest peale, ja kui sa usud ümbersündi, siis isegi eelmistest eludest. See film on lahendamata tunnete kogum, mida projitseeritakse inimestele ja olukordadele, keda ja mida sa päevast päeva kohtad.

Probleem on selles, et sageli me unustame, et vaatame meie meele projitseeritud filmi, ja hakkame mõtlema, et see, mida me näeme on tõelisus.

Väga palju sellest, mis näib me elus tõeline, on lihtsalt kaugeltki mitte selge meele projektsioon.


Enamik su elukogemustest leiab aset su meeles. See, mida sa koged reaalsusena, sõltub suuresti sellest, mida sa arvad olevat reaalsus. SU MEEL OTSIB ALATI VÕIMALUSI TÕESTADA, ET TAL ON ÕIGUS.

Kui sa midagi usud, siis otsid siis otsid sa tõendeid, mis toetaks seda uskumust ja välistaks kõik muu.

Oma meelega sõbraks saamisel on kaks astet, millest ma räägin sulle selle peatüki ülejäänud osas:

Selle teadvustamine, mida su meel parasjagu teeb
Millegi muu, sulle kasulikuma tegevuse valimine.
Vali oma mõtted ise ja ära lase mõtetel valida ennast. Sa ei pea pöörama tähelepanu igale mõttele, mida su meel sulle pakub. Õpi oma meelt keskendama selles suunas, kuhu sina tahad. Iga kord, kui sa lubad endale negatiivsust kellegi suhtes, saastad sa omaenese teadvust.

Iga kord, kui sa tajud või koged midagi oma elus, on kogemusel kaks komponenti. 1. mida sa märkad 2. kes märkab.

Tuleb end samastada sellega, kes jälgib, mitte sellega, mida sa jälgid.

Õpi jälgima oma mõtteid, samastamata end oma mõtetega.

Sa oled see, kes jälgib sinu mõtteid, see, kes märkab ,et sulle ei meeldi su mõtted, sa oled tunnistaja.

Selleks et meelt jälgida, esita endale küsimus : �Mis mu meel parasjagu teeb?�

Mitte su mõtted pole probleem. Probleemiks on su reaktsioon mõtetele.

Mina ei ole mu mõtted. Mina ei ole reaktsioon mõtetele. Mina olen see, kes jälgib oma mõtteid. Samasta end mõtete jälgijaga.

Jälgi mõnda aega oma mõtteid ja sa avastad, et paljud mõtetest ei ole sinu omad. Nad kuuluvad su vanematele, su perekonnale, abikaasale, sõpradele, ühiskonnale, usujuhtidele. Need mõtted väljendavad su meeles sageli kui peaks ja tuleb teha. Ma nimetan neid võõrasteks mõteteks. Need oleksid nagu tunginud su teadvusesse ja vallutanud su aju. Seejärel annavad nad seestpoolt sulle salaja käske. Need võõraste mõtete hädad on see , et ei tea kunagi , millal nad välja ilmuvad

Järgmine kod, kui märkad ebameeldivaid mõtteid, küsi endalt : �Kelle mõte see on, minu või kellegi teise?�

Kui sa oled teadlik, et su meeles on käimas vihane võitlus erinevate mõtete ja suhtumiste vahel ,pane lihtsalt tähele, et see toimub, ja ütle oma meelele, et sa vaatad asja hiljem uuesti üle. Nüüd aga puhkad. Mine võitlusest eemale, ära astu selle keskele. Sageli sa leiad, et kui sa meele tegutsemisele vastu ei pane, rahuneb meel maha.

Alati kui ma tunnen, et mind on vallanud negatiivsed mõtted, loon ma rituaali, et lasta neil minna. Ma kujutlen end minemas kaunisse ja salapärasesse templisse, mu enda südame templisse. Minu ees istub minu vaimne õpetaja, sinul võib selleks olla mis tahes vaimne sümbol, millega sa oled ühel lainel � isik , valgus, ese. Ja selle templi keskel on püha tuli. Ma seisan tule ees ja kujutlen, et mu käes on kõigi negatiivsete mõtete või emotsioonide kimbud, millest ma lahti tahan saada, ja ma annan need ohvritulele, paludes, et ma saaksin nende mõjust vabaks ja et mulle jääks vaid armastuse tunne. Ma kujutlen, et heidan mõtete kimbud tulle ja näen leeke tõusmas neid neelamas. Siis avaldan austust oma õpetajale ja palun temalt jõudu ja õnnistust ning siis on mu visualiseerimine lõppenud.


HIRM RÖÖVIB SU ELURÕÕMU � KASVATA OMA JULGUS HIRMUST SUUREMAKS


Hirm on nagu emotsionaalne toakaaslane, kes elab su kõrval ööpäev läbi. Ta kõneleb sinuga, manipuleerib sinuga ja püüab sind veenda, et sa ei teeks ega ütleks midagi, mis kuidagi võiks põhjustada sulle ebamugavust, ega riskiks millegagi. Ta ütleb: �Sa ei või....� ja �Sa ei peaks....�. Ta lihtsalt sööb su enesekindluse ja eneseaustuse. Ta käsib sul mitte tegutseda, mitte olla avatud, mitte proovida, mitte usaldada, mitte liikuda.

Sel määral, mil sa lased hirmudel kontrollida oma elu, sel määral elad sa vangina.


Igasugune areng tähendab võitlust ja võitu � uue võitu vana üle, mineviku vallutamist oleviku poolt. Ka kuna areng, millest meie räägime, on isiklik ja vaimne käivad lahingud sinu sees. Su sisemine lahing on võimuvõitlus sinu olemuse kahe osa vahel, millest üks esindab hävitavat jõudu ja teine loovat jõudu. See on lahing su kartliku ja julge osa vahel ,mida ma nimetan su edasiviivaks küljeks.

Missugune on su edasiviiv külg?

Ta on su kõige selgem, armastavam ja targem mina

Ta on su valgustatud meel, mis on loomult kooskõlas kõige elu saladustega.

Ta on see, mis täidab su südame lootusega ja innustab sind jätkama.

Ta on see hääl, mis julgustab sind kasutama võimalust ja hüppama, ta on see jõud, mis aitab su jalule, kui sa oled kukkunud ning annab sulle julguse taas hüpata.

Ta on unistaja ja looja ja kõige su õnnestumiste eest hoolitseja.

Ta on su jõud, positiivsuse ja rahulolu tõeline allikas.

Ta on see osa sinust, mis kiirgab valgust maailmale.

Ta on see, kes sa tegelikult oled.

Edasimineja sinus sees toitub armastusest. Me oma meel on loonud armastusest hirmu, et kaitsta sind valu eest. Kõikide su hirmude allikaks ei ole seega mitte enese vihkamine või madal eneseaustus, vaid hoopis armastus. Hirm on vaid vahend, mida su meel kasutab, püüdes sind hoida olukordade eest, mis tema arvates võivad sulle haiget teha, ja ta tugineb seejuures olukordadele, mis on sulle minevikus haiget teinud. Pea meele: su hirm ei tekkinud mitte kui su vaenlane, vaid kui su kaitsja valu eest. Siiski on ta nüüdseks hakanud kaitsma sind ka õnne eest, hävitades unistusi ja lämmatades su vabadust. Paljudel juhtudel pole neil asjadel, mida me hirm peab meile hädaohtlikuks, üldse tegemist ohuga.


Meil kõigil on palju väärarusaamasid hirmust, väärarvamusi, mis hoiavad meid hirmu küljes palju kauem kui vaja. Esimene neist peab hirmu kohalolu märgiks, et me teeme midagi valesti. Su hirm tähendab lihtsalt su inimlikku reaktsiooni mõttele muutusest ja arengust � muud ei midagi. Hirm ei ole kogemusele sisemiselt omane, me ise toome oma hirmu kogemusse. Enamik kogemusi pole ei positiivsed ega negatiivsed, nad on neutraalse. See mis me neile projitseerimine muudab nad positiivseks või negatiivseks. Sina oled see, kes otsustab, tuua hirm sellesse hetke. Kuna sina valid, mida sa kardad, võid sa valimata jätta. Su meel otsustab, mida sa hakkad kartma ja mida mitte. Kui sa tunned hirmu, ei ole sa keskendunud hetkele, ja kui sa ei ole keskendunud hetkele, oled s a lahustatud oma julgusest ja tõelisest minast. See küsimus: �Kas mind praegusel hetkel ohustab miski?� toob sind tagasi olevikku ja aitab sul eemalduda oma hirmust. Kohtle hirmu kui ehmatanud last, kes on su uksele ilmunud. Tunnusta teda, räägi temaga ja uuri välja, kust ta tuleb ja mis mure tal on.

Vabadus ei tähenda, et sul pole hirmu. See tähendab tegutsemist hirmust hoolimata. Kui sa oota, et su hirm ära läheks, enne kui sa midagi uut tegema hakkad või väljakutse vastu võtad, jääd igavesti ootama.

Pea meeles: Sa ehk ei saa valida, kas tunda hirmu või mitte, kuid sa saad valida, kas samastuda hirmuga või olla hirmu tunnistaja.

Mul on hirm, aga mina ei ole mu hirm. Mina olen see, kes märkab hirmu
.


See on suurepärane mantra, mida korrata, kui sul on hirmumõtted.

Julgus on armastuse vorm. See viis, kuidas end armastada ja austada oma tõelist mina.

Ma ei tohi karta. Hirm on meele tapja. Hirm on väike surm, mis toob kaasa täieliku hävingu. Ma vaatan oma hirmule näkku. Ma luban tal endast mööda ja läbi minna. Ja kui ta on mööda läinud, vaatan oma sisemiste silmadega ta rada. Kust hirm on läbi läinud, seal ei ole enam midagi. Ainult mina jään järele.


SA PEAD ARMASTAMA ISEENNAST ENNE KUI SUUDAD KEDAGI TEIST TÕELISELT ARMASTADA VÕI TUNDA KELLEGI TEISE ARMASTUST



Lõpuks viivad meie armastuseotsingud meid sissepoole, selle juurde, mida vanades ürikutes kutsutakse me tõeliseks minaks, kui me avastame väga reaalse ja rahulolu pakkuva suhte omaenese sisemise kaaslasega. Kõige tähtsam suhe, mis sul üldse on, on su suhe iseendaga. Kõige tähtsam suhe, mida sul on vaja tervendada, on su suhe iseendaga. Inimene, kellesse sul on tõeliselt vaja armuda, oled sa ise.

Armastus ei tule su ellu väljastpoolt sisse. Armastus tuleb seestpoolt väljapoole.

Sina oled omaenda armastuse allikas. Sina otsustad, millal sa lubad endal seda tunda ja millal mitte. Kuid armastus, mida sa tunned, on alati sinu enda oma. Keegi ei saa anda sulle mingit armastus, mida sul juba pole.


Üks esimesi samme enda armastama õppimisel on ära tunda, kuidas sa võid omistada armastuse, mida saa tunned, teistele inimesteel, mõistmata, et see on su enda armastus. Meis kõigis on mõttes oma salajased nimekirjad omadustest, mida me peame vajalikuks, et omistada meie armastuse kogemus teistele. Probleem aga on selles, et see paneb teisele inimesele selle eest vastutuse, et sina tunneksid armastust, oleksid iga hetk õnnelik. Seepärast saadki sa oma partneri peale vihaseks, kui ta teeb asju, mis sulle ei meeldi: ta võtab sult su ettekäände, miks teda armastada. Keegi ei saa sulle anda armastust, mida sa veel ei tunne. Keegi ei saa täita sind millegagi, mida sul veel pole. Me arvame, et armastus suudab lahkuda meie südamest, minna teistesse inimestesse ja anda neile uue elu. Kuid see pole nii. Su armastus võib hüüda kellegi teise armastuse poole, ja äratada selle sügavast unest, kuid pole võimalik seda ümber vahetada ega täita kellegi tühjust. Ja sama kehtib muidugi ka teiste inimeste armastuse kohta � keegi ei täida sind armastusega. Sul tuleb leida oma enda armastus seestpoolt. Kui sa armastad end tingimuslikult, lõikad sa end ära oma sisemisest armastusest. Iseenda armastamine tähendab armastada end niisugusena, nagu sa oled. See tähendab endaga leppimist oma rõõmudes ja muredes, oma hirmudes ja võitudes.



KÕIK SUHTED ON SU PEEGID JA KÕIK INIMESED ON SU ÕPETAJAD



Olen veendunud, et asjad käivad tõepoolest niiviisi � et me hinged lepivad kokku kõikides kogemustes, mis meil siin maa peal on, kaas arvatud kõik me suhted. Iga sõber, iga vaenlane, iga kallim, igaüks, kes murrab me südame, iga pereliige, iga äripartner � kõik nad on me elus ainult selleks, et aidata saada armastavateks inimesteks. Su armastatud käituvad nagu peegel, nad sunnivad sind vaatama endas kõike, mis pole armastav, ja siis tirivad nad sind õppima armastust.



Aeglased inimesed õpetavad sulle kannatlikkust.

Vihased inimesed õpetavad sulle tasakaalu ja rahulikkust.

Vägivaldsed inimesed õpetavad sulle eneseaustust.

Emotsionaalselt enesessesulgunud inimesed õpetavad sulle tingimusteta armastust.

Ebaausad inimesed õpetavad sulle ausameelsust.

Põikpäised inimesed õpetavad sulle paindlikkust.

Arad inimesed õpetavad sulle julgust.



Suhted panevad sind sageli end tundma ebamugavalt, sest nad sunnivad sind vaatama omaenda peegelpilti. Omadused, mis sulle teiste juures ei meeldi, peegeldavad sageli seda osa sinust, mis sulle endale eriti ei meeldi. Kui sa mõõdad oma suhte edukust sellega, kui mugavalt sa end tunned, võid teha vale järelduse, et suhe on ebaterve, sest see paneb sind aeg-ajalt tundma end ebamugavalt. Kui sa oled kõiges täiuse taganõudja, siis on su kaaslane tõenäoliselt käpard. Kui sul on raskkusi oma emotsioonide väljendamisega, siis ta ilmselt proovib alati välja selgitada, mida sa tunned. Kui sa oled kannatamatu, siis on ta arvatavasti parandamatu venimus.

Mõtle hetkeks oma armastatute kõigi omaduste üle, mida sa pead talumatuks, vastikuks, õudseks ja üldse mitte armastust väärivaks. Mõtle sellele, et need võivad kehastada sinu enda omadusi, mida sa pead vastuvõetamatuks, osa sinu isiksusest, millest sa oled lahti ütelnud või mida alla surunud, osa su olemusest mida sa ei armasta. Ja mida tugevam on su reaktsioon, seda tõenäolisem on, et selle omaduse eest oled sa tegelikult peitu pugenud.

Ei tähenda, kas su suhe kestab kuus minutit, kuus kuud või kuuskümmend aastat, pea meeles, et see inimene on su elus selleks, et sulle midagi õpetada, ja et palju mida sa arvad nägevat temas, on tegelikult su enda peegelpilt tema südamepeeglis.



TÕELINE VABADUS TULENEB SELLEST, KUIDAS SA VASTAD ELULE, MITTE SELLEST, MIDA ELU SINUGA TEEB



See hetk on alati kõik, mis sul olemas on. See, milleks praegune hetk kujuneb, on sinu ja ainult sinu võimalus.

Sa ei pruugi suuta kontrollida seda, mis sinuga juhtub, kuid sa saad kontrollida seda, mis juhtub sinus eneses.

Sina valid, kuidas sa vastad sellele, mida elu sulle toob.

Sina valid, kuidas sa sellest aru saad.

Sina valid, mida sa selle suhtes tunned.

Sina valid, mida sa sellega peale hakkad.


Kui sa õpid, kuidas loobuda harjumuspärasest reageerimisest ja hakata elule teadlikult vastama, siis saad sa tõeliselt sõltumatuks tõeliselt võimsaks, tõeliselt vabaks.

Harjumuspärane reageerimise asemel tuleb meil oma elu tegevustest, liikumisest eemale tõmbuda, leida kese, vaikne koht, sisemine punkt, mis ei liigu ega muutu. Seal suudame näha tõde. Sealt suudame vastata. �Leia oma kese ja tegutse sellest lähtudes� See koht on me kõige sisemuses olemas � me rääkisime sellest peatükis meele kohta. Mõned inimesed kutsuvad seda tunnistajaks, teised sisemiseks vaimuks, mõned nimetavad seda tõeliseks minaks. Ükskõik, kuidas sa seda keset enesest ka nimetad, selle olemus on sama: see on see muutumatu osa sinus, mis jääb alati samaks, ükskõik, mis ka väljaspool ei juhtu. See on su tarkuse, rahu, armastuse allikas. Armastuse ja rahu allikas ei kao sinust kuhugi � sina eemaldud sellest. Tõelise vabaduse leidmine tähendab leida uuesti ühendus oma keskmega ja muuta see taasühendus oma elu regulaarseks osaks.

Mida sügavamale enesesse sa suudad minna, seda tugevam ja teokam oled välja tulles. Kõige tähtsam on võtta endale kohustus leida oma sisemise minaga regulaarne ühendus. Sa võid seda teha igapäevase meditatsiooni abil, palve abil või lihtsalt võttes aega istuda vaikselt, silmad suletud, ja saada teadlikuks mõtetevahelisest vaikusest. Isegi mõni minut päevas muudab märkimisväärselt su teadvuse kvaliteeti.

Esimese sammuna masendust, hirmu või segadust tundes võiksid korrata seda lauset: Leia oma kese ja tegutse sellest lähtudes.

Sa oled oma saatuse peremees iga ajahetkel. Tee valik rännata rõõmu, kire ja täieliku kindlusega, et niikaua, kui sa seisad omaenese olemuse vaikses keskmes, oled sa alati seal ,kus pead olema.


MILLES KA POLEKS KÜSIMUS, VASTUSEKS ON ARMASTUS


Missugused ka poleks mured, missugused ka poleks mu väljakutsed, mul tuleb nendesse suhtuda tuua armastus. Lahenduses peab kuidagi sisalduma armastus. Vastuses peab kuidagi sisalduma armastus. Kui ma suudaksin tuua armastust igasse olukorda, leiaksin väljapääsu. Kui ma suudaksin tuua armastust igasse olukorda, oleksin vaba.

Iga probleemi tõeline lahendus jõuab lõpuks armastuseni � rohkem armastus, mitte vähem Meil palutakse armastada iseennast, ükskõik mida me ka läbi ei teeks, armastada teisi ükskõik, kuidas nad meid ka proovile ei paneks, armastada olukordi, millega oleme silmitsi, ükskõik kuidas me ka ei tahaks neile vastu hakata. Just armastus on meie salajane uks rahulolusse.

Kui sa õpid, kuidas tuua armastust igasse kohtumisse, hakkad teisiti tunnetama inimesi, kellega su teed ristuvad. Kui sa õpid, kuidas näha iseennast armastusega, loob see tõelise sisemise rahu.

Kui me toome olukorda armastust, kogeme lõpuks veelgi rohkem armastust.

Kui sa tunned, et su süda anub rohkem armastus, on vaid üks võimalus � armastada. Kui sa näed oma haavatud mina nuuksumas armastuse pärast, mida ta kunagi ei saanud, on vaid üks võimalus � armastada. Kui sa kuuled oma hinge kutsumas armastust, nagu janune rändur anub vett, on vaid üks võimalus � armastada.

Kui su rada on armastus,

Juhib see sind armastuse juurde.

Armasta oma minevikku,

Lepi sellega ja õnnista seda,

Armasta oma olevikku,

Alistu sellele ja ära seisa vastu.

Nii kindlustad sa selle,

et koged armastust tulevikus.



Millal iganes sa ka ei igatseks armastust, pea kõigepealt meeles, et see on ootel sinu sees.



Siis pööra tähelepanu endasse ja leia ükskõik milline armastuse sädemeke � meenuta hetki, mil sa tundsid armastust, või mõtle neile kogemustele, mis toovad esile su armastuse, või meenuta kedagi, kes tekitas sinus armastuse.



Leia oma südames see armastuse kiri, armastuse säde ja keskendu sellele.



Tunneta armastust ja see laieneb.



Kümble armastuses ja see hakkab voolama.



Jälgi armastust, isegi vähimat armastuse killukest, ja see hakkab kasvama.



Elada oma päevi armastusega tähendab hakata kohtlema oma päevi nii, nagu sa kohtled armastatut. See tähendab iga hetke täielikku omaksvõtmist ja mitte enese tagasihoidmist, distantsi pidamist või oma tunnetega kitsi olemist. See tähendab igasse kogemusse täielikku sisseelamist, enese entusiastlikku, pühendunud avamist sellele, nagu sa avaksid oma südame armastatule.

KÕIK ON ARMASTUS. KÕIK - SINA JA MINA JA KÕIK INIMESED SIIN MAAILMAS JA KOGU SEE SALADUSLIK TANTS, MILLES ME OSALEME � SEE KÕIK ON ARMASTUS. POLE MIDAGI MUUD KUI ARMASTUS JA ARMASTUS POLE MIDAGI MUUD KUI JUMALA JUMALIK KOHALOLU.

kokkuvõte tehtud
Barbara De Angelis Nebadon 2002
Saladused elu kohta, mida sa peaksid teadma

Louise L. Hay "Jõud sinu sees"‏

Armastada iseennast...

On olemas vaid üks asi, mis kõik probleemid lahendab - enese armastamine. On üllatav, kuidas inimese elu paremaks muutub, kui ta hakkab end iga päevaga rohkem armastama. Enesetunne paraneb. Ta leiab töö, mis talle meeldib. Ta saab raha, mida tal on vaja. Suhted paranevad, negatiivsed suhted katkevad ja tekivad uued. Eeltingimus selleks on lihtne - ennast armastada.

Ennast armastada pole sugugi isekas. See teeb meid nii puhtaks, et me suudame armastada ennast sedavõrd, et sellest jätkub ka teiste jaoks. Me saame aidata kogu planeeti, kui lähtume isiklikust suurest armastusest ja rõõmust.

Et olla tervik, peame tunnustama kõike endas. Ava süda ja tee sinna ruumi oma kõigi tahkude jaoks. Seal on tahud, mille üle sa tunned uhkust, ja tahud, mis sind kitsikusse ajavad. Tahud, mida sa eitad, ja tahud, mida sa armastad. Kõik need tahud oled sina.

Kas mäletad, millal sa viimati armunud olid? Su süda tegi ahhh. See oli nii imeline tunne. Sama on siis, kui armastad iseennast, selle vahega, et sa ei jäta ennast maha. Kui sa oled kord hakanud ennast armastama, siis on see tunne sinuga kogu su ülejäänud elu; sa võid sellest teha parima suhte, mis üldse võimalik.

Enesearmastus on kõige suurem kingitus, mis me saame endale teha, sest kui armastame end sellistena nagu oleme, ei tee me endale ega kellelegi teisele haiget.


Need olulised teised...

Teised on meie peegelpilt, me näeme teises inimeses sedasama, mida endas. Mõnikord me ei taha tunnistada mõnda osa endast.

Me ei saa teisi muuta, jätkem nad siis rahule. Me kulutame suure hulga energiat, püüdes muuta teisi inimesi. Kui kulutaksime poole sellest energiast enda peale, võiksime iseennast muuta, ja kui meie oleme teistsugused, käituvad ka teised meiega teisiti.

Sa ei saa õppida elama teiste inimeste eest. Igaüks peab ise oma õppetükid selgeks õppima. Kui sa nende eest midagi ära teed, siis peavad nad sama uuesti tegema, sest pole seda ise ära õppinud. Nad pole läbi teinud seda, mida pidid.

Sa saad pakkuda teistele positiivset vaimset atmosfääri, kus neil on võimalik muutuda, kui nad seda tahavad. Saada kõigile tuttavatele hoolitsuse, tunnustuse, toetuse ja armastuse mõtteid. Teadvusta endale, et neid mõtteid välja saates saad sa sama tagasi.

Tingimusteta armastus on see eesmärk, mida oleme tulnud siia saavutama. See algab enese tunnustamisest ja enda armastamisest. Sa pole siin selleks, et teistele inimestele meeldida või elada oma elu nii, nagu nemad tahavad. Sina saad enese elu elada ainult omal kombel ja käia oma radu. Sa oled tulnud ennast teostama ja väljendama oma armastust kõige kõrgemal tasandil. Oled siin, et õppida ja areneda, võtta vastu ja anda endast kaastunnet ja mõistmist.


Hüvede vastuvõtmine...

Küllus ja hüved on seotud sellega, et sa lubad endal vastu võtta. Kui sa ei saa, mida tahad, siis mingil tasandil ei luba sa endal seda heaks kiita.

Olgem tänulikud selle eest, mis meil on, et võiksime rohkem head enda juurde meelitada. Kui keskendume puudusele, siis tõmbame puudust ligi.

Kui me lööme kartma, siis tahame kõike kontrollida ja lõikame sellega läbi oma hüvedevoo. Usalda elu. Kõik, mida vaja, on meie jaoks olemas.

Kõik muutub. Mis kord oli sinu jaoks ideaalne, ei pruugi seda enam olla. Et hoida ennast areneva ja muutuvana, mine aeg-ajalt enda sisse ja kuulata, mis on sinu jaoks õige nüüd ja praegu.

Selles maailmas on nii palju rikkust, mis ootab, et sa seda kogeksid. Kui sinu ellu tuleb midagi, ära tõuka seda tagasi, vaid ütle sellele "Jah!" Ava end hea vastuvõtmiseks. Võimalused ja hüved sajakordistuvad.

Kui sa usud, et kõrgem jõud on ümbritsenud sind armastavate inimestega või et kõik inimesed, keda sa nüüdsest peale kohtad, toovad sinu ellu üksnes head, siis tõmbadki ligi just seda tüüpi suhteid.


Muutused...

Oled sa valmis minema kaugemale oma tänastest tõekspidamistest? Sa ärkasid täna hommikul kindlate ettekujutuste ja mõtetega. Sa oled suuteline mõnedest neist kaugemale minema ja kogema palju avaramat reaalsust. Seda nimetatakse õppimiseks � sa võtad vastu midagi uut. See võib olemasolevaga sobida või olla isegi parem.

Sisemised muutused võivad olla uskumatult lihtsad, sest ainus, mida me tegelikult muutma peame, on meie mõtted.

Pea meeles, iga kord oma meelt kasutades võtad sa ühendust samamoodi mõtlevate inimestega. Kui kasutad oma teadvust positiivsel viisil, saad kontakti teiste inimestega, kes toimivad samuti. Kui sa kasutad oma teadvust negatiivsel viisil, kontakteerud negatiivsega.

Saadaval on palju infot, mis võib sulle ideid anda, kui oled valmis muutuma. Universumi abi sulle on tuntav, kui sa oled muutusteks valmis. Universum annab sulle kõik, mida vajad. See võib olla raamat, helilint, õpetaja või isegi sõber, kes teeb möödaminnes märkuse, millel äkitselt on sinu jaoks sügav tähendus.

"IIDSED SALADUSED"

Peter James; Nick Thorpe (Olion 2001, Tallinn)
Erinevalt paljudele nn "vaimuraamatutele" on siin autorid huvitunud ka teadlaste arvamustest.
Vahel on küll tunne, et ühe käega antakse - esitatakse erinevad seisukohad, ja teise käega võetakse - hakatakse faktidele tuginedes ja mõistusest lähtuvalt neid ümber lükkama. Ja lõpuks on tunne et samad küsimused ikka õhus. Vahelduseks pöörastele oletustele ja suvalistele tõlgendustele üpris kainestav lugemine. Huvitav sellegipoolest.

Veidi sisukorrast:
1. Kadunud maad ja katastroofid (Atlantis, Soodom ja Komorra, pooluste nihked, maajad)
2. Taevasse vaadates (megaliitastronoomid, Orioni saladus, Petlemma täht)
3. Ehituskunsti imed (Stonhenge, püramiidid, Sfiks, Tiahuanaco, Lihavõttesaar)
4. MAA MUSTRID (Glastonbury spiraal, Somerseti sodiaak, jooned jäätmaal, Nazca jooned)
5. Meresõitjad ja maadeavastused
6. Legendaarne ajalugu (amatsoonid, kuningas Arthur, Robin Hood, Dracula)
7. Võltsing? (Shliemani aare, Surnumere rullraamatud, Vinlandi kaart)
8. ARHEOLOOGIA JA ÜLELOOMULIKKUS (Tutanhamoni needus, Omm Seti lugu, E.Cayce ja Atlantis, Avalon)

Seltsimehelik soovitus potentsiaalsele lugejale: raamatu transportimiseks varusta end tubli seljakotiga sest raamatus on tublisti üle 600 lehekülje Shocked

Tuesday, July 7, 2009

Luule Viilmaa

Vaimne ja materiaalne.

Jah, vaimne ja füüsiline peaks olema tasakaalus - nii oleme inimesena tasakaalukad - seepärast kui tunned, et vaimsus sind häirib, siis tegele rohkem füüsisega. Füüsisega tegelemine tähendab ka vaimsusega tegelemist, sest need on omavahel seotud. Meil on vaim, hing ja keha ja ükski nendest pole teisest üle, nad on võrdselt tähtsad. Ja nad toimivad koos.
Minul ka mingi hetk, kui olin palju vaimset kirjandust lugenud, palju endaga vaimselt tegelenud jms, siis tekkis järsku vastumeelsus. Mõtlesin siis, et miks mul tekkis vastumeelsus? Ja siis ma sain aru, et mul tekkis SUUR TAHTMINE VAIMSUSE TEEL KÕRGELE JÕUDA, SUURT SAAVUTADA, JÕUDA KAUGELE JA KÕRGELE. Aga mida see tähendab? Olin ju endaga tegelenud nii vaimsel kui füüsilisel pinnal ja justkui abistasin nii ennast palju. Justkui oleksin pidanud enda 'saavutustega' rahul olema?

Nii nagu meil on maised tahtmised, niisamuti töötavad vaimsed tahtmised - ja muide vaimsed tahtmised on peenemad, kuna need töötavad peenemal energia vibratsioonil. See on tahmine saada ideaali, tahmine olla targem, osata/saada rohkem jne. Tahtmised olla vaimselt tark, tahtmised, tahtmised, tahtmised....Nii kaua kui meil on tahtmised saavutada midagi, jõuda kuhugi ja me seda justkui (ise arvame nii) ei saavuta, siis me läheme pingesse, meil tekib vastumeelsus/rahulolematus sellest, kuidas asjad praegu on....Kui keegi meile seda vaimsust veel peale surub, siis st tõmbame endale ligi inimest selle sama tahtmisega ennast vaimselt targana näidata ja kaugele jõuda, siis see tekitab veel rohkem vastumeelsust.

Väljavõte EÕ V raamatust: Inimene, kes teab, et ta on parem, võtab endale õiguse nõuda, et kõik oleks tema jaoks veel parem.Kuna tahtmine kasvab ja kasvatab tahtmist, siis ta ei ole saaduga rahul. Rahulolematus tekitab psüühikahäireid. Järjest suuremad tahtmised ja järjest suuremad saamised tekitavad järjest suuremat rahulolematust, mille suurus on ühel hetkel vastavuses psüühilise haigusega. Psüühilise haiguse vallandumine ootab nüüd vaid oma aega. Kõikide haiguste vallandajaks on meeleheide, hetk, mil kannatus katkeb. See on hetk, mil iseenda rahulolematusest on kõrini saanud. Tahan muutus ei tahaks. Protest olemasoleva vastu on muutunud protestiks tulevase suhtes.Traagiline meeleheide sellest, et ei saa veel paremat, tekitab psüühilise haiguse.

Seepärast püüdsin mina lahtis lasta TAHMIST VAIMSUSES (ka füüsises) MIDAGI SAAVUTADA, TAHTMIST OLLA KEEGI – ühesõnaga tegelesin oma egoga, oma ego püüetega, oma vastumeelsusega - 'et kui palju ei saa, siis vähe ka ei taha'. Ja ma olen oma egoga palju paremal koostööl nüüd. Pole enam vaja ego isu täita tahtmistega, nüüd on lihtsalt vajadused endaga tegeleda – ja seda nii vaimsel kui füüsilisel pinnal.
Nii kaua kui meil ei ole tahtmisi, lootusi, unistusi - siis ei saa me ka pettuda sellest kuidas asjad on. Siis me lihtsalt võtame asju loomulikult, meil ei ole vaja tahta rohkem. Ja kuigi see tundub klišeena, on see üks ütlemata arukas elutõde!

Kooselu põhineb kaisusmagamisel‏

Mina ei saa aru, miks inimesed veel üleüldse koos elavad, kui nad enam koos ei maga. Koosmagamine on ometi mehe ja naise ühise elu põhjus ja põhjendus. Kui üks oma padjaga teise tuppa kolib, siis on faktiline kooselu ju läbi.
Faktiline kooselu tähendab ikka seda, et mees ja naine magavad koos: teineteisega ja teineteise kõrval. Nii et ma ei mõtle koosmagamise all siinkohal mitte ainult seksi — kuigi elu ilma seksita ei kõlba arusaadavasti mitte kassi saba allagi –, vaid eelkõige just kaisusmagamist. Seda, et kallistatatakse ja ollakse teineteise lähedal ja võetakse kaissu. See on kooselus kõikse tähtsam asi üleüldse.

Kui seda enam ei ole, siis ei ole ju mitte midagi. Ilma kehalise läheduseta ei saa mehe ja naise vahel olla ka mingisugust muud lähedust. Jajaa, ma tean küll, nüüd hakkavad mõned kohe peale, et neil on oma mehega vaimne ja hingeline suhe ning et nemad on niisugustest nooreea lollustest nagu seks ja kaisusmagamine ammugi üle kasvanud. Et neil on nüüd teised väärtused, bla-bla-blaa.
Mis väärtused teil siis on, uurin. Selgub, et põhiline väärtus on ühised lapsed ja ühine vara. Et kuidas sa neid ikka jagad. Ei saa ju lahku minna. Ja tegelikult pole elul ju vigagi, saame normaalselt läbi, eriti ei tülitse…. jah, aga ega eriti teineteist ei salli kah. Üsna pea tuleb välja, et sellised paarid elavad koos paljast harjumusest ja hirmust lahkumineku ees.
Võib ju ennast petta sellega, et eraldi voodites magame ennast paremini välja. Niisukest juttu olen ma kuulnud küll ja küll. Et me teeme mõlemad nii palju tööd ja peame olema hommikul puhanud, et veelgi paremini tööd teha. Noh, aga kas keppi kah teete või, küsin mina selle peale. Teeme, öeldakse mulle. Korra kuus või poole aasta jooksul ikka teeme. No tule, taevas, appi! Ja seda nimetavad nad kooseluks.
Tühjagi, ma ütlen. Kui sa enam oma mehele musi ei anna ja teda ööseks kaissu ei taha, siis sa ju ei armasta teda enam. Kui sa tuled mulle rääkima, et sa ei saa oma mehe kaisus magada, sest ta norskab või vähkreb või kisub sult unes tekki ära, siis on armastus läbi, kööga-mööga!
Kui sa meest armastad, siis pole sul norskamisest lugu: annad talle korra hellasti küünarnukiga ribidesse, võtad ta uuesti kaissu ja magad edasi. Kui ta kisub sul unisest peast kogemata teki ära, siis kisud lihtsalt teki tagasi ja poed talle lähemale. Kui oled hästi lähedal, siis on sul nii hea ja soe, et pole tekki vajagi.
Kui oled näiteks halba und näinud ja lööd keset pilkast ööd silmad lahti, siis näed sa kõigepealt oma meest, kes unesoojalt su kõrval lamab. Siis saad kohe aru, et need koledad pildid olid ainult uni ja muud mitte midagi. Nii turvaline on ometi siis talle kohemaid ligi pugeda ja hakata nägema teist, paremat und.
Nojah, muidugi iga paar tülitseb vahel. Iga rahumeelsemgi isend keeb vahel üle ääre, rääkimata siis minusugustest, kellel on tülinorimine kohe veres. Aga kui on kõvasti tüli noritud, siis on pärast ju nii hea olla. Oled saanud oma jura ajada ja märganud, et ega sa jonnimisoskuse poolest lastest suurt ei erine. Viimaks võid oma mehele suurejooneliselt andeks anda, et ta sind ei mõista. Millal enne on mehed naisi mõistnud, eks.
Ent ükskõik, kui äge tüli ka poleks olnud, tuleb ikkagi kaisus magada. Ükski viha ei saa ometi olla nii suur, et kaissu ei tahaks! Põhimõtteliselt võib ju paar päeva viha pidada, kui on ikka väga vaja, aga ööseks tuleb sellegipoolest vaherahu teha. Kaisusmagamine on lihtsalt nii hea, et sellest ennast ilma jätta oleks sulaselge totrus.

Luule Viilmaa

Meie Isa palvest‏

Ma ei tea, kas piibel on KIRJUTATUD just selleks, et inimesi oma hirmuvalitsemise alla saada/hoida... tuleb meelde üks Luule selgitus ühes loengus kultuuriülikoolis ...piibli tõlgendusest. MEIE ISA PALVEST, kus esimesed read on
' Meie isa kes sa oled taevas...' ja ta rääkis kuidas ta oli avastanud, et me oleme täiesti valesti tõlgendanud seda esimest rida, et mitte taevas ( kus?), vaid taevas (kes?) ja kuidas see muudab kogu tunnet ja mõtet sellest lausest. Esimeses tõlgenduses tekib punkt ehk paigal- olemine, teises tõlgenduses piiritu tunne- suur taevalaotus- taevas- (kes) meie isa. Mõelgem, kõik meie kirikuisad ja usuõed on ju meie isa palvet teisiti võtnud. Kindlasti võib leiduda seal meie isa palves veel muidki üllatusi. Võiks ku täitsa uurida!
...Ka KES (kolmas sõna meie isa palvest) sõna on ju ka ära toodud, nagu justkui teeviidaks sõna taevale, et ta ikka jääks mõtte algusest kuni mõtte lõpuni, õigesse käändesse (nimetav).
Selles mõttes nagu on huvitav, kuidas erinevaid tõlgendusi piiblist leida ja, et kuidas keegi veel on aru saanud?
Ega me ju tõesti ei oska piiblit õieti lugeda, sestap vahel sellised küsimusedki...vastused!
Aitäh vastamast! Igatahes huvitav kuulata ka teiste arvamusi.

Eckhart Tolle

Unistuste ja eneseteostuse jõud

Kujutle et... ja nii saabki olema!
Uni ja unistused. Sõna „uni“ ja „unistused“ lähtuvad samast tüvest. Näeme unes sageli seda, mis elus puudu tundub olevat - nii näitab uni meile meie „une nägu“, tuues teadvusesse meie varjus oleva „näo“.

Unenägude üks funktsioon on tasakaalustada meie elu. Sama ülesanne on ka unistamisel. Unistame sellest, mis meil elus hetkel puudu tundub olevat ja loome niimoodi järk-järgult uue reaalsuse. Eckhart Tolle sõnadega: "Meie teadvus on ruum, milles loome oma maailma." Meeles valmisloodu hakkab ligi tõmbama kõike selle teostamiseks vajalikku.
Keskendumisvõime lähtub vasakust ajupoolkerast ja loov visualiseerimine paremast ajupoolkerast. Kui suudame keskenduda oma südamesoovile ja selle täitumist selgelt ka ette kujutada, suudame oma soovi ka manifesteerida.
Unistamise eelis unenäo ees seisneb teadlikus keskendumises soovitavale. Unistustel on palju võimalusi luua tegelikkust, kui me teadlikult keskendume. Kui meid asi tegelikult ei huvita, on meil raske ka sellele keskenduda, seepärast mõned unistused ka ei teostu. Tõeline keskendumine transformeerib ja puhastab meie unistusele vastu töötavad sisemised uskumused ja välised tõkked.
Tahtmised ja vajadused. Isiksuse arengu seminaridel sageli küsitud küsimus puudutab tahtmiste ja vajaduste erinevust. Et me võime ju tahta mida iganes, aga kas me seda ka vajame? Hea oleks vastata küsimusele: Miks ma seda tahan (mida ma tahan)? Ja siis veel kord miks? Need miksid viivad meid lähemale sellele, mida me tegelikult tahame.
Näiteks soovite endale oma maja. Miks? Sest vajate rohkem privaatsust ja et igal pere liikmel oleks rohkem ruumi olla tema ise. Selle vajaduse saab rahuldada ka teisel teel, näiteks suurema korteriga või suurema respektiga üksteise suhtes või parema ajajuhtimise ja ruumijaotusega juba olemasolevas korteris. (Boonuseks pangalaenust pääsemine!)
Baasvajadused on lihtsad – Maslowi püramiidist lähtudes füüsilised vajadused ja turvalisus kõigepealt, söök-jook, peavari jne. Kui need on olemas, siis rihime eneseteostuse suunas. Sellisest püramiidist on psühholoogia ja kogu ühiskond pikka aega lähtunud.
Kuid Maslowi püramiidi võib rahulikult ka tagurpidi pöörata: kui inimene on tõeliselt leidnud iseenda ja oma elu ülesande, astudes koheselt eneseteostuse teele, leiab ta ilma vaevata ka peavarju ja rahuldab kõik muud baasvajadused.
Nii et milleks lennata madalalt ja muretseda üürivõla maksmise üle, kui südamelähedasele asjale pühendumine loob materiaalse külluse kõrvalefektina nagunii. Seda on raske kriisis inimesel vahel mõista, kuid väärtuste ja põhimõtete uut moodi paikapanemisega mis tahes kriisiperioodil ikkagi tegeletakse.
Külluse ja vaesuse teadvus. Leonard Orr, vabastava hingamise looja, räägib külluse teadvusest ja vaesuse teadvusest, meeleseisunditest, mis loovad tegelikkuse meie ümber:
„Külluse teadvus on meie loomulik seisund olla kooskõlas oma vaimu, loomuse, inimlikkuse ja sisemise minaga. See on elamine teadmises, et universumi rikkused on antud meile armastuse ja hoolimisega, et loovalt väljendada oma jumalikkust. Vaesuse teadvus on puuduse kartus ja eneseväärikuse eitamine. Töötamine ainult raha pärast, ilma rõõmu ja eneseteostuseta, on vaesuse, hirmu ja kõhkluse teadvus. See on elu loomuliku külluse mitteusaldamine ja oma loova potentsiaali ignoreerimine. See on sotsiaalselt võimendatud vaimuhaigus, mis piinab isegi inimesi, kel on palju raha.“
Kui me valime töö, mis pakub meile huvi ja paneb tööle meie loovuse, siis teeme tööd naudingu pärast. Raha on teiste inimeste naudingu ja armastusega teenimise kõrvalprodukt. Väga paljud usuvad ja kardavad, et kui nad valiksid endale meelepärase töö, peaksid nad ohvriks tooma oma materiaalse rikkuse. See uskumus on paljudel peamine põhjus, miks nad teevad ebameeldivat tööd.
Eneseteostus loob küllust. Meil ei ole puudus mitte ajast ja rahast, vaid pigem armastusest ja loovusest. Suurim takistus, miks meie unistused ei täitu, on meie negatiivsed uskumused meie enda või maailma kohta. Milliseid tulemusi loovad uskumused, et eneseteostus on tähtis ja raha ei ole tähtis. Või vastupidi? Või uskumus, et vaimsus ja rikkus välistavad teineteist. Või vastupidi. Milliseid tagajärgi on juba loonud ühiskonnas valitsevad uskumused nagu: küllust ei jagu kõigile, rikkus tuleb ainult raske tööga, rikkad on halvad, rõõmuga tehtava tegevuse eest on vale küsida raha jms.
Kujutlege maailma, kus raha ja armastust jätkub külluslikult kõigile, kus eneseteostuse nautimine tagab rikkuse, kus enama rahaga inimesed on vaimsemad... Mida mõtlevad ja usuvad sellises maailmas elavad inimesed?
Mida me usume, ongi reaalsus. Iga mõte, mida endast välja saadame, on teatud mõttes unistus. Iga mõte tekitab meis füsioloogilisi ja emotsionaalseid muudatusi ning need muudatused — vibratsioonid — loovad meie homset päeva. Arvesse lähevad nii teadlikud kui ka alateadlikud mõtted.
Võime näiteks teadlikult mõelda, et soovime leida meeldiva ja tasuva töö, kuid kui meie alateadvuses on kuskil sügav veendumus, et rikkus tuleb raske tööga ja eneseteostus tähendab vähem raha, siis on meie teadlikul soovil raske teostuda. Seepärast on tähtis teha tööd oma alateadlike uskumuste, veendumuste ja hirmudega.
Kui teadlikud positiivsed mõtted, unistused ja eesmärgid on tasakaalus samavõrra suurte hirmude, negatiivsete uskumuste ja kahtlustega, muutust ei toimu. Et unistused ja eesmärgid täituksid, peavad neid toetama meie uskumused ja veendumused — meie juhtmõtted ja kirg, mis annavad tegevusele tähenduse ja suuna.
See, millele me keskendume, kasvab. See, mida me ette kujutame, võtab kord kuju. Energia + mõte loob tulemused füüsilises maailmas. Energia voolab nendesse mõtetesse, millele pöörame tähelepanu. Kui me oleme veendunud, et asjad maailmas „ongi just niimoodi“ – halvad ja meie vastu, (taas)loome oma veendumustele vastava maailma. Loojad oleme nii või teisiti. See, mida me usume, ongi reaalsus.

Uus meetod veest vesiniku tootmiseks

Novaator
09. aprill 2009 15:58


Vesinik võiks olla üks tuleviku olulisemaid puhta energia allikaid, kuid olemasolevad meetodid on ebaefektiivsed ning kallid. Uus meetod võib pakkuda sellele probleemile lahenduse.
Weizmanni instituudi teadlased eesotsas David Milsteiniga kirjutasid oma avastustest ajakirjas Science. Nad leidsid uue meetodi sideme tekitamiseks kahe veest pärit hapnikuaatomi vahel. Just gaasilise hapniku moodustumise protsess ongi siiani osutunud vee lõhkumise juures üheks kitsaskohaks, vahendab Novaator Science Daily uudist.

Looduses on vee lõhkumiseks välja kujunenud väga tõhus protsess - fotosüntees, mis on kogu Maal leiduva hapniku allikaks. Kuigi fotosünteesi mõistmisel on tehtud olulisi edusamme, pole siiani päris selge, kuidas see protsess töötab. Kunstliku fotosünteesi väljatöötamine pole siiani olnud kuigi edukas.

Weizmanni töörühm kasutas teistsugust lähenemist, töötades välja täiesti uue reaktsioonide rea. Üksteisele järgnevate soojuse ja valguse toimel kulgevate reaktsioonide tulemusel vabanevad vesinik ja hapnik. Lisaks läheb vaja spetsiaalset metallikompleksi, mille Milstein koos kolleegidega varasemates uurimustes välja töötas. Kompleks koosneb orgaanilisest osast ja metallist, mis koos vee molekuli lõhuvad.

Töörühm leidis, et selle kompleksi segamisel veega katkevad vesiniku ja hapniku vahelised sidemed. Üks hapnikuaatom seondub orgaanilise osaga, järgi jääv vesinik ja hapnikuaatom (OH-rühm) seondub aga metalliga.

Veega seondunud kompleks läbib järgmise protsessi - kuumutamise. Kui veelahus kuumutatakse 100 kraadini, vabaneb kompleksist gaasiline vesinik - potentsiaalne puhas kütus - ning metallist keskosale seondub teine OH rühm.

„Kõige huvitavam osa on kolmas staadium - valgusstaadium," ütleb Milstein. „Kui paigutasime selle kolmanda kompleksi toatemperatuuril valguse kätte, ei tekkinud mitte ainult gaasiline hapnik, vaid metallikompleks pöördus tagasi oma algsesse olekusse, mida sai taaskasutada uutes reaktsioonides."

Uuringu tulemused on märkimisväärsed, sest siiani pole inimese valmistatud metallikompleksi abil sidet kahe hapnikuaatomi vahel õnnestunud luua. Milsteini töörühmal õnnestus selle protsessi jaoks välja töötada aga täiesti uus mehhanism. Protsessi põhjalikumal uurimisel selgus, et valgusenergia toimel seonduvad kaks OH-rühma ning moodustavad vesinikperoksiidi, mis laguneb kiiresti hapnikuks ja veeks.

„Kuna vesinikperoksiidi peetakse suhteliselt ebastabiilseks molekuliks, on teadlased alati selle võimaluse vee lagundamiseks kõrvale jätnud - meie aga näitasime, et see on võimalik," ütleb Milstein. Töörühm on suutnud näidata ka, et side kahe hapnikuaatomi vahel luuakse ühe kompleksmolekuli sees oleva metalli peal - mitte erinevate molekulide peal asuvate hapnikuaatomite vahel.

Taastuva ja puhta energiaallika loomiseks on vaja leida tõhus katalüsaator, mille abil vesi päikeseenergia mõjul hapnikuks ja vesinikuks lagundada. Siiani on Milsteini töörühmal õnnestunud demonstreerida mehhanismi veest vesiniku ja hapniku moodustamiseks, mille juures pole vaja protsessi käigus kuluvaid keemilisi lisandeid.

Protsess kasutab küll valgust, kuid koosneb kolmest eraldiseisvast etapist. Järgmises uuringus kavatsevad teadlased need kolm staadiumit kokku panna ja luua tõhusa katalüütilise süsteemi, viies maailma nii sammu lähemale alternatiivse energiaallika leidmisele.

Õige toit korrastab seedimise

Aive Luigela, Terviseleht
22. aprill 2009 05:31


Toidu seedimist korrastavad paljud taimed, sealhulgas maitsetaimed. Enamik taimi reguleerib soolte tööd normaalsuse suunas. Nende seas on apteegitill, köömned, mustikad, naistepuna, koirohi, islandi käokõrv, pihlakas, kask, lina, kibuvits, võilill, saialill, naat jt.


Tugeva lahtistava toimega on paakspuu koore pulbrist valmistatud tõmmis.
On ka maitsetaimi, mis muudavad seedimise tõhusamaks, nagu ingver, piparmünt, rosmariin, sidrun, tšillipipar, kadakamarjad jt.
Kasulikud on igas eas ja enamiku seedeprobleemide korral hapendatud piim ja tooted sellest. Nad korrastavad seedimist ning tagavad maos ja soolestikus normaalse mikrofloora, aidates nii kõhukinnisuse kui ka kõhulahtisuse korral. Erinevat liiki piimhappebaktereid kasutatakse ka hapukoore, juustu ja kohupiima valmistamisel.
Probiootikumid on saadaval ka apteekides toidulisanditena nii pulbri kui ka kapslite kujul, kuid võimalusel tuleks eelistada probiootikumidega rikastatud maitsestamata hapupiimatooteid. Kõhulahtisusel ei tohiks mingil juhul kasutada lisanditega tooteid.
Probiootikumid tugevdavad organismi üldist kaitsesüsteemi; tasakaalustavad soolestiku mikrofloorat ega lase seedeprobleeme põhjustavatel bakteritel seal võimust võtta; aitavad omastada piimast pärinevaid toitaineid ja suurendavad B-vitamiinide imendumist ning kaltsiumi, raua ja fosfori omastamist; parandavad laktoosi lõhustamist ja omastamist; toetavad organismi antibiootikumiravi ajal ja järel; tõhustavad seedetegevust; pidurdavad soolestiku kasvajate tekke eeldusi; vähendavad vere kolesteroolisisaldust jm.
Ettevaatlik tuleb olla pulbrikujuliste (ka kapslite) probiootikumide kasutamisega: kui oled põdenud raskeid sooltehaigusi, pea nõu arstiga, ära tarvita, kui oled allergiline mõne koostisosa suhtes.
1 dessertlusikatäis linaseemneõli hommikuti on parim lahendus normaalseks seedimiseks. Kuid samas võib kasutada ka mingit muud head külmpressitud õli. Kõige parem oleks aga ära kasutada ka linaseemnete kestaine, lisaks rasvhapetele saame sealt valke ja kiudaineid.
Linaseemned tuleks toidusse (pudrusse või küpsetistesse) lisada purustatult, kuid neid võib sisse võtta ka iseseisvalt veega. Linaseemnetel on põletikuvastane toime, need aitavad kõhtu korrastada nii kinnisuse kui ka lahtisuse puhul.
Kõhulahtisus
Kõhulahtisus on sooletalitluse häire ja sellega võib kaasneda rida ebameeldivusi. Põhjusi on palju, milles selguse annab ikkagi arst. Kõhulahtisuse korral on tegemist enamasti akuutse põletikuga. Kõhulahtisus võib olla ka mõne muu haiguse tunnuseks, võib olla krooniline, mürgistuse tagajärg jne.
Kui mõni inimene vaevleb korduva kõhulahtisuse käes, on juba tegemist kroonilise ilminguga. Sel puhul peab arst olema see, kes haiguse põhjustaja välja selgitab ja ravi määrab. On olemas põletikuline kõhulahtisus - nii nakkuslik kui ka toitumisest tingitud. Nakkuse kahtluse korral tuleb kohe arsti juurde minna!
Ühepäevane kõhulahtisus võib olla meile isegi kasuks, sest eemaldab sooltes seisma jäänud olluse. Mitmepäevane kõhulahtisus aga muutub ohtlikuks, sest organism hakkab kuivama ehk veetustub.
Kui on tegemist toidumürgitusega, tuleb koduse vahendina seedeorganid "läbi pesta" rohke sooja vedelikuga ja oksendada, et eemaldada maost mürgituse põhjustanud toit. Soe jook võiks sisaldada mingit taime, nagu kummelit, saialille, punast päevakübarat või raudrohtu. Ka tinktuure võib kasutada, sest neis olev alkohol on samuti hea desinfitseerija.
Üldreeglina on ägeda kõhulahtisuse puhul soovitav 1-2 päeva juua gaasist vabastatud mineraalvett, hiljem raviteesid ning samal ajal toidust üldse loobuda. Kui tekivad kõhukrambid ja -gaasid, sobib hästi apteegitilli-, kummeli-, mündi- või raudrohutee. Järgmistel päevadel tuleks süüa minimaalselt püreestatud köögiviljatoite. Igal juhul tuleb loobuda rõõsast piimast!
Süüa tuleb tihti ja kindlatel kellaaegadel, kiirustamata. Toit peab olema mitmekülgne ja vitamiinirikas. Kindlasti leidub toite, mis aitavad kõhulahtisust leevendada, nagu piimakissellid, veega keedetud tummised pudrud (eriti hirsi- ja riisipuder), kuivikud jt.
Peale paaripäevast kõhulahtisust tuleks juua jogurtit (ka teised probiootikumidega joogid), et taastada normaalne mikrofloora maos. Juua tuleks 0,5 kl korraga ja mitu korda päevas. Saiale võiks määrida kohupiima või toorjuustu.
Kõhulahtisuse korral on keelatud rohkesti orgaanilisi happeid sisaldavad toidud ja joogid, soolased ja vürtsitatud toidud, praetud ja suitsutatud toiduained ning poest ostetud valmistoidud, süsihappegaasirikkad joogid, kiudainerikkad taimetoidud, külmad road ja joogid ning rõõsk piim. Kõhulahtisuse vältimiseks on kõige olulisem õige toitumisrežiim: kindlad kellaajad ja vähesed kogused iga 2-3 tunni tagant.
Kui minnakse üle toortoidule, siis tuleb jälgida, et need oleks puhtad toiduained ja hästi peenestatud. Kui esineb kõhulahtisusega ülitundlikkust mõne toiduaine suhtes, siis tuleb ka sellest loobuda.
Abi võib olla ingverijuurest, sest see kõrvaldab iivelduse, vähendab kõrvetisi, kõhupuhitust ja -lahtisust, samas annab organismile kaitsevõime. Parem on ingverijuurt kasutada teena. Olukorda leevendab ka mustikakissell, kus marjad peaks olema püreeritud.
Soovitatav on veel teelehe-, vaarika-, salvei-, soopihli-, mustika-, maisi-, tamme- ja pajukoore-, piparmündi-, aedtilli- ja linaseemnetee.
Kõhupuhitus
Kõhupuhitus tekib tavaliselt liigsest gaaside kogunemisest soolde. Gaasid tekivad süsivesikute käärimisel ja valkude seedimisel. Kõhupuhitus tekib tihti mao ülihappesuse või alahappesuse korral.
Siin tulevad kindlalt appi apteegist ostetud söetabletid ja võimalusel tuleks pöörduda ka arsti poole, et selgitada välja põhjused. Valgulisi toiduaineid, eeskätt loomaliha, tuleb tarvitada vähem. Rahvameditsiin soovitab ravimtaime- ja hirsidieeti, ka riisidieet on andnud häid tulemusi. Dieeti tuleks pidada vähemalt nädala ja puhituste vähenemisel aeglaselt tagasi minna tavatoidule.
Ka siin tuleks loobuda rõõsa piima joomisest ja üritada seedimist korrastada hapupiimajookidega. Valitud toit peaks olema kergelt seeditav, rohkem tuleks süüa keedetud ja hautatud aedviljatoite ja parem, kui need oleks püreeritud. Söögikordi peaks olema rohkem ja toidukord mõõdukas (mitte üle süüa!).
Kõhupuhituse korral on soovitatavad järgmised ravim- ja maitsetaimed: aedmajoraan, aedtill, apteegitill, kalmus, köömen, naistenõges, piparmünt, basiilik.
Seedimist korrastavad veel:
punane peet, porgand, kapsas, kartul, kõrvits, kurk, aedseller, aedpetersell, sibul, õunad, ploomid, kirsid, põldmarjad, vaarikad, mustad sõstrad, karusmarjad (kõhukinnisus), kaalikas (kõhukinnisus), hapuoblikas (kõhukinnisus), rabarber (kõhukinnisus), mustad ploomid (kõhukinnisus), mustikad (kõhulahtisus), jõhvikad (ei sobi mao ülihappesuse korral), mesi ja õietolm, kartulimahl (ülihappesusega gastriit), kapsa- ja astelpajumahl (alahappesusega gastriit), kaer, oder, linaseemned/õli, köömned (kõhugaasid).