BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, April 9, 2010

10 asja, mis teevad su õnnelikuks.


Küsimus, kuidas olla õnnelik, on sama vana kui inimkond ise. Teema, mis on olnud filosoofide pärusmaa, on üha rohkem teadlaste-psühholoogide uurida. Ekspress.ee toob lugejani 10 uurijate poolt välja pakutud õnnevalemit.
Muidugi ei pretendeeri see mingile täiuslikule tõele, kuid ehk on siiski abiks.


1. Naudi hetke
Aeg-ajalt tasub teha paus, et aeg peatada. Niikuinii tormab enamik meist igapäevastest tegemistest nii läbi, et tähelegi ei pane. Uuringud näitavad, et kui inimene meenutab mõnda õnnelikku hetke või võtab hetkeks aja maha, et kasvõi lille nuusutada või vaadelda mängivaid lapsi, aitab see igapäevaelu masendust vähendada.
2. Väldi võrdlusi
Kuigi me võime endast ju väga hästi mõelda, ei pruugi enda võrdlemine teistega positiivseid emotsioone kaasa tuua. Vastupidi, see võib enesehinnangule ja õnnetundele lausa hävitavalt mõjuda. Keskenduda tuleks hoopis enda isiklikele saavutustele.
3. Ära tähtsusta raha
Inimestel, kes panevad raha oma väärtuste skaala tippu, on depressiooni, ärevustunde ja madala enesehinnangu võimalused suuremad kui nendel, kes seda ei tee. Nagu öeldakse: mida rohkem inimene otsib rahuldust materiaalsest maailmast, seda vähem ta seda sealt leiab. Materiaalne rahuldus kipub olema väga ajutist laadi.
4. Sea tähenduslikud eesmärgid
Inimesed, kes püüdlevad millegi tähendusliku poole, olgu see uue oskuse omandamine, laste innustamine või mis iganes muu, on palju õnnelikumad kui need, kellel pole märkimisväärseid unistusi. Inimestel on tegelikult eesmärgistatud tegutsemist lausa vaja. Õnn, nagu ütlevad mõned uurijad, on kusagil naudingute-heaolu ja tähenduslikkuse vahel.
5. Haara tööl initsiatiiv
See, kui õnnelik sa tööl olles oled, sõltub sellest, kui palju sa ise algatusvõimet ilmutad, arvavad mõned uurijad. Kui me väljendame oma loomingulisust, aitame teisi, pakume välja paremaid võimalusi midagi teha jne, tundub töö tegemine meile väärilisem. Üks põhjus on selles, et siis tunneme end rohkem juhtpositsioonis.
6. Võida sõpru ja väärtusta peret
Inimesed, kellel on hea pere, kipuvad olema teistest mõnevõrra õnnelikumad. Samuti on olulised sõbrad ja suhted, mis pakuvad inimesele tuge. Samas ei piisa seltskonna hingeks olemisest, kui see seltskond midagi ei paku. Inimene vajab mõistmist ja tunnet, et temast hoolitakse.
7. Naerata igal võimalusel
Tundub labane, kuid see töötab. Positiivne ellusuhtumine aitab näha võimalusi seal, kus pessimist neid ignoreerib. Optimistlik tulevikunägemus loob võimalusi õnnele ja edule.
8. Täna südamest
Positiivse psühholoogia arendajate sõnul on inimesed, kes väljendavad oma tänutunnet südamest (mitte ei pobise mokaotsast „aitäh"), tervemad, optimistlikumad. Uuringud näitavad, et need, kes väljendavad sügavalt teistele inimestele oma tänu (näiteks selle eest, et teine aitas tal elus midagi muuta), on ise õnnelikumad ja saavutavad enam. Südamest tänamise positiivne efekt iseendale võib kesta nädalaid.
9. Mine välja ja liiguta end
Üks uuring näitab, et füüsilised harjutused võivad olla sama mõjusad kui depressiooniravimid - ning neil puuduvad igasugu kõrvalmõjud. Lisaks paremale tervisele pakub regulaarne trenn ka saavutamise tunnet ja võimalust sotsiaalseks suhtlemiseks, vabastab heaolutunnet tekitavaid endorfiine ja tõstab enesehinnangut.
10. Anna see lihtsalt ära ja kohe
Muuda altruism ja andmine osaks oma elust, ja tee seda eesmärgipäraselt, soovitavad mõned uurijad. Naabri abistamine, vabatahtlikult millegi tegemine, annetamine jms tekitavad tunde, et oled midagi head teinud, midagi väärt. Oma oskuste-teadmiste edasiandmine, teiste edust rõõmu tundmine, andeksandmine aitavad kõik õnnetunde tekkimisele kaasa. Ka mitte iseenda, vaid teiste peale raha kulutamine.
Allikas: Yesmagazine