BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, September 28, 2010

Loovustöötuba- Sigrid Evisalu

Loovustöötoas on Sul võimalus mängida erinevate materjalidega

Elu ei ole lugu,

elu on loomine....

(D.Kareva)

Kui tihti laseb üks "korralik" täiskasvanud inimene oma meeled täiesti vabaks? Kohe nii vabaks, et tahabki mängida erinevate materjalidega, maalida pintsliga ja ilma pintslita ning teeb asju igapäevasest täiesti teistmoodi?

Kutsun Sind osalema uue loovustoa tegemistes. Siin on Sul võimalus kätt harjutada erinevate materjalide tunnetamisel ning unustada mitmeks tunniks igapäevane sigin-sagin. Läbi tegevuste võid Sa jõuda nende vastusteni, milleni oled igatsenud juba ammu jõuda. See on kui teraapia, kus vastused tulevad läbi käelise tegevuse. Lisaks jääb sulle rõõm valminud esemest, endale ja endaga veedetud ajast ning soojast seltskonnast. Seltskond on piisavalt väike, et tunda end turvaliselt ja hästi (ühes grupis korraga koos maksimaalselt 10 inimest)

Igat koosviibimist alustame teemakirjelduse ja tehnikate tutvustamisega. Peale seda leiame päeva sõnumi Doris Kareva kaunitest luuleridadest. Sellele järgneb omakorda meditatsioon ja siis alustamegi oma tööd.

22.10.2010 Kätega kunsti loomine Ma luban Sulle, et pintslit ei võtame üldsegi kätte :)
29.10 Küünalde kaunistamine. Käiku lähevad pärlid, traadid, suled, paelad ning katsetame salvrätitehnikat ka...:)
05.11 Geelküünalde meisterdamise tund. Geeli sisse saab panna kivikesi ja teokarpe ja igasugu muud vahvat kraami veel
12.11 Siidimaal. Sellel õhtul proovime, kuidas käitub värv kuningliku materjali- siidi peal
19.11 Viltimine Teeme kaelaehteid, kõrvarõngaid ja prosse
26.11 Voolime meelepärast fimost. Erinevad tehnikad ja võtted ja maailm saab palju toredamaks :)
03.12 Maalime kangale. Seekord teeme endanäolised kandekotid, oma värvide ja oma sõnumiga
10.12 Jõulupärg. Rikkalik ja ilus, särav ja jõuluhõnguline ja mis põhiline- ise tehtud!
17.12 Kingituste pakkimine. Kuidas pakkida kingutusi hingega ja nii, et kinkide ja paki hing silma hakkaks? Proovime järgi!

Kursus toimub Sisemise Tarkuse Keskuse ruumes : Tallinn, Lastekodu 5-24

Vajuta ukseluku avamiseks nr. 24

Koos käime reede õhtuti algusega 17.30 ( Kui aeg Sulle mingil põhjusel ei sobi, anna sellest palun e-kirja teel märku)

Kursuse hind 2270.-(~145 EUR) Soodushind kiiretele registreerujatele 1960.-(~125 EUR)

Ühe tunni maksumus 260.-

Soodushind kehtib kuni 5. oktoobrini 2010 K.a

Hind sisaldab kursusel vajaminevaid materjale

Registreeruda saab aadressil sigrid.evisalu@gmail.com või telefonil 57413586

Koha tagab eelregistreerimine

Tegija:
Sigrid Evisalu
Kuupäev: Algus:
22.10.2010
Aadress:
Tallinn , Lastekodu 5-24 Sisemise Tarkuse Keskus
Kaart:
Map data ©2010 Tele Atlas - Terms of Use

Monday, September 27, 2010

“Juhtimistarkus.” Robin S. Sharma

Sisu: Juhtimistarkus on üles ehitatud väljamõeldud loole. Raamatu peategelane on oma firmas, Digitech Software Strategies, suuresti hädas oma meeskonnaga, kust puudub ühtsus ja teotahe. See kõik kestab seni, kuni teda külastab vana sõber Julian Mantle. Julian elas pärast elus läbipõlemist mägedes munkade juures ja on nüüd valmis seal omandatud kogemusi oma sõbrale edasi andma. Teadmised antakse edasi läbi rituaalide, millele järgnevad kokkuvõtted ning harjutused, mida reaalselt rakendada saab, et neid paremini omandada.

Esimene rituaal: Ühenda tasu eesmärgiga. Selle rituaaliga annab Julian edasi teadmised, et juht peab olema suurepärane motiveerija, ta peab ergutama inimesi keskenduma haaravale üritusele. Julian toob selles rituaalis välja veel ühe mõtte: sisekaemusliku juhi peamine ülesanne on väärtustada ja austada neid, keda ta juhib, võimaldades neil töö kaudu ilmutada oma kõrgemaid võimeid. Ehk siis juht peab võimaldama inimestele arengu ning mitte kartma, et tema alluv temaga samale tasemele areneb või temast suisa mööda lendab.

Teine rituaal: Korralda mõistusega, juhi südamega. Seda rituaali võib kutsuda ka inimsuhete rituaaliks. Selles peatükis räägib Julian, kuidas luua oma alluvatega tugevamad ja tihedamad sidemed. Ta õpetab mõistma, kui palju me kõik tegelikult hoolitsust ja hellust vajame ning kuidas tõeline juht seda ka oma alluvatele pakub ja annab. Lisaks veel üks oluline mõte on see, et kõiki inimesi tuleb kohelda viisakuse ning lahkusega, sest vaid selline kohtlemine jätab alles inimeste eneseaustuse ning võimaldab tekitada töötavat meeskonda.

Kolmas rituaal: Premeeri rutiinselt, kiida kompromissitult. Julian kutsub seda veel ka meeskonna ühtsuse rituaaliks. Julian toob välja siin selle, mida palju ka Eesti juhid kasutavad. Kui asjad on hästi tehtud, siis inimesi ei kiideta, sest seda peetakse normaalseks ning kui tehakse vigu, siis selle eest karistatakse. Me kõik vajame tunnustust, et saavutada eesmärke, mis tunduvad meile esialgu kõrgemad, kui me suudaks hüpata. Juhi eesmärk ongi inimesed uskuma panna nende enda võimetesse ja seda saab teha läbi tunnustamise ning avatud õhkkonna. Tuleb meeles pidata üht väikest mõttetera: seda, mille eest tunnustad, saad alati juurde. Siiras kiitus aitab liigutada mägesid ja panna inimesi erakordselt tööle. Ja mis kõige huvitavam, see on ju täiesti tasuta, aga rõhutan veelkord, see PEAB olema siiras ja aus.

Neljas rituaal: Alistu muutustele. Selle rituaaliga julgustab Julian mõtlema asjadele teistmoodi. On teada, et iga päev samade asjade tegemine uusi tulemusi ei anna. Selleks, et muuta tulemusi, tuleb muuta tegevusi. Kogu maailm on pidevas muutumises ning kui sa pole võimeline muutuma ise ja muutma organisatsiooni, siis sa jääd teistele jalgu. Ja ei tohi karta vigu, mida sa oma teel kohtad. Edu on nagu loterii ja tagasilöögid on osa sellest. On üks hea budistlik kõnekäänd: sihtmärgi tabamisele eelneb sada mööda lastud noolt.

Viies rituaal: Keskendu väärtustele ehk isikliku tõhususe rituaal. Selle peatükiga annab Julian edasi järgmise mõtte: isikliku tõhususe tõeline saladus on eesmärgile keskendumise võime ehk ennast tuleb ümber lülituda sebimiselt tulemuste saavutamisele. Läbi selle peatüki mõtestabki Julian lahti selle, kuidas saada heade tulemuste asemel parimaid ja kuidas keskenduda kõige olulisemale. Peatüki lõpetab huvitav tsitaat: “Ära iial unusta iga üksiku päeva tähtsust. Nii, nagu elad oma päevi, nii elad oma elu. Ära raiska neist ainukestki. Minevik on ajalugu ja tulevik on vaid kujutlus. Tänane päev, olevik, on tegelikult kõik, mis sul on.”

Kuues rituaal: Juht, juhi iseennast. Seda peatükki iseloomustab hästi üks India iidne mõttetera: “Kaasinimestest kõrgemal seismises ei ole midagi õilsat. Tõeline õilsus peitub oma endisest minast kõrgemal seismises”. Sir Edmund Hillary, kes oli Džomolungma tippu jõudnud esimene inimene, ütles: “Me ei alista mäge, me alistame iseenda”. Julian räägibki, kuidas väline edu saab alguse sinu enese seest, sest on ju võimatu saata korda suuri asju, kui sa ei mõtle suuri mõtteid. Kui Julian räägib õppimisest ja raamatute lugemist, täheldab ta, et tähtis pole see, mis sa raamatutest kätte saad, vaid see, mis raamatud sinust välja võluvad. Läbi selle peatüki õpetabki Julian seda, kuidas elada ja ennast juhtida.

Seitsmes rituaal: Näe seda, mis on nähtav kõigile, mõtle sellest, millest ei mõtle keegi teine ehk loovuse ja uuenduste rituaal. Julian toob välja selle, kui suur on ideede jõud. Töötajad, organisatsiooni suurim vara, pole enam paljas kätepaar, vaid samuti ajud. Juhi ülesanne on luua õhkkond, kus inimesed saaksid oma potentsiaali maksimaalselt ära kasutada. Selle rituaali võtab kokku Juliani tsitaat: “Toida kujutlusvõimet ja siruta oma vaimu. Päästa sünnipärane uudishimu taas valla. Julge rohkem unistada ja kujutleda helgemat tulevikku. Ehkki näed võib-olla seda, mida näeb iga teinegi juht ärimaailmas, hakka mõtlema asjadest, millest ei mõtle keegi teine. Ära iial unusta, et iga tõelist sisekaemusliku juhi kehas on peidus väikese lapse hing, tulvil elevust ja imestust.”

Kaheksas rituaal: Ühenda juhtimine pärandiga ehk panuse ja tähenduse rituaal. Juttu on sellest, kuidas jätta endast midagi maha ning filosofeeritakse elu mõtte üle. Minu lemmik mõte siit peatükist on, et elu eesmärk on eesmärgistatud elu. Selle peatüki ja selle raamatu tutvustuse lõpetan Robini tsitaadiga: “Sinu pärand on lõppkokkuvõttes sügavaima ja parima avaldumine, mis sul elus anda oli. See on selle isiku heiastus, kes sa oled ja kes sa olla püüad. Pärandi mahajätmine ei seisne üksnes sõpradele mulje avaldamises või tippu jõudmises. See ei seisne hea väljanägemises, vaid millegi head tegemises. See seisneb kohuse täitmises ja inimlikkuse teostamises.”

Avatud mõtlemist,
Timo Porval

Wednesday, September 22, 2010

Mõned mõtted Mai-Agathe Väljatagalt:

  • „Asjadele, mida te tegema ei pea, tulevad takistused ette. Elu ise lükkab teid õigele rajale, kui te just vägisi vastu ei punni. Elada tuleb tänases päevas, mitte homset uurida. Tulevikuks on võimalik ometigi valmistuda, kui püüame lahti saada ahistavatest kammitsatest ja iseloomuomadustest, mis tekitavad meile maises elus probleeme.”
  • “Elatakse teistele, ennast ohverdades. Ning oodatakse seejärel tänu. Aga see on vale! Elu jääbki elamata.”
  • „Elus on oluline teha seda, mis sulle meeldib. Ära vali tööd selle järgi, kas see sind rikkaks teeb. Tegevus, mis kuulub sinu missiooni ning mida sa armastad, teeb sind õnnelikuks ja toidab alati ära. Tee, mida me siin maamunal käime, on vaid üks etapp...“
  • „Probleemideta inimest pole olemas. Inimesele saadetud raskused on nagu koolitükid: tuleb ta nendega edukalt toime, lubatakse järgmisse klassi. Tuleb lasta ajal kulgeda ning üleliigsetel asjadel ja inimestel elust minna.“
  • „Depressioon tekib siis, kui inimene ei julge ennast väljendada. Tehakse seda, mida teised tahavad. Aga ühel hetkel saab kehal mõõt täis, tekib paanikahoog. Inimesed peavad õppima kuulama oma sisehäält ja olema oma otsustes ise kindlad.“
  • „Kahjuks on ka uskmatus üks energiatest, mis ei lase inimese andekusel avaneda. Soovingi kõigile head pealehakkamist ja uskumist oma väesse. Soovitan veel ka vaadata iseenda sisse, vaadata otsa oma varjudele, tunnistada neid, ja kui neid tunnistada, siis on võimalik neid ümber teha.“
  • „On vaja olla siin ja praegu, on vaja tingimusteta armastada, õppida andeks andma, ükskõik mis ülekohtuseid tegusid ka meie vastu ei ole tehtud, ja tuleks õppida kuulatama oma südame häält.“

Tuesday, September 21, 2010

"Lugu mungast , kes müüs oma Ferrari"-Robin S.Sharma

Loen ja imestan kui palju on veel elus edasi minna ja õppida....
Soovitan kõigile soojalt.

Jutt käib ühest mehest, kes oli olnud väga edukas ning majanduslikult ülijõukas. Kui ta oli saanud infarkti, avanes ta ees uus elu. Ta müüs maha peaaegu kogu maise vara (sh Ferrari, maja kuulsate inimeste rajoonis, suvila troopikasaarel, eralennuki jne jne) ja jättis alles vaid selle, mis mahtus tema seljakotti. Ta suundus Indiasse ning rändas seal ringi, õppimaks kohalikku kultuuri ja elu ning leides ennast. Tagasivaates ütles ta seda: "Albert Camus ütles kunagi:"Tõeline heldus tuleviku vastu seisneb kõige andmises olevikule." Noh, täpselt seda ma tegingi. Teadsin, et pean muutuma - niisiis otsustasin südant kuulda võtta ja teha seda üsna dramaatiliselt. Minu elu muutus palju lihtsamaks ja mõttekamaks, kui minevikukoorma seljataha jätsin. Niipea kui lõpetasin aja kulutamise suurte elumõnude jahtimisele, hakkasin rõõmu tundma väiksetsest, nagu näiteks kuuvalges taevas tähtede tantsu jälgimine või ilusal suvehommikul päikesekiirte endasse ammutamine."


Ta kohtas Yogit, kes rääkis: "Olin väsinud elust, mis oli nagu lõputu harjutus õhurünnakuks. Sain aru, et minu ülesanne on teisi teenida ning kuidagimoodi aidata kaasa maailma paremaks muutmisele. Nüüd elan selleks, et anda." " Olen aru saanud, et kõik juhtub põhjusega. Igal sündmusel on otstarve ja iga ebaedu peidab endas õppetundi. Olen mõistnud, et ebaõnnestumine, kas isiklikult, ametialaselt või koguni vaimselt, on isikliku kasvu jaoks hädavajalik. See toob kaasa sisemise arengu ja hulga hingelisi hüvesid. Ära kunagi kahetse minevikku. Pigem võta see omaks kui hea õpetaja, mida see ka on."

Veel kirjutab ta nii: "Mõtlesin, et kokkuvõttes koosneb elu valikutest. Inimese saatus kulgeb selle järgi, missguguseid valikuid ta teeb, ning tundsin täie kindlusega, et olin teinud õige valiku. Teadsin, et minu elu oli pöördumatult muutunud ning minuga oli toimumas midagi imepärast või isegi jumalikku. See oli imetabane ärkamine."


Kas ka minu vaim on roostes? Võibolla on ka minul aeg taasavastada oma saatus?

"Kui sinus hakkab kasvama sügav rahu ja sisemise kirkuse tunnetus, muutuksid sa ju kah rõõmsamaks ja sundimatumaks. Saaksid olla energilisem ja loovam. Sellele peaks järgnema füüsiline elujõud ja hingeline tugevus." Jumal teab, et mul on seda vaja! Ma suudaksin kõike: olla kes tahes ning avada see lõputu arenguvaru, mis peitub ilmselt igaühes meist. Ma tahan jälle, nagu kunagi varem, hinnata kõrgemalt Elu ja näha jumalikkust selle igas ilmingus!


Jah, raamatus kirjutab see munkade juurde sattunud mees veel nii: "Maailm, sealhulgas minu sisemaailm, on väga eriline koht. Olen ka mõistnud, et väline edukus ei ole seesmise edukuseta midagi väärt. Heaolu ja heal järjel olemine on kaks täiesti ise asja. Isiklik meisterlikkus ning pidev enda mõistuse, keha ja hinge eest hoolt kandmine on kõrgema mina leidmiseks ja unistuste elu elamiseks esmatähtsad. Kuidas saad hoolitseda teiste eest, kui ei suuda isegi enda eest hoolt kanda? Kuidas saad teha head, kui ise tunned end halvasti? Ma ei suuda armastada teist inimest, kui ei suuda armastada iseennast."


Tuleb välja, et enesesse inversteerimine on parim investeering üldse. See ei paranda üksnes minu elu, vaid parandab ka kõigi minuga kokku puutuvate inimeste elusid. Ta kirjutab: "Alles siis, kui oled õppinud iseennast armastama, suudad tõeliselt armastada teisi. Alles siis, kui avad omaenese südame, saavutad sideme teiste südametega. Kui tunned end tasakaaluka ja elusana, on sul paremad eeldused saada paremaks inimeseks."


Carl Gustav Jung ütles: sinu nägemus muutub selgeks vaid siis, kui suudad vaadata endale südamesse. Kes vaatab väljapoole, see unistab; kes vaatab enese sisse, saab teadlikuks.


Mõistujutus, mida Yogi räägib, sümboliseerib aed vaimu. Kui kannad hoolt oma vaimu eest, kui seda toidad ja harid nagu viljakat, rikkalikku aeda, siis kannab see palju toredamaid õisi, kui oskad loota. Aga kui lased umbrohul võimust võtta, libisevad kestev meelerahu ja sügav sisemine harmoonia sul endiselt käest.


Mure ja ärevus, enda ärritamine minevikuga, peamurdmine tuleviku üle ning kõik need enda loodud hirmud laastavad meie siseilma. Mure kurnab vaimust jõu välja ning varem või hiljem vigastab see hinge. Sa ei saa endale lubada negatiivse mõtlemise luksust - isegi mitte ühtainsat negatiivset mõtet. Tähtsaim, mida peab tegema on see, et omad positiivset hoiakut maailma ja kõige sellest leivuda kohta. Inimesed, kes mõtlevad iga päev samu mõtteid, millest enamik on pealegi negatiivsed, on sattunud halbade vaimsete harjumuste küüsi. Selle asemel, et keskenduda kõigele elus leiduvale heale ning mõelda sellest, kuidas asju veelgi paremaks muuta, on nad vangis mineviku käes. Need, kes oma vaimu sellisel moel kasutavad, lasevad murel endid elujõust tühjaks imeda. Need inimesed ei mõista iial, et oma vaimu juhtimine on enda elu juhtimise põhialus. Viis, kuidas sa mõtled, tuleneb harjumustest.


Kui kujundad enese jaoks harjumuseks püüda igas olukorras näha positiivset, saab sinu elu hoopis kõrgema mõõtme. Maailm sinu ümber peegeldab sinu sisemaailma olukorda. Kontrollides mõtteid, mida mõtled, ja seda, kuidas elusündmustele reageerid, hakkad juhtima oma saatust. Elus ei ole eksimusi, on üksnes õppetunnid. Selleks, et nautida positiivset, peab kogema negatiivset. Tegelikult tagavad loodusseadused, et kui üks uks sulgub, avaneb kusagil teine.


Kui õpid oma mõtteid juhtima, ning kujutad elavalt, pühendunud lootuses ette kõike, mida maiselt eksistentsilt soovid, ärkavad sinu sisemuses soikunud jõud. Julge unistada, et oled midagi enamat kui ainult praeguste asjaolude summa. Oota parimat. Tulemused üllatavad sind.

Idamaa filosoof Patanjali kirjutas: "Kui sind innustab mingi suur eesmärk, mõni ebaharilik plaan, siis murravad su mõtted endid sidemeist vabaks: sinu vaim võidab kõik piirangud, sinu teadvus avardub igas suunas ning leiad ennast uuest suurepärasest imelisest maailmast. Uinuvad jõud, võimed ja anded ärkavad ellu ja avastad, et oled võimsam kui oskasid iial unistada."

Kui soovid elada rahulikumat, sisukamat elu, siis pead mõtlema rahulikumaid, sisukamaid mõtteid. Keskendumine millelegi piisavalt viib sind sihile. Tee kindlaks, mida sa tõeliselt teha soovid, ning siis suuna kogu energia selle tegemisele. Kui keskendad vaimujõu ja -energia armastatud püüdlusele, siis voolab sinu ellu küllus ning kõik sinu soovid täituvad ponnistuseta ja kaunilt.


Muretsemine tekitab energialekke, kuniks varud otsa saavad ja vaim närbub. Sa pead suunama oma mõtteid. Pole mõtet lasta enda ligi negatiivseid mõtteid. Need tuleb otsekohe asendada positiivsete mõtetega. Kas pole tore mõte!!! :-)


Kui loodan välismaailma märgatavalt paremaks muuta, pean kõigepalt alustama enda sisemusest ning muutma oma mõtete tegevusulatust. Kui minu elus on on millestki puudus, siis järelikult on sellest puudus ka mu mõtetes. Ja veel: "Ei ole midagi õilsat kaasinimesest kõrgemal seismises. Tõeline õilsus peitub seismises kõrgemal oma endisest minast." See tähendab seda, et kui soovin parandada oma elu ja elada koos kõigega, mida väärin, pean käima oma teed. Sellel, mida teised sinu kohta ütlevad, pole tähtsust. Tegelikult olen ma sellest juba ammu aru saanud, aga tänapäeva ühiskonnas ja kollektiivides on sellest raske mööda vaadata.


Väsimuse kohta: suuremalt jaolt on väsimus vaimu sünnitis. Väsimus valitseb nende inimeste elu, kes elavad sihi ja unistuseta. Kui järjekindlalt suunad oma vaimu elama olevikus, siis on sul alati piiritult enrgiat, näidaku kell mis tundi tahes.

Mind on Piiblit lugedes alati imponeerinud idee teiste inimeste aitamisest, teenimisest, kuidas keegi tahab. Ka selles raamatus kirjutatakse nii: see, kes teisi kõige paremini teenib, lõikab ka parimaid vilju, nii emotsionaalselt, füüsiliselt, vaimselt kui ka hingeliselt. See on tee seesmise rahu ja välise rahulolu juurde.

Ära iial lase mustade mõtete ja tegude umbrohul oma hingeaias võimust võtta. Seisa valvel oma aia väraval. Hoia seda tugeva ja tervena - siis saadab see sinu elus korda imesid, kui sellele vaid voli annad. Elu eesmärk on eesmärgistatud elu.

Mina arvasin, et sellist juttu saab rääkida vaid nö edukas inimene, aga ka raamatus öeldakse: õnne tõeline allikas on saavutus. Kestev õnn tuleb sihtide saavutamiseks tehtava püsiva töö ning veendunult elu eesmärgi poole kulgemise kaudu. See on saladus, mis aitab läita sinu sees peituva tule. Samas võib see tunduda sarnane fanaatilisele töönarkomaanile, aga seletada võib seda nii, et ka saavutuse protsess võib kulgeda tasakaalus ja rahulolus. Huvitav, kuidas seda tänapäeva ühiskonnas pideva protsessina kasutada, ilma läbipõlemiseta?

Sihtide seadmine on eesmärkide seadmise esimene punkt. Näitlikult: kui sul oleksid silmad seotud ja peaksid vibu ja noolega märki tabama, sihid sa tõenäoliselt mööda. Samuti on sinu elu sihtidega. Sa ei suuda tabada märki ja edasi jõuda, kui sa ei näe. Kusjuures sihtide seadmine on hea kõikidele inimestele. Oleks ju hea ja ka väga mõistlik võtta paber ja kirjutada oma eesmärgid üles. Hetkel, mil need on sõnastatud, astuvad mängu loodusjõud, mis asuvad neid unistusi tõelisuseks muutma. Eks tuleb otsida üles oma kirg ja siis seda järgida.

Viieastmeline sihtide saavutamise ja eesmärkide teostamise meetod:

1. Loo selge ettekujutus lõpptulemusest

2. Tekita eesmärgi suunas positiivne surve

3. Määra konkreetne tähtaeg eesmärgi täitmisele

4. Kirjuta üles oma siht ja loe seda iga päev oma "päevikust"

5. Praktiseeri 21 päeva aktiivselt uut käitumist, mis sind eesmärgi poole aitab

Loomulikult on veel sellest kirjutatud, et "ära kunagi teemidagi sellepärast, et pead seda tegema. Ainus põhjus midagi teha on see, et tahad seda teha ning tead: sinu jaoks on see kõige õigem."

Jälgi, et sul oleks sihtide ja eesmärgi poole edendes lõbus. Märka seda peent ilu, mis peitub igas elavas olendis. Kõigel mis on sinuga kunagi juhtunud, ja kõigel, mis sinuga tulevikus juhtub, on otstarve. Iga kogemus kannab eneses õppetundi.

Meie ühiskonnast on kirg kaduma läinud. Me ei tee asju sellepärast, et armastame neid teha. Teeme asju, sest meile tundub, et peame neid tegema. See on häda ja õnnetuse valem. (Ilmselt ongi see olnud kaua mu hukatuseks!)

Tähtsaks peetakse ka iseloomu tugevdamist, vaimset sitkust ja julgena elamist. Need kolm omadust annavad mitte üksnes voorusliku elu, vaid ka elu, mis on täis saavutusi, rahulolu ja sisemist rahu. Julgus aga võimaldab sul käia iseenda valitud teed. Julgus võimaldab teha kõike, mida teha soovid, teades, et nii on õige. Julgus annab sulle enesekontrolli, mille abil vastu pidada olukordades, kus teised on läbi kukkunud. Ja julguse tase, millega elad, määrab saadava rahulolu taseme.

Ainsad piirangud sinu elus on need, mis oled endale ise seadnud. Kui sul on on julgust murda välja mugavuse ringist ja uurida tundmatut, hakkad vabastama oma tõelisi võimeid. Hirm ei ole midagi enamat kui sinu enese loodud vaimne monstrum, negatiivne teadvuse voog. Õnn saabub väärilise eesmärgi eesrindliku teostamise kaudu. Kui teed seda, mida tõeliselt teha tahad, saavutad kindlasti sügava rahulolu. Nende asjade tegemine, mida armastad, tähendagu see siis loobumist tööst, mida parajasti teed, et hoopis näitlejaks hakata, või vähema aja pühendamist ebaolulistele asjadele, et säästa aega tähtsamate jaoks, nõuab palju julgust. See eeldab, et astud välja mugavustsoonist. Ning muudatused on ikka alguses natuke ebamugavad. Samuti on see üpris riskantne. Kõigest hoolimata on see kõige kindlam viis rõõmsama elu kujundamiseks.

Kümme olulist õppetundi enese arendamiseks:

1. Üksilduse rituaal. Igas päevas peaks olema vaikuseperiood. So 15-50 min pikkune ajavahemik, mille jooksul uurid vaikuse tervistavat jõudu ja saad teada, kes sa tõeliselt oled.

2. Füüsilisuse rituaal. See keskendub füüsilise hoole väele. Põhimõte on see, et keha eest hoolt kandes hoolitsed ka vaimu eest. Treenides keha, treenid ka vaimu. Igas nädalas peaks vähemalt 5 tundi kulutama füüsilisele tegevusele.

3. Elava toidu rituaal. Valel toitumisel on elule suur mõju. Toites keha, toidad vaimu. Kuid toituda tuleks elava toiduga, mis on loodud päikese, õhu, mullapinna ja vee loodusliku koostoime tulemusena. Elada tuleks mõõdukalt, ilma äärmustesse minemata. Liha süües, tarbid surnud toitu, kuid kui sulle see maitseb, siis jätka. Siiski on eriti punast liha organismil raske seedida, niisiis tuleks rohkem süüa valget liha ja kala.

4. Teadmiste külluse rituaal. See keskendub sellele, kuidas saada elu õpilaseks. Püüa elada nii, et päevakava sind ei aheldaks. Keskendu hoopis nendele asjadele, mida sisetunne ja süda teha käsivad. Alamrituaalina on soovitus lugeda korrapäraselt iga päev vähemalt 30 minutit.

5. Eraldatud mõtiskluse rituaal. Leides aega enese tundmaõppimiseks, lood ühenduse enda olemuse mõõtmega, millest sul varem aimugi polnud. Meis kõigis on suikunud andeid. Leides aega nende tundmaõppimiseks, süütame need taas. Kuid veelgi enam, see muudab sind tugevamaks, enese suhtes vabamaks ja targemaks. See on harjumus mõelda. Sa elad täiuslikus maailmas ja ka sinu elu on täiuslik. Sinus on jõud mõelda ainult häid mõtteid. Sinus on jõud elada unistuste kohaselt. Ainus viis homset parandada on teada, mida täna valesti tegid. Selgita välja, mis on õigesti ja mis valesti sinu päevades ja elus. Seejärel alusta viivitamata asjade parandamist.

6. Varase virgumise rituaal. Tõuse koos päikesega. Ida vanas kultuuris peeti päikest ühendusteeks hingega. Päikesevalgus vabasab elujõu ja taastab emotsionaalse ning füüsilise erksuse. Parem magada kuus tundi katkestamatult kui kas või kümme tundi häirituna. Põhimõte on, et tuleb püüelda kvaliteetpuhkuse, mitte rohke uneaja poole. Naer on hinge ravim. Alustagi päeva hea häälestatusega! Naera, mängi ja avalda tänu kõige eest, mis sul on. Tark on küsida eneselt: "Mida teeksin, kui tänane päev oleks minu jaoks viimane?"

7. Muusika rituaal.

8. Elava sõna rituaal. Kuigi on tähtis see, mida teistele ütled, on veelgi tähtsam see, mida enesele ütled. Loe mantraid. Mantradega võid muuta oma minapilti.

9. Kooskõlalise iseloomu rituaal. See nõuab, et astuksid iga päevaga nõudlikumaks muutuvaid samme oma iseloomu kasvatamiseks. Iseloomu tugevdamine mõjutab seda, millisena ennast näed, ja samme, mida astud. Sammudest, mida astud, kujunevad harjumused ja - see on tähtis - harjumused viivad sind elu eesmärgi juurde. Sa külvad mõtte, aga lõikad teo. Lõikad teo, külvad harjumuse. Külvad harjumuse, lõikad iseloomu. Külvad iseloomu, lõikad oma saatuse. Tasub teha neid asju, mis edendavad sinu voorusi. Elu kutsumus on põhimõtetega kooskõlas, mis on töökus, kaastunne, alandlikkus, kannatlikkus, ausus ja julgus. Kui kõik sinu toimingud on nende põhimõtetega kooskõlas, tunned sügavat seesmist harmooniat ja rahu.

10. Lihtsuse rituaal. See nõuab, et elaksid lihtsat elu. Ei tohi elada mõttetutest asjadest ülekuhjatud maailmas. Keskendu tähtsaimale, tegevusele, mis on tõeliselt sisukas.

Ainus asi, mis enamikku inimestest nende unistusteni jõudmisel takistab, on hirm läbi kukkuda. Kummatigi on ebaõnnestumine ükskõik millise ettevõtmise õnnestumiseks möödapääsmatu.

Selleks, et kasvatada endale kivikõva tahe, on hädavajalik astuda väikesi samme isikliku laitmatuse vooruse arendamiseks. Kui seda harjumuspäraselt teha, kasvatavad need väikesed sammud üheskoos lõpuks tohutu sisemise jõu (trossi näide). Aafrika vana kõnekäänd "Kui ämblikuvõrgud ühendada, võib nendesse püüda lõvi" väljendab seda väga hästi. Kui tahtejõu vabaks lased, muutud iskliku maailma valitsejaks. Kui pidevalt tegeled enesevalitsemise iidse kunstiga, ei ole sinu jaoks ülesaamatuid takistusi, liiga karme väljakutseid ega ülearu ohtlikke olukordi. Enesedistsipliin annab sulle vaimse tagavara, mida püsimajäämiseks vajad, kui elu sind pillutama hakkab.

Tahtejõud on kõigi tugeva iseloomuga inimeste peamine omadus. Tahtejõud annab seesmise jõu pidada teistele, ja mis tähtsamgi, iseendale antud lubadusi. Tõeliselt valgustatud inimesed ei taha sarnaneda teistega vaid püüavad tõusta kõrgemale enda minast. Võistle iseendaga. Tahtejõu arendamine võib kõrvaldada harjumuse muretseda, hoida sind hea tervise juures ja anda hulga rohkem energiat, kui sul eales varem on olnud. Vaimne meisterlikkus algab sellest, et kontrollid kõiki mõtteid. Positiivne saab igal juhul võitu negatiivse üle. Kui hakkad keskenduma ainult headele mõtetele ning lihtsalt tahtejõu abil keeldud halbu mõtteid mõtlemast, siis kahanevad need varsti olematuks.

Sõnadel on tohutu mõju. Sõnad on võimu verbaalne kehastus. Täites vaimu lootusrikaste sõnadega, muutud lootusrikkaks. Täites vaimu lahkete sõnadega, muutud ka ise lahkeks. Täites vaimu mõtetega julgusest, muutud julgeks. Sõnadel on vägi.

OLEN MIDAGI ENAMAT KUI PAISTAN, MINUS PEITUB KOGU MAAILMA JÕUD JA VÕIM.

Selleks, et tahtejõudu kasvatada, oleks esimene asi hakata tegema asju, mida sulle ei meeldi teha. Muutes tahtepingutuse enda jaoks harjumuseks, lõpetad orjaliku allumise oma nõrgematele impulssidele. Teine hea harjutus on vaikimine (terve päeva, va vastamine otsestele küsimustele).

Väikesed võidud viivad suurte võitudeni. Suurte eesmärkide saavutamine algab pisiasjadest. Järgides oma otsust midagi teha, olgu see kas või lihtsalt varasem tõusmine, tunned heameelt ja rahulolu, mida saavutused kaasa toovad. Oled endale eesmärgi seadnud ja selle ka saavutanud. Trikk seisneb lati seadmises üha kõrgemale ja standardite pidevas tõstmises.

Aja tähtsusest. Erakordse elu rajajaid eristab kõigist teistest see, kuidas nad oma aega kasutavad. Aja meisterlik kasutamine jätab rohkem aega tegeleda sellega, mis on sulle tõeliselt südamelähedane, asjadega, mis sulle tõepoolest midagi tähendavad. Aeg on taastumatu loodusvara. See, kuidas kodus toimid, mõjutab seda, kuidas toimid töö juures. See, kuidas kohtled inimesi tööl, mõjutab seda, kuidas kohtled perekonda ja sõpru. Reegel on see, et 80% kõigist sinu saavutustest on 20% sinu aega täitva tegevuse tulemus. Suuna aeg tegevusse, mis mis midagi tähendab. Ära lase teistel oma aega ära võtta. Väldi hoolikalt ajaröövleid. Need on inimesed, kes helistavad sulle just sel hetkel, mil oled lapsed voodisse saanud ja lemmiktugitoolis mugavasti istet võtnud, et lugeda põnevat romaani, millest oled nii palju kuulnud. Need on inimesed, kes oskavad sinu kabinetti sisse hüpata just siis, kui oled keset kiiret päeva leidnud mõne minuti, et hinge tõmmata ja mõtteid koguda. Õpi ütlema "ei". Kui sul on julgust öelda "ei" elu pisiasjade kohta, saavutad jõu, et öelda "jah" suurtele asjadele. Telefon on olemas selleks, et teha mugavamaks sinu elu, mitte teiste. Üks kurvemaid asju, mida enesele teha saab, on elamist edasi lükata. Liiga paljud unistavad mingist salapärasest roosiaiast kuskil silmapiiri taga, selle asemel et nautida maja taga olevat. Kas teadsite, et:"Naer avab südame ja annab hingele leevendust. Keegi ei tohiks elu nii tõsiselt võtta, et läheb meelest iseenese üle naerda." Lisaks sellele soov elada iga päev, nagu oleks see su elu viimane päev. Igal hommikul küsi endalt:"Mida ma täna teeksin, kui tänane päev oleks viimane mu elus?" Muuhulgas tegutse nii, nagu ei tuleks ebaõnnestumine üldse kõne alla, ning edu on kindlustatud. Pühi peast iga mõte selle kohta, et sa eesmärke ei saavuta, olgu need materiaalset või vaimset laadi. Ole vapper ja ära sea kujutlusvõimele piire. Ära lange vangi mineviku kätte. Saa oma tuleviku arhitektiks.

Kui töötad selle nimel, et teiste elu paremaks muuta, õilistad selle tegevuse käigus kaudselt ka enda elu. Kui jälgid, et teeksid iga päev mõne heateo, muutub sinu elu palju rikkamaks ja sügavamaks. Selleks, et pühitseda ja õnnistada iga päeva oma elus, teeni mingil viisil teisi inimesi. Elu omandab uue maagilise mõõtme, kui hakkad pingutama maailma paremaks muutmise nimel. Peaksime elama elu nii, et kui ükskord sureme, siis maailm nutab, aga meie rõõmustame. Kaastunne ja igapäevased heateod muutavad elu hulga rikkamaks. Leia igal hommikul aega mediteerimiseks selle üle, mida head teistele päeva jooksul teha tahaksid. Siirad kiittussõnad neile, kes neid kõige vähem kuulda loodavad; soojust väljendavad zestid hädasolevatele sõpradele; väikesed, erilise põhjuseta märguanded kiindumusest perekonnaliikmete vastu - need kõik kokku muudavad elu palju imelisemaks.

Tõeliselt rõõmus ja rahuldust pakkuv elu saavutatakse protsessis, mida nimetatakse "elamiseks praeguses hetkes". Kõige tähtsam hetk on nüüd ja praegu. Õpi elama selles hetkes ja naudi seda täiel rinnal. Õnn on teekond, mitte sihtpunkt. Lõpeta aja kulutamine, ajades taga suuri hüvesid, jättes samal ajal väikese hea tähelepanuta. Aeglusta tempot. Naudi kõige sind ümbritseva ilu ja jumalikkust. Võlgned seda iseendale. Ära saavutuste nimel kunagi lükka edasi õnne; ära lükka hilisemale ajale asju, mis on sinu hea- ja rahulolu jaoks tähtsad. Naudi erakordseid hetki, mida pakub sulle iga uus päev, sest tänane on sul kõik, mis sul on.

Näe ikka puude taga metsa. Parim, mida oma lastele anda saad, on armastus. Saa nendega uuesti tuttavaks. Näita neile, et nad on sulle palju tähtsamad kui sinu ametialase karjääri põgusad hüved. Üsna peatselt lahkuvad nad kodust, rajavad oma elu ja perekonna. Siis on seda hilja teha, siis oled õige aja mööda lasknud. Suure raha kokkuajamise ja imelise elu loomise vahel on tohutu erinevus. Kui hakkad kulutama kas või viis minutit päevas tänulikkuse kunstile, tood ellu rikkuse, mida oled sealt alati otsinud. Isegi sinu näites nimetatud inimene suudaks leida hulga asju, mille eest tänulik olla, rahalisest kitsikusest hoolimata. Elu ei kingi sulle alati seda, mida palud, kuid ta kingib alati seda, mida vajad. Lase alanud päeval saada otsustavaks hetkeks sinu elus, päevaks, mil teed püsiva otsuse keskenduda sellele, mis on sinu jaoks tõeliselt tähtis. Otsusta veeta rohkem aega nende seltsis, kes annavad sinu elule mõtte. Tunne aukartust eriliste hetkede ees, naudi nende väge. Lõpeta õnne edasilükkamine saavutuste nimel. Selle asemel naudi hoopis protsessi. Taaselusta oma vaim ja hakka hoolitsema hinge eest.

Pudrupäev murrab talve südame‏

Radokuu ehk veebruari teine päev on rahvakalendris tuntud pudrupäevana. See on tähtsamaid südatalviseid pühi, mil murdub külma süda.
Tähtpäevad
2. Pudrupäev. Poolitab inimeste toidu, külma süda on lõhki. Selle päeva päike annab naistele hea tervise.
9. Luuvalupäev. Ei tohi tööd teha ega end palju liigutada, muidu vaevavad luud-liikmed kogu järgmise aasta. Hommikul magatakse kauem kui muidu, et kosutada tervist.
16.–17. Kihlakud – liugupäev ja tuhkapäev.
Liugupäeval (16.) on naistetööd keelatud. Käiakse liugu laskmas. Keedetakse seajalgu ubade ja hernestega. Kui sel päeval juukseid lõigata, kasvavad need hästi.
Tuhkapäeval (17.) ei tohi juukseid kammida. Sellest päevast alates ei võeta enam toas tuld üles.
Radokuu kõvad ja pehmed ajad
1. päev – täiskuu pehme aja algus.
6. päev – Kuu viimane veerand, kõva aja algus.
12. päev – vana kuu pehme aja algus.
14. päev kell 4.51 – Kuu loomine.
16. päev – noorkuu kõva aja algus.
22. päev – Kuu esimene veerand, pehme aja algus.
26. päev – täiskuu kõva aja algus.
28. päev kell 18.38 – täiskuu.
Pehme (mäda) aeg lagundab ja määndab. Siis raiutakse võsa ning hävitatakse kahjureid, külvatakse-istutatakse kõike, mis kasvatab alla.
Kõval (kalgil) ajal lõigatud puu ei mädane, haavad ei lähe halvaks. Istutatakse kõike, mis kasvatab peale. Aasta kõige kõvemad ajad on radokuu ümbruses, siis lõigatakse ehituspalk ning muu tarbepuu.
Kõvad ja pehmed ajad ei tühista vana ja noorkuu üldtuntud tähendusi. Kõik, mis kasvama peab, tehakse ikka noorkuu ajal, mis hävima, see vanal kuul.
- 6. veebruaril kl 1.48 algab Kuu viimane veerand.
- 14. veebruaril kl 4.51 on Kuu loomine.
- 22. veebruaril kl 2.42 algab Kuu esimene veerand.
- 28. veebruaril kl 18.38 algab täiskuuaeg.
Allikas: “Maavalla kalender 10223 (2010)”, Maavalla Koda

Senjoor Sidrun

Sidruni kodumaaks on India. Joogid nimetavad seda puuvilja unikaalseks tervise säilitamise vahendiks. Nende arvates peaks iga inimene sööma ära ühe sidruni päevas või jooma ühest sidrunist valmistatud mahla.
Eksporditavad sidrunid on sageli kibeda maitsega. Seda sellepärast, et neid korjatakse varakult, enne täielikku valmimist. Raviomadustelt ei saa selliseid sidruneid sugugi võrrelda hõrgu maitsega küpsete viljadega. Seetõttu, kaotamaks liialt haput maitset, soovitavad spetsialistid tarvitada sidrunimahla meega.
Mille poolest rikkad
Sidrunis leidub rikkalikult aluselisi elemente, samuti sisaldab see kuni 8% orgaanilisi happeid (sidrunhapet), kuni 3% suhkruid, lämmastikaineid ja mineraalaineid, sealhulgas kaaliumi ja vasesoolasid, A-, B-, B2-, P- ja C-vitamiini ning fütontsiide. Sidruni koores ja lehtedes leidub eeterlikku õli.
Sidrunimahl on rikas C-vitamiini poolest, kuid suurem osa sellest vitamiinist hävib sidruni pikaajalisel säilitamisel.

Mille poolest kasulikud
Sidrunid sisaldavad P-vitamiini. Selle vitamiini puudus organismis võib põhjustada ajuturseid, kapillaaride haprusest põhjustatud verejooksusid, valusid jalgades, kiiret väsimust ja üldist nõrkust. P-vitamiin on abiks veenide, hemorroidide, aga ka troofiliste haavandite ravi puhul. Niipea kui märkad, et isegi kerge löögi või vajutuse tõttu ilmuvad su nahale sinikad, alusta kohe C- ja P-vitamiini tarvitamist. P-vitamiini leidub kõikides tsitruselistes, kuid eriti rikkad on selle poolest greibid ning tsitruseliste koorealune valge kiht.
NB! Külmutatud puuviljades ei pruugi P-vitamiini olla.
Hulgaliselt leidub P-vitamiini puu- ja köögiviljades, kreeka pähklites ja maitserohelises. Juurviljades on seda väga vähe.

Raviks kasutatakse kõiki sidruni komponente : mahla, koort, aga ka eeterlikku õli. Ühe kilogrammi eeterliku õli saamiseks võib vaja minna rohkem kui 3000 sidrunit. Viljaliha on vajalik tooraine sidrunhappe saamiseks.
Sidrun on suurepärane puuvili, mis tapab paljusid viiruseid. Looduses on neid üle 500, haigusttekitavaid umbes 40. Peedi- ja sidrunimahl on esmased vahendid võitluses viirushaigustega.
Sidrun on efektiivne kaitsevahend gripiviiruste eest. Et sidrunist saaks tõhusa toimega ravimi gripi vastu, tuleb teda lisada salveist, piparmündist, teelehtedest ja kuuskheinast valmistatud tee sisse. Selline segu hoiab normis vajaliku kaltsiumisisalduse taseme organismis. Kaltsium on aga abiks palaviku puhul.

Samuti on sidrun suurepärane pisikuvastane vahend. See võib hävitada kuni 20 erinevat bakterit. Bakterioloogid on kindlaks teinud, et need mikroorganismid hukkuvad ka kõige nõrgemates sidrunhappe lahustes (1:2000). Sidrunimahlal on antiseptiline toime — isegi veega lahjendatult hävitab see düsenteeria, paratüüfuse, koolera jms tekitajad.
Sidruni eeterliku õli antiseptilistele ja pisikuid hävitavatele omadustele ei leidu võrdseid. Isegi sidruniõli aurud neutraliseerivad meningokokke 15 minuti jooksul, tüüfuse baktereid — vähem kui tunniga, pneumokokke — 3-12 tunniga. Eeterlik õli ise neutraliseerib tüüfuse baktereid ja stafülokokke 15 minutiga, difteeria batsille — 20 minutiga.
Dessert kolme minutiga
Puru
Sega värskelt pressitud tsitrusemahl suhkruga ja aseta jääkambrisse. Liiguta aeg-ajalt, kuni hakkab moodustuma jääpuru. Seda puru võib pakkuda koorejäätise juurde.
Limonaad
Sega värskelt pressitud tsitrusemahl gaseeritud mineraalveega ning kalla kannu. Vala klaasidesse, mille servad kaunista sidruni- või laimilõikudega.
Magusad lõigud
Koori sidrunid ja apelsinid. Lõika õhukesteks viiludeks ning aseta taldrikule. Vala üle paksu suhkrusiirupiga. Siirupit on parem keeta sidrunimahlast ja suhkrust, samas võib kasutada ükskõik millist poest ostetud mahla. Lase lõikudel siirupis läbi imbuda ja paku koorejäätise juurde.
100 grammis sidrunis on vaid 42 kcal!
Sidrunitort
8 portsjonit
Tainas:

  • 2 teelusikatäit sidruni või laimi kuivatatud viljakoort
  • 2 teelusikatäit sidruni- või laimimahla
  • 1 klaas jahu
  • 1 teelusikatäis suhkrut, ¼ teelusikatäit soola
  • 6 supilusikatäit võid
  • 2-3 supilusikatäit jäävett
Täidis:
  • 2 teelusikatäit sidruni või laimi kuivatatud viljakoort
  • 2/3 klaasi sidruni- või laimimahla
  • 1 klaas suhkrut
  • 4 muna
  • 2/3 klaasi hapukoort
1. Sega kokku kõik taina koostisained. Aseta valmis tainas 30 minutiks külmikusse.
2. Vastavalt nimekirjas toodud järjekorrale sega kokku täidis.
3. Tainas pane äärtega vormi, alla küpsetuspaber, paberile puista riivsaia, ja küpseta ahjus 10-15 minutit. Jahuta.
4. Kata tainas täidisega ja küpseta 20-30 minutit valmimiseni.

Kui kook on jahtunud, võta vormist välja ja puista peale tuhksuhkrut.
Allikas: Vkusno i Polezno, talv 2009/2010

Mahlad‏

Hapukapsamahl kergendab eelkõige seedimist ning soodustab seedinud toidu väljutamist, vältides nii ka kõhukinnisust. See hapukas mahl on kõrge kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumisisaldusega, milles on lisaks C ja B vitamiini. Mahla juues alandame vere kolesteroolitaset, toetame oma maksa ja tugevdame seedeprotsesside tegevust.
Metsmustikamahl sisaldab suures koguses antioksüdante, mis pidurdavad vananemisprotsesse, lisaks takistavad ka südamehaiguste ja vähkkasvajate teket. Mustikamahl mõjub hästi meie nahale, silmadele ja maksale. Selles olevad parkained tõkestavad põletikke tekitavate bakterite elutegevust.
Pohlamahla on rahvameditsiinis kasutatud reuma ja liigesehaiguste ravis. Pohlamahl mõjub põletikuvastaselt, sest ta sisaldab rohkelt C vitamiini ja bensoehapet, mis on antiseptilise toimega. Pohlamahl sisaldab tanniine, mis ennetavad uroinfektsioone ja aitavad terveks saada põiepõletikust.
Viinamarjamahl. Kui sa oled otsinud õiget, puhta viinamarja maitsega viinamarjamahla, siis Biotta mahl on see kauaigatsetud maitse. Raviomaduste poolest viinamarja mahla soovitav juua viirushaiguste, herpes simplexi aktiviseerumise, kurnatuse, hingamisteede haiguste ja vähihaiguste ajal. Sisaldab kaltsiumit, fosforit, rauda, naatriumit, kaaliumit, väikeses koguses A, B vitamiini kompleksi, C ja P vitamiini.
Porgandimahla juues saab nahale kergelt päevitunud jume, sest mahl sisaldab palju eeterlikke õlisid ja beetakarotiine, millest keha toodab A vitamiini. A vitamiin on vajalik nahapigmentide moodustamiseks, lisaks ka normaalse silmanägemise tagamiseks. Ta on rakutasandil tugev antioksüdant, mis parandab raku ainevahetust. Porganimahl on kasulik kõhulahtisuse ja kõhukinnisuse korral ja parandab seedehäiretest tekkinud nahaprobleeme.
Sellerijuuremahl puhastab keha jääkainetest ja toksiinidest ja tänu oma leeliselisele koostisele kiirendab organismi puhastusprotsesse. Kasulik mahl organismi kevadpuhastuseks.
Punapeedimahl parendab vereloomet ja on igati kasulik aneemia korral. Punapeedimahl sisaldab betaiini, mis stimuleerib maksarakkude ja sapi tööd, rauda ja teisi mineraalaineid.
Kartulimahl on organismi puhastava toimega, sest selles sisalduvates fütozelatiinidel on võime siduda raskemetalle ja suuri molekule. Soovitatakse juua neil inimestel, kel on probleeme sapikivide, kõrvetiste, maoülihappesuse, kõhukinnisuse, kõrgvererõhutõvega. Kartulimahl sisaldab hulgaliselt kartuli koortes paiknevaid kasulikke mineraalaineid: kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda.
Dr.Breuss juurviljadesegumahl. Sellesse mahlakokteili kuulub punapeedi-, porgandi-, selleri-, redise- ja kartulimahl. Dr. Breuss mahlaretsept on tuntud üle maailma, sest see mahl sai loodud vähihaigete ravi tõhustamiseks. Dr. Breuss segumahla on soovitav juua mahlapaastu ajal, sest see sisaldab rohkelt vitamiine ja mineraalaineid just seda mida organism paastu ajal vajab.
Köögiviljamahlade segu on vitamiinirikkam kui poelettidel olevad köögiviljad ise. Biotta köögivilja mahla värsketed köögiviljad on kohe peale koristamist pudelisse villitud, sest iga päev peale saagi koristamist hakkab köögiviljade vitamiinisisaldus kahanema. Soovitame kevadväsimuse peletamiseks ja ka dieedi või paastu ajal, mil organism vajab lisaenergiat.

Meie vanaemade vanninipid‏

Ilu ei ole uuema aja leiutis. Ka meie vanaemad olid oma ihu hooldamisel nutikad ning võtsid nii ilu- kui ka tervisevanne.
Kuidas vannis käidi?
Kõige esimene, mida arvestati oli vee temperatuur. Vannivesi, millest ilu ja tervist loodeti, ei tohtinud olla liiga kuum, pigem käesoe.

Ravimtaimevannides tuli eelnevalt seebiga puhtaks pestud ihu leotada veerand kuni pool tundi, aga vanniprotseduuride ajal soovitati pea ja rindkere veest väljas hoida. Pärast ravimtaimevanni ei loputatud ennast veega üle ja nahal lasti õhu käes kuivada. Ravimtaimevannideks võeti kas 1kg värskeid või 250g kuivatatud ravimtaimi, millele valati keevat vett. Taimi keedeti viis minutit ja lasti kuni 20 minutit tulises vees liguneda. Kõige lõpuks vedelik kurnati.
Kuidas saadi pehme nahk?
Pehme naha saavutamiseks soovitati vanniveele lisada mõnda taimeõli, näiteks mandli-, päevalille- või oliiviõli. Pärast vannis ligunemist oli oluline korralikult vann puhtaks pesta, sest taimeõli tegi vanni libedaks. Ka mesi aitas pehmemat nahka saada. Vannitäiele veele tuli lisada 4-5spl mett. Meevanne ei soovitatud võtta õhtul, sest mesi peletas väsimuse ja une.
Mida tehti vananeva ja kuiva nahaga?
Tuntuim iluvannide vahend on piim. Juba Kleopatra olevat piimavanne võtnud. Meie esiemadel oli piimavannide saamiseks kaks viisi. Neist esimesel lisati vanniveele värsket piima, mida pidi olema vähemalt liiter. Kleopatra käis aga lahjendamata piimavannis. Teiseks viisiks oli piimapulbri lisamine, mis oli eriti populaarne kolhooside perioodil. Piimapulbrit tuli vanniveele lisada vähemalt üks peotäis.
Kui nahk oli kuiv ja kiheles, siis tuli vanniveele lisada klaasitäis äädikat. Äädikavannist loodeti abi ka erinevate nahapaksendite ja ebameeldiva ihulõhna korral. Rosmariinivanni soovitati kortsulise naha korral hommikuti võtta, sest lisaks naha silumisele ergutas see kergesti väsivaid inimesi.
Kuidas närve rahustati?
Närvilised ja unetuse all kannatavad inimesed said abi pärnaõitest. Pärnaõievanni tehti õhtuti, sest lisaks magusale unele tekitas see ka suuremat higieritust. Lisaks pärnaõitele aitasid närvilisuse vastu ka kadakas, meliss ja palderjan.
Katrin Lipp, Keskkonnaportaal Bioneer
08. september 2010

Turguta ja ravi ennast õige mahlaga

Oleme harjunud mahlu pidama lihtsalt maitsvateks jookideks. Ometi aitavad nad õige kasutamise korral ka meie tervist turgutada.
Väljutavad toksiine
Selleks on ühel või teisel määral suuteline iga mahl. Mahlade puhastav efekt on kompleksne — toimides korraga mitmes suunas. Tänu nendele omastab organism toidust paremini valke, rasvu ja süsivesikuid. Seda seetõttu, et nii puu- kui ka köögiviljamahlad sisaldavad hulgaliselt fermente, mis aitavad lõhustada toitekomponente.

Mahlad ergutavad seedimist. Eriti käib see viljalihaga mahlade kohta. Nende koostises on palju kiudaineid, mis mitte ainult ei kergenda toidu kulgemist mööda soolestikku, vaid imavad otsekui käsnad endasse kõik üleliigse. Mehud väljutavad organismist toksiine ja isegi radionukliide.
Paljud mahlad sisaldavad erilisi aineid — fütontsiide. Need on antibiootikumide looduslikud analoogid. Fütontsiidid takistavad soolestikus kahjuliku mikrofloora kasvu, hoides nii ära düsbakterioosi. Seega kaitsevad meid soolestiku käärimisprotsesside ja kahjulike toksiinide eest.
Millist mahla valida?
Toksiinidest vabastab meid suurepäraselt peedimahl, mis puhastab efektiivselt neerusid ja maksa. Juua tuleks seda aga kokteili koostises. 1/3 värskeltpressitud peedi- ja 2/3 porgandimahla. Kusjuures mitte rohkem kui kaks korda päevas, klaasitäis korraga.
Teiseks variandiks on sellerimahl, mis sisaldab suurel hulgal mitteorgaanilist kaltsiumit. Just tänu sellele suudab mahl väljutada toksiine. Puhta mahlana ei meeldi see paljudele oma harjumatu maitse tõttu. Sel juhul võib seda julgelt teiste köögiviljamahladega segada.
Sama hästi mõjuvad tervisele ka spinati- ja kapsamahl. Need parandavad soolestiku tööd, aidates organismil vabaneda kõigest ebavajalikust.
Kui aga oled endale ülesandeks võtnud organismist välja viia liigne kolesterool, tasub tähelepanu koondada kõrvitsamahlale. Seda tohib juua kolm korda päevas klaasitäis korraga.
Ja lõpuks üks olulisemaid jooke selles vallas on mahl nisuidudest. See stimuleerib vereloomet ning normaliseerib ainevahetust. Lisaks sisaldab suurel hulgal antioksüdante ja ensüüme. Tänu sellele ei kaitse see meid mitte ainult väljast tulevate toksiinide eest, vaid aitab neid ka väljutada, normaliseerides seedimist.
Kaitse külmetuse eest
Peaaegu kõik mahlad mõjuvad soodsalt immuunsüsteemile. Põhiliselt seetõttu, et sisaldavad rohkesti vitamiine ja antioksüdante. Paljud mahlad on võimelised tõstma ka vere hemoglobiinitaset. See aga lisab meile reipust ning tugevdab ühtlasi immuunsüsteemi.
Enamik mahlu mõjub soodsalt ka meie närvisüsteemile. Need rahustavad suurepäraselt ning likvideerivad stresside ja emotsionaalsete pingete tagajärgi. See on aga väga oluline osa paljude haiguste profülaktikas.
Mahlad on head abilised mitte üksnes profülaktilises mõttes, vaid ka erinevate haiguste raviks. Kui neid juua külmetuse või bronhiidi puhul, saabub tervenemine kergemini ja kiiremini.
Millist mahla valida?
Külmetuse korral sobib hästi jõhvikamahl, mis on C-vitamiini allikas. C-vitamiin on aga hädavajalik organismi kaitsejõudude aktiviseerimiseks. Samas on sel ka mikroobivastane toime. Gripi ja kopsupõletiku puhul kergendab jõhvikamahl haige seisundit ning tänu looduslike antibiootikumide sisaldusele alandab isegi palavikku.
Köha puhul võiks koju muretseda viinamarjamahla. Mahlal on röga lahtistav toime ning see suudab võidelda paljude bakteritega. Pealegi on viinamarjamehus palju antioksüdante ning naturaalseid suhkruid. Seetõttu annab ta jõudu ning koondab organismi varujõud võitlusse haigusega.
Veelgi efektiivsemalt tugevdab immuunsüsteemi nisuidudest valmistatud mahl, mis sisaldab tohutus koguses ensüüme. Just tänu nendele moodustuvad meie organismis erilised rakud — makrofaagid, mis tunnevad ära ning hävitavad kõikvõimalikud haigusttekitavad viirused ja bakterid.
Külmetuse puhul mõjuvad hästi ka tsitruseliste mahlad. Näiteks sidruni- või greibimahl. Need turgutavad immuunsussüsteemi, kuna sisaldavad hulgaliselt vitamiine. Lisaks võitlevad efektiivselt kõikvõimalike viirustega.
Parandavad välimust
Värskeltpressitud mahlad aitavad vältida juuste lõhenemist ning ennetada nende väljalangemist. Ka haprad küüned saavad mahladelt abi, eriti juhul, kui põhjuseks on olnud vale toitumine.
Värskeltpressitud puu- ja köögiviljamahlad saavad jagu nahapõletikust, parandavad naha seisundit, kui see on kuiv ja veetustunud. Samuti annavad nad näole terve jume. Seda seetõttu, et kõik mahlad on rikkad vitamiinide-antioksüdantide poolest. Värskeltpressitud mahlad parandavad rakkude ainevahetust. Lisaks täiendavad sellised mahlad kasulike ainete tagavarasid organismis, lisades juustele ja küüntele tugevust.
Millist mahla valida?
Juuste ilu tarvis tuleks juua kurgimahla. Mahlas on palju kaaliumit, kaltsiumit, naatriumit ja fosforit. Seetõttu muutuvad lokid tugevamateks ja elastsemateks. Kurgimahl mõjub ka näonahale hästi. Eriti, kui see segada porgandi- või peedimahlaga. Kurgijoogi toime tugevneb, kui seda tarvitada koos tomatimahla ja mõne tilga pressitud küüslaugumahlaga. Mahl sobib ka koos õuna- või greibimahlaga või siis mustsõstra nektariga. Peamine — ei tohi üle pingutada. 100 ml kurgimahla ööpäevas on maksimum.
Omapärane on mahl maasikatest ja naerilehtedest. See on suurepärane jook nendele, kellel on kehvad küüned. Kuid enne tarvitamist tuleb konsulteerida kindlasti arstiga ning segu joomisega ei tohi liialdada. Naerilehed sisaldava väga palju kaltsiumit, seetõttu soovitatakse seda mahla rahhiidi ja osteoporoosi puhul.
Mandariinimahla võib aga juua mitu klaasi päevas. See lisab näole värskust. Mahl on vitamiinirikas ning reguleerib ka soolestiku tööd.
Milline peab mahl olema?
1. Kindlasti värskelt pressitud. Kauplusest ostetud jookidelt on asjatu märgatavat efekti loota.
2. Varem soovitati kasulikku mahla käsitsi valmistada. Elektrilises mahlapressis hävis suurem osa kasulikke aineid. Hiljaaegu ilmusid aga müügile täiesti uut tüüpi mahlapressid, milles vitamiinid ja aromaatsed ained suurepäraselt säilivad. Ja mis peamine — mahlas jäävad alles ensüümid, mis mängivad väga suurt osa organismi kaitsevõime tugevdamisel ning toksiinide väljutamisel.
3. Mahl tuleb ära juua kohe. Isegi külmikus säilitamisel kaovad juba tunni aja pärast paljud olulised elemendid, kuigi mahla maitse jääb samaks.

Kuidas mahla juua?
1. 20-30 minutit enne sööki või siis kaks tundi pärast sööki. Söögi kõrvale mahla juua on kasutu, vahel lausa kahjulik.
2. Läbi kõrre või väikeste lonksudena. Enamus värskeltpressitud mahlu mõjuvad agressiivselt hambaemailile, seetõttu ei tasu rüübata suurte lonksudega klaasist või hoida jooki pikemalt suus. Muide, ka kiirustada ei tasu. Mahla omastatakse paremini, kui see on jõudnud seguneda süljega.
3. Lisada võib vaid vett. Paljudel juhtudel on see hädavajalik, kuna mõningad mahlad ei tohiks olla liiga kontsentreeritud. Seejuures ei tohi lisada mahladele ei soola ega ka suhkrut — raviefekt väheneb tunduvalt.
4. Kuuridena — 2 kuni 5 nädalat 10-päevaste vaheaegadega. Kui kaua pead just sina mahla jooma, ütleb sulle sinu arst pärast läbivaatust.
5. Jälgides iseennast. Värskeltpressitud mahladel on väga tugev toime, seetõttu ole tähelepanelik ning ära üle pinguta.

Allikas: Ženskoje Zdorovje

Saturday, September 11, 2010

Pihlaka-õunatarretis


Umbes 1-1/2 liitrit
1 kg pihlakamarju
1/2 kg hapusid õunu
7 dl vett
1 l suhkrut ühe liitri mahla kohta


Puhasta ja loputa marjad. Tükelda õunad ja pane koos marjadega keedunõusse. Vala vesi peale ja keeda umbes 15 min.Kurna mehu läbi sõela ja mõõda kogus, lase seejärel uuesti keema ja lisa vähehaaval suhkur, nii et see jõuaks lahustuda.Keeda 10 min ja tee tarretiseproov.Riisu tarretiselt vaht ja tõsta keedunõu tulelt ära.Vala tarretis kuumadesse purkidesse ja sule kohe.


Tarretist võib ka teha ilma õunteta:1 kg pihlakaid2 spl sidrunimahla9 dl suhkrut ühe liitri mahla kohta.

Kõik mis tuleb sinu ellu oled sa ise kutsunud...see, millest sa mõtled. Ehk siis kõike seda, mis toimub sinu peas tõmbad sa endale ka ligi. Meie ülesandeks inimestena on kinnistada oma mõte nendesse asjadesse mida me soovime, teha endale täiesti selgeks, mis on meie tegelikud soovid ja sellest hetkest me käivitame Universumi ülima seaduse...

Vitamiinide visiitkaart

Vitamiinide ümber liiguvad alatasa müüdid. Kord on kuum uudis, et vitamiinidega on võimalik ravida kõiki haigusi, siis jälle, et vitamiinidega ei saa ravida ühtki tõbe. Kus on tõde? Selles numbris alustame uut sarja “Vitamiiniaabits”.

Sarja autorid Urmas Kokassaar ja Mihkel Zilmer on head sõbrad ja kolleegid ning ühe suurema meeskonna liikmed.

Urmas Kokassaar on Tartu Ülikooli bioloogia-geograafiateaduskonna molekulaar- ja rakubioloogia instituudi lektor. Magister.

Mihkel Zilmer on Tartu Ülikooli arstiteaduskonna biokeemia instituudi juhataja, meditsiinilise biokeemia korraline professor. Filosoofiadoktor ja meditsiinidoktor.

Nad on paljude raamatute ja õppevahendite autorid, kirjutanud õpikuid nii põhikoolile, gümnaasiumile kui ka ülikoolile (“Praktilised tööd koolibiokeemias”, ”Inimtoidu loomulikud ja sünteetilised komponendid”, “Meditsiiniline biokeemia”, “Vitamiinid” jpt).

Nende tegevuse aluseks on põhimõte: info ja mõtlemine peavad olema tipptasemel ja süsteemsed. Kui inimesel on asjadest õiged arusaamad, aitab see tal teha nii tervisele kui ka rahakotile kasulikke otsuseid. Targemaks saada, otsustada ja valida aitab ka “Vitamiiniaabits”.Vitamiinide kohta on pea igaühel oma arvamus: lapsed mõtlevad magusatest närimistablettidest, keskealised peavad tähtsaks profülaktilisi vitamiinikuure, eakad aga kaaluvad käes rahakotti, enne kui tervisele tarvilikke vitamiine osta raatsivad. Viiteid vitamiinidele leiame toiduainete pakenditelt, kosmeetikatoodete etikettidelt, eneseabikäsiraamatutest ja reklaamidest. Igapäevasesse kõnekeelde on kindlalt juurdunud sõna vitamiinipomm, ehkki selle mõte jääb tihti ebamääraseks.

Kui mingil teemal palju räägitakse ja kirjutatakse, läheb osa infot paratamatult kaotsi, osa aga moondub tundmatuseni. Erandiks pole vitamiinidki. Alatasa ringlevad sel teemal “kuumad uudised”, müüdid ja suisa väljamõeldised stiilis vitamiinidega saab ravida kõiki haigusi või vitamiinidega pole võimalik ravida ühtegi haigust. Sageli ülistatakse hetketrendi mõjul mõnda preparaati liigselt.

Vitamiinid väärivad tõepoolest tähelepanu, sest tegu on asendamatute biomolekulidega, mis on kindlas koguses inimese normaalseks elutegevuseks lausa hädavajalikud. Vitamiinid suudavad meid teatud piirides kaitsta nüüdisaja elustiili hädade eest, näiteks leevendavad väärtoitumise mõju ja ravimite kergekäelise tarbimise tagajärgi. Vitamiinid aitavad meid kaitsta ka keskkonnasaaste eest, mis kahjustab pärilikkust.

Meie põhiline vitamiinide allikas on tasakaalustatud segatoit, mis sisaldab nii taimse kui ka loomse päritoluga toiduaineid. Paraku jääb paljudele inimestele ainult toidust saadavatest vitamiinidest väheks, mistõttu tuleb kasutada vitamiinipreparaate. Valik on suur ja ka soovitusi jagub küllaga. Paratamatult tuleb teha valik.

”Vitamiiniaabitsa” sarjas otsime vastuseid küsimustele, kus vitamiine leidub, kuidas need mõjuvad, kui sageli neid võtta ja miks on üks või teine vitamiin kasulik. Lisame ka iga vitamiini tunnustatud biokeemilis-kliinilised kogused ja soovitusliku päevanormi.

Enne konkreetsete vitamiinide juurde asumist toome sissejuhatuseks vitamiinide üldistatud lühitutvustuse ehk visiitkaardi. Neid tõdesid peaks silmas pidama igaüks, kes otsustab vitamiine tarvitada, neist kirjutada või neid teistele inimestele tutvustada.



12 põhitõde vitamiinidest



1. Vitamiinid on mikrotoitained, s.t me vajame neid suhteliselt väikestes kogustes.

2. Vitamiinid ei asenda teisi toitaineid.

3. Üks vitamiin ei asenda teisi vitamiine.

4. Vitamiinid ei anna organismile energiat, nad ei ole ei energiapillid ega -pommid.

5. Ensüümide koostisosadena mõjutavad vitamiinid otseselt ainevahetust ja on eluks hädavajalikud.

6. Vitamiinidel on ka muid soodsaid toimeid, näiteks antioksüdantsus.

7. Vitamiinid pole rakkude ehituskomponendid. 8. Vitamiinide kestev puudujääk on organismile ohtlik.

9. Pidev ülisuurte vitamiinikoguste võtmine on organismile kahjulik ja ka mõttetult kulukas.

10. Vitamiinide oskuslik ja süsteemne tarvitamine, arvestades iga inimese eripära, aitab vältida mitmeid haigusi või kiirendada nendest paranemist.

11. Teatud tasemest alates võib vitamiinipreparaate käsitleda kompleksse raviskeemi osana.

12. Kõikide vitamiinide puhul on teada päevakogused, mis ei põhjusta kahjulikke kõrvaltoimeid.


Nälkjate vastu aitab orashein.

Harilik orashein (Elymus repens, sün. Agropyron repens) on pika harunenud roomava risoomi ja kiire paljunemise tõttu raskesti hävitatav mitmeaastane umbrohi. Tema kõrred ja lehed on aga mürgiallikaks limukatele, eriti nälkjatele.
Kasvukoha suhtes pole taim valiv. Enamasti on ta maaharijale tüliks põllul ja aias, kuid teda on ka kõikjal mujal: heina- ja karjamaal, tee- ja põlluäärel, prahipaigas ja jäätmaal, raudteel, võsastikus, jõe- ja järvekaldal ning mererannaski.
Selle elujõulise umbrohu juured on raviva toimega, mistõttu võib teda ka ravimtaimeks nimetada. Nälkjate vastu aga aitab hästi kuiv orasheinapuru. Värskelt niidetud rohul pole seda mõju, mis kuivatatud heinal. Seepärast tuleb orasrohupealsed kokku koguda, kiiresti päikesepaistel ära kuivatada ning peeneks hõõruda.


Kuiva puru võib raputada õhukese kihina näiteks rooside ja tomatitaimede ümber. See peletab eemale nii vihmaussid kui ka teod, aga eriti nälkjad. Pärast pikemat sajuperioodi tuleks tahenenud maapinnale uus kaitsekiht puistata.
Enne ulatuslikumat tarvitamist puistake orasheinapuru katseks iga taimeliigi üksiku esindaja ümber, et näha, kuidas ta avaldab mõju limukatele ja nende eest kaitstavatele taimedele.

Neile meeldib

- Tigude meelistaimed on hostad, mädarõigas, saialilled, tsinniad, peiulilled, kobarpead, põlduba, lehtsalat, jääsalat jm.
- Kivide ja vundamendi servad, lauajupid, tühjad lillepotid - kõik, mille varju saab peitu pugeda ning mis pakub mõnusat jahedust ja niiskust kuumal-kuival ajal.
- Lagunev puukooremultš on hea niiske ja soe koht, kuhu muneda.
- Pärast niitmist maha jääv niides pakub limukatele piisavalt niiskust ja turvet. Kasutage see ära ning jätke niitmine võimalikult õhtu peale. Kuival ajal võiksite paar tundi varem muru kasta, et meelitada nuhtlused liikvele. Öösel jõuavad niidese läbi takseerida mõned aplamad putukad ja hommikul, kui meie alles magame, linnudki asja üle kontrollida. Enne kui niidese kompostihunnikusse viite, vaadake see kindlasti ka ise üle ning korjake päikese eest peitu pugenud elukad kokku.
- Hilisõhtune kastmine meelitab peenrale teod ja paraku soodustab ka seenhaiguste lööbimist. Seepärast püüdke kasta kui vähegi võimalik varahommikul. Samas võiks otsida aias mõne varjulisema koha, mida niisutades meelitate ligi teod, et nad siis kokku koguda.
- Meelsasti kogunevad limukad maiustama banaani-, meloni-, kõrvitsa- ja arbuusikoortega, hõrgutiseks võib välja panna ka värske kurgi, õuna- ja kartuliviile ning -koort. Hästi maitsevad tigudele veel lehtsalat ja poolikud viinamarjad.
Neile ei meeldi

- Teod ja nälkjad munevad niiskesse, nätskesse ja silumata pinnasesse ning umbrohtunud aladele. Muretsege aiahark või hea labidas ning kaevake aed sügisel-kevadel korralikult läbi. Sedasi saavad hukka paljud talvituma pugenud teod ja nende munad.
- Tigude ja nälkjate liikumist takistab kõik, mis on kuiv ning terav: liiv, graniitkillustik, paekivi- ja tellisepuru, kuiv kohvipaks, purustatud munakoored ja teokarbid, klinkritolm, tuhk, lubi jne.
- Ebaaus võte on tigude püüdmisel ära kasutada nende õllelembust. Arvestades, et nad on alaealised, meelitage neid hoopis piima ja pärmiveega, need sobivad sama hästi. Asetage nõud peibutusjoogiga varjulisemasse kohta, kuhu nuhtlused meelsasti kogunevad. Vaadake, et anum oleks vähemalt 5 cm kõrgune, siis ei upu sinna kasulikud jooksiklased.
- Teod ja nälkjad ei salli, kui peenrale on laotatud multšiks koi- ja soolikarohtu, sidrunmelissi, münte, orasheina, tammelehti, kuuse- ja männiokkaid.
- Paljudest taimedest hoiavad teod kaugemale. Need on iirised, kurekellad, kurerehad, gladioolid, hortensiad, mündid, ingver, pune, nõmm-liivatee, koirohi, raudrohi, sibul, porrulauk, küüslauk.
Kuidas hukata

Kokkukorjatud tigude ja nälkjate hävitamiseks võib nad üle valada keeva veega ning matta seejärel kompostihunnikusse või kuhugi aia varjulisemasse ossa.
Surnuks kuivatamine superfosfaadi ja lubjaga võtab pisut rohkem aega, olles minu meelest ka piinarikkam. Samuti ei soovita ma kasutada jämedat soola, sest mida hakata peale soolatud tigudega? Aeda matmiseks nad ei sobi ja toiduks eelistan tigusid osta pigem poest.
Naabrusest tulevate tigude vältimiseks hoidke aia äärealad korralikult niidetuna ning umbrohuvabad, et teod ei saaks seal varjuda ega muneda. Tõkkeks võib kasutada ka kõrgemaid plastribasid.
Mürk toimib kuiva ja soojaga

Kaubanduses müügil olevad teomürgid sisaldavad tavaliselt metaldehüüdi. Mürk hakkab toimima temperatuuril üle +7°. Kõige tõhusama hävitustöö teeb see suvisel kuival ajal, kui sooja on 20° ringis. Mürk tekitab tigudel ja nälkjatel ärrituse, mis sunnib neid rohkesti lima eritama, suurendades veevajadust.
Oluline on teada, et mürk laguneb päikesekiirguse toimel. Kastmine ja vihm hävitab 24 tunni jooksul mürgi mõju, sest teod saavad oma veevarud taastada ning hakkavad veelgi vihasemalt taimi hävitama, sest need sisaldavad ju peamiselt vett.


Targu talita arhiiv
11. juuni 2010 10:56

Keskaeg: ürte austati, maasikaid kardeti

Keskajast võiksime üle võtta usu ja lootuse ürtide tervistavasse jõusse ja saatust muutvasse väesse. Suupäraseks ja kõhusõbralikuks teevad nad meie toidu niikuinii.
Olde Hansa suveterrassi kaunistavad suureõieliste lillede asemel ürdid: sidrunmeliss, aedmajoraan, tema sugulane harilik pune, aedsalat, lavendel, aedpetersell, piparmünt, aedsalvei.
“Suurematest taimekastidest viinapuuvõsude kõrvalt võite leida ka maasikaid,” lubab Olde Hansa loovjuht Angela Randmets alias Inghel Angelbeke. “Keskajal, tõsi küll, tunti vaid metsmaasikat ja tedagi peeti ravimtaimeks. Maasikate ümber hõljus kerge kartuseloor, sest nad kasvasid tavaliselt paikades, kus oli palju mürkmadusid. Kuulus keskaegne ravitseja nunn Hildegard von Bingen, kelle kirjad ja raamatud on tänapäevani säilinud ning kelle järeldused taimede raviomaduste kohta on üldiselt üsna õiged, pidas maasikaid söömiseks lausa sobimatuks – ei muu, kui nende vahel roomavate madude ja kärnkonnade pärast.”

Ürdid toidus ja joogis – terviseks!
Keskajal peeti ürtidest väga lugu, neid kasvatati isegi rohkem kui ilutaimi. Ürte osati hinnata eelkõige ravimina, igast neist sai abi mitme häda puhul.
Juba Hippokrates ütles, et toit peab olema rohuks, sestap maitsestati keskajal toite ürtidega üsna rohkesti.
Kõik ülalnimetatud Olde Hansa terrassil kasvavad ürdid aitavad rasvastel toitudel seeduda, ei lase neil kõhus riidu minna. Teisalt oli neil ka isu tõstev omadus. Me ei tohi unustada, et hea isu ja hea seedimine on ikkagi ühe ja sellesama protsessi osad.
Ka oli eelnimetatud ürtidel rahustav omadus, paitades nii kõhtu kui meeli. Ja nagu sellest veel vähe oleks – kõiki neid ürte peeti armurohtudeks, mis vastavalt vajadusele pakkusid armuvalule leevendust või aitasid kellegi poolehoidu võita.
Esimese söögikorrana rohelist kraami süüa soovitavad meie tänasedki toitumisteadlased. Aga hea on teada, et aedsalatit osati tema maheda maitse tõttu söögiks soovitada keskajalgi. Aedsalatile omistati rahustav ja und parandav toime. Et salati maitse paremini välja tuleks, soovitati sellele lisada sibulat, murulauku, tilli ja äädikat.
Ürte lisati nii maitse- kui ka tervistavate omaduste tõttu jookidessegi. Õlle ja veini maitsestamiseks tarvitati aedmajoraani. Majoraan on pune sugulane, aga maitselt mahedam. Teadupärast on Itaalias pune pitsade maitsestamisel kohustuslik komponent. Õlle puhul lisati majoraani juba pruulimisel, veini maitsestati hiljem.
Üks moodus maitseveini teha oli niisugune: maitseürdid segati meega ja jäeti linasesse kotikesse kammitsetult veini sisse.
Pealinna apteekrid contra maanaised
Ürte kasvatati keskajal vähesel määral ka linnamajade tagahoovides, Tallinnas oli suurem ürdiaed Barbara kabeli juures, nüüdse Roosikrantsi tänava ja Kaarli puiestee nurgal. Samuti Harju tänava ees. Sealsete ürdiaedade omanikud olid raeapteekrid Claus Schulte ja Fabian Below.
Ürte ja nende lõunamaiseid suguvendi vürtse müüdi apteegis kuivatatult, neid keedeti kokku nii searasva kui siirupiga. Vürtse ja ürte siirupiga keetes saadi kompvekilaadseid maiuseid, mida müüdi ka raviotstarbel. Samuti armastati neid pidude ajal veini kõrvale mekkida. Ürtide ja vürtside baasil tehti ka leotisi – neid hoiti küll veinis, küll äädikas.
“Sajandeid olid raeapteeki pidavate apteekrite suurimaks nuhtluseks metsarohtudega kauplevad maanaised, kes müüsid oma puruks tambitud või tampimata õisi, varsi ja juuri otse apteegi vastas turul ning viimaks läksid koguni nii häbematuks, et kolisid oma “äri” apteegi kõrval asuvasse Saiakangi,” pajatab emand Angelbeke. “Apteekrid võtsid igatahes konkurentsiteema kurjalt üles, sest neil oli ikkagi haridus, litsents ja müügiluba!”
Kuid maanaistel oli oma tarkus. Nurmenukke korjati unetoovaks teeks, naistepuna naistevaevuste vastu ja ikka nii edasi. Kuid nad teadsid ka seda, et petersell võttis põletikud ja paistetused ära ning tegid ise mikstuure.
Oma kogemuste tõttu sõi maarahvas ka rohkem seeni. Linnarahvas, kes seeni suuremat ei tundnud, mäletas, et üks või teine oli seene söömise peale ära koolnud. Sestap julgesid nad süüa vaid kukeseeni, sest nende kohta teati kindlalt: ei tapa!
Salvei – ürtide primadonna
Salvei oli Araabia kultuuris väga tähtsal kohal, Euroopasse tõid ta ristisõdijad. Salveid peeti kõigeravijaks: kui keegi suri, imestati, kuidas see võis juhtuda – tema aias kasvas ju salvei!
Salveile omistati elusäästev, eluiga pikendav, aga ka eluandev jõud. “Vana-Rooma arstid soovitasid lastetutele abielupaaridele trikki, mille puhul paarikesel tuli neli päeva vallatlemisest hoiduda ja viksilt salvei mahla juua,” teab emand Angelbeke. “Ja kui siis seesinane vallatus viimaks ette võeti, tõi see kindlasti ka tulemusi peatse perelisa näol.”
Üks kuulus keskaja kokk on öelnud: kui ürdiaed oleks ooper, siis salvei oleks selle primadonna! Sest salvei – tema juba enda kõrval teisi maitseid ei kannata.
Salveile on omistatud tõepoolest ka selliseid raviomadusi, et tema kõrvale muid (arsti)rohtusid ei vajatagi. Milliste hädade vastu temalt parajasti leevendust leidis, johtus sellest, millisel viisil teda ümber töötatud oli: näiteks kas temast oli tehtud salv või leotatud äädikas.
Eelkõige peeti salveid kevadetoonikuks – maikuus söödi maitsevõid, millesse oli segatud vaid salveid.
Vanas Roomas peeti salveid pühaks taimeks. Salvei korjajaks määratud inimene pidi enne töö ettevõtmist viima läbi ohvritalituse (ohverdati veini ja leiba), siis end põhjalikult pesema ja riietuma üleni valgesse. Salveid korjama tuli minna paljajalu.
Ürte toidu sisse peenestades ei kasutatud mingeid terariistu – käte vahel murdes tuleb ürt just õigest kohast lahti. Organism omastab sel moel peenestatud ürti paremini ja ka raviomadused on nõnda suuremad. Raudesemega ei tohtinud salveid mingil juhul puutuda – see rikkus maitse ja kaotas ravijõu.
Ürt kui sümbol
Ürditaimede imetabasest võluväest teab Inghel Angelbeke rääkida järgmise loo.
“Teadupärast oli igal ürditaimel nii keskajal kui mõni sajand hiljemgi oma sümboltähendus, mida valdav osa tollastest inimestest tundis-teadis. Nii näiteks eelistasid keskaegsed rüütlid lahingusse tormates kaasa haarata kilbid, millele oli maalitud julguse ja vapruse sümbol – tüümian.
Inglismaal on aga pruutidel senimaani kombeks pulmapäeval juustes rosmariinioksi kanda. On ju rosmariin nii truuduse, armastuse kui ka igavese mälestuse sümbol.
Kui tänapäeval mõni naishing saaks oma austajalt kingiks kauni seade peterselli-, salvei-, rosmariini- ja tüümianioksakestest, maanduks see kimbuke ilmselt (ja sedagi vaid parimal juhul) lõikelaual ning õilistaks oma maitsebuketiga mõnd salatit, paja- või pastarooga.
Keskaegsed daamid aga oleks sellisest kimbukesest välja lugenud umbes sellise sõnumi: “Soovin, et minu siiras ja truu armastus Teie vastu pehmendaks Teie südant ja leevendaks kibedust, mida Te ehk minu vastu tunnete. Annan kogu oma jõu nüüdsest peale selle teenistusse, et suudaksin meie lahusoleku ajal vapralt vastu seista kõigile kiusatustele ja jääda ka üksindushetkedel Teile ustavaks. Soovin, et mul jätkuks vaprust kunagi Teie juurde tagasi pöörduda, et täita ka Teie kõige võimatumad soovid.”
Millise kimbu daam austajale seepeale vastu saatis, sõltus loomulikult kimbusaatja kohast daami südames…

Lihtne roikamööbel

Joonised: Ago Sepman
Tekst: Varje Talivee
Foto: Bulls
Kui maakodu juurde kuulub ka mets, siis selle hooldamisel-puhastamisel tekib aeg-ajalt ikka virn roikaid, millega saab aias lihtsamaid-kergemaid aiarajatisi ehitada – kerge pergola, õuepiire, aiamööbel vm.
Lihtne laud ja pink sobivad looduslähedasse aeda. Kaitse neid spetsiaalse puidukaitsevahendiga või veega vedeldatud välistingimustesse sobiva vesiemulsioonvärviga, et saada läbikumav efekt. Võid jätta mööbli ka tuule ja vihma parkida, siis saad mõne kuuga looduslikult halli mööbli.


Vajad:
  • Roikaid
  • Saagi, mutrivõtit, kruvikeerajat
  • M10 keermelatti (lauale 5 meetrit, pingile 1 meeter)
  • M10 mutreid ja vastavaid seibe 20 tk
  • Pikemaid puidukruvisid
  • Värvi või peitsi, pintslit
Tee nii:
Koori roikad ja lõika mõõtu. Puuri neile 11mm augud (vaata joonist), et keermelattidega ühendada.
Võid roikad katta värviga siis, kui mööblitükk juba valmis või siis enne kokkuühendamist – see nõuab rohkem aega, aga tulemus saab korrektsem. Et klaasid-tassid laual püsti seisaksid, kasuta laual suuremat kandikut.



kui meil ei ole aega hetkedeks, et peatuda ja kuulata ühte maailma parimat muusikut, kes mängib maailma ajaloos ühte võimsamat muusikat, mis kunagi on loodud, ühel parimal pillil, mis iganes on valmistatud ... kui palju on hetki ja väärtusi, mis meil märkamata jäävad ...

Ma tänan head sõpra, kes mulle selle loo saatis. Minu sõnum on lihtne - märka imelisi hetki, märka ja armasta inimesi. Leia hetki oma sõprade ja lähedaste jaoks!

Seisata ja kuulata elu imelisi hetki, armas sõber!

Miks saiapärmiga koduveini teha ei saa?

Kes iganes kunagi koduveini on teinud, see teab, et esimese asjana tuleb vein käima ehk käärima saada. Selleks on kaks moodust — kas metsik kääritamine või veinipärm. Aga kindlasti mitte saiapärm!
Mida pärm veinis teeb?

Veinipärm muudab suhkrud (nii puuviljades/marjades leiduvad looduslikud suhkrud kui ka lisatava valge suhkru) alkoholiks. Kõrvalproduktina moodustub süsihappegaas, mis osaliselt väljub veinist meile kõigile tuntud mulksumisena ja osa tuleb hiljem veinist välja loksutada (sellest lähemalt juba järgmisel korral).
Miks ei sobi pagaripärm?
Seda on mult korduvalt küsitud ja püütud tõestada, et ka saiapärmiga hakkab virre mulksuma. Lihtsaim vastus siinkohal oleks see, et saiapärmi seened ei ole kohastunud eluks ja tööks vesises keskkonnas, veinipärmi seened jällegi on.Võrdluseks — Sina saad küll ka maskiga natuke aega vee all vastu pidada, aga kala ELAB seal. Kui te kohtate kusagil nõuannet, et veini võib ka pagaripärmiga käärima panna, siis teadke, et tegemist on asjatundmatu ja ebakompetentse soovitusega.
Mille poolest pärmid erinevad?
Veinitööstuses kasutatakse erinevaid pärmitüvesid punase ja valge veini jaoks, šampanja jaoks, eri viinamarjasortidest veinide jaoks. Neid tähistatakse tähtede ja numbrite kombinatsioonidena, näiteks EC1118 sobib vahuveinide, hiliskorje (late harvest) ja siidri jaoks, 71B-1122 sobib aga hoopis külmemate piirkondade (Saksamaa, Austria) happelistele marjadele, pehmendades nende teravat happelisust ja mõjutades veini tugevaid aroome ja kõrgemat alkoholisisaldust. Pärmitüved erinevad selle poolest, millist käärimistemperatuuri nad parimaks elutegevuseks vajavad, kui suurt hulka suhkrut jaksavad alkoholiks ümber töötada ja kui kiiresti nad seda teevad — see kõik mõjutab veini maitseid ja aroome.
Kui me nüüd sellest tehnoloogiakosmosest meie omamaiste marja- ja puuviljaveinideni jõuame, siis ka siin saab valida erinevate veinipärmide vahel. Kellel on õnne kasvatada kodumaiseid viinamarju ja neist veini teha, siis võib loomulikult soovitada spetspärme, millest eespool juttu oli. Lõviosa Eestis müüdavatest veinipärmidest on aga universaalsed pärmid, sobides ühtviisi hästi nii vaarikate-maasikate kui ka ploomide jaoks. On ka spetsiaalsid õunaveini pärmikomplekte ja isegi viinamarjaveinide komplekte.
Erinevad need universaalpärmid aga ka omavahel. Tugevamad pärmid kannatavad kogu suhkrumassi korraga virdele lisamist. Metsiku kääritamisega näiteks on pärmitüvi nii nõrk, et suhkrut tuleb lisada vähemalt kolmes jaos, sest rohkema korraga töötlemiseks ei jätkuks tal jõudu ja käärimine jääks enne õiget aega seisma. Natuke nõrgemad pärmid tahavad suhkru kahes osas lisamist.

Mõned pärmid töötavad nii kiiresti, et juba nädala-kahega ongi vein valmis käärinud, mõnel võtab aega kuu kuni kaks. Oluliselt üle kolme kuu ei käärita veini ükski pärm. Tõsi, on ka sellised turbo-pärme, mis 24-48 tunni jooksul seitse kilo suhkrut alkoholiks ümber töötada jaksavad, aga sellest tulemusest tavaliselt ei tehta veini, vaid midagi muud.
Mis vahe on metsikul kääritamisel ja pärmiga kääritamisel?
Esimene ja põhiline vahe on see, et pärmiga käärimapanemisel võib kindel olla, et kohe käärimise alguses on pandud alus õigetele käärimisprotsessidele. Nimelt — õhus lendleb pidevalt sadu erinevaid pärmiseeni ja metsiku kääritamise puhul ei või iialgi kindel olla, et veinivirdes said võimule justnimelt „head“, mitte „pahad“, kes veini äädikaks ajavad või muidu halba ja koltunud maitset põhjustavad.
Teine vahe on käärimise ajas — kuna metsik pärmiseen on nõrk, siis võtab tal see toimetamine väga kaua aega, isegi aasta kuni kaks, enne kui vein valmis saab. Kultuurpärmiga saab kõik ühele poole kõige rohkem kolme kuuga ja edasi võib vein juba järelküpseda ja areneda pudelites. Sest justnimelt hilisem arenemine teeb lihtsalt veinist HEA veini. Aga me kõik tahame ju juua head veini!
Tiina Kuuler, Veinivilla perenaine, Veinivilla
27. august 2010

Kuidas parandada koduveini värvi ja maitset?‏

Viinamarjasortide või eri kasvukohtade marjade omavahel veiniks segamine on vana võte, seda kutsutakse cuvée’ks ning suur osa Prantsuse veine ongi just sedasorti seguveinid.
Peentest nimetustest midagi teadamata on ilmselt siiski kõik kuulnud kodumaisest õuna-arooniaveinist ja maasika-rabarberiveinist. Kuidas koduveinist cuvée’d teha, mida millega segada, et vein hea tuleks?
Mida marjade segamine meile annab?
Üks põhjus, miks veini segatakse, on ilusa värvi saamine. Eestis ilmselt enim kääritatud vein — õunavein — võib oma loomulikus olekus jääda kahvatu või igavalt kollane. Huvitavama värvi saab, kui lisada mustikaid, arooniaid, leedrimarju.
Kui on vaja vaid värvi parandada, siis pole tumedaid marju palju vajagi — piisab ühest kümnendikust põhitooraine kogusest, et värv muutuks punakamaks, suurema koguse lisamisel läheb vein loomulikult üha tumedamaks.


See, kui palju üht või teist veini komponenti võtta, ei ole täppisteadus, koguste varieerimine pole kurjast, kuid selguse mõttes olgu toodud paar näidisretsepti just värvi parandamise jaoks. Retseptid on mõeldud 25 liitri veini kääritamiseks.
Õunavein mustikaga
- 9 kg hapusid õunu
- 6,5 kg suhkrut
- 0,5 kg mustikaid värvi jaoks

Õuna-arooniavein
- 9,2 kg õunu
- 4 kg arooniaid
- 3,1 kg suhkrut

Teine hea põhjus eri marju segada on maitse parandamine. Sel eesmärgil segatakse kokku happelisemad ja vähem happelised marjad/viljad, et need segunedes üksteist tasakaalustaksid. Ilma happeta vein on lameda ja igava maitsega. NB! Happelise maitsega vein ei tähenda tingimata, et ta hapu on, ka magusas veinis peab tasakaaluks pisut happelisust leiduma.
Mustikas üksi on veini tegemiseks liiga vähehappeline, samuti võib hapet väheks jääda (olenevalt sordist) maasikaveinis. Samas rikkalikult happelised on rabarber, pihlakas, punased sõstrad, karusmarjad. Neid omavahel segades võib saada vägagi maitsvaid tulemusi. Ja muide, paari peotäie rosinate lisamine annab ka veinile alati mõnusama nüansi.
Maasika-rabarberivein
-3 kg koorimata rabarbereid
- 4 kg maasikaid
- 750 g rosinaid
- 6 kg suhkrut

Sõstra-mustikavein
- 3,5 kg punaseid sõstraid
- 250 g mustikaid
- 250 g rosinaid
- 4 kg suhkrut

Pihlakavein
- 5–8 kg pihlakaid
- 0,5 kg rosinaid või kuivatatud viigimarju
- 0,5 kg mustikaid värvi jaoks
- 6,5 kg suhkrut

Harva tehakse meil pohlaveini, ometi on seda marja metsas tavaliselt rikkalikult saada. Samas tahab pohl natuke erilisemat kohtlemist.
Pohlavein
- 3 kg pohli
- 1 kg mustikaid
- 0,5 kg rosinaid
- 6,5 kg suhkrut
Käärimine algab, lisades 0,5 kg rosinaid ja
1 kg suhkrut 5 liitrile veele. Pärast üht päeva käärimist lisada osade kaupa pohli ja mustikaid, vesi (et 25 liitrit täis tuleks) ja ülejäänud suhkur. Kuna pohlad sisaldavad säilitusaineid juba looduslikult, on väga tähtis suruda mustikad ja pohlad puruks ning seda segu lisada käärivale veinivirdele 1/3 kaupa ühe ööpäeva jooksul.
Kolmas põhjus marju segada on loomulikult puhas maitsenauding.

Kirsivein
- 3–5 kg kirsse
- 1 kg mustikaid
- 6 kg suhkrut
Šerri
-3 kg värskeid kibuvitsamarju
- 3 kg õunu
- 100 g rosinaid
- 6 kg suhkrut

Tiina Kuuler, Veinivilla perenaine
25. juuli 2010

Vein parandab mälu‏

Mõõdukas koguses alkoholi, eriti veini tarbimine parandab mälu, näitas Norras tehtud uuring. Tulemus toetab teooriat, et väike kogus alkoholi aitab vähendada dementsusesse haigestumise riski, kuid oluline on just tarbitava alkoholi kogus.
Uuringus osales 5033 Põhja-Norras Tromsųs elavat meest ja naist, keskmise vanusega 58 aastat. Seitsme aasta jooksul täitsid nad palju erinevaid kognitiivseid teste, kust tuli välja, et naised, kes tarbisid veini vähemalt neli korda kahe nädala jooksul, said testides paremaid tulemusi kui naised, kes jõid sama perioodi jooksul vähem kui üks kord. Sama kehtis ka meeste hulgas ning ka mõõduka õlle, kuid mitte viina tarbimise korral.

Viimase 30 aasta jooksul on üle poolesajas uurimuses, baseerudes enam kui 150 000 mehele ja naisele, uuritud alkoholitarbimise ning kognitiivsete funktsioonide vahelist seost. Enamik uuringuid on näidanud, et seos mõõduka alkoholitarbimise ning parema kognitiivse funktsiooni ja vähenenud dementsusriski vahel on olemas. Põhjuseks peetakse veinis leiduvaid antioksüdante ning teisi mikroorganisme. Alkoholi positiivset mõju veresoonte lupjumise vastu ning vere hüübimisele on samuti täheldatud. Teiseks peamiseks põhjuseks peetakse elustiiliharjumusi, mitte vaid alkoholitarbimist, mis mõjutab kognitiivseid oskusi. Toit, sissetulek ja amet on peamisteks näitudeks.
Rootsi Uppsala ülikooli professor Georgy Bakalkin, kes uurib alkoholi mõju kognitiivsetele oskustele, arvab, et Norra uurimus on huvitav, kuid seal puudub alkoholikoguse jaotuvuse arvestamine. Ehk suur vahe on selles, kas neli klaasi veini juuakse ära kahe nädala jooksul, jaotades selle koguse päevade peale või tarbitakse kogus ära ühe õhtu jooksul, mis on pigem tõenäolisem ning seetõttu tervisele ohtlikum. Professor Bakalkini enda uurimused on samas näidanud, et ka mõõdukas alkoholitarbimine võib viia mälu ja mõtlemisvõime vähenemiseni ning mõju tundlikkus sõltub meie geenidest. 10-20 protsenti elanikkonnast on alkoholi suhtes väga tundlikud ning peavad seetõttu olema alkoholi tarbimisega eriti ettevaatlikud.
Alkoholi kuritarvitamine on WHO andmetel industriaalmaades kolmas suurim haiguste ning varase surma põhjus. Suures koguses alkoholi tarbivate inimeste puhul on 10%-l märgata pigem vähenenud kognitiivseid võimed ning alkoholitarbimisest tulenev dementsus on teine suurem dementsuse põhjus täiskasvanute hulgas.
Alkoholi mõju:
Aju
Positiivne: Väikesed alkoholikogused tekitavad heaolutunde ning stimuleerivad. Inimene tunneb end erksa ning lõdvestununa, lastakse end vabaks.
Negatiivne: Väike kogus alkoholi halvendab hindamisvõimet, mälu, reaktsioonivõimet, und ning tundeelu. Pikaajaline alkoholism vähendab aju, alkohoolikut võivad tabada epileptilised hood, dementsus või teised ajuga seotud haigused.

Süda
Positiivne: Mõnede teadlaste arvates võib väikestes kogustes alkohol kaitsta südant, eriti üle 50 aasta vanustel inimestel.
Negatiivne: Süda peab kiiremini töötama, pulss ja vererõhk tõuseb. Sage alkoholitarbimine kulutab südamelihast, süda nõrgeneb ning võivad tekkida eluohtlikud südamerütmihäired.

Allikas: Svd.se

kaaluabi.ee
08. september 2010