BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, January 29, 2011

Stabiilne veresuhkur tähendab selget mõistust

Kui soovid oma mõistust ka vanaduses terve ja selgena hoida, siis tasub pöörata tähelepanu ühtlasele veresuhkru tasemele. Teadlased on avastanud, et veresuhkur ei mõjuta ainult energia hulka, vaid ka aju mäluosa ning aitab uusi asju õppida. Nimelt mõjutab veresuhkru kõikumine kergesti aju hippokampuse osa, mis juhib meie uute teadmiste omandamist ja mälu. Seepärast on soovitav süüa päevas 3 põhilist söögikorda ning nende vahele ka vahepalasid, sest siis on keha veresuhkru tase pidevalt ühtlane.

Toiduga omastatavast energiast ca 20 protsenti kulub aju tööks, vajades pidevalt glükoosi, mida saab kõige lihtsamalt süsivesikutest, puuviljast, aedviljast ja täisteratoodetest. Aju vajab keskmisel hulgal energiat iga päev, mitte liiga palju ning mitte ka liiga vähe. Seepärast on kasulikum süüa pigem sagedamini ja väiksemaid portsjoneid kui harva ja palju.

Kõige paremini mõjub ajule, kui veri sisaldab ca 25 grammi glükoosi, mis vastab umbes ühele banaanile. Kuna aju ise koosneb ca 60 protsendi ulatuses rasvast, peaksid tarbima ka piisavalt rasva. Soovitav on eelistada küllastamata rasvhapet sisaldavaid toiduaineid nagu rasvane kala, seemned ja pähklid. Teatud toiduained aga muudavad meid väsinuks, jõuetuks või vastupidi erksaks, õpihimuliseks ning parandavad mälu.

Mida Sinu aju vajab:

- Seratoniin muudab rahulikuks ja harmooniliseks
– meie aju suudab muuta toiduga omastatava aminohappe trüptofaani seratoniiniks, mis tekitab rahustava, stressivaba tunde ning parandab und. Trüptofaani leidub lihas, piimas, munas, banaanides, teraviljas, tomatites ja pähklites. Ühekülgne ning kalorivaene toit vähendab keha omastatava trüptofaani hulka ning see seletab, miks dieeti pidavad inimesed võivad tunda end masendununa ning langeda ka depressiooni.


- Dopamiin ja noradrenaliin aitavad keskenduda – dopamiin juhib meie liikumisvõimet ja motivatsiooni ning mõjutab ka meeleolu. Keskendumist ja initsiatiivi mõjutab aga noradrenaliin, mis hoiatab meid ka ohu eest. Mõlemad vähendavad ka väsimust ning suurendavad tähelepanu. Valgurikas toit sisaldab aminohapet türosiini, mis aitab ajul toota dopamiini ja noradrenaliini. Peaksid tarbima liha, kala, mereande, muna, ube, herneid ja läätsesid, sest need on valgurikkad toitained.


- Glükoos on aju jaoks eluliselt oluline – sinu aju kaalub vaid 2 protsenti kehakaalust, kuid kulutab ca 20% energiast. Tarbitavad süsivesikud muudetakse seedimise käigus glükoosiks, suhkruks, mida kehal on kerge omastada ning mis toidab aju, närvisüsteemi ning lihaseid energiaga. Kui tarbid süsivesikutevaest toitu, tekib glükoosipuuduse tõttu vähenenud ajutegevus, halvenenud hindamisvõime ning kontsentratsiooniraskused. Soovitav on tarbida aeglaseid süsivesikuid nagu täisteratooted, oad-herned ning värsked aedviljad, sest nende glükoosiks muutmine võtab aega ning see tagab keha pikaajalisema energiaga varustamise ning veresuhkru tase on ühtlasem.


- Rasv – aju ei saa ilma rasvata toimida ning seepärast on oluline tarbida rasvast kala, taimseid rasvu ning pähkleid. Seal leiduv rasv taastab närvikiude ümbritsevat müeliini. Mida parem kaitse, seda kiiremini liigub informatsioon närvirakkude vahel.


- Mineraalained – keskendumisvõimet tugevdab tsink. Kui kehas on tsingipuudus, tekib sellest väsimus, keskendumisraskused, depressioon ning meeleolukõikumised. Tsinki leidub palju lihas, maksas, mereandides ja täisteratoodetes. Raua puudus põhjustab tähelepanuraskusi, vähendab loogilist mõtlemist ning mõjutab ka mälu. Rauda on palju spinatis, porrus ning rohelistes hernestes, kuid ka lahjas lihas, sardiinides ja munakollastes. Kaaliumi puudus vähendab aju vastuvõetava informatsiooni mahtu. Kaaliumi leidub puuviljades nagu apelsin, aprikoosid, banaan ning kartulis, tomatis, kaunviljades. Puu- ja aedviljad sisaldavad ka veeslahustuvaid vitamiine nagu näiteks B-vitamiini, millel on aju tegevuses tähtis roll. B-vitamiini allikad on puu- ja juurviljad, täisteratooted ning lahja liha.

Allikas: www.sund.nu

Sunday, January 23, 2011

Õnneliku elu saladused on lihtsad.

Õnneliku elu saladus peitub öösel kuues tunnis unes, 20-minutiga tööle- ja koju jõudmises ning kahes tunnis päevas, mille jooksul saab lastega mängida.
4000 täiskasvanu elu ja harjumusi hõlmanud uuringus paluti inimestel hinnata viie palli süsteemis oma õnnelikkust.
Kõige õnnelikumad töötasid päevas veidi üle seitsme tunni, nautisid viit hästivalmistatud einet nädalas ning lendasid kaks korda aastas puhkusele.
Lisaks veetsid nad nädalas korra aega oma sõpradega, vaatasid kolme osa oma lemmiktelesarjast ning tegid neli korda nädalas trenni.

Õnnelikud inimesed nautisid ka peaaegu neli tundi aega oma abikaasaga... jah, paljud õnnelikemaist inimestest olid abielus. Üllatav, kas pole?
Õnneliku elu saladused
Segamatu une tunnid 6h 15min
Tööle- ja koju jõudmise aeg 20 min
Kodus valmistatud eined 5
Treeninguid nädalas 2h 45min
Väljas veedetud aeg 2h 49min
Iga päev lastega veedetud mänguaeg 2h
Aeg oma partneriga 3h 58min
Televiisori vaatamine 2h
Ööd, mida nädala jooksul väljas veeta 1
Alkohoolsed joogid nädalas 4
Kaasaostetud toit nädalas 1
Lühike nädalavahetuse puhkus aastas 3
Puhkus välismaal 2
Tööaeg päevas 7h 15min
Väljas söömine kuu jooksul 3
Osturetked kuu jooksul 4
Töölt koju jõudmise aeg 17.42

Allikas: newslite.tv

Tuesday, January 18, 2011

Päevakübarad teevad tervisega imet‏

Päevakübara (Rudbeckia) perekonda kuulub üle 40 liigi, mis kõik kasvavad looduses Põhja-Ameerikas.
Meie koduaedades on levinud peamiselt kollased liigid ning viimasel ajal ka punane päevakübar ehk siilkübar (Rudbeckia purpurea sün. Echinacea purpurea), väga tunnustatud ravimtaim.

Päevakübaraid iseloomustab jõuline kasv ja suur puhmik ilusate korvõisikutega, mis asuvad varre otsas enamasti üksikult. Õisikupõhi on kumer, moodustades õielehtedega võrreldes kõrgel asuva "kuhja". Pikad keelõied asetsevad ühes reas.

Punane päevakübar ehk purpur-siilkübar pärineb Põhja-Ameerika preeriatest, kus on leidnud indiaanlaste seas laialdast kasutamist ravimtaimena. Kultuuris kasvatatud alates 1692. a.

Raviomadused ja biokeemiline koostis

Siilkübar on väga hinnatud ravimtaim, teiste päevakübarate kohta vastavaid andmeid ei ole. Punase päevakübara toimeaineid on põhjalikult uuritud, taimes on leitud glükosiide, eeterlikke õlisid, vaike, mõruaineid, suhkruid, C-vitamiini, mikroelemente jm.

Kõige tähtsamaks on peetud tema võimet tõsta organismi vastupanu haigustele. Katsetega on tõestatud, et siilkübar suurendab valgete vereliblede arvu, mis omakorda tõkestab põletike teket. Seetõttu on temast kasu AIDS-i ravimite koostises. Taimes olevad toimeained takistavad ka viiruste levimist, mistõttu temast tehtud preparaate kasutatakse viirushaiguste raviks.

Ameerika põliselanikud tarvitasid siilkübara juuri haavarohuna ja tohterdasid temaga maohammustusi. Uusasukad kasutasid siilkübarat laiemalt - temaga raviti ka külmetus- ja nakkushaigusi.

Juurtest keedetud teest on abi nahahaiguste puhul, sellega loputatakse mädanema läinud haavu ja põletikulisi igemeid. Samuti ergutab siilkübar ainevahetust - suureneb nii toidu vastuvõtuvõime kui ka jääkainete eemaldamine organismist.

Punast päevakübarat lisatakse tänapäeval pea 200 ravimpreparaadi koostisse. Tinktuuri kasutatakse nii sees- kui ka välispidiselt (nt paise puhastamiseks). Siilkübara tinktuur suurendab organismi vastupanuvõimet nakkustele. Eriti kiidetakse seda, et see ravimtaim tugevdab immuunsust, aidates hästi viirusnakkuste vastu.

Ravimina kasutatakse taime maapealset osa: õisikuid, lehti, varsi. Teaduslikult on tehtud kindlaks siilkübara antiseptiline toime, võime haavade puhul kiirendada uute kudede teket ning vähendada valu. Teda tarvitatakse kapslite või tinktuurina hingamisteede ja neeruhaiguste korral.

Gripi levimise ajal soovitatakse iga päev profülaktika pärast sisse võtta siilkübara tinktuuri. Haigestumisel aitab tinktuur vähendada ja kergendada nii nohu kui ka kurgupõletikku.

Kuidas kasvatada

Siilkübarad armastavad päikesepaistelist kasvukohta ja viljakat mulda, aga taluvad ka mõningast poolvarju. Pigem võiks pinnas olla pisut niiskem kui ülemäära kuiv. Ainult eriline ehk newmani päevakübar eelistab kuivemat pinnast. Taluvad hästi ka savist mulda.

Siilkübaraid paljundatakse kevadel taimede jagamisega või nendest juurepistikute tegemisega. Seemned külvata mulda märtsis katmikalale. Seeme vajab idanemiseks üsna kõrget temperatuuri - 20-25 °C. Idanemine võib kesta kuni kaks nädalat. Seemnete idanevus on hea. Seepärast arvestage külviaja valikul, kas tahate taimi pikeerida või soovite istutada külvikastist otse avamaale.

Kui seemet on palju, võib mai teisel poolel proovida teha avamaakülvi. Külvata mulla pinnale, külv katta kuni tärkamiseni musta kile või paberiga.

Rühmiti istutamise korral jätta taimede vahekauguseks 30-40 cm. Noored taimed on suhteliselt külmaõrnad, neid ei saa peenrasse istutada enne öökülma ohu möödumist.

Esimesel aastal kasvatab taim tugeva lehestiku, õisi on oodata alles teisel kasvuaastal. Esimesed taimed alustavad õitsemist juba juulis, viimased lõpetavad septembris.

Päevakübarad on suurepärased lõikelilled, säilides vaasis kaua ilusana. Peenrale allesjäänud äraõitsenud õievarred tuleb välja lõigata ergutamaks taimi pikemalt õitsema. Sügisel lõigata kogu koltunud puhmik maapinna lähedalt maha.

Päevakübarad on lühiealised püsikud, eluiga 4-5 aastat. Neid on soovitatav tihti ümber istutada ning jagada.
Koduseid ravimeid päevakübarast

- Tinktuur. Võtke suurem klaaspurk ja täitke see tihedalt õitega, peale valage viin. Sulgege nõu tihedalt kaanega ja asetage paariks nädalaks päikese kätte aknale. Loksutage purki aeg-ajalt. Nüüd kurnake vedelik ümber tumedamasse pudelisse ning kasutage nagu apteegis müügil olevat tinktuuri: gripi ja külmetushaiguste korral võtke 1 sl tinktuuri sisse või segage see joomistemperatuurini jahtunud ravimtee hulka (soovitatav pärnaõie-, kummeli-, saialille-, kibuvitsamarja- või nurmenukuõietee). Nohu puhul lahjendage tinktuuri keedetud jahutatud veega 1:1 ning tilgutage ninna. Kurgu ja suukoopa kuristamiseks lahjendage seda veega 1:5.

- Nastoika. Valage purki allesjäänud viinas leotatud õitele uus kogus viina ning laske siis 1 kuu seista. Kurnake vedelik ja pigistage õied kuivaks. Kurnake vedelik mitu korda läbi. Visake õied ära ja kallake tõmmis nõusse tagasi. Võtke paar väiksemat mandariini, peske need hoolikalt puhtaks. Torgake igasse 10 tera nelki ja lisage siis tõmmisele. Nüüd valage purki 4 klaasi suhkrut ning nii palju viina, et anum oleks peaaegu täis, sulgege tihedalt kaanega ja laske kuu aega jahedas pimedas ruumis seista. Kurnake valmis nalivka väiksematesse pudelitesse. Tarbige mõõdukalt nagu palsamit (väike pits söögi alla).

- Tee valmistamiseks sobib kogu maapealne osa (õied, lehed, varred). Siiski soovitatakse korjata õisi ja lehti. Teeks sobilik materjal tuleb võimalikult kiiresti kuivatada, eriti õied. Kuivatatud materjali säilitada toasoojas riidest või paberist kotis. Tee valmistamiseks võtta 1 kuhjaga tee- või supilusikatäis kuiva ürti 1 klaasi keeva vee kohta, lasta see kinnises nõus jahtuda paraja temperatuurini ja juua korraga väikeste sõõmudena. Kõrvale manustada mõni lusikatäis mett.


Päevakübarad toidus

Kõikide päevakübaratega võib kaunistada toite, õielehti aga segada toorsalatitesse ja puistata boolinõusse. Suppi või hautisesse on soovitatav lehed hakkida ning lisada enne roa lõplikku valmimist.


Toivo Niiberg
19. aprill 2009


Friday, January 14, 2011

Ingver ravimina: tõhustab seedimist ja kindlustab pika eluea‏

Ingver on pärit Lõuna-Aasiast ning on seal tõhusa ravimtaimena kasutusel juba aastatuhandeid. Juba vanad hiinlased ja hindud avastasid ingveri toime vananemise vastu, samuti arvati, et ingver suurendab sugutungi ning viljakust.
Loomulikult kasutati ingveritaolist imeasja ka toitude valmistamisel.
Ingverile annavad vürtsikuse risoomis leiduvad terava maitsega eeterlikud õlid, mida on tavaliselt kokku 1–3% kuivkaalust.
Eeterlikest õlidest on tuntumad tsinkberool ja tsinkbereen. Peale selle on ingveris ka fenoole sisaldavaid vaikaineid, nagu tsingerool ja gingerool, mis annavad taimele vürtsikalt terava maitse.
Süsivesikuid ja valke leidub piisavalt, need tingivad ka risoomi kalorsuse – 100 grammi värsket ingverit annab keskmiselt 40 kilokalorit. Paraku on sellel näidul vaid teoreetiline väärtus, sest nii palju keegi ju seda maitsetaime ei söö.



Küll aga tasub tähelepanu pöörata ingveri mikrotoitainetele – vitamiinidele ja mikroelementidele. Vitamiine sisaldavad ainult värsked risoomitükid, kuivatamisel läheb enamik neist kaduma. Mikroelemendid jäävad kuivatamisel alles, märkimisväärselt on ingveris rauda, fluori, joodi ja mangaani.
Portugallased söötsid oma orjadele viljakuse suurendamiseks sisse ohtralt ingverit, et tööjõudu ikka juurde tuleks. Jaapanis valmistatakse tänapäevalgi mehisusepäevaks spetsiaalne roog, mille kohustuslikuks koostisosaks on ingver.
Hiinlased on veendunud, et ingver tõstab potentsi ja kindlustab pika eluea.
Ingver soojendab keha, võtab ära valu (eriti reumaatilise) ning tugevdab ja tervendab hingamiselundeid. Ta on hea kurguvalu, oksendamise ja iiveldamise puhul, eriti raseduse ja reisimise ajal. Hongkongi hiinlased teavad seda juba ammu, mistõttu paadis töötades näritakse pidevalt ingverit. Kui tahate ka proovida, siis maksab pool tundi enne reisile minekut sisse võtta üks gramm kuivatatud ingverit. Mitu ülikooli üle maailma teevad katseid ingveriga, et just selle imejuurika abil vähiravim lõpuks leida.
Muide, ingveril on veel üks suur eelis – tal ei ole mingeid kõrvaltoimeid. Peamiselt ergutab ingver aga kogu immuunsüsteemi, vereringet ja tõhustab seedimist. Ent ingver suudab veel enamat. Eeterlik õli gingerool, mis annab ingverijuurele tüüpilise teravuse ning on salitsüülhappe (aspiriini toimeaine) sugulane, muudab vere vedelamaks ning kaitseb meid nii südameinfarkti eest. Ingver surub alla okserefleksid pärast ülesöömist, toetab ainevahetust ja takistab kõhukinnisuse tekkimist.
China Medical University’s Taiwanis läbi viidud uurimus kinnitas, et ingver on väga hea abivahend kõhulahtisuse korral ning selle ennetamiseks.
Kuna inimesed muutuvad antibiootikumide vastu üha immuunsemaks, tuleb tagasi pöörduda vanade ravivõtete poole, milleks on tavaline ingver. Esimest korda esitleti uuringu tulemusi, mis kinnitasid ingveri toimeainet, ajakirjas Journal of Agricultural and Food Chemistry. Teadlaste andmetel on ingver odav ja kergesti kättesaadav alternatiiv kallitele ravimitele kõhulahtisuse raviks, mille on põhjustanud kolibakter. Kolibakter on ka tavalise turistide diarröa põhjuseks.
Fütoteraapias soovitatakse ingverit tänu selle suurepärastele omadustele kui seedetegevust toetavat vahendit, kusjuures hõlpsamaks manustamiseks on ingver paigutatud želatiinkapslitesse. Kasutada võib ka ingveritinktuuri, mida võetakse vahekorras 1 : 5 vees lahjendatuna enne sööki 20–30 tilka.
NB! Neeruhaiged ja pankrease haigusi põdevad peaksid ingverist loobuma. Samuti ei sobi ingver neile, kes tavaliselt kuumust halvasti taluvad. Kuid tuleb meeles pidada, et ingveriga ei tohi liialdada mao ja kaksteistsõrmiku haavantõbe põdevad inimesed ja lapseootel naised. Kõrge palaviku ja verejooksude esinemisel on ingveri tarvitamine vastunäidustatud.
Ingveritee külmetushaiguste ja gripi ennetamiseks. 1 g värsket ingverit, s.o poole suhkrutüki suurune tükk riivida tassi, lisada poole sidruni mahl. Valada üle kuuma veega ja teha magusaks
meega.
Allikas: "Toataimed roaks ja raviks", Toivo Niiberg, Maalehe Raamat

Sunday, January 9, 2011

Vitamiinid füüsiliselt aktiivsele inimesele‏

Vitamiinid ja treening käivad käsikäes. Ilma teatud vitamiinideta ei saa energia vabaneda toitainetest: süsivesikutest, valkudest ja rasvadest. Vitamiinid aitavad vältida avitaminoose ehk vitamiinivaegusest tingitud haigusi, kaitsevad sind ka teiste haiguste eest ning toetavad tervist.
Samal ajal aitavad vitamiinid tugevdada pidevalt uuenevaid kudesid, näiteks luid, verd ja nahka. Peale selle kaitsevad vitamiinid koormuse ajal lihaseid.
Kaitse oma keha antioksüdantidega
Vitamiinid C, E ja β-karoteen on tuntud antioksüdandid. Nii trepist üles minnes kui ka maratoni joostes vajavad lihased ohtralt hapnikku, et koormusele vastu pidada. Nagu põlev tuli vajab hapnikku, nii kasutatakse seda ka organismis valkudest, süsivesikutest ning rasvadest pärit energia vabastamiseks. Seda nimetatakse oksüdatsiooniks, mille käigus inimorganismis tekivad vabad radikaalid — just nagu põlemisel tekib suits.

Mida intensiivsem on treening, seda rohkem hapnikku tarbitakse — järelikult tekib ka rohkem vabu radikaale. Antioksüdantsed vitamiinid on olulised, et võidelda vabade radikaalide põhjustatud rakustruktuuride kahjustuste vastu.
Vitamin E
Antioksüdandina toimiv vitamiin E vähendab lihasrakkude kahjustusi tugeval treeningul, vältides koormusest tingitud lihasvalu. On leitud ka, et E-vitamiin mõjub hästi südamele ning see omakorda täiendab treeningu positiivset mõju.
Vitamin C
Vitamiin C on teine tähtis antioksüdant, mis mõjutab mitmeid organismi funktsioone. Vitamiini põhiroll on kollageeni moodustamine, mis on vajalik sidekudedes, näiteks kõõlustes ja sidemetes.
Vitamiin C toetab immunsüsteemi, võitlemaks ülemiste hingamisteede nakkuste vastu, mis on levinud eelkõige kestvusalade sportlastel, näiteks maratonijooksjatel.
C-vitamiin soodustab raua imendumist, hoides ära nn “spordi-aneemiat”. Rauavaegus on levinud just naissportlaste seas.
Vitamiin C allikad on tsitruselised, broccoli, pipar, tomat, kartul, kirss. C-vitamiini saab ka sellega rikastatud jookidest ning vitamiinpreparaatidest.
Toeta organismi energeetilisi reaktsioone vitamiin B-ga
Toitumisteadlased on üldiselt ühte meelt, et kompleks-süsivesikute allikad, nagu leib ja teised teraviljatooted ning puu- ja juurviljad, on tähtsaimad energiaallikad treeningutel. Seega peaks üle poole toiduenergiast tulema süsivesikutest.
Süsivesikud muundatakse lihastöö jaoks vajalikuks energiaks B-vitamiinide abiga. Täpsemalt, need vitamiinid on tiamiin (B1), riboflaviin (B2), niatsiin (B3), pantoteenhape, kobalamiinid(B12) ja biotiin. Mida intensiivsemalt sa spordiga tegeled, seda suurem võib olla sinu vajadus nende vitamiinide järele. Näiteks:

  • sportlased, kes peavad süsivesikuterikast dieeti, võivad vajada lisaks B1-vitamiini, et muundada suurt hulka söödud süsivesikuid.
  • noortel naistel , kes treenivad rohkem kui 20-50 minutit päevas, võib olla suurenenud vitamiin B2 vajadus.
  • uuringud on näidanud, et sportlastel, kes ei manusta küllaldaselt B1, B2 ja B6 vitamiine, väheneb jõudlus.
  • vitamiinid B12, B6 ning foolhape on vajalikud normaalseks vereloomeks ja aneemiate vältimiseks. Vitamiin B6 on vajalik hemoglobiini — punastes vererakkudes olev rauda sisaldav struktuur, mis kannab hapnikku ka lihastesse — sünteesiks.
  • Ühe või mitme B-vitamiini puudus võib vähendada energiamuundamise efektiivsust rakus.
Tugevda oma luid vitamiin D abil
Vitamiin D kindlustab tugevate luude arengu, aidates kaasa kaltsiumi imendumisele. D-vitamiini ja kaltsiumi optimaalne manustamine koos jõutreeninguga aitab vältida osteoporoosi ehk luude hõrenemist, mis ohustab rohkem vanemaid naisi. Mida tugevamad luud noores eas, seda suurema tõenäosusega on need seda ka vanemas eas.
Vitamiin D allikad on kalarasv, munakollane, või, pärm. Lisaks tekib vitamiin D ka nahas päikesevalguse toimel. Seega on talvekuudel mõningane D-vitamiini manustamine õigustatud.
Allikas: Inimene.ee

Friday, January 7, 2011

Kolm asja ei tule kunagi tagasi:

Aeg, sõna, võimalus

Kolme asja ei tohi kaotada:

Rahu, lootust, au.

Kolm asja on elus kõige väärtuslikumad:

Armastus, veendumused, sõprus.

Kolm alati ebakindlat asja:
Võim, õnn, varandus.

Kolm asja määratlevad inimese:

Töö, ausus, saavutused.

Kolm asja lammutavad inimese:

Viin, uhkus, õelus.

Aga mõnikord kulub selle mõistmiseks terve elu.

ÜKS. Anna inimestele rohkem, kui nad ootavad ja tee seda rõõmuga.
KAKS. Võta endale abikaasaks see, kellega sul on alati millestki rääkida. Kui saad vanemaks, on tema suhtlemisvõime sama oluline, kui kõik ülejäänu.
KOLM. ära usu kõike räägitavat, loobu kõigest, mida omad ja maga niipalju, kui soovid.
NELI. Kui ütled: Ma armastan sind, pea JUST SEDA silmas!
VIIS. Kui ütled: Mul on väga kahju, vaata inimesele silma.
KUUS. Ole vähemalt kuus kuud enne abiellumist kihlatud.
SEITSE. Usu armastusse esimesest silmapilgust.
KAHEKSA. ära kunagi naera teiste unistuste üle. Unistusteta inimesele on väga vähe antud.
ÜHEKSA. Armasta sügavalt ja kirglikult. Võib-olla su süda puruneb, kui see on ainus võimalus kogeda elu täiel rinnal.
KüMME. Eriarvamuste korral vaidle ausalt. ära solva vastaspoolt.
ÜKSTEIST. ära otsusta inimeste üle nende sugulaste järgi.
KAKSTEIST. Räägi aeglaselt, aga mõtle kiiresti...
KOLMTEIST. Kui sulle esitati küsimus, millele sa ei soovi vastata, naerata ja küsi: Miks sa seda tahad teada?
NELITEIST. Pea meeles, et suur armastus ja suur edu on alati riskantsed.
VIISTEIST. Kui keegi aevastab, soovi talle tervist.
KUUSTEIST. Kui kaotasid, tee kaotusest enesele õppetund.
SEITSETEIST. Kolm olulist asja: isiklik väärikus, lugupidamine teiste vastu ja vastutus oma tegude eest.
KAHEKSATEIST. ära kunagi luba väiksel tülil rikkuda suurt sõprust.
ÜHEKSATEIST. Kui märkasid, et tegid vea,paranda see kohe.
KAKSKüMMEND. Naerata, kui vastad telefonile. Sinu naeratus on tajutav suhtletoonist.
KAKSKüMMEND üKS. Leia aega iseenese jaoks.


Wednesday, January 5, 2011

KOLMEKUNINGAPÄEV 6.jaanuar

Tõmbas eesti talurahva jõulupühadele joone alla.

Kristliku versiooni kohaselt olevat sel päeval kolm hommikumaa kuningat käinud väikest Jeesust kummardamas. Sellest legendist on meie rahvatraditsiooni jõudnud nimi ja kui võrrelda jõulude ning nääripäevaga, siis on sedagi suhteliselt palju.

"Kuninga päival toodi heinad mahaje, söödi, joodi ja peeti lusti kuni "nuudipäevani" (päiv pära kuninga päiva): siis mendi kõrtsi, vanad louad ja vihad selgas, õle tuustid pääs pühasi vällä ajamaije." (Lüganuse)

Ei tea täpselt, kuidas lõpetas jõulupühi muinaseestlane, aga kuidagimoodi ta neid ometigi lõpetas. Vaevalt, et lihtsalt siis, kui õlu otsa sai. Küllap oli selleks tollalgi oma tärmin ja kindlasti pidi see olema hilisemale kolmekuningapäevale lähedal. Nii või teisiti, kristlik tähtpäev võttis tema funktsioonid üle ning andis omalt poolt praeguse kuupäeva ja nime.

Üldjoontes tehti kolmekuningapäeval sedasama, mida jõulu- ja nääriõhtulgi, ehkki maagiline koormus (aja pühadus) ei olnud vast samaväärne. Valati ka veel õnne, olid "kolmandad jõulud". Järgmisel päeval said pühad lõplikult läbi, välja viidi ka jõulupuu. Viimane on küll suhteliselt hiline nähtus. Sel ajal, kui Arno Tali ei kujutanud jõule ilma kuuseta ettegi, seda Tõnissoni koju veel ei toodud. Järelikult on ka kuuse väljaviimine hiline toiming, aga see sobis kõigiti vanema kombestikuga. Vähemalt üks jälg kolmekuningapäeva funktsioonist elab jõudsalt isegi meie tänapäeva linnaolustikus: "head uut aastat" kõlbab ütelda kuni 6. jaanuarini.

Mõnede teadete kohaselt ei tehtud jõuluaja algusest kuni kolmekuningapäevani üldse muud kui hädapärast tööd (näiteks loomade talitamine) ja vokid olevat olnud lausa ära peidetud. Nüüd oli siis aeg need uuesti välja otsida. Üldse on ketruskeeld kõige levinumaid töökeelde. Ilmselt sellepärast, et ketramine oli naiste talvine põhitöö ja selle ärakeelamine leidis kõige sagedamini ülesmärkimist rahvaluule kogujate poolt. Võib-olla aga seostub ketruskeeld oma ürgses algupäras kuidagimoodi päikesekultusega, sest et iga ringiliikumine (ja mis see ketramine muud on kui üks "keerutamise töö) on maagilises seoses Päikesega.

Meestel oli aega asuda muude toimetuste juurde või teha kaugemaid sõite - näiteks Tartu kuulsale kolmekuningapäeva aastalaadale.

Sunday, January 2, 2011

10 asja, mida 2011 aastaks soovitan

Tee vähem neid asju

1. Muretse vähem
Oled sa kunagi mõne probleemi ära lahendanud muretsemise kaudu? Jah, muidugi mitte. Muretsemisel ei ole mingeid positiivseid tagajärgi, välja arvatud sinu negatiivne seisund ning sellest lähtuv stress. Probleeme lahendab reaalselt ainult tegutsemine. Seetõttu hetkedel, kui muresid tundub olevat palju, astu samm tagasi ning teadvusta, et nende lahendamiseks pead sa midagi ette võtma, mitte ainult nendest mõtlema.

2. Mõtle vähem
Liigsest mõtlemisest tuleneb suurem osa meie probleemidest. Eriti sellest, et me usume kõiki oma mõtteid. Ükskõik, kas sa kõnnid metsas või oled töö juures, piisab vaid ühest mõttest, et sinu tuju ära rikkuda. Miks? Sest sa usud seda, mida mõte sulle "ütleb". Aga sel hetkel teadvusta endale, et see on lihtsalt üks mõte ning lase sel mõttel minna. Jah, kõikide mõtetega ei saa nii teha, sest mõnede mõtete tagajärjel tuleb kohe tegutseda, aga suur enamus meie mõtetest on tühised ja korduvad, millel ei ole päris maailmaga mingit seost.

3. Söö vähem
Liigne söömine on paljudele inimestele stressi põhjustajaks. Sõltuvalt, kas sa oled oma kehakaaluga hädas, võib liigsest söömisest tulenev stress olla kahene: esiteks stress, sest peale maitsva toidu nautmist tuleb sulle taas meelde, et selle 5 minutilise nautlemise loomulik tagajärg on üha kasvav õllekõht või pepu, ning teiseks, ülesöömine röövib meie kehalt tohutu hulga energiat, mida see kasutab selle toiduhunniku äraseedimiseks. Seetõttu tunneme end väsinuna ja rahulolematuna. Püüa sel aasta teadvustada iga kord, kui sa lauda istud, et toidust saadav maitsenauding on samasugune nauding nagu iga teinegi. Nautida võib, aga targalt. Ära nautle hilisema stressi hinnaga.

4. Tööta vähem
Tööta vähemate asjade kallal, aga fokusseeritumalt. Tihti on meie nõrkade tulemuste põhjus selles, et me võtame väga palju asju ette, aga ei tegele ühegagi piisava põhjalikkusega. Tee enda jaoks kindlaks, mis on kõige prioriteetsemad valdkonnad ning keskendu nendele. Sa ei pea teistest valdkondadest loobuma, vaid tegele nendega siis, kui olulised asjad on juba tehtud. Vähem on alati rohkem.

5. Taha vähem
Kõik, absoluutselt kõik probleemid saavad alguse meie teadvustamata tahtmistest. Me ei ole ju iialgi rahul sellega, mis on, vaid tahame alati midagi uut, midagi veel ja paremat. See on lihtne tõde, mis on paljudel meist ära ununenud. Me tahame paremat tööd, me tahame rohkem raha, me tahame rohkem armastust, me tahame ilusamaid riideid, me tahame rohkem sõpru, me tahame, me tahame, me tahame ...

Mitte tahtmised iseenesest ei ole meie probleemide põhjuseks, vaid hetked, mil me oma tahtmist ei saa. Kuni me kõik oma tahtmised realiseerime, oleme õnnelikud ning elu on ilus. Kuid niipea, kui midagi läheb vastu meie tahtmist - keegi teeb midagi, mis meile ei meeldi, või midagi juhtub, mis meile ei meeldi -, on selle loomulik tagajärg meie poolne rahulolematus. Aga rahulolematus ei saa alguse mitte nendest asjadest, nagu me tavaliselt arvame, vaid meie TAHTMISTEST, et asjad oleksid teistmoodi. Tahtes teadlikult vähema asju, ei ole ka nii palju stressi, kui me oma tahtmisi ei saa.

Tee neid asju rohkem

1. Leia enda jaoks rohkem aega
Leia iga päev enda jaoks vähemalt 15 minutit, et teadvustada, mis läks täna hästi ning mis on elus tervikuna hästi. Leia aega enda jaoks olla sõber ning enda mõistmiseks. Ära süüdista end selles, et sa ei ole täiuslik ning sinu tulemused ei ole täiuslikud. Kui isegi sina ei ole iseenda kõige parem sõber, kes sind täielikult mõistab ja toetab, kes siis veel saaks see olla? Leia enda jaoks rohkem aega sel aastal. See on kõike olulisem soovitus sulle.

2. Liigu rohkem
Et saaksime olla õnnelikud, peab meie keha-meele kompleks olema heas korras. Me võime küll olla vaimsed ja heatahtlikud, aga seda peaks toetama ka meie füüsiline keha. Meie keha on meie vaimu tempel. Leia vähemalt 3 korda nädalas, et sa saaksid end füüsiliselt liigutada: jaluta sõbrannaga 1km, tee kepikõndi, mine ujuma, tee aeroobikat või joogat. Liigu rohkem ja sa märkad, kuidas juba ainuüksi selle kaudu sinu meeleseisund palju positiivsemaks muutub.

3. Söö rohkem puuvilju ning juurviljasid
Söö rohkem puuvilju ning juurvilju, ja vähem liha. Puuviljad hoiavad meid "kergetena", kuna seda on lihtne seedida. Samas annavad need meile palju vitamiine ning head energiat. Eriti palju proovi süüa puuvilju ning juurvilju, mis on kodus kasvatatud.

4. Joo rohkem puhast vett
Meie keha koosneb 70% ulatuses veest. Kui meie keha ei saa piisavalt vett, on see kogu aeg säästurežiimil, mis kajastub ka meie seisundis. Olen hiljuti lugenud uuringuid, kus inimesed on ainuüksi vee joomise tagajärjel hakanud kaalu kaotama, sest organism ei püüa kõiki vajalikke aineid enam ebakvaliteetsest toidust kätte saada, vaid kompenseerib seda puhta veega, mis on talle väga vajalik.

5. Naerata rohkem teistele inimestele
Naeratamine ning andestamine ei muuda küll sinu jaoks ebameeldivaid inimesi paremateks, aga aitavad sinul endal olla õnnelikum ja rõõmsameelsem. Viha ja rõõm tekivad alati meie sees, mistõttu ei ole mõtetki oma pead vaevata selle üle, kas meie andestamine on ikka põhjendatud. See on alati põhjendatud, sest me vabaneme selle kaudu valust ning negatiivsusest enda sees. Iga inimene vastutab ainult ise oma õnne eest. Naeratamine ja andestamine on kõige efektiivsemad tööriistad maailmas oma õnneseisundi parandamiseks.

Soovin sulle head uut aastat!
http://www.sisekosmos.ee