BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, February 29, 2012

Kus leidub vitamiine ja mineraale?‏

Sageli kirjutatakse, et inimene vajab ühte või teist vitamiini või mineraali, et terve püsida. Aga millistest toiduainetest neid üldse saab või peab neid apteegist ostma? M. L. Valgamaalt
Vastab professor NAOMI LOOGNA
Lisaks valkudele, süsivesikutele ja rasvadele vajab inimene väikestes kogustes (mikro- ja milligrammides) vitamiine ja mineraalaineid – makro- ja mikroelemente. Need mõjutavad ainevahetusprotsesse ja tõstavad organismi kaitsevõimet. Nende vähesuse korral toidus võivad tekkida tervisehäired.



Inimene, kes on terve, elab tervislikult ja sööb mitmekesist toitu, ei vaja apteegist vitamiinipreparaate ega mineraalseid toidulisandeid.
Vitamiinivajadus sõltub energiakulust
Mõnda vitamiini, näiteks K, sünteesib inimese seedekanali mikrofloora. Mõningaid vitamiine suudab organism sünteesida ka eel- ehk provitamiinidest, näiteks beetakarotiinist
A-vitamiini.
Osa vitamiine lahustub vees: C, B1, B6, B12, PP ja foolhape. Teised lahustuvad rasvades: A, D, E.
Vitamiinide, eriti rasvlahustuvate ületarbimisel võivad tekkida tervisehäired. Ületarbimise ohtu pole, kui saate vitamiine ainult toiduga.
Vitamiinivajadus sõltub vanusest, soost ja energiakulust. Ka stressirohke eluviis tõstab vajadust C-, E- ja B-rühma vitamiinide järele.
Kauane keetmine, toidu mitmekordne soojendamine ja muud valed toiduvalmistamise viisid vähendavad toidu vitamiinisisaldust tunduvalt. Sama teeb pikaaegne säilitamine. Aed- ja puuviljade vitamiinisisaldus on kevadeks vähenenenud mitu korda.
Mineraalidega varustab mitmekülgne toit
Inimene vajab üle 20 mineraalaine. Neid kõiki saab ta toiduga, kui sööb mitmekesist loomset ja taimset toitu. Taimetoitlastel võib tekkida puudujääk kaltsiumi, raua ja tsingi osas.
Tähtsamad mineraalained on kaltsium, fosfor, magneesium, kaalium, naatrium, raud, tsink ja jood.
Kaltsium ja fosfor on eriti vajalikud luude ja hammaste normaalseks ainevahetuseks.
Kaltsiumi leidub palju piimatoodetes, munades, suure karedusega joogivees.
Parimad magneesiumiallikad on taimed, aga ka pähklid ja seemned. Suurenenud magneesiumivajadus on sportlastel, rasedatel imetavatel emadel, ka suhkruhaigetel ja vett väljutavate ravimite kasutajatel.
Kaaliumi on palju taimses toidus: köögiviljades, rosinates, datlites. Vett väljutavate ravimite pikemaaegsel tarvitamisel tekib organismis kaaliumipuudus.
Naatrium on keedusoola koostises. Rohkem kui 5 grammi keedusoola kasutamine päevas on tervisele kahjulik, piisab 2–3 grammist.
Rauda leidub lihas, maksas ja verest valmistatud toitudes. Seda on ka tera- ja aedviljades, kuid sealt imendub raud halvasti.
Tsinki omastatakse paremini loomsetest toiduainetest.
Joodi leidub vees.
Seleeni on palju täisteratoodetes, munades, kalas, lihas, ka Värska vees. Toiduainete seleenisisaldus sõltub pinnase seleenisisaldusest. Eesti pinnas on seleenirikas.
Mineraalained on tunduvalt stabiilsemad kui vitamiinid, kuid ebaõigel toiduvalmistamisel on ka mineraalainete kaod märgatavad.
Vahel läheb vaja lisa
Mõningatel juhtudel tuleb siiski täiendavalt tarvitada vitamiinipreparaate või mineraalaineid, näiteks taimetoitlased kaltsiumi, rauda või tsinki. Rasedad ja imetavad emad võivad vajada lisaks kaltsiumi ja D-vitamiini. Seoses kaltsiumi omastamise halvenemisega suureneb naistel pärast menopausi kaltsiumivajadus.
Mitmed mineraalained ja vitamiinid täiendavad üksteise toimet, näiteks C- ja E-vitamiin ning seleen. D-vitamiin parandab kaltsiumi omastamist.
Vitamiinide varasalv
C-vitamiin
Kibuvitsamarjad, kapsas, kaalikas, kartul, tomat, paprika, sibulapealsed, salat, till, petersellilehed, must sõstar, sidrun, apelsin, pihlakas.
B1-vitamiin
Pärm, rukkijahust valmistatud leib, liha (eriti sealiha), maks, munad, tatratangud, kaeratangud.
B2-vitamiin
Pärm, maks, neerud, sealiha, munad, piim, leib, kaeratangud, porgand.
B6-vitamiin
Kala, pärm, maks, herned, munarebu, nisukliid, rohelised taimed.
B12-vitamiin
Maks, neerud, munarebu.
Foolhape
Pärm, maks, spinat, oad, porgand, rohelised taimed.
PP-vitamiin
Pärm, liha, maks, neerud.
A-vitamiini eelvitamiin karotiin
Petersellilehed, porgand, kibuvitsamarjad, sibulapealsed, tomat, kapsas, hernes.
D-vitamiin
Suvel piim ja koor (kui lehmad viibivad päikese käes), sea- ja veisemaks, munarebu.
E-vitamiin
Taimeõli, salat, kaerajahu.


Targu talita

Monday, February 27, 2012

Seleen toetab tervist‏

Lisaks vitamiinidele vajab organism ka kindlas koguses mitmesuguseid mineraalaineid.
Organismi vajadust vitamiinide järele peab iseenesestmõistetavaks juba õige mitu põlvkonda. Sellest lähtuvalt valitakse oma igapäevane toit ning ostetakse apteegist lisagi.

Üldarst SVEN LINDSTRÖM, mineraalainetest on vähem räägitud, miks?

Inimesed arvavad, et vitamiinid on mitte ainult haigusi ennetava, vaid lausa raviva toimega ning nende toime kohta on kogunenud palju kirjandust. Meie ülesanne olekski selgitada mineraalainete ja miks ka mitte näiteks oluliste rasvhapete tähtsust.

Kas vitamiinidel siis on ravitoime ja kas vitamiinid on kuidagi tähtsamad kui mineraalained?

Mina arvan, et vitamiinidel ei ole ravitoimet, vähemalt mitte olulist, ega ole nad ka tähtsamad kui mineraalained. Võimalik, et vitamiinide tase organismis võiks olla suurem - lähtuda ei tuleks minimaal-sest tasemest, vaid optimaalsest.

Mis ülesanne on seleenil inimese organismi funktsioneerimises?

Seleen on osana paljudes organismi jaoks olulistes ensüümides, mis reguleerivad rakkude tegevust ning kaitsevad neid.

Millised tagajärjed on seleeni puudusel ja milliseid nähte kutsub esile selle liig?

Pikaaegsel seleeni puudusel võib tekkida erinevate organite rakkude kahjustus, mis viib haiguse tekkele - südamelihase kahjustus, eesnäärme kasvaja, kilpnäärme aktiivse hormooni taseme langusest tingitud ainevahetushäired, depressiivsed meeleolud ajurakkudes tekkinud muutustest jne. Seleeni liig võib tekkida, kui seda tarvitada pikalt üle 200 mikrogrammi päevas - ilmnevad närvilisus, oksendamine jne.

Kui suur on koguseliselt inimese seleenivajadus?

Vajadus päevas on 60-100 mikrogrammi.

Millistest toiduainetest inimene seleeni omastab?

Seleenirikkad on pähklid, kuid soovitan ka kala - tuunikala, räime, lesta - ja täisteraleiba. Päevas võiks süüa paar näputäit pähkleid, paar viilu täisteraleiba koos maksapasteedi või tuunikalaga.

Kust peab inimene aru saama, millal tal on seleeni vaegus või liig?

Ilmselt inimene ise ei saagi aru, kui palju seleeni organismis on, kuid kui ta seda lisana tarvitab, siis probleemide tekkel võiks mõelda seleeni liiale.

Aga kuidas arst diagnoosib, et inimesel on seleeni puudus või liig?

Tavaliselt arst ei uuri ega diagnoosi seleeni puudust, sest tavalaboris pole see võimalik, uuring spetsiaalses laboris on aga keeruline ja kallis.

Eesti inimesele tundub eriti atraktiivsena seleeni omadus kaitsta organismi vabade radikaalide eest, vähendades sellega riski haigestuda vähki ja südame-veresoonkonna haigustesse. Ka vananemise aeglustamine on meist igaühele meelepärane lubadus. Kui suur on siin õieti seleeni, kui suur teiste tegurite osa?

Seleen on üks vajalik element paljude hulgas ning kui olemas geneetiline soodumus mõne haiguse tekkeks, on see siis kasvaja, südamehaigus vm, suureneb ilmselt tõenäosus, et probleem tekibki.

Kui palju on seleeni osatähtsust organismi elutegevuses teaduslikult uuritud (ja ehk Teie osa siin)?

Seleeni on viimase paarikümne aasta jooksul väga palju uuritud, eriti põhjanaabrid. Samuti meie teadlased vanemteadur Anu Viitak Tallinna Tehnikaülikoolist ja põllumajandusteadlane Marge Malbe. Marge Malbe eestvedamisel tekkis Euroopa juhtivaid teadlasi ühendav Seleeni Uurimisgrupp eesotsas maailma tasemel seleeniteadlasega Margit Raymaniga Inglismaalt.

Mina ei ole niivõrd teadlane kui praktiline arst, kes üritab uurida oma patsientide võimalikke terviseriske ning anda oma teadmiste-kogemuste piires nõu. Ma nimetaksin seda kemopreventsiooniks.

Uuringud ligi 150 praktiliselt tervel, tervislikult toituval ja oma tervisest hoolival inimesel on näidanud, et 25-30 protsendil on seleeni puudus. Paraku uuringud inimeste vitamiinide, mineraalainete, rasvhapete tasemest Haigekassa või sotsiaalministeeriumi prioriteetide hulka ei kuulu. Tervise Arengu Instituudi jaoks on olulisem prostituutide käekäik ning kas ikka narkomaanid saavad endale puhtaid süstlaid.

Mõned skeptikud on arvamusel, et kõik need vitamiinid ja vajalikud mikroelemendid on välja mõelnud ravimifirmad, et neid purki pandult inimestele kalli raha eest maha müüa.

Minu arvates võiksime saada kõik vajalikud ained kätte toidu-joogiga ning riigi ülesanne peaks olema kontrollida, kas meie toidus on vajalikke aineid piisavalt või hoopiski liiasti.

Samal ajal tuleks objektiivselt hinnata elanikkonna organismis vajalike vitamiinide jmt taset ning anda sotsiaalne tellimus põllumajandusele-toiduainetööstusele, kaasata meditsiiniteadlased uute tervislike toodete väljatöötamisele. Purgist lisa tuleks võtta konkreetsel näidustusel.

Kas n-ö purki pandud mikroelemente omastab organism sama hästi kui toidust saaduid ning miks peaks üht või teist eelistama?

Tavaliselt omastab organism toidust vitamiine-mineraalaineid paremini kui tabletist, on see siis raud lihast või C-vitamiin mahlast. Võib-olla erandi moodustab foolhape - folaatide tehislik variant, mis arvatakse imenduvat isegi paremini kui toidus sisalduvad folaadid.

Paljudes maades lisatakse foolhapet jahule, et inimestel folaatide taset tõsta ning ennetada haigusi. Eeldaks siiski mingeid uuringuid elanikkonna hulgas, enne kui hakata kohustama jahutootjaid midagi lisama. Minu isiklikud kogemused näitavad folaatide defitsiiti harva.

- Soome teadlaste pikaajalised uuringud näitavad, et organismi normaalseks funktsioneerimiseks peaks seleeni (Se) keskmine sisaldus vereseerumis olema 100 (80-120) µg/l.

- Soomes alustati süstemaatiliste seleeniuuringutega inimorganismis (seerumis) juba 1970. aastatel. Täheldati, et elanikkonna vereseerumi seleenisisaldus oli keskmiselt 50-60 µg/l, mis näitas selgelt, et elanikkonnal on selle mineraalaine defitsiit.

- 1980. aastatel hakati Soomes tegelema põllumajandussaaduste rikastamisega seleeniga - väetama seleeniga põlde.

- Eestis hakati 1990. aastast seleenialaseid uuringuid tegema koostöös Kuopio Ülikooliga, kusjuures esimesed uuringugrupid olid naised enne ja pärast sünnitust. Nende seleenitase oli vaid 30-58 μg/l.

- Aastatel 1993-2001 uuriti Eestis erinevaid elanikkonna rühmi koostöös TTÜ ja TÜ teadlastega. Kokku uuriti 404 inimest. Se sisaldus kõikus 26-116 µg/l vahel. Analüüsid tegi TTÜ koostöös Kuopio Ülikooliga ja TÜ koostöös Helsingi Ülikooli Rahvatervise Instituudiga. Uuringute põhjal järeldasime, et Eesti elanikkonnal on Se tase seerumis võrreldav tasemega, mis oli Soomes enne 1980. aastat, kui põllumajanduses alustati väetamistsükliga. 404 uuritava puhul oli Se vahemikus 26-116 μg/l, keskmine 75 µg/l. Se normaalne tase vereseerumis on 87-126 µg/l .

- Üks tähtsaimaid uuringuid selles vallas oli 2006. aasta koostöö Taani firma Pharma Nordi ja Tallinna Merelahe PAK-iga, mille raames määrati 100 inimesel Se sisaldus. See oli keskmiselt 60- 68 µg/l.

- 2008. aastal uuringuid jätkati. Tänini on uuritud ligi 200 inimest, nii terveid kui haigeid. Se sisalduse tase on ikkagi madal - tervetel 60-90 µg/l. Suvel võetud proovide puhul oli tulemus parem, ilmselt söödi sel ajal mitmekesisemat toitu.

Arvan, et see toit, mida Eestis sööme, on ikkagi seleenivaene ning uuringuid tuleks jätkata-tõhustada. Soovitan süüa sibulat, küüslauku, rohelist salatit, kapsast, jahutooteid.

Paraku pole meil täpselt teada seleenisisaldus neis toiduainetes. Soomes on asi korras - jälgitakse Se taset nii inimorganismis kui ka toiduainetes. Väetamisega tagatakse seleeni normaalne tase mullas ning vajadusel tarvitatakse ka seleenipreparaate toidulisandina.

ANU VIITAK, Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadur
Targu talita

Saturday, February 25, 2012

Armas küüslauk aitab!‏

Turgudel kauplejad tunnistavad nagu ühest suust, et küüslaugu­hooaeg on alanud. Gripp möllab Ukrainas ja Soomes ning on jõudmas Eestisse. Ja küüslauk pidavat selle vastu aitama.
“Terveks talveks mul küll küüslauku müügiks ei jätku,” räägib Tartu avaturul kauplev Valen­tina, kes on turule tulnud oma Tartu lähedal Kuristal kasvatatud aiasaadustega. “Endale on ka vaja jätta, ei saa kõike ära müüa.”
Päevas sööb Valentina vähemalt ühe küüne. Kotlette valmistades lõikab sinnagi neid sisse. “Kui nohu kipub märku andma, purustan küüslaugu, pigistan mahla välja ning hingan selle lõhna sisse. See puhastab nina hästi, looduslik antibiootikum ju, tapab kõik paharetid ära,” kinnitab naine.

Valentina müüb küüslauke tükikaupa, 5 krooni tükk. Kes tahab väiksemaid, sellele sobitab paar tükki sama hinna eest kokku.
“Mõni võtab vahel kümme tükki korraga, mõnikord müün aga terve päevaga vaid viis,” võtab Valentina oma jutu kokku.
Erinevalt Valentinast müüvad ülejäänud küüslauku kaaluhinnaga. Üks Peipsiääre mees pakub suuremaid küüslaukusid hinnaga 12 krooni 100 grammi, väiksemaid 6 krooniga.
“Täna on päris hea päev, neli-viis kilo olen küüslauku ära müünud,” on ta rahul ja lisab, et ka noored ostavad, pole see ühti vanemate inimeste kaup.
Küüslaugud on ta enda kasvatatud. Pani eelmisel sügisel maha ja nüüd võttis üles. Erinevalt mõnest muust aiaviljast ei ole küüslauk kuigi kapriisne ja kasvab igal aastal ükskõik millise ilmaga. Ise sööb ta küüslauku võileivaga.
“Igal hommikul ja õhtul söön ühe küüslauguküüne, haiseb küll, aga siis oled terve ka.”
Tartu turuhoones on erinevalt avaturust mõnusalt soe. Rahvast liigub rohkem ja küüslaugumüüjaidki enam.
“Sibul ja küüslauk lähevad praegu hästi, eks inimesed karda haigeks jäämist,” räägib Liivi Puhjast, kes pakub tumedamat karva küüslaukude kõrval ka suuremaid valgema koorega küüslaukusid. Valgekoorelisemad on Hiinast Tartusse jõudnud. Kodumaine maksab tal 8 kr/100 g, Hiina oma 6 krooni. “On mõlema ostjaid, Hiina oma on pisut mahedama mekiga, mitte nii krehvtine.”
Igaühele oma küüslaugupeenar
Koidula Taevere, kes Tartumaal Puhja vallas kasvatab koos abikaasa Kallega 0,5 ha-l taliküüslauku, ütleb, et küüslaugu kasvatamisel mingit erilist kunsti ei ole. Sügisel maha, järgmise suve lõpus üles. Mida suurema seemne külvad, seda korralikuma saagi saad.
“Küüslauku tasub kasvatada küll, viimased paar aastat on nii saak kui ka hind olnud üsna stabiilsed,” sõnab Taevere.
Jõgeva linna üks tuntumaid küüslaugukasvatajaid Arvo Siirak ütleb, et tänavu oli päris korralik saagiaasta. Seepärast, et vihma sadas korralikult. Ainult kevadel kippus põud korraks liiga tegema, aga selle vastu sai kastmisest abi.
Kasta jõudis ta seepärast, et maad pole aias palju ja sellele lapikesele pani ta eelmisel sügisel 700 küünt maha. Oma paari­kümneaastase küüslaugukasvatamise aja sees on tal olnud neid maas isegi 3000, kuid kui ta mõne aasta eest suurendas külvamisvahe 10 cm-lt 20-le, ei mahu neid enam nii palju.
See-eest kosuvad küüslaugud hõredamalt kasvades suuremaks, ligemale 100 grammi raskuseks ja neist saab paremat hinda.
Mees enda sõnul palju ei küsi, keskeltläbi 50 krooni kilost. “Mul oma 50–60kilosest saagist lahti saamisega muret pole,” kinnitab Siirak.
Eesti võiks end küüslauguga ise varustada
Eesti küüslaugukasvatuse hetkeseisust on kõige parem ülevaade maaülikooli köögiviljanduse lektoril Priit Põldmal, kes on ka ise küüslaugukasvataja. Ta arvab, et suurimatel kasvatajatel on küüslaugu all 1,5–2 hektarit, ja neid võib olla alla kümne.
“Huvilisi on üle Eesti palju ja läinud aastal oli küüslaugu all kokku 77 hektarit maad,” räägib Põldma, toetudes statistikaameti andmeile.
Põldma arvates on nende tootjate osa, kes küüslauku müügiks kasvatavad, 25–30 ha. Normaalseks saagiks suure reavahe korral peab ta vähemalt
7–8 t/ha, väga korralikul aastal on võimalik saada ka 12–13. Temal endal jäi tänavune saaginumber 6,5 t/ha kanti.
“Saaki vähendas kevadine põud lume sulamisest mai lõpuni, mis on taliküüslaugu kasvuks kõige intensiivsem aeg,” põh­jendab ta.
Eesti võiks oma küüs­laugu importi (läinud aastal 348 t) vähendada, kaalutleb Põldma. Turgu jätkuks kodumaisele küüslaugule ka siis, kui seda oleks praegusest kas või 100 ha rohkem. “Kui tootmine suurem, siis ka esmase töötlemise võimalused toiduainetööstuses kasvavad.”
Põldma sõnul küüslaugukasvatajad kaubast lahti saamisega hädas pole. Normaalseks müügihinnaks peab ta vahemikku 40–50 kr/kg ja sinnakanti see praegu jääbki.
Rõõmu valmistab maaülikooli teadlasele seegi, et lisaks turgudele ja laatadele hakkab kodumaine küüslauk jõudma ka poelettidele, kus siiani võimutses Hiina päritolu küüslauk.
“Tänavu märkasin esimest korda Rimi ketis Eesti küüslauku ja usun, et järgmisel aastal jõuab tootjatelt seda poodidesse veelgi enam,” rõõmustab ta.
Aili Paju, meditsiinidoktor
Küüslauk pole ravim, küll on ta parim võimalus külmetushaiguste, sealhulgas gripi ennetamiseks. Teda võib tarvitada mitut moodi, üks levinumaid on panna küüslauguküüs leiva peale. Et lapsed seda meelsamini tarvitaks, võiks seejuures leivale ka mett määrida.
Kui lapsel on tekkinud nohu, võiks lõigata mõned küüned pooleks, ajada need niidi otsa ja lasta lapsel seda keena kaelas kanda. Väikelapsele aga panna lõigatud küüs ööseks padjale. Küüslauk on erakordselt rikas eeterlike õlide poolest, mis läbi nina mõjuvad hingamisteedele ja hoiavad ära viirusnakkused.
Tingimata tasuks meeles pidada, et küüslauku ei söödaks tühja kõhuga, kuna ta võib tekitada maos vaevusi.
Rein Raudvere

Thursday, February 23, 2012

Küüslauk kui imerohi‏

Egiptlased ülendasid küüslaugu jumaluseks, sest uskusid, et see suurendab jõudu ja vastupidavust. Uskugem meiegi seda!
Kui süüa suuremas koguses küüslauku, annab see rohkesti seleeni. Mõnel inimesel on raske küüslauku seedida, teine on selle suhtes allergiline, mis väljendub nahapunetuse või -ärritusena.
- Küüslauku peetakse imerohuks. Meie kadunud dr Viilmaa soovitas õhtuti süüa küüslauguleiba, mis puhastab organismi jääkainetest.
- Küüslaugul on kõhugaase väljutav, seedimist soodustav ja toonust tõstev toime.

- Küüslauku saab kasutada krampide puhul, artriidi raviks, ussirohuna ja antiseptikuna.
- Küüslauk on hea valude leevendaja bronhiidi korral. Kui mu lapsed olid haiged, riputasin nende voodikese külge küüslauguküüntest valmistatud kee.
- Küüslauk annab abi ka podagra, kõrge vererõhu ja seedehäirete korral.
- Küüslauk sisaldab allitsiini, mis mõjub kasulikult südamele ja veresoonkonnale. Kuid uuringute kohaselt tuleks vajaliku koguse saamiseks süüa 7–28 küüslauguküünt.
Kulinaarselt saab küüslauku kasutada nagu köögivilja, ent sagedamini pruugime seda maitseainena. Terve küüslaugu või küüne magusus tuleb esile kuumutamisega pannil või potis, eriti ahjus küpsetamisega. Mida peenemaks küüslauk hakkida, seda intensiivsem on maitse.
Roogade maitsestamisel ärge unustage küüslauku lisada külmadesse (hapukoore-, majoneesi-, jogurti- jne) ning kuumadesse kastmetesse, suppidesse, hautistesse, liha- ja köögiviljatoitudele, vormiroogadele, vorstidele, marinaadidele, maitsevõile ja -õlile jne.
Väga hea suupiste saate, kui määrite purustatud küüslauku röstitud leivale või saiale, tilgutate peale veidi oliiviõli ning katate tomati- või paprikaviiludega. Eriti hõrgu maitse annab see, kui hõõrute salatikausi üle poolitatud küüslauguküünega.
Et kaaskondlastele mitte häirivalt mõjuda, soovitan küüslauku süüa õhtuti ning peale närida kohviube.
Küüslaugu ahjus küpsetamine
Lõigake küüslaugusibula ülemine ots viiluna ära. Pakkige sibul fooliumisse, aga ärge täiesti kinni suruge.
Küpsetage eelsoojendatud ahjus 200° juures umbes 45–50 minutit, kuni saate iga küüne kesta seest kergesti välja pigistada. Parim võimalus on küpsetada küüslauku koos lihaga küpsetusvormis. Küpsetatud küüslauk on suurepärane prae lisand.

ANNE KERSNA, Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakooli toitlustuse valdkonna juhtõpetaja

Tuesday, February 21, 2012

Meditatsioon: Armastuse Sfäär

Istu, või lama mugavalt. Lase end lõdvaks. Vaata mõttes oma pead, käsi, keha, jalgu ja tunne kõikjal mõnusat raskust ja soojust. Hinga mõned korrad sügavalt. Sa oled rahus.
Hinga sügavalt sisse helevalget säravat valgust- sellist nagu suvetaeva valge pilv-täida sellega oma kopsud, kogu keha, käed, jalad. Sa naudid seda ja naeratad.

Nüüd tunne, et oled selle valgusega üleni täitunud, see hakkab katma su keha ka väljapoolt-nagu udu, õrn lumekiht, see on imeline hea tunne. Sa naudid seda ja naeratad. Sa saadad enesele valgust ja armastust. See on imeline hea tunne.

Valgus levib sinust kaugemale, täidab ruumi sinu ümber, kõikjal on hele valgus, justkui härmatise kristallid sätendavad sinu ümber. Sa naudid seda ja naeratad.

Nüüd kujutad sa ette, sa näed kogu Eeatimaad, justkui suur aerafoto on sinu ees avanenud. Sinust lähtuv valgus ja sära katab seda justkui õrna udulooriga, säraga. Sa naudid seda ja naeratad. Sa saadad mõttes kogu Eestimaale armastust. Kõigile inimestele, loomadele, jõgedele, järvedele-kogu elavale ja olevale. See on imeline hea tunne.

Sa näed enda ees meie imeilusat planeeti Maa. Ta on sinu ees nagu mõnus pisikene kera. Sinust kiirgav valgus mässib ta üleni endasse, hellitab ja kaitseb teda. Sa naudid seda ja naeratad. Sa saadad mõttes kogu Maailmale armastust. Kõigile inimestele, loomadele, jõgedele, järvedele-kogu elavale ja olevale. See on imeline hea tunne.

Sa vajud sügavale oma sisemisse rahusse. Avad ennast kõigele ilusale ja heale-armastusele. Sa tunned kuidas meie planeet Maa, kõik elav ja olev -inimesed, loomad, loodus saadavad sulle oma armastust. Sa oled täielikult avanenud ja võtad selle armastuse ja tänuga vastu. Sa hingad koos puude ja põõsatega, voolad koos jõgedega-sa oled üks kõige elava ja olevaga. Sa naudid seda ja naeratad. See on imeline hea tunne.

Sa tunned kuidas meie väike Eestimaa, kõik elav ja olev siin saadab sulle armastust. Sa naudid seda ja naeratad. See on imeline hea tunne.

Sa saadad mõttes valgust, armastust kõigile neile, kes hetkel sinuga koos mediteerivad. Oma lähedastele sõpradele, iseendale. Sa naudid seda ja naeratad. See on imeline hea tunne.

Ja sa tunned kuis kõigilt neilt kiirgab soojust, valgust ja armastust SINULE. Sa naudid seda ja naeratad. See on imeline hea tunne.

Sa oled nüüd lõpetanud, naudi seda tunnet, mis sinus on. Ole tänulik -oled loonud armastuse sfääri endale, Eestimaale ja Maailmale. Võta endale veidi aega.

Siruta nüüd näppe, varbaid,käsi jalgu. Ava silmad ja naerata. Ringuta,painuta.

AITÄH SULLE.

Tee seda meditatsiooni, lase see voolama eneses. Näpuga järge pole mõtet ajada. Liigu nii kuis vaim ja sisetunne sind juhib. Naudi seda ja naerata. Taspisi tekib sul oma sõnastus.

Naeratame koos.



Allikas: www.hagal.ee

Sunday, February 19, 2012

Mida võiksime teada kuupäevast 11.11.11?

Pole mingit põhjust uskuda, et sel päeval toimub midagi suurt või erilist võrreldes teiste oluliste sündmustega, mis on toimunud muudel päevadel. Kuid siiski räägib numbri 11 ülekaalukus seda, et päev saab olema veidike põnevam.
Numbri 11 võtmesõnaks on joondumine ning tõesti – me elame ajal, mil leiavad aset suured planetaarsed joondumised.

Kuigi peame tunnistama, et selliseid seise, kus number 11 on ülekaalus, on toimunud ka varem, mil polnud kuupäevaks 11.11.11. Numbrikombinatsiooni 11:11 sagedus teie digitaalsetel kelladel on sama sage, kui 12:12, 13:13 jne ning see kõik on saanud alguse digitaalsest meediast.

Siiski, kuna me seisame ka muutuse ees Kalade ajastu teadvusest Veevalaja ajastusse, ei ole üllatav täheldada sügavnenud joondumisi mitmetele tasanditel. Inimesed üle kogu maailma peavad seisma iseendaga vastamisi ja vastu võtma väljakutseid iseendas, et ennast selleks valmis seada. See joondumine tähendab, et meie väike maailm leiab rohkem harmooniat ja tasakaalu läbi avardunud Kosmiliste jõudude ning loodusseaduste. Makro- ja mikrokosmos leiavad üksteisega selgemaid paralleele, mis nõuab blokeeringute ja takistuste eemaldamist kõikides läbitavates vahestaadiumites.

11 saab liita kaheks ja see näitab, et kõik materiaalse kahesuse probleemid tuleb läbi töödelda, et saaksime järgmistele tasemetele edasi liikuda. Need on meie maised himud materiaalsete asjade, narkootikumide, toidu, seksuaalsuse ning kõige muu suhtes, mis nendega kaasneb. See on eraldatusetunnetus meie sees, soov ühineda, igatsus liituda teistega ja lootused, ihad, ootused, fantaasiad ning pettumused, mis on meis ja meie ümber. Tihti langeme üksilduse ja meeleheite musta auku. Igatsus iseenesest on süütu, kuid see peab järgima kutset kõrgematele tasanditele.

Öeldakse, et maailm saab ise vaid täita 20% kogu meie vajadustest, ülejäänud 80% tuleb meie vaimselt rajalt, häälestatusest jumalikkusega kõigis ja kõikjal. Niisiis tasub ära märkida, et küsimuse all on ka selle päeva terviknumber, 1+1+1+1+2+0+1+1 võrdub 8. Ja me jõuame meeldetuletuseni, et meie lõpmatu igatsus on tagasi pöörduda lõpmatusse, kõiksusesse.

Veevalaja on veekandja. Üks viis, kuidas sellest aru saada on see, et peab õppima toime tulema oma emotsioonidega ja elama rohkem läbi oma intuitsiooni.

8 = 4 X 2 – uppumine oma emotsioonidesse. 8= 2 X 4 – kahekordne intuitsioon.

Loomupäraselt annab number 11 kuupäevas 11.11.2011 suure impulsi joondamisega töötamiseks, mis võib tähendada nii oma isikliku elu ümberseadmist kui ka solidaarsust teiste suhtes. Joondamine võib toimuda meele ja südame vahel, mehe ja naise vahel, kõrgema mina ja hinge vahel, kogukonna ja individuaalsuse vahel. See on kutse võimalusele häälestada oma hing Kosmosega, korrigeerida oma identiteet ja ühineda teistega selle kõige tähistamiseks.

Kuna 2011 kokku liidetuna on 4, tuletatakse meile meelde, et südamele keskendunud kogukond on see, mis hoiab meid elurõõmsana nendel tormistel aegadel.

Sikhi Dharma traditsioonid on 11nes Guru Shabd Guru või Bani. See tähendab seda, et "Sõna" on meie juhatav vägi. Sõna on selleks, et teenida meid liikumisel jumaliku joondatuse suunas. 11 on 10 + 1: Julgus + alandlikkus. Seda kutsutakse ka "Gur Prasaadiks" – õnnistuseks või hiilguseks kokkusaamisele tagasi pöörduda oma pärinevuse valguses ning tundes ära iseend selles valguses.

Julgus peab olema määratu: läbi kerguse valguse endas. Alandlikkus peab olema väike: asuma iseenda tuumikus.

Kui piisavalt paljud inimesed saavad piisavalt väikesteks ja valgusekandjateks, võime jõuda kriitilise massini ja luua sündmuse, millel on kosmilised mõõtmed.

Numbrit 11 läbi meditatsiooni peegeldades on meil võimalus täielikult mõista mantrat "God and Me, Me and God are One" ("Jumal ja Mina, Mina ja Jumal oleme Üks"). See tähendab ka "Tunne ära, et Teine inimene oled Sina". See tähendab "Sina ja Mina, Mina ja Sina oleme Üks."

Teine suurepärane viis sellese häälestuda on võimsa mantraga Eksongkar Sat Gur Prasaad Sat Gurprasaad Ekongkar. 11.11.11 on hea ettekääne saada kokku ja jagada, koos pidutsedes, mediteerides või mõnel muul mõnusal viisil. Vaata ringi, mis toimub sinu ümber ja liitu ühistes tegemistes!

Meil on ka rõõm teatada, et seoses tavatu kuupäevaga külastab Eestit ka Kundalini jooga Karam Kriya vaimne õpetaja Hari Krishan Singh, kes peab 11.11.2011 loengu Rahvusraamatukogus!

Eestis peatselt algava numeroloogia koolituse kohta leiad infot aadressil www.urbandharma.ee

Allikas: Numbrikombinatsiooni 11.11.11 iseloomust rääkis Kundalini jooga vaimne õpetaja ja Karam Kriya Numeroloogia looja Chiv Charan Singh. Tõlkis Sotantar Kaur.

Friday, February 17, 2012

Andestamise meditatsioon

Andestamismeditatsioon aitab puhastada emotsionaalkeha ja aitab kaasa sujuvale arengule tänases kiirelt muutuvas maailmas.
Andestamine endale ja teistele

Tervita kõike negatiivset, mis satub su teele, armasta ja aktsepteeri kõike, kuna need õppetunnid ja olukorrad oled sa ise hinge tasandil endale kavandanud. Armasta ja aktsepteeri kõike nii teistes kui iseendas siin ja praegu. Armasta oma emotsioone.

Kui leiad oma elust kellegi (minevikust või olevikust), kelle vastu tunned midagi muud kui tingimusteta armastust ja aktsepteerimist, siis andesta talle ja endale. Tee seda iga päev (hommikul ja õhtul) kuni pole enam ühtki inimest (kaasa arvatud sina ise), kelle suhtes tunned kurbust, süüd, kahetsust, viha, hirmu jne.

Kujutle, et need, kellele sa pole andestanud, seisavad või istuvad sinu ees (ühekaupa või grupis) ja sa valad neile välja kõik, mis on su hinges ja südames. Ütled neile mõttes välja kõik selle, mida sa neile tavaliselt ei ütle või kardad öelda. Nüüd saad teha seda täiesti turvaliselt. Ja need inimesed kuulavad sind täie tähelepanuga, ei vaata kõrvale, ei ütle midagi vastu, lihtsalt võtavad kogu sinu öeldu täielikult vastu.

Ütle neile kõik välja oma südame- ja päikesekeskusest ja seejärel kujusta, kuidas kuldne armastav valgus täidab nii nemad kui sinu...

Kui see on täielikult toimunud, siis lased nad kõrgemale ja kõrgemale tõusta nagu õhupallid ja vabastad nad jumala armastavasse südamesse.

Ütle neile vähemalt kolm korda mõttes, samal ajal sügavalt hingates: "Ma andestan sulle ja vabastan su nüüd täielikult. Sa oled vaba minema valgusesse." ja tunneta, kuidas kuldne valgus su keharakkudes liigub, samal ajal kui kui see inimene või inimesed hõljuvad ülespoole kuldsesse valgusesse.

Tõlgitud videokanaldusest http://vimeo.com/12869645, kanaldaja Sal Rachel

Wednesday, February 15, 2012

Tšakraid tervendades terveks

Terviseajakirja ÜKS toimetaja Marika Makarova käis kursusel ja esimest korda teada, kus tšakrad täpselt asuvad ning kuidas end nende kaudu tervemaks teha ja tasakaalu panna
"Vanas Indias arste polnud, olid joogid-tervendajad, kes andsid koos arstimi või energiaga patsiendile alati kaasa ka ülesande ise oma tervise nimel midagi teha ja vaeva näha, sest tõeliselt tervendada saab igaüks end vaid ise," ütleb üle kümne aasta tšakrate aktiveerimise ja tervendamise kursusi juhendanud joogameister Rudra Šivananda USAst. "Ma saan küll õpetada tervendamiseks vajalikke tehnikaid, aga ei saa neid inimese eest teha."

Tšakrad, praana, nadid, kehad

Tšakrad on kehas olevad energiakeskused, mille ülesanne on säilitada ja muundada universaalset eluenergiat e praanat. Kui paned kokku pöidla ja nimetissõrme, siis umbes sellise ringi suurused nad ongi. Peamisi energiakeskuseid on seitse, tervendamiseks kasutatakse neist kuut. Seitsmes, meie vaimne keskus, pealae kohal asuv kroontšakra, sanskriti keeles sahasrāra, tervist ei mõjuta ja seepärast seda tervendamisel ka ei kasutata.

Šivananda võrdleb tšakraid kindralitega. Kui hoiad nad terved, tunneb kogu armee end hästi. Kui aga energiakeskused korralikult ei tööta, ei saa ka sõdurid piisavalt praanat või saavad seda ülemäära, mis pole samuti hea.

Kehas olevaid kümneid tuhandeid tšakraid ühendavad omavahel energiakanalid e nadid, mida on üle 72 000. Olemasolu tasandeid e kehasid on meil aga joogafilosoofia järgi viis. Füüsiline keha on see, mida me näeme ja katsuda saame ning mis ka haigeks jääb. Ülejäänud kehad on nähtamatud. Energia- e vitaalne keha on tšakrate, praana ja nadide kodu. Sealt saavad energiat nii meie emotsioonid kui ka mõtted. Järgmises, emotsionaalkehas, asuvad meie emotsionaalsed programmid ehk armastus, hirm, vihkamine jne. Mentaalsed programmid. s.t mõtlemine, ettekujutamine, meenutamine on mentaalkehas. Viiendast ja energeetiliselt kõige peenemast, vaimsest kehast leiab karma ja eelmiste elude mälupanga.


Kus on tšakrate kodu?

Et energiakeskuste asukohta paremini tabada, soovitab õpetaja selgroolülisid, kus enamik kuuest põhitšakrast asub, sõrmega masseerida. Autš! isegi veidi valus on. Miks? Sest energiakeskused on seotud närvide võrgustikuga.

Juurtšakra - mulādhāra - esimene, kõige alumine tšakra. Meestel asub see lahklihas päraku ja genitaalide vahel. Naistel tupe sees, selle alumises osas. Kui täpset asukohta on raske leida, võib keskenduda sabakondile tuharate vahel. Mulādhāra värv on rubiinpunane ning ta on seotud maaelemendiga, mille sümboliks on munarebukollane ruut. Tema negatiivne emotsioon on hirm, vastandiks aga julgus ja kartmatus.

Sakraaltšakra - swādhisthāna - teine tšakra. Kui tõmmata mõtteline joon vaagnaluu väljaturritavatelt otstelt selgroole, siis just seal, ristluul e sakrumis, see tšakra asubki. Tema värv on apelsinioranž ning ta on seotud vee-elemendiga, mille sümboliks on hõbedane pikali kuusirp. Swādhisthāna negatiivne emotsioon on ebatäiuslikkus, millest puhastab harmoonia ja terviklikkuse tunne. Sakraaltšakra paneb meid kahtlema oma täiuslikkuses ning otsima seda väljastpoolt - mees otsib naist, naine meest. Ent igas kehas on olemas nii naine kui mees.

Nabatšakra - manipūra - kolmas tšakra on lülisambal, kui tõmmata mõtteline joon nabast selja taha. Tema värv on kuldkollane ning ta on seotud tuleelemendiga, mille sümboliks on punane allapoole suunatud kolmnurk. See on kõige suurem tšakra, sest loode saab emaüsas toitu ja energiat just nabanööri kaudu. Manipūra negatiivne emotsioon on ahnus, tahtmine omada asju. Vastandiks sellele on külluslikkus. Meister ütleb naljaga pooleks, et miljonäridel on nabatšakra probleem - neil ei saa rahast isu täis.

Südametšakra - anāhata - neljas tšakra, asub samuti lülisambal, südame kõrgusel abaluude vahel. Tema värv on smaragdroheline ning ta on seotud õhuelemendiga, mille sümboliks on heleroheline kuueharuline Taaveti täht. Anāhata negatiivne emotsioon on vihkamine otsese põhjuseta, mis on enamasti seotud varasema karmaga. Selle vastandiks on armastus, soov, et teine inimene oleks õnnelik.

Kurgutšakra - vishuddhi - viies tšakra. Seda on leida imelihtne - ta asub meie väljaulatuval kaelalülil. Tema värv on sügav taevasinine ning ta on seotud ruumielemendiga, mille sümboliks on helesinine ring. Vishuddhi negatiivne emotsioon on otsese põhjusega viha, vihastumine. Positiivne aga kaastunne, soov, et inimesed oleksid vabad kannatustest.

Kolmanda silma tšakra - ājnā - kuues tšakra, on meie teadvuse asukoht. Kui tõmmata üks mõtteline joon kulmude vahelt, teine kõrvalestade ülemisest servast taha kuklale ja kolmas pealae keskpunktist otse alla pea sisse, siis nende kolme joone kohtumispunktis ajus asubki kolmanda silma tšakra. Teda ümbritsevad käbikeha ja ajuripats. Ājnā värv on indigosinine, ka valge. Elementi tal pole. Selle keskuse negatiivne emotsioon on uhkus, kõrkus, ego, positiivne aga andestus.



Omm ja 7 tervendavat tehnikat

Kuna kirjasõna järgi pole neid tehnikaid õppida võimalik, olgu siin põgusalt lahti räägitud nende olemus ja kasu. Kõiki neid tuleb teha silmad kinni - et praana välja ei voolaks ning kõikide juures retsiteeritakse mõttes universumi algheli omm. Mõttes seepärast, et tehnikad mõjutavad peenkehas asuvaid tšakraid. Omm-heli valjult ütlemine mõjutab aga füüsilist keha.

Tšakrate häälestamine omm-heliga tähendab kuue energiakeskuse omm-iga tuunimist. Igal tšakral on oma vibratsioon. Kui see võngub valel sagedusel, ei ole ka tervis korras ning kuna me pole ise võimelised õiget sagedust tekitama, tulebki kasutada omm-heli.

Tšakrate tasakaalustamine tähendab tšakrapaaride harmooniasse seadmist. Kõigepealt tasakaalustatakse omavahel naba- ja südame-, siis sakraal- ja kurgu-, lõpuks kolmanda silma ja juurtšakra, millest stressi, pingete ja negatiivsete emotsioonide tõttu kooskõla kaduma on läinud.

Tšakrate häälestamine värvidega tähendab igasse tšakrasse tema värvi visualiseerimist, sest värvi võnkesagedusel on energiakeskusele tervendav mõju. Punasel on näiteks madalam vibratsioon kui sinisel. Must pole aga tervisele üldse hea, sest neelab kõiki värve, ent ei peegelda tagasi mitte ühegi võnkeid. Selles mõttes on ta negatiivne värv.

Tšakrate noorendamine tähendab iga energiakeskuse mõjutamist talle sobiva joogapoosi e asanaga. See aitab paremini ühendada tšakraid füüsilise kehaga ja taastada nende vahel energia liikumise. Turiseis mõjutab näiteks kurgu-, kaameliasend nabatšakrat.

Tšakrate emotsionaalne puhastamine tähendab igale energiakeskusele positiivse lausungi kordamist kolmel eri moel. Füüsilise keha puhastamiseks öeldakse seda valjul häälel, energia- ja emotsionaalkeha mõjutamiseks sosinal, mentaalkehale aga mõttes. See programmeerib tšakrad ümber, et nad negatiivsetele emotsioonidele enam praanat ei annaks, küll aga positiivsetele.

Tšakrate energiaga küllastamine tähendab energiakeskuste praanaga täitmist. Ehkki tšakrad võtavad elujõudu ka õhust ja toidust, kulutame me seda oma halbade harjumustega liialt palju. See, kui palju praanat keegi sündides saab, on karmaga määratud ning kui see nn prenataalne praana ära kasutada, tuleb surm sõltumata sellest, kui palju eluenergiat inimene väljastpoolt juurde on võtnud.

Tšakrate häälestamine algelementidega tähendab tšakrate tervendamist neid mõjutavate füüsilise mateeria viie algelemendi - maa, vee, tule, õhu ja ruumi - sümbolite ja värvidega.


Loe ka intervjuud joogaliini meistri, reikiõpetaja, kuue raamatu autori ning taimede, vääriskivide ja õlide kasutamise asjatundjaga Rudra Šivananda


Terviseajakirjas ÜKS ilmunud artikli autor on Marika Makarova

www.ajakiriyks.ee

Monday, February 13, 2012

Peeter Liiv: Milleks meile seksuaalsaladused?

"See praktika võimaldab abikaasadel ammutada seksist fantastilist naudingut, mis kujuteldamatult ületab selle rahulduse, mida tavalised inimesed on harjunud saama tavalisest, kas või kõige kirglikumast vahekorrast." - Mantak Chia
Püha Kolmainsus: Magusus kehas, kergus hinges, vabadus vaimus

Seksuaalsus ja Jumal on kaks asja, mida alateadlikult pelgame... Miks? Sest aimame, et sääl on Vägi, mida me ilmselt ei valitse.

Tõepoolest - need on alfa ja oomega - ühesama energia "kaks otsa" - üks Maas (isegi "Maa all"), teine Taevas. Aga nende kahe vahel on - vähemasti taoistlikus teadmuses ja praktikas - Sild, Taevatrepp. "Seks - kiirtee Jumala juurde" - kõlab üks Johan Ekenbergi tabavaid raamatupealkirju.

Kuidas seda mõista?

Kuna meil endil puudub oma Traditsiooni Tarkus selles vallas, siis on mõtet otsida vastust sääl, kus seda kultiveeritud juba aastatuhandeid. Näiteks Hiinast. Aga miks mitte Indiast? Ehkki India Tarkus - nagu väidab selle ala asjatundjaid Ingvar Luhaäär - on selles vallas Läänele ikka veel terviklikumalt vahendamata. Teiseks on India tantra oma loomult väga "naiselik" - poeetiline (lugegem kas või nt selle vaimu vahendavat OSHO raamatut "Tantra, vaimsus ja seks"); samal ajal kui taoism on "mehelikult asjalik" - praktiline, täpne, kõik asjad on üle mõõdetud ja üle loetud.

Kui Indias võis guru käe all õppida aastaid ja aastakümneid, siis taoismi jaoks praktika, mis ei andnud kiireid ja tõhusaid tulemusi, ei väärinud ajaraiskamist. Seoses Bodhidharma (zeni Esimene Patriarh) poolt rajatud Shaolini tempel-kloostriga pajatatakse koguni "24 tunni praktikatest" - ei mingit hinduistlikku "miljonit aastat" Vabanemise saavutamiseks (nagu kirjutab Paramahansa Yogananda oma "Joogi autobiograafias"). Nõnda pakub ka taoistlik suurmeister, Armastuse Tao rajaja Mantak Chia praktikate valdamiseks 3-6 kuud, ei enamat. Mäletan, mul endal avanesid kuue kuu järel "energiad" kätes ja jalgades, aasta hiljem esimene "kundalini kiht".

Mida pakuvad taoistlikud seksuaalsaladused?

Ühest "kingitusest" juttu juba motos. Kuidas see on võimalik? Aga tänu sellele, et seksuaalenergia hulk taoistlike praktikate valdamisel meie kehas on sedavõrd suur. Pluss lahenemised-harmoniseerumised paljudel peentasanditel, kuni kõrgeima seksuaalkogemuse - müstilise oruorgasmini välja - mida tahte abil esile pole võimalik kutsuda, vaid mis "antakse" meile teadamata hetkel (nagu mis tahes muugi "valgustumine", arenguhüpe) kui "kirjeldamatu" Kirkus... Vaikus... Armastus jms.

"Seksuaalsaladused" saavadki avaneda alles tänu märkimisväärsele eneseväestamisele, oskusele muundada meie ainsat ammendamatut energialiiki - seksuaalenergiat - kõrgemateks energiateks. See tähendab vitaalsuse tõusu (võrreldes senisega) mitmekordseks. Võime mõne kuuga saavutada oma kehas "noorusaja energia" (mis põrmustab populaarse laulusalmi "Noorus ei tule iial tagasi") - kuna kaasatakse ka kogu meie hormonaalsüsteem. Võime saavutada oma kehas ajapikku erakordse kehalis-energeetilise heaolu, mida nimetatud ka "nektariks" või "leebeks orgastilisuseks" (Mantak Chia). Miks? Sest avades ja ühendades oma kehas kaks suurimat merdiaani, armatsevad Seesmine Mees ja Seesmine Naine meis nüüd ööpäevringi.

"Kuna me oleme sigitatud orgasmis ja see orgastiline energia küllastab iga meie keharakku, siis et jääda terveks ja aktiivseks, peame seda värskendavat energiat tajuma regulaarselt, veel parem - iga päev," kirjutab Mantak Chia ja lisab: "Palju tunde kestev ekstaas läbi seksuaalenergia on meile ligipääsetav 24 tundi ööpäevas, kuid me hoiame end näljapajukil."

Tõuseb vitaalsus ja väheneb eakus

Kordades tõusnud vitaalsus annab meile kuskiltpääle omamoodi eatuse (seotud hiinlaste igavese nooruse doktriiniga): raske on mingist momendist määratleda meie vanust - kas oleme 50-60 või hoopiski näiteks 150. Muide, vanim dokumenteeritud eludaatumitega hiinlane suri 1933.a. 256-aastaselt! Loomulikult kaasub sellega tõhus tervenemine haigustest ja oivaline tervis. Taoistlikud meistrid (nagu zen-meistridki) elavad kaua ja loovalt.

Selline energeetiline eneseküllasus (külluslik chi) kehas kui tõelises Jumala Templis vabastab meid muuhulgas seksuaalsest frustratsioonist - pakilisest seksuaalsõltuvusest partnerist. Keegi ei saa teid enam seksuaalselt "tuhvli all" hoida. Võite rahulikult viibida askeesis või tsölibaadis vastavalt oma suvale, ilma et peaksite kartma oma tervise pärast nagu "tavainimesed" sellistel puhkudel - rääkimata preestritest, nunnadest-munkadest, kes oma kehaenergiaid muundada ei oska, haigestudes seetõttu tavapärasest sagedamini eesnäärme- ja emakavaevustesse. Sama hoiatab taoism ülemääraste seksuaalfantaasiate (sh pornograafia) eest - mis on suurim "energiaröövel" mehele pärast tema "väikest surma" (ejakuleerumist; naise "väikene surm" on menstruatsioon - kuid sedagi õpetab Armastuse Tao vältima).

Me ei saa vaimselt areneda, kui selleks pole piisavalt vajalikku vaimset energiat (shen) - seda aga ei teki, kui oleme elujõuetud, kogedes hiljemalt keskeas oma keha alatasa väsiva, valutava või haigestuvana. Sünnib paradoks: eluküpsuse saabudes elutarkust ei sünni - kuna elujõudu napib. Vaimse energia küllus aga ilmutub meis vähemalt kolmel kujul: loovus (kuni Metsiku Loovuse ehk geniaalsuseni välja), taiplikkus (transformatsioonid, "valgustumised") ja teadvelolu - enese äratundmine "puhta teadlikkuse keskmena".

Eluaegse ekstaatilise lähisuhte saavutamine

Hiinlased eelistasid pikka püsisuhet, kuna ainult selle käigus jagus aega õppida ühinema armastatuga üha peenekoelisemates energiates. Öeldakse, et alles kui seksuaalenergia tõuseb mehel armatsemise käigus südameni, tunneb ta tõeliselt ära naise armastuse enda vastu - ja ka enda armastuse.

"Seksuaalsaladused" on täiesti õpitavad. Kolmest loeng-vestlusest koosnev seksuaalsaladuste algkursus naistele hõlmab järgmisi teemasid:

* Yin ja yang eripärast - Tõelisest Mehest ja Tõelisest Naisest
* Seksuaalsaladuste valdamise oivalised viljad
* Inimene kui orgastiline olend
* Meie energiad ja nende kulutamine ja/või täiendamine elu kestel
* Naise seksuaalenergia
* Meie seksuaallihased
* Kõhuhingamine
* Ristluu saladus - "pumbad"
* Orgasm ja selle tasandid
* Seksuaalenergia suunamine Mikrokosmilisele Orbiidile
* Negatiivsete emotsioonide muundamine positiivseks energiaks
* Naine kui Tuli ja Mees kui Vesi
* Naise ja mehe erogeensed tsoonid
* Makrokosmiline Orbiit: Paaristäiustumine - oruorgasm kui seksuaalse kogemuse tippe
* Müstiline seks ja "seks retsepti järgi"
* Müstiline abielu



Loo autor on Peeter Liiv

Saturday, February 11, 2012

Neal Donald Walsch. Kui muutub kõik, muuda kõike

ivar Haller, raamatu konsultant ja mentor, tutvustab Walschi teost nii: Kümmekond aastat tagasi avastasin Neale Donald Walsch’i „Jutuajamised Jumalaga“. Loetu vaimustas mind. Otsustasin õppida meistri enda käest. Suhtlemine temaga äratab vastakaid tundeid, sest jumalik tarkus, mida Walsch vahendab, ei sega tal aeg-ajalt kurvis otse sõita ja haiget saada.
Valu on aisting ja kannatamine on valik, ütleb Walsch. Kas ilma valuta ei saaks? Saab küll, aga ilma valuta seisund ei tule ilma valuta.
See on põhjus, miks valule tänulik olla – ta on kasvamise ja arengu loomulik osa. Nii hingevalu kui füüsiline valu on muutuste vastu võitlemise tagajärg. Kuna liikumine ja muutus on Elu sünonüümid, siis olen ikka otsinud head nõu, kuidas muutustest valu asemel hoopis rõõmu tunda.
Siia raamatusse on Walsch koondanud erakordse lihtsuse, selguse ja süsteemsusega suure hulga hingetarkust, mille järgimine aitab Elu ehk muutusi suunata. Kas Sul võiks sellest raamatust kasu olla? Ma ei tea, sest üldiselt on see raamat nagu Elugi, täiesti mõttetu ... kuni Sina annad talle mõtte ja tähenduse! Mina annan sellele raamatule oma elus erakordse tähenduse – ta on minu Hingerahu Õpik. Tähtsaim raamat, mida seni lugenud olen.
allikas:alkeemia.ee

Thursday, February 9, 2012

Kuidas teha vahet ihal ja armastusel?

Kuidas saada aru, kas suhe põhineb vaid silmipimestaval lummusel ja füüsilisel ihal või on tegemist hoopis armastusega, mis pakub tõelist rõõmu ja teineteise seltsi nautimist ka pikemas plaanis?
Üsna sageli näeme, et seksuaaliha on kuulus oma terve mõistuse ja intuitsiooni kustutamise võime poolest eriti tundlike inimeste puhul. Miks? Sest seksuaalne kiindumus on programm, mis tekib muutunud teadvuseseisundis eesmärgiga toota järglasi. Uurimuste järgi on aju protsessid selles faasis sarnased uimastite mõju all olemise seisundile. Aju-uuringute pildid näitavad, et ajus aktiveerub sama piirkond, kui sõltlane saab kokaiinidoosi, või kui inimene kogeb intensiivset füüsilist külgetõmmet teise suhtes. Samuti suhte varasemates faasides, mil seksuaalhormoonid möllavad, toidetakse iha idealiseerimise ja projektsiooni kaudu. Teisisõnu näed teises seda mida sa loodad või vajad teise olevat selle asemel, et näha tegelikku inimest, vigu ja muud.

Iha toetub puhtalt füüsilisele meeldivusele ja fantaasiale, ning tihti kaob kui „päris“ inimene nähtavale tuleb. Selles faasis kantakse justkui roosasid prille ja temas(keses) „ei ole midagi valesti“. Siis meeldib teise juures kõik. Armastada ei tähenda iha välistamist. Tegelikult iha võib juhtida armastuseni. Kuigi armastus, mis ei baseeru idealiseerimisele või projektsioonile, eeldab aega teineteise tundmaõppimiseks. Allpool mõnedon märgid iha armastusest eristamiseks.

Iha märgid:

· Oled totaalselt fokusseeritud teise kehale ja väljanägemisele.

· Oled huvitatud seksist, kuid mitte vestlustest.

· Sa hoiaksid suhte pigem fantaasia tasandil, et mitte arutleda tunnete teemadel.

· Sa tahaksid lahkuda peagi peale seksi, et mitte mõelda hommikul koos ärgates hommikusöögi peale.

· Olete armastajad, mitte sõbrad.

Armastuse märgid:

· Sa soovid koos veeta pigem kvaliteetaega, kui seksida.

· Sukeldud vestlustesse unustades aja.

· Kuulate ausalt teineteise tundeid ja soovite teha teist õnnelikuks.

· Kaaslane motiveerib sind saama paremaks.

· Soovite mõlemad kohtuda teineteise perekonna ja sõpradega.

Seksuaalse külgetõmbe väljakutse seisneb oma keskmes viibimises ja kõhutunde kuulamises eriti suhte varajases faasis. See ei ole kerge ülesanne kui hormoonid vohavad, kuid on oluline suhte kohta otsuste tegemiseks. Siinkohal mõned vihjed, mis aitavad kiindumuse korral keskmesse jääda. Pole vaja iha „juhet välja tõmmata“, kuid allolevad vihjed võivad juhtida suurema teadlikkuse poole ja vältida kiindumusse uppumist.

Neli negatiivset kõhutunnet suhetes:

1. Tasane sisehääl teatab ohust või manitseb olema ettevaatlik

2. Sul on halb enesetunne, ebamugavus, või energiakadu peale kallimaga koos olemist.

3. Su kiindumine tundub Sulle destruktiivne või „pime“.

4. Sul on ebamugav tunne tema tähelepanu ja kohtlemise pärast, kuid kardad, et kui seda talle mainid, siis tõukad ta endast eemale.

Olles aastaid tööd teinud vägivalla ohvritega olen pannud tähele, et naiste kõhutunne on neile suhte alguses alati märku andnud, et midagi oli valesti, kuid nad otsustasid seda ignoreerida. Muster on üsna järjekindlalt sarnane. Enamasti on lugu selline: „Ma kohtusin mehega. Alguses oli ta kena, seksikas, võttis mu jalust maha. Meie vahel oli imeline elekter. Summutasin sisetunde hääle endas, kuna tõlgendasin seda kui hirmu suhtes teisest sõltuvusse jääda. Kui hiljem ilmnesid vägivalla aktid, olin juba ülepeakaela konksu otsas“. Mõned kõhutunde märgid on kõike muud, kui peened. Üks naisterahvas näiteks maandus esmaselt kohtumiselt tulles haiglasse psühhosomaatilise kõhuvaluga. Kuid kas see takistas teda oma kaalslast edaspidi kohtamast? Ei. Sellistelt naistelt saame me tõelise maailmas elamise õppetunni: hoolimata sellest kui vastupandamatu keegi meile tundub, tuleks esmajoones pöörata tähelepanu oma sisetunnetele, mis annavad võimaluse tunnetada tundmatut.

On palju parem alustada suhet kellegagi, kelle suhtes kõhutunne on meeldiv. Sel juhul ei ole vaja kahelda. On vaja anda endale luba oma kõhutunde kuulamiseks kui see teatab: „see inimene on Sinu jaoks tervislik. Teil on võimalik teineteist õnnelikuks teha“. Et olla õnnelik, peab riskima, kuid samuti võtma arvesse ilmnevaid ohusignaale. Sellisel viisil on võimalik targalt siseneda toetavasse suhtesse, mida oled igatsenud.

Autor: Elina Kirt
Allikas: www.teraapia.com

Tuesday, February 7, 2012

Louise L. Hay. Tervenda end ise

Louise L. Hay imeline raamat, mis aitab leida tee iseendani ning on parim kaaslane enesearengu teel. Koos autoriga leitakse vastused olulistele küsimustele ning antakse praktilisi õpetusi, kuidas saavutada tasakaal ja harmoonia.
Üheksa aastat tagasi sain ma esmakordselt teadlikuks Louise L. Hay olemasolust ja tema raamatutest. Tol ajal valitses minu elus kaos. Ma seisin silmitsi kirjeldamatult valusa leinaga ja olin küsimustelaviini alla mattunud. Ma süüdistasin ennast ja teisi. Üks hea inimene ulatas mulle Louise L. Hay raamatu, millest ma ei osanud mitte midagi arvata. Raamatu sain kaasa sõnumiga: „See aitab sind, kui oled selleks valmis!“

Mäletan selgelt oma esimest emotsiooni, kui seda raamatut sirvima hakkasin: minus kasvas trots ja ebaõiglus elu vastu, ma tundsin meeletut viha ja pettumust. Ma viskasin selle raamatu nurka ja hetke pärast haarasin sellest uuesti, sest miski jäi mind kummitama: „See elu, mida sa praegu elad, on sinu varasemate mõtete kogum!“
Just see lause tekitas minus huvi selle raamatu vastu ja ma tundsin, et olen valmis astuma esimese sammu enesearengu teel.
Tänaseks olen ma iseendaga tegelenud üheksa aastat ja olen mõistnud, et kõik vastused on minu enda sees. Ma olen oma elu peremees ja vastutan 100%-liselt oma elu eest.

Lähtuvalt Louise L. Hay õpetustest ma otsustasin, et ma kuulan sõnu, mida räägin ja jälgin mõtteid, mida mõtlen.
Õige pea ma hakkasin märkama muutusi oma mõttemustrites. Ma tajusin peagi, et iga minu öeldud sõna ja mõeldud mõte loob minu elu. Ma õppisin soovima ja tajusin, et soovid täituvad ja täpselt tellimuse järgi. Minu ellu tulid uued inimesed ja olukorrad. Elu hakkas muutuma päev päevalt paremaks.

Raamat „Tervenda end ise“ aitas mul vastused leida järgmistele küsimustele:

- Kuidas vabaneda vanadest mõttemustritest ja asendada vanad uutega?
- Kuidas lahti lasta kahtlustest ja õppida usaldama elujõe voolu ja iseennast?
- Kuidas hakkama saada viha, süü ja pahameelega oma elus?
- Kuidas leida endas tasakaal ja harmoonia?
- Kuidas luua igasse päeva armastust, tervist, naeru, heaolu, küllust?
- Kuidas parandada suhteid tööl, kodus ja oma lähedastega?
- Kuidas armastada ennast tingimusteta?
- Kuidas ületada valu ja olla terve?

Raamatus on väga head harjutused, mida ma tegin ja mis aitasid aru saada, kuidas minevik on nagu kivi jala küljes kinni, kui sellest lahti ei lase. Ma sain aru, et kui ma soovin oma elus midagi muuta, siis ainult mina ise saan seda teha, mitte keegi teine. Kui asjad ei toimi nii, nagu meie seda soovime, siis tuleb hetkeks peatuda ja endalt küsida: „Mida mina tegelikult tahan?“. Kõik vastused on meie sees olemas, kui me oleme valmis ennast kuulama ja jälgima oma mõtteid.
Minu jaoks on väga olulised afirmatsioonid ehk jaatused, mida igapäevaselt endale ütlen.
Minu lemmikjaatused, mida igapäevaselt kasutan, kõlavad järgmiselt:

- Ainult kõik hea laotub mu ees
- Ma olen tänulik iga hetke eest oma elus
- Kõik olukorrad ja inimesed on minu õpetajad
- Ma olen õnnelik, terve ja armastan ennast just sellisena, nagu ma olen
- Elu armastab mind ja mina armastan elu

Jaatused on minu jaoks nagu võlurohi, mis ajab eemale negatiivsed mõtted ja tunded ning paneb mõistma, et oluline on ennast hästi tunda siin ja praegu!
Ma olen aru saanud, et kõik inimesed ja olukorrad on meie õpetajad. Ma mõistsin, et kui oskan kaotada, siis oskan tunda ja nautida võidu magusat maitset. Iga negatiivne olukord ja sündmus on meie kõige paremad õpetajad.
Raamat aitab leida sisemise tasakaalu ja harmoonia kõiges, mida me teeme. Lisaks mõistame, et meis on limiteerimata potentsiaal luua omale elu, mida me tõeliselt väärime.
Meis kõigis peitub jõud muuta oma elu, kui oleme valmis muutma oma mõtlemist ja lahti laskma mõttemallidest, mis hoiavad meid kinni minevikus. Kui Sa ainult soovid, võid oma meeles, kehas ja elus läbi viia uskumatuid muutusi! Sa avastad, et Sinus on jõud muuta oma elu, kasutades oma sisemist tarkust ja tugevust.
Muutused algavad meie seest ja peegelduvad siis meie välises elus.
Ma olen keskendunud enesearengule ja võin julgelt öelda, et see on väga põnev teekond ja kulgeb terve elu. Kõik see, mida mina hindan, on Louise L. Hay`l olemas – ta õpetab läbi oma kogemuste. Mina annan tema õpetusi edasi läbi oma kogemuste.

Ma olen tänulik, et on olemas Louise L. Hay õpetused, mis aitasid minul astuda esimese sammu iseendale lähemale.
Kui me oleme valmis muutuma ja otsustame teha oma esimese sammu või täiendada ennast oma enesearengu teel, siis ühe võimalusena saame valida oma kaaslaseks Louise L. Hay õpetused. Tema enda poolt kokku pandud koolitused on nüüd ka Eestis.

Koolitused, mis tuginevad Louise L. Hay õpetustele:

„Muutes oma mõtlemist, muudad oma elu“
„Armasta iseennast, muuda oma elu“


Ela teadmisega, et elu armastab sind!

Merike Kütt

Kogemuskoolitaja ja Eesti esimene litsentseeritud Louise L. Hay õpetuste treener-koolitaja.

Monday, February 6, 2012

Sõõm värsket köögiviljamahla võib teha imet‏

Energiat annavad köögiviljamahlad vähe, kuid neis sisalduvad toitained on kõik ääretult olulised.
Aiapidajatel, kel head hoidlad, on köögivilju küllap veel piisavalt. Need ootavad söömist ja mahlaks pressimist.

Tervisliku toitumise poole püüdlejad joovad puuvilja-marjamahlu hea meelega, aga köögiviljadest mahlu vähe. Olgu see tehtud kummast tahes, parim on selline, mida joome värskelt, kohe pärast valmistamist.

Tänapäeval on mahlapresside valik poes suur ja hinnaklassist leiab samuti taskukohast. Kes on soetanud koduse mahlapressi, on teinud õige sammu. Vahe kodus valmistatud ja poes müüdavate mahlade vahel on suur.

Poemahlad on tööstuses läbinud mitmed etapid, nii et nende töötlemise ja konserveerimise käigus on hävinud üle 40% bioloogiliselt aktiivsetest ainetest.

Kodus saab valmistada värsket mahla (koos viljalihaga) vastavalt vajadusele. Nii saame köögiviljadest kätte vitamiinid, mineraalained, ensüümid jm toitained.

Mahlas rohkem kui salatis

Muidugi on värske köögivili igal moel kasulik. Kuid et sealt vajalikke toitaineid kätte saada, peab üsna suuri koguseid toorelt ära sööma.

Mahlast saab rohkem vitamiine ja mineraalaineid kui salatist, sest nende kontsentratsioon on mahlades suurem. Nii on pooles klaasis porgandimahlas karotenoide, st A-vitamiini eelvitamiine rohkem kui 450 grammis toorestes porgandites. Pool klaasi mahla on paras korraga ära juua. Proovige aga süüa pool kilo porgandit ja nii mitu korda päevas!

Mahlad seeduvad kiirelt, organismil ei ole vaja kulutada selleks palju energiat. Neid võime juua suuremal hulgal, jaotatuna päeva peale, põhjustamata endale seedehäireid.

Paljud vitamiinid, värvained on organismile kättesaadavad üksnes mahladest, kuna pressimise käigus purustatakse köögivilja kiudaine ja koed.

Loomulikult ei pea kõrvale heitma toorsalateid või tooreste köögiviljade närimist - eriti lapsed -, kuid mahlu võiks samuti juua.

Köögiviljamahlad ravivad

Köögiviljamahlad omavad kindlat kohta rahvameditsiinis, organismi turgutamisel pärast raskeid haigusi või pikemat antibiootikumide ravikuuri.

Mahlad hoiavad organismi tugeva ja on haigusi ennetava toimega. Just praegu on õige aeg end mahladega turgutada, et mitte haigestuda grippi.

Milline mahl on parim? Neid on raske pingeritta panna, sest kõik tugevdavad organismi omal moel. Parimateks võib lugeda mahlu, mis sisaldavad enim organismi kaitsvaid antioksüdante. Neist tähtsaimad on karotenoidid (A-vitamiini eelvitamiin), flavonoidid, C-, E-, B-grupi vitamiinid ja paljud mineraalained (kaalium, kaltsium, magneesium jt).

Väga olulised on värvipigmendid, mis samuti tegutsevad antioksüdantidena, aidates kahjutuks muuta organismi sattunud ohtlikke ühendeid.

Nii näiteks sisaldavad erkrohelised köögiviljad rohkesti rauda, karotenoide; punast värvi köögiviljad - peet, redised, tomat - on rikkad antioksüdantide ja bioaktiivsete ainete poolest; kollastes ja oranžides köögiviljades on palju karotenoide.

Köögivilja toormahlad sisaldavad ensüüme ehk fermente (keerulised orgaanilised ühendid), mida leidub üksnes elavates organismides. Kuumutamisel üle 60 kraadi need lagunevad. Ensüümid soodustavad seedimist, tagavad organismi normaalse talitluse, taastavad rakke, aitavad omastada toitaineid ning annavad jõudu lihastele.

Osast köögiviljadest valmistatakse mahla üksnes ravi eesmärgil, nagu kartulist mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandi raviks või kurgist liigse vedeliku väljutamiseks. On haigusi, mille raviks sobivad mitmed köögiviljamahlad või segud nendest.

Alljärgnevaid mahlu võiks raviotstarbel juua kaks kuud järjest pool klaasi päevas.

- Artriit: porgandi-, spinati-, peedi- ja sellerimahl.

- Südamehaigused: kõrvitsa-, porgandi-, peedi-, tomati-, kurgi-, spinati- ning kapsamahl.

- Allergia: porgandi-, peedi-, kurgi- ja spinatimahl.

- Astma: porgandi-, selleri- ning redisemahl.

- Pahaloomulised kasvajad: porgandi-, kapsa-, spargelkapsa- ja lillkapsamahl.

Kodus joogiks või raviks valmistatud köögiviljamahlu tuleb alati lahjendada veega, enamasti piisab suhtest 1 : 1.

Järgnevalt teeme juttu olulisimatest kodumaistest köögiviljadest, mis praegu keldris hoiul ja mida piisavalt saada ka poest või turult.

Porgand

Porgandi toormahlaks sobivad terved, karged, võimalikult tumedavärvilised porgandid. Poolest kilost hoolikalt harjaga pestud porganditest saate umbes 280 ml mahla, kui valmistate mahla-pressiga.

Porgandi toormahla joomine puhastab organismi, aitab väljutada üleliigset vedelikku, võtab maha vaimsed pinged, parandab silmanägemist, ravib põletikke, aitab kõhukinnisuse vastu, annab näonahale ilusa jume, tugevdab immuunsüsteemi ja südametegevust.

Porgandimahl on magusa maitsega, tänu millele võib sinna lisada ka mingit hapumat mahla. Väga hästi sobivad õun ja jõhvikas. Ravi puhul tuleb lisanditega olla ettevaatlik, küll aga sobivad need tavajoogi hulka.

Mahla joomisega ei tasu üle pingutada, profülaktika mõttes piisab 0,5 klaasist, ravi korral võib juua isegi kuni 3 kl päevas (lahjendatult veega 1 : 1). Mahla on soovitatav juua enne sööki, siis omastab organism toimeained täielikult.

Kapsas

Kapsas sisaldab rikkalikku valikut vitamiine ja mineraalaineid, eriti rohkelt C-vitamiini. Värske kapsa mahlast on leitud aine, mis soodustab haavandite paranemist. Seda nimetatakse U-vitamiiniks.

Kapsamahla regulaarne joomine parandab imekiirelt alahappesusega mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandid. Ainuke ebameeldivus on gaaside teke. Juhul, kui gaasid paari päeva jooksul ei kao, tuleb loobuda kapsamahla joomisest ning üle minna porgandimahlale, mis võib osutuda sama tõhusaks. Seda peab haige ise tunnetama ja vastavalt tegutsema.

Kapsamahl puhastab organismi ning on külmetushaiguste korral röga lahtistav, parandab seedetrakti motoorikat, sobides seega kõhukinnisuse puhul.

Kapsamahla on kasulik juua ka ülekaalulisuse, südamehaiguste ja alahappeliste gastriitide puhul.

Kartul

Kartulimahla raviomadustele on hakatud üha rohkem tähelepanu pöörama. Kartuli keemiline koostis on mitmekesine: mineraalidest rohkesti kaaliumi (568 mg 100 grammis juurviljas), vitamiinidest enim C-vitamiini. Väärtuslikud toitained asuvad koore all, seega tuleks mahla valmistada korralikult pestud koorega kartulist.

Kartulis tegutsevad ensüümid põhjustavad kiirelt tema tumenemise, niisiis tuleb mahl valmistada kiirelt ja kohe ära juua. Kartulimahl on ainuke, mida saab edukalt valmistada käsitsi riivides ning läbi marli pigistades - 100 grammi kohta saame 50 grammi mahla, mis on piisav ühekordseks annuseks. Kartulimahl leevendab põletikku, alandab maohappesust ja on bakteritsiidse toimega, mistõttu seda kasutatakse mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandi puhul. Juua 2-3 korda päevas ½ klaasi korraga 20 minutit enne sööki 3-4 nädalat järjest.

Kartulimahl aitab kõrvetiste, kõhugaaside, podagra, reuma, peavalu, suhkruhaiguse, jämesoole põletiku ja isegi vähktõve korral.

Peet

Punapeet on rikas aktiivsetest ensüümidest, karotenoididest, mineraalainetest, vitamiinidest ja teistest olulistest ainetest, mis avaldavad just mahlas kiiret mõju. Hea enesetunne saabub vahel juba 15 minutit pärast klaasi mahla joomist.

Seepärast on peedimahla kasulik juua kurnatuse korral, eriti pärast antibiootikumide ravikuuri, nii vanuritel kui ka lastel. Peedimahl on parim, mida suudame anda pärast infarkti või insulti, kui kannatada on saanud kogu organism.

Peedimahl on suurepärane ravivahend - eeskätt organismi tugevdaja, maksategevuse stimuleerija, vererõhu ja kõhu korrastaja ning kilpnäärme stimuleerija. Ravib külmetushaigusi, eriti nohu, kui tilgutada mahla ninna.

Peedimahl on tugevatoimeline, mistõttu seda tuleb kindlasti lahjendada veega (1 : 2).

Enne mahla joomist võiks seda hoida külmikus ilma kaaneta nõus, et lenduksid iiveldust ja kõhulahtisust esilekutsuvad ärritavad ained.

Kaalikas

Kaalikas on köögivili, milles vitamiinid säilivad kuni kevadeni, eeskätt C-vitamiin.

Kaalika pisut mõrkjas mekk ei meelita temast mahla tegema. Kes on aga kord maitse omaks võtnud, ei loobu selle mahla joomisest. Seda võib teha koos porgandimahlaga - nii paranevad maitse ja ka raviomadused.

Organismi tugevdamiseks peaks just nüüd igaüks jooma ravikuurina porgandi-kaalikamahla. Mahla tuleb lahjendada veega (1 : 1), et see ei ärritaks magu. Teatud haiguste korral, nagu hemorroidid ja pahaloomulised kasvajad, võiks seda juua lausa liiter päevas kuu aega järjest.

Jäägid pudru hulka

Toormahlu võib sügavkülmutada, ka siis säilivad ensüümid, vitamiinid, mineraalained jt toitained.

Kui valmistate köögiviljamahla, puhastage köögiviljad enne korralikult. Nii saate mahlapressimise jäägi samuti toidus ära kasutada - putrudes, pannkoogitainas, kotlettides jm.


Artikkel ilmus Targu talitas.

Saturday, February 4, 2012

Andestamine ühendab

Andestamine ja andekspalumine on meile kõigile tuttavad ja tekitavad tihti ka sisemisi tõrkeid. Püüdes mõista, et keegi meist pole vaga kui lambatall, vaid et inimestes on nii voorusi kui puudusi, muutuvad ka andestamine ja andekspalumine lihtsamaks.
Leppimise komponendid

India päritolu Ameerika psühhoanalüütik, kirjanik ja poeet Salman Akhtar on andestamisega seotud aspekte laiemalt uurinud ning leiab, et andestamine on tõhus, kui sellel on kolm kindlat komponenti. Esimeks eelduseks peab Akhtar kättemaksu (revenge). Ta selgitab, et poliitilise korrektsuse vaatevinklist pole see kahtlemata sobilik, kuid võimaldab pahateo või solvangu ohvril tõusta passiivse kannataja rollist aktiivsemale positsioonile. See laseb ohvril tunnetada, et ta ei ole sõltuv teiste tujudest, vägivaldsusest ega armulikkusest, vaid et ta võib olla ise olukorra peremees, et tal on võimu ja võimeid asjaolude suunamiseks.

Kättemaks võib olla reaalne või fantaseeritud. Psühholoogilises plaanis on kannatuste eest tasumise mitteteadlik dünaamika üsna keeruline: kättemaks või karistus võimaldab ohvril tunda mõnu oma agressiivsetest tunnetest. See on Akhtari sõnul ilmselt vältimatu eeldus tõeliselt andestavale leppimisele. Ka üksnes fantaasiates läbi elatud kättemaksuaktsioonist tulenev rahuldus tekitab olukorra, kus ohver pole enam süütu kannataja ega pahategija ainus julm osapool. Mõlemad on kahjustatud ja samas ka põhjustanud haavu. See loob aluse nii enda kui ka vaenu teise osapoole suhtes empaatia tundmiseks ning leppimise poole liikumiseks.

Teise eeldusena toob Akhtar välja kahetsuse ja hüvitamise (reparation). Siin ei pea ta silmas mitte materiaalset hüvitist, isegi kui see peaks siirale leppimisele järgnema. Pigem aitab ohvril andestada ja hingehaavadest kosuda selge arusaamine, et solvaja või pahategija on mõistnud, milliseid ebameeldivusi ja kannatusi ta on tekitanud, see aitab kannatanul taastada ka reaalsustaju. Kui pahategija tunnistab oma tegu, aga tühistab ohvri tunded (pole midagi, ma ju kogemata, tühiasi, mis sa nutad), siis on see topeltvägivald – ohver võib tunda, et tema piire ja tajumusi on jälle rünnatud.

Pahategija kahetsus ja andekspalumine võimaldavad ohvril tõusta passiivselt positsioonilt otsustaja seisusesse, kel on voli määrata, kas andestada või mitte. Andekspalumine võimaldab ohvril luua reaalsema pildi toimunust ja enese väärtusest, seega integreerida ebameeldiv kogemus oma psüühilisse maailma. Vastasel juhul võib traumakogemus kapselduda ning seda on raske unustada. Kui kuidagi isegi õnnestub trauma psüühiliste kaitsete abil teadvusest välja tõrjuda, võib see tulla esile hirmudes, ärevuses ja alateadlikult ka käitumises.

Leppimise kolmas eeldus on uuesti läbivaatamine ehk vaagimine (reconsideration). Vaagida on võimalik, kui ohver on saanud tunnetada rahulolevalt oma potentsiaali kättemaksjana, vabandused on kinnitanud tema tajumusi kannatustest ja toimunust ning tänu sellele ta saab vaadelda pahategu kõrvaltvaataja pilguga.

Nende kolme etapi läbimine kergendab Salman Akhtari sõnul ebaõiglase kohtlemisega seotud tunnete läbielamist, oma hävitavate tunnete omaksvõtmist, pahategija empaatilist mõistmist ning kõige selle tulemusena tõelist ja täiskasvanulikult küpset leppimist.

Andestamisraskused

Mõned inimesed ei suuda andestada. Ka kergemaid üleastumisi võivad nad pidada parandamatute haavade allikaks. Raskelt haavatuna võidakse tunda end alateadlikult süüdi, et midagi paha sai üldse juhtuda, ja vajutakse masendusse. Süütunne ei luba sel juhul olukorda laiemalt vaadata. Masendunud ohver võib võtta enda vastu suunatud vägivalda karistusena ja endamisi arutleda: "Kui sain karistada, siis järelikult olen milleski süüdi. Asjaga edasi tegelemine võib põhjustada süü ja kannatuste leevenemise asemel hoopis häbi." Agressiivsus on siin suunatud enese, mitte pahategija vastu.

Mõned inimesed pühenduvad haavata saades kättemaksule. Kui kättemaks saab põhiliseks rahuldustpakkuvaks eesmärgiks, siis on oht, et ohver võib muutuda ise halastamatuks pahategijaks, kelle motivatsioon inimsuhetes ja tegevustes üldse on juhitud eelkõige kalkidest ning jäikadest tõekspidamistest õigluse ja ebaõigluse suhtes. Sel juhul võib tema moraalikaalutlustes olla liialt vähe inimlikkust. Tehes teisi ohvriks, on ta sõltuv oma agressiivsetest tunnetest ning võib samas tunda end abituna: psüühika nartsissistlik struktuur hävitab kõik head alged ja tunded, mis lubaksid mõistvust ja hoolivust enese suhtes. Samuti püütakse vältida kõike, mis võiks end teistele avatuks ja seega taas kord haavatavaks teha.

Andekspalumine

Pole lihtne näha ega tunnistada, et midagi on valesti tehtud ja keegi on seetõttu kannatada saanud. Andekspalumine aga eeldab, et pahategija, kes (kuigi võib-olla tahtmatult) on põhjustanud emotsionaalseid, füüsilisi või materiaalseid kaotusi ja kannatusi, mõistab, et on toime pannud midagi halba. Sel juhul võetakse vastutus oma tegude tagajärgede eest ning püütakse teise kannatusi kuidagi korvata.

Vabandust paluda ei pruugi ka sel juhul olla väga kerge. Samuti võib olla keeruline leida endas alandlikkust ja asetada end teise armulikkuse meelevalda – andestab või mitte? Isegi kui saadakse andeks, võib see nõuda pingutust, et aktsepteerida enese agressiivseid või hirmunud külgi, millest varem võib-olla aimugi polnud. Tavaliselt on oma osa siin ka häbil, nii ohvri kui ka pahategija puhul.

Miks otsitakse andestust ja andestatakse?

Andekspalumine ja andestamine laseb inimestel ühendada oma jõud, leppimine võib luua emotsionaalselt toetava ja rahuldustpakkuva sideme kaaslaste vahel. Paljudele inimestele on oluline kogeda, et nad on kellegi poolt armastatud, ning ise armastada. Ka hingelise läheduse soojus ja hoolivus ning lootus paremale tulevikule võivad olla leppimise ajendiks

Maailm pole must-valge

Kokkuvõtteks sobib Austria päritolu Briti psühhoanalüütiku Melanie Kleini tõdemus, et lapsena on armastavad ja vaenulikud tunded meis eraldi ning mõnede inimeste puhul võivad need jäädagi eraldi. Sel juhul valitseb must-valge maailmapilt – inimesed saavad olla kas head või üksnes halvad, mitte mõlemat korraga. Raske on näha, et heal inimesel võib esineda ebameeldivaid jooni või käitumist, seda ka enda puhul. Samuti üritatakse eemale tõrjuda täiesti halvana tajutud inimese meeldivaid omadusi. Kui head ja halvad tunded on jäigalt üksteisest eraldatud, siis on ka andestamine ja andekspalumine keerulisem, kui mitte suisa võimatu.

Kui inimeses on ettekujutus teistest ja endast nii hea kui ka halvana, siis muutub süütunne armastuse elemendiks ning aitab häid suhteid hoida ja taasluua. Teisele andestamine eeldab enese ebameeldivate tunnete omaksvõtmist. Unustada saab siis, kui on tõeliselt andestatud. Andestamist tasuks hoida meeles.


Allikas: Tervis Pluss, www.tervispluss.ee

Thursday, February 2, 2012

Ohumärgid paarisuhtes

Enamasti algavad kõik paarisuhted armastusega, ka need, kus mees hakkab hiljem naise vastu kasutama vägivalda. Järgnevalt on loetletud märke, mis sageli viitavad lähisuhtes hilisema otsese vägivalla võimalusele
Kas mees on armukade ja nõudlik, käitub omanikuna?
Armukadedus ei ole suunatud vaid Sinu tuttavatele meestele, vaid ka Sinu sõbrannadele ja sugulastele.

* Kas ta naeruvääristab Su mõtteid ja tundeid?
* Kas Sa oled mehe tunnete ja ootuste keskpunkt, milleta ta ei saa elada? Kas ta usub, et ainult Sina saad ta õnnelikuks teha?
* Kas ta käitub kontrollivalt? Tahab ta pidevalt teada, kus Sa oled, mida teed ja kellega kohtud?
* Ootab ta, et Sa täidaksid tema näpunäiteid ja käske?
* Paneb ta Sind tundma, et Sa oled kogu aeg milleski süüdi või peaksid millegi pärast andeks paluma? Kas Sul tekib tema reaktsioonidest tunne, et Sa ei tee kunagi midagi õigesti?
* Kas Sa kardad tema kuuldes oma arvamusi välja öelda?
* Kas ta on julm kodu- ja lemmikloomade vastu?
* Kas ta süüdistab alati teisi (ja Sind), kui ilmneb mõni probleem?
* Kas ta on Sind sundinud seksile? Kas ta on sundinud Sind seksima viisil, mis tekitab Sinus ebamugavust?
* Kas ta on lõhkunud esemeid või muid asju teie kodus? Kas ta on Sind ähvardanud vägivallaga?
* Kas tal on jäigad seisukohad soorollide küsimuses? Kas tal on kindlad veendumused selles, milline peab olema "õige" naine?
* Kas ta kohtleb Sind jämedalt? Kas ta kasutab füüsilist jõudu, et sundida Sind tegema, mida ta tahab? Kardad Sa teda vihastada?
* Kas ta käitub teiste juuresolekul teisiti?
* Kas ta on ettearvamatu, tujukas, enesekeskne?
* Kas ta on käitunud hoolimatult või vägivaldselt laste suhtes? Kas lapsed tunnevad end temaga turvaliselt? Kas ta on ähvardanud võtta Sinult lapsed, kui Sa oled temaga lahkuminekust rääkinud?



Kui jah, pöördu julgelt meie poole, aitame Sind! www.naistetugi.ee