BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, May 30, 2013

Rukkileib, -jahu ja -kliid: tervislik toit ja abiks ka haiguste ravis‏

Eesti vanasõna ütleb, et austa leiba, leib on vanem kui meie. Puhast rukkileiba on läbi aegade peetud eestlaste tähtsaimaks toiduks, see on olnud osa meie kultuurist ja identiteedist.
Harilik rukis (Secale cereale), mida meilgi kasvatatakse, kuulub ühe- kuni mitmeaastaste taimede perekonda, kus on 5 (teistel andmetel 6-8) liiki, peamiselt Euroopas ja Aasias.
Harilik rukis (edaspidi lihtsalt rukis) on talvituv üheaastane 60-200 cm kõrgune kultuurtaim, eristatakse tali- ja suvivorme. Peamiselt kasvatatakse talirukist, suvirukist viljeldakse mõnel karmi kliimaga alal, nt Siberis.

Kuna rukki peaks ka meie praegusel linnastumise ajajärgul vist iga inimene looduses ära tundma, ei hakka teda siin lähemalt kirjeldama.
Kus ja millal rukis kultuuristati, pole täpselt teada, küll on seda korduvalt oletatud selle järgi, kust on teada rukki kultuurvormide olemasolu. Selleks piirkonnaks on peetud Väike-Aasiat ja Taga-Kaukaasiat. Kultuuristamise aja poolest on rukist (nagu ka kaera) nimetatud nisuga võrreldes uustulnukaks, vanades heebrea ega sanskriti keeltes polevat nimetust „rukis” leida. Rukki jälgi pole avastatud ka ühegi muistse asulapaiga väljakaevamistel. Samuti ei ole tõendeid rukki iidsest kasvatamisest Hiinas ega Jaapanis, tundmata oli ta ka vanadele kreeklastele ja roomlastele. Alles Plinius (23-79 pKr) ja Galenos (129-199 pKr) mainisid rukist, esimene kui Alpidest põhja pool kasvatatavat kultuurtaime, teine kui Traakias ja Makedoonias kultiveeritavat teravilja.
Tänapäeval ollakse üldiselt seisukohal, et rukis kultiveeriti Väike-Aasiast põhja ja ida pool mitte palju varem kui umbes 300 aastat eKr.
Ühtedel andmetel sai hapendatud rukkileib eestlastele tuntuks teise aastatuhande esimestel sajanditel. Teine allikas mainib, et Eestis hakati rukist kasvatama arvatavasti 400. ja 800. aasta vahemikus pKr. Kui neid andmeid võrrelda, võib teha järelduse, et algselt kasutati meil rukist muul moel, isegi ehk tänapäevasele lähedase leiva valmistamiseks, kuid ilma hapendamata.
Alates 19. sajandi lõpukümnendeist on meil aretatud ka uusi rukkisorte, esimesena ’Sangaste’, seejärel veel ’Vambo’, ’Tulvi’ ja ’Elvi’.
Sajandeid eestlaste toidulaual aukohal püsinud rukkileib hakkas viimasel ajal oma positsiooni saiale ja teistele teraviljatoodetele loovutama. Veel 1995. aastal ilmunud entsüklopeedia 8. köites väideti, et rukis on Eestis peamine leivavili, ehkki taasiseseisvumisele järgnenud muudatused põllumajanduses olid ta kasvatamist juba tunduvalt ahendanud.
Õnneks näib meil viimastel aastatel huvi rukkikasvatuse vastu jälle tõusmas olevat. Eesti rukkikasvatajad on omavahel tihedamalt lävima hakanud, oma jõu ja mõtete tõhusamaks elluviimiseks liitunud. Kasvanud on vahepeal madalseisu langenud külvipinna hektarite arv ja koos sellega saagikus. See paneb lootma, et varsti saame süüa vaid kodumaisest rukkist leiba.
Rukkileivas sisalduva toimest tervisele
Toitumisteadlased hoiatavad, et rukkileivast loobumine võib kaasa tuua rahva tervise üldise halvenemise. Mida rukkileib siis head pakub?
Päevas oleks vaja süüa ligi 200 g teraviljatooteid, millest 100 g (umbes 3 viilu) võiks olla rukkileib. Jämedast rukkijahust leib sisaldab umbes 50% süsivesikuid.
Täiskasvanud inimese päevane kiudainete norm on keskmiselt 24 g, rukkileib sisaldab kiudaineid keskmiselt koguni 12%, seega kataks juba 100 g leiba poole päevasest kiudainete vajadusest (kiudaineid leidub teatud määral ka paljudes teistes toiduainetes).
Et rukkileib on normaalse happesusega, aitab see reguleerida seedimist, olles ka ise kergesti seeditav. Mao ja soolestiku tegevust ergutavad selles leiduvad kiudained, need kiirendavad ka seedimisel tekkivate kahjulike jääkainete eraldumist organismist, mis võiksid soodustada kasvajate teket, eriti pärasooles. Kiudained aitavad ka sooli seest limast puhastada ja osalevad toitainete kiiremas omastamises. Kiudaineterikas toit hoiab ära kõhukinnisust.
Rukkileiba hinnatakse ka südame sõbrana, selle söömine aitab kaasa südame lihaskoe tugevdamisele ja verevarustuse parandamisele.
Leivas leiduvad mineraalained magneesium ja kaalium koostöös tsingi ja seleeniga aitavad hoida ära südame- ning veresoonkonnahaigusi, pankrease healoomulist suurenemist ja suhkurtõbe. Magneesium, tsink ja raud parandavad südame tööd ning rikastavad verd vajaliku hapnikuga, täpsemalt aitavad kindlustada vereliblede poolt hapniku kandevõimet. Raual on tähtis roll ka vere punalibledesse hemoglobiini valmimisel. Oma osa on tervise tugevdamisel täita kaltsiumil ja fosforil, esimesel eeskätt luude tugevdamisel, teisel on oluline osa lihaste ja närvide töös.
Peale mineraalainete sisaldab rukkileib vitamiine, kõige rohkem B-rühma omi (B1, B2, B3, B6 ja B10). B-vitamiinid on vajalikud keha tervise huvides ning neid vajab ka inimese närvisüsteem, millele nad mõjuvad kõige soodsamalt üheskoos. B-vitamiinide vaeguse puhul tekib aine, mis blokeerib insuliini ja see on probleemiks maades, kus süüakse nn valget leiba ehk meie mõistes saia.
Teistest organismile vajalikest vitamiinidest leidub rukkileivas veel E- ja D-vitamiini. Antioksüdantlike omadustega E-vitamiin koos lignaanide, fütiinhappe jt leivas leiduvate ainetega omab koostöös mineraalainetega tähtsat rolli soole mikrofloora kujunemisel. E-vitamiin on vajalik ka vereliblede, lihas- jt kudede loomiseks ning rakkude kaitsmiseks. D-vitamiin reguleerib kaltsiumi ja fosfori taset, tugevdab luid ja hambaid.
A-provitamiin karotiin, mis muutub organismis A-vitamiiniks, on vajalik nägemiskeskuse reguleerimiseks, samuti tugevdab luustikku, aitab hoida naha, hammaste, igemete ja juuste tervist. Seetõttu peaksid rukkileiba sööma rohkem eelkõige kasvavad lapsed ja osteoporoosi (luukoe hõrenemise) all kannatavad inimesed.
Kui tegemist ei ole just puuviljaleivaga, siis C-vitamiini rukkileivas ei leidu.
Leivas on ka sobivas koguses naturaalvalku: 100 g leivaportsus ehk umbes kolmes viilus on seda 6-8 g. Rukkivalgus leidub rohkem asendamatuid aminohappeid lüsiini ja treoniini kui nisuvalgus.
Lisandina on rukkileivas rasva vaid 2-3%, kuid rukkileiva rasvhapete seas on väärtuslikud linool- ja alfalinoolhape, mida organism ise ei sünteesi, kuid mis on elutegevuseks asendamatud. Nende puudumine tekitab põletikke, soodumust allergiaks, trombide tekkeks, veresoonte elastsuse nõrgenemiseks jms.
Nagu on mõni aasta tagasi väitnud professor Väino Rätsep, vähendab pikaajaline tervislik toitumine kõvasti riski saada meie sajandi kardetavaim haigus - vähk. Meie toitumispüramiidi aluseks on teraviljatooted: leib, tangained, riis, makaronid jne. Seda täiendavad puu- ja juurviljad, lisandades vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid jm.
Enamik vähke saab alguse organismi kokkupuutest kartsinogeeniga - keskkonnas leiduva vähki põhjustava ainega. Organismi loomulikud kaitsemehhanismid hävitavad paljud kartsinogeenid enne, kui need jõuavad keharakke kahjustada.
Organismi kaitsevõime olemasolul on tervislikul toitumisel tähtis osa. Ja omakorda suur osa on selles toitumises ka madala kalorsusega rukkileival. Pole karta end sellega paksuks süüa, kehakaalu liigselt tõsta, pigem on see abiks salenemise soovi korral.
Leib, jahu ja kliid haiguste raviks
Kui teil on kusagil sinikas (kukkumise, äralöömise vms tagajärjel), siis aitab väike pehme rukkileiva tükike soolaga, mis asetada sinisele kohale.
Mädapaisete korral on abi piimas leotatud rukkileivast, mis panna mädasele kohale, see kiirendab mädaniku valmimist.
Larüngiidi (kõripõletiku) raviks soovitatakse rukki kliitõmmist. Võtta 400 g kliisid 1,8 liitri vee kohta, ajada keema ja keeta 10 min, kurnata ja maitsestada (soovitavalt põletatud suhkruga). Juua koos tee või kohviga väga kuumalt kogu päeva jooksul.
Kui vaevab bronhiit või trahheiit (hingetorupõletik), võtta 20 g kliisid 1 kl vee kohta, keeta 15 minutit, kurnata. Juua 1/2 kl 3 korda päevas.
Lisaks veel paar kirjapanekut rahvameditsiini ülestähenduste varasalvest
Keegi, kes on asja praktikas järele proovinud, soovitab abi radikuliidi puhul. Materjalideks pakub ta rukkijahu ja puhastatud tärpentini. Jahust valmistada tainajuuretis ja sõtkuda tainas. Tärpentiniga hõõruda nimmepiirkonda, kuni see hakkab kipitama, siis katta marliga, panna peale tainapäts ja vahariie ja mässida end vähemalt 45 minutiks soojalt sisse. Korrata protseduuri 3-6 korda, pidades iga kord 2-3 päeva vahet. Põletuste ja villide tekkides tuleb ravi kuni nende paranemiseni katkestada. Selle meetodi järgi end ravinut polevat radikuliit enam häirinud juba 15 aastat.
Teisena on üks naine kirja pannud, et 1978. aastal mattis ta ema, mehe ja ämma. Tugeva stressi tagajärjel jäid ta liigesed haigeks ja tal diagnoositi osteokondroos (luukõhre haigestumus). Ta otsustas kasutada retsepti, mille oli leidnud ajalehest. Möödunud on juba peaaegu 30 aastat, ent ta tundvat end nüüd kõrge vanuse kiuste hästi ja valavat ennast hommikuti isegi külma veega üle. Retsepti pakub ta eeltooduga üsna lähedasena. Sõtkuda 0,5 liitrist soojast veest, 70-100 g värskest pärmist ja paraja konsistentsi saamiseks sobivast kogusest rukkijahust tainas ning panna 7 päevaks pimedasse jahedasse kohta, kuid mitte külmikusse. Kui tainas hakkab kerkima, kloppida seda, et ta alla langeks. Nädala pärast on tainas valmis ja võib alustada ravi.
Kui kompressi tegema hakatakse, peab haige kõigepealt ära jooma 1 kl kuuma piima, mille hulka on segatud 1 tl soodat. Juua tuleb väikeste sõõmudega (või teelusikast). Seejärel määrida tainast kahekordsele marlile, panna haige kõhuli, lasta peopesale 3 tilka tärpentini ja hõõruda haige nimmekohta. Kui nii on määritud 3 korda, laotada tainaga marli haige nimmekohale, katta tsellofaaniga, panna vatti peale ja siduda ümber suur käterätt, et õhk ligi ei pääseks. Katta haige sooja tekiga ning lasta tal lamada 40-60 minutit - nii kaua, kui ta kannatab.
Kompressist võivad tekkida nahale väikesed põletused, kuid ajalehes olevat kirjutatud, et neid ei tohi millegagi määrida. Kui kompress on ära võetud, peab haige hästi kinni kaetuna veel tund aega lamama. Tainas panna tagasi potti ja tõsta see pimedasse jahedasse kohta. Kui põletust ei ole, võib uue ravikorra teha 7 päeva pärast, vastasel korral 2-3 nädala pärast. Ravi kirjeldajal ei tekkinud põletust.
Keda eeltoodud haigused vaevama peaksid, võiksid järele proovida. Rukkileiva, -jahu ega ka -kliide, samuti tärpentini hankimine ei tohiks vist kellelegi ületamatuks probleemiks osutuda.

Monday, May 27, 2013

Söö end ilusaks: vitamiinirikkad maiuspalad, mida su nahk igatseb‏

Kauni naha eelduseks on looduslik toit, mis aitab säilitada naha elastsust, uuendab rakke ning seob niiskust.
Lõhe ei ole mitte ainult aminohapete rikas, vaid sisaldab ka kasulikke omega-3 rasvhappeid, mis takistavad põletike teket ning annavad nahale kauni tooni ning läike.
Tumerohelised aedviljad nagu kurk ja spinat on rikkad antioksüdantide poolest, mis kaitsevad naharakke ning aitavad nahal niiskust hoida.

Kantaluubid ja marjad sisaldavad samasugust toitainete ja antioksüdantide konsentratsiooni nagu teised puuviljad, kuid erinevalt õunast, banaanist ja apelsinist, ei tõsta kantaluubid veresuhkru taset järsult kõrgemale. Kiire veresuhkru taseme tõus võib kahjustada naharakkude rakuseinu. Puuviljad ei ole nahale kahjulikud, kuid kantaluubid ja marjad on paremad.
Vitamiinid C ja E on antioksüdandid, kaitstes vabade radikaalide eest, mis võivad nahka kahjustada. Need vitamiinid kaitsevad ka UVB-kiirte eest. Rikkalikult C-vitamiini leidub tsitruselistes, kiivis, maasikates ning mustsõstardes. E-vitamiini leiad pähklitest, mandlitest, rohelistest lehttaimedest ning taimsetest õlidest.
A-vitamiin on hädavajalik naharaku uuenemiseks. Seda leidub loomsetes allikates, nagu muna, liha, tuunikala, piim, või ning siseelundid.
B-vitamiin, eriti biotiin (B7) ja niatsiin (B3), aitab nahal siduda ning säilitada niiskust, kaitstes seda ühtlasi põletiku eest. Biotiini on maksas, kalas, munas ja piimas. Niatsiini leiad peamiselt nisukliidest, avokaadost, datlitest, kibuvitsast ning ploomist.
K-vitamiin tugevdab veresooni ning vähendab tumedaid ringe silmade all. K-vitamiini sisaldavad tumerohelised aedviljad, näiteks brokoli.
Seleen kaitseb nahka UVA- ja UVB-kiirte eest. Kala, mereannid, parapähklid ning põdraliha sisaldavad palju seleeni.
Raud moodustatab koos tsingi ja C-vitamiiniga nahale eluks vajalikku elastiini, mis hoiab naha pinges. Rauda leidub mereandides, siseelundites, pähklites ning rosinates. Tsinki on palju kanas, ubades ning teatud täisteratoodetes.
Rasvhapped nagu omega-3 ja omega-6 takistavad põletikke ning aitavad nahal sälitada niiskustasakaalu. Rasvane kala, pähklid ja linaseemneõli sisaldavad omega-3 rasvhappeid. Omega-6 rasvhappeid leidub peamiselt seemnetes ning taimsetes õlides nagu rapsi-, maisi- ja sojaõli.

Friday, May 24, 2013

Chia seemned — eriline supertoit‏

Chia seemned on üks võimsamaid supertoite maailmas, sisaldades õiges vahekorras suurel hulgal omega-3 rasvu.
Omega-3 ja omega-6 rasvade vahekord on 3:2. Chia seemned on ideaalne kiudainete, antioksüdantide, valgu, vitamiinide ja mineraalide allikas.
Chia ladinakeelne nimetus on Salvia hispanica, pärit kesk- ja lõuna Mehhikost ning Guatemalast. Paljude sajandite vältel on chia seemned olnud tähtsaks maiade ja asteekide toitaineks.
Supilusikatäis chia seemneid on piisav ühe inimese päevase jõuvaru tagamiseks!
Chia seemned on head B vitamiinide, kaltsiumi, fosfori, kaaliumi, tsingi, boori, ja vase allikad. Chia seemned sisaldavad selliseid väga olulilisi antioksüdante, nagu klorogeenhape, kofeiinhape ja flavanool glükosiide.
Kui segate lusikatäie Chia seemneid tassis vees, avastate poole tunni pärast, et tassis pole ei vesi ega seemned, vaid peaagu kallerdunud zelatiin. Chia geelistumine toimub tänu lahustuvale kiudainele. Sama toimub meie maos, kui tarvitame chia seemneid — geel kasvatatab füüsilise barjääri süsivesikute ja neid lagundavate seedeensuüümide vahele aeglustades süsivesikute muundumist suhkruks.
Diabeetikute jaoks loob aeglane süsivesikute lagundamine võime kauem vastu pidada. Süsivesikud on kütus meie kehale, pikendades nende muundumist suhkruiks stabiliseerub ainevahetus ja toimub pikemaajaline energia juurdevool.
Chia seemnetel on erakordne omadus on  võime siduda vett kuni 12 korda rohkem oma kaalust! See omadus tagab organismi pikemaajalise varustatuse vedelikega.
Vedelikud ja elektrolüüdid loovad meile keskkonna, mis toetab kõigi keha rakkude elutegevust. Chia seemnetega säilitab keha niiskuse, reguleerib effektiivsemalt toitainete imendumist ning vedelike taset, seetõttu elektrolüütide tasakaal säilib.
Vedelike ja elektrolüütide tasakaal häirub näiteks oksendades, kõhulahtisusega, kõrge palavikuga või kõige tavalisemal juhul higistades palju vedelikke.
Chia on suurepärane toit enamikele inimestele, kaasa arvatud need, kel on toiduallergiad, toidu ülitundlikkus ja toidu või keemiline ülitundlikkus. Üks uuring näiteks ei leidnud allergilist reaktsiooni chiale isegi nende puhul, kel on maapähkli- või sarapuupähkliallergia.
Chia on kergesti kaasaskantav, ei rikne kergesti (i.e. kaitstud looduslike antioksüdantide poolt), ja teda saab turvaliselt hoida pikema ajaperioodi vältel; chiat võib süüa värskelt ja ka peale peeneks jahvatamist jääb ta samuti värskeks. Ja isegi peale jahvatamist ja veega geeliks segamist võib chiat külmikus kuni 2 nädalat säilitada. Chia lisab supertoidule ülima sõna „super”!
Chia eemaldab jääke ja mürkaineid organismist. Tervislikud õlid ja lahustuv kiudaine toimivad koos. Pidades silmas, et enamikul eurooplastest jääb toidus vajaka nii põhilistest rasvadest kui lahustuvast kiudainest, on chia ilmselgelt parim valik loomulikuks mürkide — ja jääkide eemaldamiseks.
Unikaalselt tasakaalustatud. Chia pakub hästi tasakaalustatud makrotoitainete vahekordi. Tegelikkuses on chia vahekorrad paremini tasakaalustatud kui enamikel teraviljadel, seemnetel ja paljudel teistel toitainetel. Seepärast peavad paljud chia’t Looduse täiuslikuks toiduks! Lisage chia oma dieeti ja te näete oma silmadega enda ümberkujunemist!

Tuesday, May 21, 2013

75 võimalust söögisooda kasutamiseks kodus, iluvahendina ja toidu valmistamisel‏

Söögisooda on keemiline aine, mis esineb pulbri kujul. Kõige rohkem kasutatakse seda küpsetamisel, peamiselt kergitava toime pärast. Alkeemia.ee toob meieni veel 75 võimalust söögisooda kasutamiseks.
Tervise heaks
1. Kasuta soodat happelisuse vähendamiseks.
2. Kasuta soodat deodorandina, tupsutades seda kaenlaalustesse.
3. Sega pool teelusikatäit soodat peroksiidipastaga ja kasuta seda hammaste pesemiseks.
4. Kasuta soodat näonaha ja keha puhastamiseks.
5. Lisa tassitäis soodat vannivette, et nahka pehmemaks muuta.

6. Vähenda soodaga putukahammustuste sügelust nahal ja päikesepõletuse tekitatud valu.
7. Kätelt tugevate lõhnade eemaldamiseks hõõru neid söögisooda ja veega.
8. Vala kaks supilusikatäit soodat mähkmelööbe leevendamiseks imiku vannivette.
9. Kanna soodat löövetele, putukahammustustele ja mürgitaimede ärritatud nahale.
10. Kalla nahaärrituse leevendamiseks soodat vannivette.
11. Kas kõrvetised vaevavad? Joo pool klaasi vett, kuhu on segatud supilusikatäis söögisoodat.
12. Värskenda oma hingeõhku, kulistades kurgus vett, kuhu on segatud pool supilusikatäit söögisoodat.
13. Suud soodaveega loputades saab leevendada haavandite valu.
14. Kasuta soodat mesilastorke järel valu vähendamiseks.
15. Kasuta söögisoodat ohatise tekitatud valu vähendamiseks.
16. Sooda kandmine meduusi salvatud piirkonnale aitab mürki välja saada.
17. Vabasta kinnine nina, lisades õhuniisutile supilusikatäie söögisoodat.
Kodus kasutamiseks
18. Võid hoida oma vaasililli kauem värskena, kui lisad vette supilusikatäie soodat.
19. Sooda aitab kustutada väikeseid tulekahjusid vaipadel, polsterdatud mööblil, riietel ja puitpinnal.
20. Külmkapist on võimalik peletada ebameeldivaid lõhnu, kui sinna asetada lahtine anum söögisoodaga.
21. Puista soodat tuhatoosi, et vähendada suitsuhaisu lõhna ja konide hõõgumist.
22. Puista soodat ebameeldiva lõhna kõrvaldamiseks oma tuhvlitesse, saabastesse, kingadesse ja sokkidesse.
23. Söögisoodast on võimalik teha voolimissavi, kui segada see ühe ja veerandi tassitäie vee ning ühe tassitäie maisitärklisega.
24. Pühi pärast imiku toitmist tema rinnaesist toidulõhna eemaldamiseks märja lapiga, millele on peale puistatud söögisoodat.
25. Hõõru auto esiklaasi vihma tõrjumiseks soodaga.
26. Nõudepesukäsna lõhna on võimalik parandada, kui käsna leotada soodavees.
27. Ime soodat tolmuimejasse, et sealt seest tulevat ebameeldivat lõhna leevendada.
28. Võid õhu värskendamiseks segada söögisooda mõne lõhnastatud vannisoolaga ja panna segu väikestesse lõhnakottidesse.
29. Muuda jäigad pintsliharjased taas pehmeks, keetes neid lahuses, mis koosneb kahest liitrist veest, kolmest supilusikatäiest äädikast ja tassitäiest söögisoodast.
30. Hoia soodat valamukapis ja keldriakende kõrval, et tõrjuda prussakaid ja sipelgaid.
31. Puista söögisoodat lillepeenardele, et takistada jäneseid juurvilju söömast.
32. Paranda tomatite maitset, puistates tomatitaimi ümbritsevale mullale söögisoodat.
33. Puista soodat oma kassi liivakasti, et nõnda ebameeldivat lõhna kaotada.
34. Puista soodat oma lemmiklooma harjale või kammile, et looma karva lõhna meeldivamaks muuta.
Toiduvalmistamiseks
35. Kasuta soodat küpsetuspulbri aseainena, segades soodat viinakivikreemi või äädikaga.
36. Pese soodaveega puu- ja juurvilju.
37. Lisa kana keetmisel vette teelusikatäis keedusoodat. Kanasuled tulevad nõnda lihtsamini lahti ning ka liha on puhas ja valge.
38. Kuivatatud ubade leotamine soodalahuses muudab need kergemini seeditavaks.
39. Ulukiliha iseloomuliku maitse eemaldamiseks võib liha leotada soodalahuses.
40. Valmista endale spordijook, segades söögisoodat keedetud vee, soola ja mahlajoogipulbriga.
41. Kõrvalda fileedelt haisev kalalõhn, leotades toorest kala tund aega külmkapis seisvas soodalahuses.
42. Muuda omletid kohevamaks, lisades neisse iga kolme muna kohta pool teelusikatäit söögisoodat.
43. Vähenda tomateid sisaldavate roogade happesisaldust, puistates neile näpuotsaga söögisoodat.
Puhastamiseks
44. Vala tassitäis soodat tualettpotti, lase sellel tund aega seista ja uhu siis poti sisu alla. Sooda puhastab tualettpoti sisemuse ja imab halva lõhna endasse.
45. Kasuta soodat kraanikausside, dušikabiinide, plastikpindade ja portselanvannide küürimiseks.
46. Puhasta soodaga seinu, peegleid ja köögilette.
47. Lisa lusikatäis soodat nõudepesumasinasse, et nõude puhastamist lihtsustada.
48. Eemalda sooda abil pottidelt ja pannidelt rasvajäljed.
49. Vii läbi vaipade ja polsterdatud mööbli keemiline puhastus — puista riidepinnale söögisoodat ja pühi see õrnalt laiali. Jäta sooda sinna seisma tunnikeseks või üleöö ja puhasta pind seejärel tolmuimejaga.
50. Suurenda oma pesuloputusvahendi puhastusjõudu, puistates mustadele riietele peotäie soodat.
51. Veega segatud soodapasta abil võib poleerida roostevaba terast ja kroomist pindu.
52. Soodaga saab linoleumpõrandalt ja seintelt eemaldada kriimustusi ning kriidijälgi.
53. Soodaga võib puhastada kingi.
54. Soodaga võib puhastada prügikaste.
55. Soodaga võib pesta mähkmeid.
56. Soodaga võib puhastada külmkappi.
57. Soodalahuses võib leotada juukseharju ja kamme.
58. Soodavees on hea pesta toidu- ja joogianumaid.
59. Kalla kolm supilusikatäit söögisoodat liitrisse sooja vette ja kasuta seda segu marmorkattega mööbli pesemiseks.
60. Kasuta sooda imamiseks niisket lappi ja puhasta lapiga seejärel lamineeritud pindu.
61. Kasuta soodat läppunud haisu kaotamiseks jahutitest ja termostest.
62. Kuumuta kohvimasinas soodalahust ja loputa seejärel masina sisu.
63. Kasuta soodat ja kuuma vett lutipudelite puhastamiseks.
64. Puista soodat grillrestile ja loputa see hiljem veega maha.
65. Puista soodat määrdunud garaažipõrandale, hõõru põrandat ja loputa see veega puhtaks.
66. Eemalda pannilt sinna külge kõrbenud toit, leotades panni enne pesemist 10 minutit soodalahuses.
67. Puhasta soodalahusega oma tuhatoose.
68. Puhasta äravoolutorusid, kallates neisse igal nädalal neli supilusikatäit söögisoodat. Uhu sooda seejärel kuuma veega alla.
69. Puhasta dušikardinaid neid soodavees leotades.
70. Puista soodat väikesele harjale, millega puhastada riidest käekotte.
71. Kasuta soodat, et eemaldada rösterist leibade sulanud ümbriskilesid. Puista niiskele lapile söögisoodat ja kasuta lappi rösteri puhastamiseks.
72. Kasuta soodat oma hambaklambrite ja -proteeside puhastamiseks.
73. Valmista söögisoodast ja veest paks pasta ning kasuta seda emailitud malmi ja roostevaba terase küürimiseks.
74. Sega neli supilusikatäit söögisoodat liitri sooja veega ja kasuta segu ahju puhastamiseks.
75. Kasuta soodat gaasipliitide ummistuste kõrvaldamiseks.
Kõige hämmastavam asi söögisooda juures on selle odav hind. Kõiki ülaltoodud punkte on võimalik teha väga väikese kuluga.

Saturday, May 18, 2013

10 kõige jonnakamat plekki ja kuidas neist vabaneda‏

On plekke, mis lihtsalt ei taha kuidagi välja tulla. Mõned vajavad kiiret reageerimist, teised nutikaid puhastusvahendeid.
Punane vein. Tupsuta plekki kuiva lapiga ning seejärel lahendamata söögiäädikas niisutatud käsnaga. Värskele plekile võib puistata ka soola. Muide, ka valge vein aitab punase veini plekki eemaldada. Kui veiniplekk on juba kuivanud, niisuta seda vee ja äädika lahusega (1:1) ja pese siis käsitsi või pesumasinas.
Kohv. Sega sooja vett ja nõudepesuvahendit, pärast loputa eset külma veega.

Liim, atsetoonipõhine. Nühi atsetooni või õlivaba küünelakiga.
Liim, petrooleumipõhine. Tupsuta bensiiniga.
Veri. Reageeri nii ruttu kui võimalik ja pese plekki jääkülma veega. Kui plekk ei tule välja, jäta see enne tavalist pesu külma soolvette ligunema.
Küünlavaha. Pane rõivas plastkotti ja mõneks tunniks sügavkülma. Võta välja ja koori vaha ära. Kui seda jääb veel külge, pane paberrätioku tükike pleki peale ja triigi.
Närimiskumm. Pane rõivas plastkotti ja mõneks tunniks sügavkülma. Võta välja ja kraabi närimiskumm ära. Ikkagi allesjäänud pleki koht: aseta tükike bensiiniga niisutatud puuvilla pleki alla ja hoia kuni plekk muutub pehmeks. Hõõru ettevaatlikult ainult pleki kohta.
Ketšup. Tupsuta värvitu nõudepesuvedelikuga ning lase seista 5-6 tundi.
Huulepulk. Pista plekk piima sisse ja leota, kuni huulepulga värvi enam ei eraldu. Pane plekile värvitut nõudepesuvahendit ja lase mõned tunnid seista. Kui ka pärast pesu on plekk alles, tupsuta kuiva riiet piiritusega.
Uriin. Ima pinnalt majapidamispaberisse nii palju uriini kui võimalik ja seejärel puhasta äädikalahusega. Et ennetada lemmiklooma pissimist, hõõru äädikaga neid nurki ja kohti, kus ta pissimas armastab käia, et lõhn ta eemale peletaks.

Wednesday, May 15, 2013

Täida kõik oma soovid‏

Allikas: R. Byrne "Maagia" Selleks, et sinu salasoovid ja julgeimadki unistused täituksid, pole tähtis, kes sa oled, pole tähtis, kus sa oled, pole tähtis, milline on su praegune olukord – Rhonda Byrne'i raamat "Maagia" muudab kogu su elu!
Katkend Rhonda Byrne raamatust "Maagia", 13. peatükk.

"Kujutlus on tõeline võluvaip" N. V. Peale (1898-1993) kirjanik
Sadades põlisrahvaste kultuurides on selle eest, mida saada tahetakse, tänatud enne selle saamist, loodud on keerukaid tseremooniaid, et anda oma tänu väljendamisele võimalikult rohkem energiat. Egiptlased pühitsesid iidsetest aegadest peale Niiluse üleujutusi, et kindlustada jõe veerikkust; Ameerika indiaanlased ja Austraalia aborigeenid esitavad vihmatantse, mitmed Aafrika suguharud korraldavad enne jahileminekut toiduga seotud tseremooniaid ning igas kultuuris ja religioonis tähendab palve tänulikkuse väljendamist enne soovitu saamist.
Külgetõmbeseadus ütleb, et sarnane tõmbab sarnast, mis tähendab, et sa pead kujutama oma meeles midagi sarnast või looma võrdkuju sellest, mida tahad. Seejärel, et soovitut külge tõmmata, tuleb tunda nagu oleks see sul juba olemas, nii et su tunne peaks olema samasugune, nagu tunneksid end siis, kui sul on soovitu olemas. Kõige kergem viis, kuidas seda teha, on olla tänulik selle eest, mida sa tahad saada – enne selle saamist. Kui sul pole varem pähe tulnud kasutada tänulikkust selleks, et saada mida tahad, siis nüüd oled sa avastanud veel ühe tänulikkuse jõu maagilistest aspektidest.
"Kes on tänulik (praegu), sellele antakse (tulevikus), ja tal on rohkem kui küllalt, aga kes ei ole, sellelt võetakse ära seegi, mis tal on. "
Sellega, et oled siiralt tänulik soovi täitumise üle enne selle täitumist, kujundad sa oma meeles kujutluspildi, et sul on see olemas, tunned nagu oleks see sul olemas, ja sinu osa on täidetud. Kui hoiad seda kujutluspilti ja tunnet kestvalt meeles, siis su soov täitubki maagiliselt.
Sa ei tea, kuidas sa soovitu saad, ja sinu asi pole seda välja selgitada. Sa ju ei taha teada, kuidas gravitatsioon sind maa küljes hoiab, kui jalutama lähed? Sa usud ja tead, et gravitatsiooniseadus hoiab sind kindlalt maa peal. Samamoodi pead sa uskuma ja teadma, et kui oled tänulik selle eest, mida tahad, siis see saadetakse maagilisel viisil sinu juurde, sest selline on universumi seadus.
Mida sa praegu kõige rohkem tahad?
Võta nimekirjad, mille oled koostanud, ja vali selle maagiaharjutuse tegemiseks kümme suurimat soovi.  Sa võid valida need kümme soovi erinevatest eluvaldkondadest, näiteks raha, tervis, kodu ja suhted, või siis ühest valdkonnast, mida sa väga tahad muuta. Väljenda oma soove selgelt ja konkreetselt, et näeksid, kuidas selle harjutuse tagajärjel tekivad maagilised muutused. Kujuta ette, et paned universumis tööle maagilise korra, et soovid täituksid, sest tegelikult just seda sa külgetõmbeseadust kasutades teedki.
Istu arvuti taha või võta pliiats ja märkmik ning tee eraldi leht oma kümnest tähtsaimast soovist järgneval viisil, nagu need oleksid juba täitunud. Tänan, tänan, tänan ………., ja kirjuta oma soov, nagu oleks see juba täitunud. Näiteks: Tänan, tänan, tänan ideaalse partneri eest!
Kirjutada kolm korda järjest tänan on võimas asi, sest see ei lase sul sõna sisust üle libiseda ja suurendab su keskendumist tänulikkusele. Sõna tänan ütlemine kolm korda järjest on maagiline vormel ka seepärast, et kolm on universumi kõige uue loomise matemaatiline number. Näiteks, ühe lapse saamiseks on vaja üht naist ja üht meest. Mees, naine ja laps on kokku kolm ja moodustavad uue loodu. Seesama kolme reegel kehtib kogu loomise kohta universumis, kaasa arvatud sinu soovide täitumine, ja kui ütled kolm korda järjest tänan, siis kasutad maagilist loomise numbrit ja salajast maagilist vormelit!
Iga soovi küllastamiseks tänulikkuse maagilise väega alusta esimesest soovist nimekirjas ja kujutlusvõime abil vasta mõttes järgmistele küsimustele, nagu oleks su soov juba täitunud.
1.  Milline tunne sul oli, kui su soov täitus?
2.  Kes oli esimene inimene, kellele sa oma soovi täitumisest rääkisid, ja kuidas sa sellest rääkisid?
3.  Mis oli see suurepärane asi, mida sa tegid, kui su soov täitus? Kirjelda võimalikult palju üksikasju.

Lõpuks loe iga soov veel kord üle ja rõhuta maagilist sõna tänan, et tunneksid seda endas võimalikult tugevalt.
Kui sa tahad teha midagi tõeliselt võimsat ja väga toredat, siis võid valmistada maagiatahvli, kuhu paned oma soovidest pilte. Lõika pildid välja ja kinnita need tahvlile, mis on kohas, kust võid seda sageli näha. Kirjuta tahvlile suurte paksude tähtedega TÄNAN, TÄNAN, TÄNAN.
Kui sul on perekond, siis võid teha maagiatahvlit koos kogu perega, sest lastele see meeldib! Kujuta ette, et sinu maagiatahvel on tõeliselt maagiline,ja iga kord, kui kinnitad sellele pildi, hakkab see kohe sinu suunas liikuma. Sinu pidev tänulikkus tõmbab seda magnetiga sinu ellu.
Allikas: Rhonda Byrne "Maagia"

Sunday, May 12, 2013

Kuidas tõsta immuunsust?‏

Immuunsüsteem on tugev sisemine jõud, mis aitab eemaldada paljude negatiivsete tegurite järelmõjusid, mis põhjustavad erinevaid haigusi. Kuidas hoida oma immuunsüsteem heas korras ning vältida külmetushaigusi?
Tervislikud eluviisid hoiavad immuunsüsteemi korras, kuid kahjuks mitte alati pole meie toidulaud tasakaalustatud ning pimeda aja saabumisega võtavad stress ja meeleolulangus võimust. Seega peame oma organismi varustama vajalike ainetega, mis turgutaks meie immuunsüsteemi.
Parimad vahendid immuunsüsteemi tugevdamiseks:
Punase päevakübara tinktuur. See on üks võimalik abimees, mille abil oma immuunsust tõsta, grippi ennetada ja ravida. Haigestumisel aitab tinktuur vähendada ja kergendada nii nohu kui ka kurgupõletikku (sobib ka lastele, kui tilgutada suhkrutükile, segada mahla või leige teega). Välispidiselt kasutatakse seda väikeste pindmiste haavade, näole tekkinud põletikuliste vistrike, löövete ja ohatiste tupsutamiseks. Taime tinktuur aitab ka igemepõletiku puhul ning huuleherpese esimeses faasis ka herpese kiireks raviks. Kuigi näiteks Echinamaxi tilgad sisaldavad tablettidega võrreldes isegi 20 korda rohkem aktiivseid toimeaineid, ei tohiks kuuri pikkus siiski ületada 28 päeva, kuna toime immuunsüsteemile on väga tugev.
Küüslauk. Klassikaline abivahend organismi tugevdamiseks on küüslauk. Kui pelgad vängelt lõhnavat küüslauku, manusta lõhnatuid küüslaugukapsleid, mis tugevdavad immuunsüsteemi ning muudavad organismi külmetushaiguste suhtes vastupidavamaks – leevendavad grippi, kurgupõletikku ja bronhide ummistust, puhastavad ja laiendavad veresooni, alandavad kolesteroolitaset ja toimivad ateroskleroosivastaselt, soodustavad resistentsuse kujunemist infektsioonide vastu, parandavad mälu (antisklerootiline efekt) jne.
Ingver. Kuna inimesed muutuvad antibiootikumide vastu üha immuunsemaks, tuleb tagasi pöörduda vanade ravivõtete poole, milleks on tavaline ingver, mis soojendab keha, võtab ära valu (eriti reumaatilise) ning tugevdab ja tervendab hingamiselundeid. Ingver tugevdab kogu immuunsüsteemi, vereringet ja tõhustab seedimist. Ingveritee külmetushaiguste ja gripi ennetamiseks: 1 g värsket ingverit, s.o poole suhkrutüki suurune tükk riivida tassi, lisada poole sidruni mahl. Valada üle kuuma veega ja teha magusaks meega.
Mesilasema toitepiim. Üldtoniseerivad mesilasema toitepiima kapslid sobivad nii immuunsüsteemi tugevdamiseks kui ka väsimustundest jagusaamiseks, sest nende mõjul hävib enamik mikroorganisme 10 – 15 minuti jooksul. Tänu mesilasema toitepiimale paraneb näiteks uni, suureneb kehaline vastupanuvõime, alaneb vere kolesteroolitase, normaliseerub vererõhk, paraneb enesetunne ja meeleolu.
Immuniteeditee. Segutee linnurohust, põldmarjaürdist, salveist, kaselehtedest, angervaksast ja sibulakoortest aitab jääkained kehast välja saada ja leevendab seeläbi külmetamise tõttu tekkinud peavalu. Viil sidrunit tees tagab hea maitse ja tapab viirusi, meel tees on lisaks raviomadustele ka vedelikku väljutav toime.
C-vitamiin. Võimas vitamiin, mis aitab ära hoida viirushaiguseid ja külmetust, on vajalik sidekoe arenguks ja haavade paranemiseks. Haiguse ajal C- vitamiini vajadus suureneb ning on oluline, et see oleks kaetud. Suurim lubatud päevane annus on 1000 mg, kuid mitte üle 10 päeva järjest.

Greipfruudi seemnete ekstrakt. Sisaldab aineid, mida tuntakse bioflavonoidide nime all. Isegi väikeses koguses on need võimelised hävitama baktereid, seeni ning viiruseid. Lisaks sellele on bioflavonoidid tugevad antioksüdandid. Nad soodustavad ka C-vitamiini omandamist, tugevdavad veresoonkonda, takistavad trombide teket ning ei ole organismile toksilised. Võtta 15 tilka kolm korda päevas koos vähese vee või mahlaga.

Probiootikumid. Moodustavad soole seinale kaitsekihi, hoides ära soovimatute bakterite kinnitumist, aitavad luua ja taastada seedetraktis normaalset soole mikrofloorat ning suurendada mao ja soolestiku vastupanuvõimet soovimatute bakterite tõrjumiseks. Laktobatsillid koostöös bifidobakteritega toetavad ka immuunsüsteemi tööd ning on abiks reisidel, füüsilise ja vaimse pinge perioodil, antibiootikumikuuri ajal ja antibiootikumide järgselt. Võtta kaks kapslit päevas, pärast sööki. Antibiootikumide võtmisega tuleb pidada kaks tundi vahet.

Taruvaik ja mesi. Mesi on populaarne toode, mida tuntakse kui looduslikku antibiootikumi, mis aitab eemale peletada viirused ja bakterid. Taruvaik on kasutusel nina-, kurgu-, kõrva- ja hingamisteede vaevuste ning tundlike hammaste ja igemete korral. Taruvaik on mesilaste vaigutaoline eritis, mis kaitseb mesilasperet tarus viiruste, seente ja bakterite eest. Rahvameditsiinis on taruvaiku kasutatud kui seedetegevuse korrastajat ja immuunsüsteemi tugevdajat, sest see takistab mitmete haigustekitajate arenemist.
Allikad: www.inimene.ee, www.sudameapteek.ee

Thursday, May 9, 2013

Seitse toitu, mida kunagi süüa ei tohiks‏

Miks ei söö toksikoloog mikrolaineahjus valmistatud popkorni, miks hoidub kalastusekspert eemale kalafarmides kasvatatud lõhest ja miks ei söö talunik kartuleid, mis pole kasvatatud orgaaniliselt. Lugu on kirja pandud küll USA's, aga suur osa infost kehtib ka meie toidulaua kohta.
Toiduteadlased heidavad artiklis valgust toiduainetele, mis on pungil mürke ja kemikaale, ning pakuvad välja lihtsaid alternatiive puhtama toitumise ja parema tervise nimel.

Puhas toitumine tähendab selliste puuviljade, liha ja juurviljade tarbimist, mis on aretatud, kasvatatud ja edasi müüdud võimalikult vähese töötlusega. Sageli on tegu orgaaniliselt kasvatatud ehk mahetoiduga ja need peaksid ainult harva (kui üldse) sisaldama toidulisandeid. Tänapäeval pole aga kohati toiduainete tootmisega seotud meetodid ei puhtad ega jätkusuutlikud. Selle tulemusena saab kahjustatud meie tervis, keskkond või hoopis mõlemad. Seega otsustasime toidule läheneda asjatundjate värske pilguga, kes on veetnud pool elu ohutuid ja ohtlikke toite uurides. Esitasime neile lihtsa küsimuse: "Milliseid toiduained väldiksite?" Nende antud vastused ei moodusta tingimata "keelatud toiduainete" nimekirja, aga käe sirutamine pakutud alternatiivide poole võib tuua kaasa parema tervise ja meelerahu.

1. Endokrinoloog, kes ei söö konserveeritud tomateid
Fredrick vom Saal on Missouri ülikoolis töötav endokrinoloog, kes uurib orgaanilist ühendit nimega bisfenool A.

Probleem: Plekkpurkide sisemust katvad vaiguühendid sisaldavad sünteetilist estrogeeni nimega bisfenool A, mida on seostatud eri haigustega sigimisprobleemidest südamehaiguse, suhkruhaiguse ja ülekaalulisuseni. Kahjuks põhjustab happelisus (mis tomatite puhul on eriti kõrge) bisfenool A imbumist toidu sisse. Uuringute sõnul ületab bisfenool A hulk enamiku inimeste kehas taseme, mis surub alla spermatootlikust ja põhjustab kahjustusi loomade munade kromosoomides. "Tomatipurgist võib saada 50 mikrogrammi bisfenool A-d liitri kohta ja juba sellisel hulgal on inimestele – eriti noortele inimestele – suur mõju," ütleb vom Saal. "Mina ei lähe konserveeritud tomatitele lähedalegi."

Lahendus: Eelista tomateid klaaspurkides (mis ei vaja vaiguühendeid) või Tetra Paki pakendeis.

Odavam variant: Kui retsept seda võimaldab, asenda konserveeritud tomatid klaaspurgis müüdava tomatipüreega. Otsi poest püreed, milles oleks madal naatriumi ja lisandite hulk, või kohanda retsepti.

2. Talunik, kes ei söö maisitoidul kasvatatud lehmade liha

Joel Salatin on firma Polyface Farms kaasomanik ja poole tosina jätkusuutlikust loomakasvatusest rääkiva raamatu autor.

Probleem: Kariloomad on looduslikult arenenud sööma rohtu, mitte teravilja. Tänapäeval aga söödavad suurfarmide pidajad neile maisi ja sojaube, mis loomi tapale viimiseks kiiremini nuumavad. Kuid suurem kasu karjapidajatele ja madalamad hinnad toidupoes tähendavad meie jaoks vähem toiteväärtust. Hiljutises mahukas uurimuses, mille viis läbi Ühendriikide põllumajandusministeerium koostöös Clemsoni ülikooli teadlastega, selgus, et võrreldes maisitoidul kasvanud loomade lihaga oli rohusöödaga toidetud loomade lihas rohkem beetakaroteeni, E-vitamiini, omega-3 rasvhappeid, konjugeeritud linoleenhappeid (CLA-d), kaltsiumi, magneesiumi ja kaaliumi, aga vähem omega-6 happeid, mis põhjustavad põletikku, ja küllastunud rasvu, mida on seostatud südamehaigustega. "Peame arvestama tõsiasjaga, et lehmad on taimtoidulised ja neile ei tohiks sööta maisi ja kanasõnnikut," sõnab Salatin.

Lahendus: Osta rohusöödaga toidetud lehmade liha, mida võib leida eritoidupoodidest ja väiketurgudelt. Tavaliselt on sellisel lihal märge küljes, sest see nõuab lisahinda, aga kui märge puudub, võib liha päritolu kohta küsida ka lihunikult.

Odavam variant: Kondiga lehmaliha on soodsam, sest kontide eemaldamise eest võetakse lisatasu. Lisaks võid liha osta otse oma kohaliku loomapidaja käest.

3. Toksikoloog, kes ei söö mikrolaineahjus valmistatud popkorni
Olga Naidenko töötab vanemteadlasena firmas Environmental Working Group.

Probleem: Popkornikoti sisemust katvad kemikaalid, mille hulgas on ka perfluorooktaanhape (PFOA), kuuluvad ühendite klassi, mida on hiljutise UCLA ülikooli uuringu sõnul võimalik seostada ka inimestel esinevate viljatusprobleemidega. Loomakatsetes põhjustasid need kemikaalid maksa-, munandite ja pankreasevähki. Uuringud näitavad, et mikrolaineahi põhjustab kemikaalide aurustumist ja popkorni sisse imendumist. "Need kemikaalid püsivad inimkehas aastaid ja kuhjuvad sinna," lausub Naidenko. Seepärast muretsevadki uurijad, et kemikaalide hulk inimestes võib läheneda tasemeni, mis põhjustab katseloomades vähki. DuPont ja teised kemikaalide tootmisega tegelevad firmad on lubanud PFOA turult eemaldada 2015. aastaks Ühendriikide Keskkonnakaitse Agentuuri vabatahtliku plaani järgi, aga selle tähtajani jäävas ajavahemikus müüakse veel miljoneid kotitäisi popkorni.

Lahendus: Kuumuta naturaalseid maisiteri vanamoelisel viisil: pannil. Maitsestamiseks võid lisada tõelist võid või kuivatatud maitseaineid, näiteks tillilehti, juurviljalaaste või puljongit.

Odavam variant: Ise popkorni valmistamine on niigi üliodav.

4. Suurtalupidaja, kes ei söö mitteorgaaniliselt kasvatatud kartuleid

Jeffrey Moyer on riikliku mahetoidukasvatuse reguleerimisega tegeleva organisatsiooni juhatuse liige.

Probleem: Juurviljad imavad endasse taime-, putuka- ja seenemürke, mis mulda satuvad. USA kõige populaarsemaid juurvilju ehk kartuleid töödeldakse kasvuhooajal seenemürkidega, pärast mida piserdatakse need üle ka taimemürkidega, et tappa enne saagikoristust vintsked umbrohud. Kui mugulad on üles võetud, töödeldakse kartuleid veel kord, et takistada uute võrsete tekkimist. "Proovige ise järele. Ostke poest tavaline kartul ja püüdke sellele võrseid kasvatada. Seda ei juhtu," ütleb Moyer, kes töötab ka talupidajana Rodale’i instituudis, mis kuulub firmale Rodale Inc. – ühtlasi ka ajakirja "Prevention" kirjastajale. "Olen rääkinud kartulikasvatajatega, kes ütlevad otse välja, et ei sööks enda kasvatatud kartuleid kunagi. Neil on eraldi maalapid, kus nad kasvatavad endale kartuleid kemikaale kasutamata."

Lahendus: Osta orgaaniliselt kasvatatud kartuleid. Lihtsalt kartulite pesemisest ei piisa selleks, et viljalihasse imendunud kemikaale välja saada.

Odavam variant: Orgaaniliselt kasvatatud kartulid maksavad ainult 1–2 dollarit poole kilo kohta, mis on tavalistest kartulitest ainult pisut kallim.

5. Kalastusekspert, kes ei söö kalafarmides kasvatatud lõhet

Albany ülikoolis asuva Tervise- ja Keskkonnainstituudi juhataja doktor David Carpenter avaldas ajakirjas "Science" suure uurimuse kalade saastatusest.

Probleem: Looduse eesmärk ei olnud lõhede toppimine kalafarmidesse, kus neile toidetakse soja, kanakuutide põrandakatet ja hüdrolüüsitud kanasulgi. Selle tulemusena on farmides kasvatatud lõhedes madalam D-vitamiini tase ja suurem hulk saasteaineid, mille hulka kuuluvad kantserogeenid, polüklooritud bifenüülid, broomiga töödeldud mittepõlevad ained ja pestitsiidid nagu dioksiin ja DDT. Carpenteri sõnul on kõige saastatumad kalad Põhja-Euroopas ja neid kalu võib leida ka ameeriklaste toidulaualt. "Selleks, et mitte suurendada riski vähki haigestuda, võib nõnda kasvatatud lõhet süüa kõige sagedamini kord iga viie kuu tagant," ütleb Carpenter, kelle 2004. aasta uurimus kalade saastatusest pälvis laia meediatähelepanu. "Olukord on tõesti nii halb." Eelteaduslikud uuringud on leidnud ka seose DDT, suhkurtõve ja ülekaalulisuse vahel, aga mõned toiduteadlased usuvad, et omega-3 hapete hüved on seda riski väärt. Muretsema paneb ka nende kalade töötlemiseks kasutatavate antibiootikumide ja putukamürkide kõrge tase. Kui süüa kalafarmis kasvatatud lõhet, saab annuse neidsamu ravimeid ja kemikaale.

Lahendus: Söö parem loodusest püütud Alaska lõhet. Kui pakendil on kirjas "värske Atlandi kala", on see kalafarmis kasvatatud. Metsikute Atlandi ookeanist pärit lõhede püüdmisega ei tegele maailmas enam ükski suurem kalatöötluskeskus.

Odavam variant: Konserveeritud lõhet, mis on peaaegu eranditult otse loodusest püütud, saab poest osta hinnaga alates 3 dollarit purgist.

6. Vähiteadlane, kes ei joo tehishormoonidega töödeldud piima

Rick North juhib kampaaniat nimega "Campaign for Safe Food at the Oregon Physicians for Social Responsibility" ja on Ameerika vähiühingu Oregoni haru endine tegevjuht.

Probleem: Piimatootjad annavad lüpsilehmadele nende piimahulga suurendamiseks rekombinantset lehmade kasvuhormooni, mida tuntakse lühemalt ka nime rBGH või rBST all. Hormoon rBGH aga suurendab ka udarapõletiku ohtu ja võib põhjustada isegi mädaeritust piimas. Lisaks suurendab see piimas hormooni nimega insuliinitaoline kasvufaktor 1 (IGF-1) tekkimise ohtu. Inimestes võib IGF-1 kõrge tase põhjustada rinna-, eesnäärme- ja käärsoolevähki. "Kui valitsus kiitis heaks rBGH kasutamise, siis arvati, et piimas leiduv IGF-1 laguneb inimese seedetraktis ära," ütleb North. Mitme iseseisva uuringu tulemustest aga ilmneb, et piimas sisalduv kaseiin takistab valdaval osal IGF-1 hormoonil lagunemast. "Pole olemas sajaprotsendilist tõestust, et see hormoon suurendab inimestes vähi tekkimise riski," tunnistab North. "Sellest hoolimata on rBGH keelustatud enamikus arenenud riikides."

Lahendus: Kontrolli piimapakilt, kas see on valmistatud ilma rBGH ja rBST ühenditeta ning toodetud ilma tehislike hormoonideta, või osta hoopis orgaanilist piima.

7. Mahetoitude ekspert, kes ei söö tavalisi õunu
Endine põllumajandusfirma tegevjuht Mark Kastel töötab kaasjuhina Cornucopia instituudis, mis on orgaaniliste toitude kasvatamist toetav ja põllumajanduspoliitikaga tegelev uurimisasutus.

Probleem: Kui sügisel koristatavad puuviljad peaksid maha võistluse, kus auhinnatakse enim putukamürkidega kastetud vilja, siis võidaksid õunad. Miks? Sest iga õun korjatakse eraldi (kõik ühe puu omad ühtekokku), et iga õunasort võiks säilitada oma iseloomuliku maitse. Seetõttu ei teki õuntel kahjurite vastu tõrjevõimet ja neid tuleb sageli piserdada. Õunakasvatajate sõnul ei ole tõrjevahendite jäänused ohtlikud, aga Kastel vastab sellele, et loogiliselt võttes tuleks vähendada kokkupuudet mürkidega, vältides enim tõrjevahenditega immutatud tooteid, nagu seda on õunad. "Istandustöölistel on suurem tõenäosus haigestuda paljudesse eri vähktõbedesse," ütleb ta. Ja üha enam uurimusi on hakanud seostama kõikidest allikatest pärit putukamürkide kõrget kehakoormust Parkinsoni tõvega.

Lahendus: Osta orgaaniliselt kasvatatud õunu.

Odavam variant: Kui sa ei suuda endale orgaaniliselt kasvatatud õunu lubada, siis pese ja koori õunad enne söömist. Kastel aga ise sellist kompromissi ei tee. "Pigem lepiksin sellega, et ei osta mõnd uut kallist elektroonilist vidinat," ütleb ta. "Kõigest paar sellist otsust võivad tervel perel võimaldada orgaaniliselt toituda."


Allikas: http://healthfreedoms.org

Monday, May 6, 2013

Tsölibaat‏

Traditsiooniliselt on tsölibaat tähendanud otsust mitte abielluda. Tänapäeval tähendab see pigem seda, kui inimesed otsustavad mitte olla teatud aja vahekorras. See tähendab nii seksi kellegi teisega kui masturbeerimist. Mõnikord valitakse tsölibaat vastureaktsioonina meie kultuuris valitsevale seksi ületähtsustamisele.

Religioon ja tsölibaat
Usuga seotud inimestele (nunnad,mungad, preestrid) annab tsölibaat vabaduse kulutada energiat teiste inimeste hüvanguks mitte ainult seepärast, et seks neelab energiat, vaid ka seetõttu, et seksuaalsuhted eeldavad aja ja tähelepanu kulutamist. Samas on usulist tsölibaati sageli naeruvääristatud ning sellest ei ole alati aru saadud. 

Suhted ja tsölibaat
Paarissuhte puhul võime valida tsölibaadi, kui me tahame partnerist teatud distantsi või olla üksinda või kui me lihtsalt ei taha olla mõnda aega vahekorras. See võib olla väga ebamugav olukord ning eeldab väga oskuslikku suhtlemist, kui partner ei ole samal seisukohal.
Mõned paarid valivad tsölibaadi koos, mis võimaldab mõlemal inimesel uurida armastamise dimensioone. See aitab meid välja sissejuurdunud seksuaalsetest mudelitest, võimaldab suunata meie seksuaalse fookuse mujale kui suguelunditele ning aitab meil tunda end sõltumatuna, mis omakorda võib tugevdada suhet. Mõnikord toob imiku sünd kaasa vajaduse seksita eluetapi järele.
Mõnikord oleme sunnitud elama karsket elu ka siis, kui see ei ole meie valik - pärast partnerist lahku minekut või lahutust või kui partner sureb. Kuigi asjaolud võivad olla valulised, võib tsölibaat mõnikord ootamatute eelistega üllatada.

Friday, May 3, 2013

Kuidas vältida konflikte?

Dale Carnegie menuraamat "Kuidas luua edukaid suhteid" on aidanud paljudel inimestel üle kogu maailma muutuda enesekindlaks, sõbralikuks ja mõjuvõimsaks. Siin mõned soovitused sellest raamatust tülikate inimestega toime tulemiseks.
Konfliktidele arukalt lähenemine ei ole nii lihtne, nagu paistab. Vahel ei tunne sa end rahuliku, ratsionaalse või eelarvamustevaba inimesena. Nii töökohal kui ka teiste suhtlusgruppide puhul tuleb tegemist teha erinevate inimestega – neil kõigil on erinev iseloom, intelligents ja loovus. Neil inimestel on oma isikupära, suhtumine, tujud ja probleemid ning nad kannavad seda kõike endaga alati kaasas.
Tülikate inimestega suhtlemisel on äärmiselt oluline, et püsiksid rahulikuna ega erutuks üleliia, muutuks emotsionaalseks ega kaotaks enese üle kontolli. Psühholoog William James selgitab:"Tegutsemine on küll näiliselt tunnete tulemus, aga tegelikult käivad teod ja tunded koos. Kui reguleerime tundeid, mis on meie tahte otsesema kontrolli all, suudame reguleerida ka tundeid, mida tahe kontrollida ei saa."
Teisisõnu muutud rahuliku ja ratsionaalse inimese tegude matkimisega ka ise rahulikuks ja ratsionaalseks. Kui tegutsed nagu eelarvamusteta inimene, siis kaotad ka tegelikult eelarvamused. Otsekui võluväel peegeldab seda käitumist ka sinu suhtluskaaslane ja võtab omaks needsamad tunded.
Milliseid tegusid siis oma suhtlusstiili mugandada?

  • Loe enne kõnelemist kümneni (muidugi ainult mõttes).
  • Räägi tasase häälega.
  • Kasuta lahtist kehakeelt.
  • Hoia kindlat silmsidet.
  • Naerata, kui see on kohane.
  • Püsi sobival kaugusel.
  • Hoia keha erksas asendis kergelt ettepoole kummardudes.
  • Ära sega vahele.
Kui tead, et ees seisab keeruline olukord, siis enne ühegi sammu astmist:
  • Ergasta aju. Hooma kõiki mõtteid ja tundeid ning kirjuta need sõnumisse või meili, aga ära seda kellelegi saada.
  • Küsi tagasisidet. Kirjelda olukorda kellelegi erapooletule ja küsi tema ausat seisukohta.
  • Ergasta keha. Lahku töö juurest ja mine jalutama või tegele muu kehalise tegevusega.
  • Mõtiskle. Hinda olukorda teise inimese vaatenurgast ja mõtle, kuidas sina sellele kaasa oled aidanud.
  • Maga välja. Vaata oma märkmed või meil hommikul üle ja otsusta, kas olukord on sinu energiat väärt või tasub sellel minna lasta.
  • Vali lahingud õigesti. Lase olukorral minna või seisa sellega vastamisi. Räägi tasase häälega, kasuta lahtist kehakeelt ja pista esitluse vahele mõni nali, kui see on kohane.
Pea meeles, et sul tuleb töötada selliste inimestega koos ning ära teenida nende austus ja usaldus, kuigi nad võivad olla negatiivsed ja tõrkuvad, käituda kohatult ega pruugi sulle meeldidagi. Sa ei tohi kunagi vihale järele anda ega kaotada rahulikku meelelaadi.
Allikas: Dale Carnegie