BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, May 30, 2015

Söögisooda kehahoolduses.‏

Järjekordne iluhoolduste abimees, kes köögikapist vastu vaatab, on söögisooda ehk naatriumvesinikkarbonaat. See on odav, see on igas kodus, see ei saasta ja ennekõike on palju kasutusviise.
Majapidamises väga laialdaselt kasutust leidev sooda on eelkõige tuntud küpsetus- ja puhastusvahendina. Kuid veidi rohkem uurides tuleb välja, et söögisoodat saab üliedukalt kasutada ka isikliku hügieeni- ja ilutootena.

Siin mõned näited:


Juustele sära lisamiseks ja kõõma vähendamiseks soovitame segada 3 teelusikatäit söögisoodat pesemiseks vajaliku koguse šampooni sisse. Pese juukseid hoolikalt, masseeri ka peanahka ja loputa. Kasuta söögisoodat igal pesukorral kuni kõõm kaob. Soodaga pestud juuksed jäävad kerged ja lihtsasti käsitletavad, sest sooda eemaldab juustest kõik töötlemisvahenditest jäänud keemilised jäägid.

Kuiv“šampoon“ on puhuks, kui pead välja lippama ja sul pole enam aega pead pesta. Lihtsalt puista veidi söögisoodat rasvastele juustejuurtele ja kammi väga põhjalikult läbi. Siis föönita juuksed kohevaks ja võidki minna.

Tõhusa näokoorija valmistamiseks pane ¼ tassi kaerahelbeid ja kaks supilusikatäit söögisoodat blenderisse ning pulbrista. Seejärel lisa käsitsi segades vett, kuni mass muutub kreemjaks. Niisuta nägu ja kanna saadud koorija ringjate liigutustega nahale. Loputa leige veega. Selle protseduuri käigus saad lahti kõikidest surnud naharakkudest ning see on eriti kasulik akneprobleemidega nahale.

Küünarnukkide ja jalgade koorimiseks, et taaselustada meie nahka, kasuta 3 teelusikatäit söögisoodat 1 tl suhkrut, lisa veel vett niipalju, et saada paks pasta. Masseeri kätele ja jalgadele, seejärel loputa ja kuivata.

Rahustava vanniõli tegemiseks võta 4 tl söögisoodat, üks tassike vedelat mett, kaks tassi piima, 16 tl meresoola, pool tassi beebiõli või mõnda muud looduslikku õli. Sega kõik peale õli suures kausis hästi segamini. Kalla saadud segu sooja vannivette, lisa sinna ka õli ja sega kätega. Astu lõdvestavasse vannivette ja naudi!

Deodorandi asemel ja kaenlaaluste higiplekkide eemaldamiseks sega kahe supilusikatäie söögisooda hulka sidrunimahla, kuni tekib kreemjas mass. Puhasta kaenlaaluseid iga päev selle pastaga. See mitte ainult ei väldi higiplekkide jäämist riietele, vaid vähendab ka üldist halva lõhna ja higi teket.

Hammaste valgendamiseks tuleb pärast nende pesemist panna hambaharjale söögisoodat ja sellega teistkordselt hambaid harjata. Halva hingeõhu vastu aitab soodaga suuvesi – lahusta kaks tl söögisoodat pooles tassis soojas vees ning loputa sellega suud.

Loodusliku pesuloputusvahendi saad, kui paned pesumasina pesuloputusvahendi lahtrisse söögisoodat koos äädika ja sidrunimahlaga. Riided jäävad puhtad, pehmed ja tsitruselõhnalised. Sama kombinatsiooni saab hõlpsalt kasutada ka köögipindade puhastusvahendina.
Juukseharjadelt ja kammidelt mustuse ja rasu eemaldamiseks leota neid soojas vees, millele on lisatud kolm teelusikatäit söögisoodat.
Siidised jalad. Pane kauss, mis on kuuma veega täidetud, 2 tl söögisoodat ja 1 tl soola. Leota jalgu veerand tundi. Sa näed, et pehmust!
Meigi eemaldaja. Tee vatt natuke niiskeks, kasta sooda sisse ja seejärel puhastage sellega nägu: eemaldab meigi , lisaks  on see ka õrn koorimine.

Kogu keha pehmus - Lisa 3 supilusikat söögisoodat vannivette  Puhastab loomulikult, jättes peale vanni naha pehme ja mõnusa.

Sügavpuhastav šhampoon. 3 supilusikat söögisoodat segada šampooniga, eemaldab kõik juustesse jäänud geelid ja kreemid. Loputada ning seejärel pane palsamit nagu tavaliselt.

Päikesepõletuse vastu. Kui te olete võtnud liiga palju päikest ja olete põlenud,  tehke vedel soodasegu ja määrige põlenud kohtadele, jätta see sinna peale tunniks või kaheks.

Kaunid käed. Pane natuke soodat küüntele ja edasi sõrmeotsdele. See pehmendab küünenahad ja muudab küüned ilusamaks.

Ja seekord midagi kavalat ka meestele: lahusta üks teelusikatäis söögisoodat klaasis vees ning saad lihtsa habemeajamisvee tundlikule nahale, mis sobib kasutamiseks nii enne kui pärast raseerimist!
Allikas" Internet

Wednesday, May 27, 2015

Käbinäärme puhastamisest‏

Enamus inimestel käbinääre magab, sest on lubjastunud. Lubjastumist põhjustavad kaltsiumfosfaadi kristallid, mis loomuliku protsessi käigus tekitatud nanobakterite poolt. Näiteks kui kaltsium ja fosfaat ühinevad suus, tekivad hamba pinnale kristallid, mis lõpuks koos hambakatuga kõvenevad ja tulemuseks on hambakivi. Samalaadne kivistumine tekib ka käbinäärmega, halvates kogu tema elujõu.
Üheks intensiivsemaks kaltsiumfosfaadikristallide moodustajaks on FLUORIID, millele käbinääre on eriti vastuvõtlik. Valitsused on hoolt kandud selle eest, et fluoriidi saaksid inimesed kätte kraaniveest, hambapastast ja töödeldud toidust, põhjendusega, et see on hammastele kasulik. Tõde on aga see, et fluoriid, mida igale poole lisatakse, pole isegi mitte looduslik, vaid on metallitööstuse (peamiselt alumiiniumitehase) jääksaadus. Naatriumfluoriid kuulub roti- ja tarakanimürgi, valuvaigistite, hüpnootilise ja psüühilise toimega preparaatide ning sõjaotstarbelise närvimürgi koostisse. Esmakordselt kasutati fluoriidisisaldusega joogivett Natsi Saksamaa koonduslaagrites (sellest kirjutab pikemalt David Icke oma raamatus „Matrixi lapsed“). Vaevalt küll, et natsid juutide hammaste pärast niiväga muretsesid. P.S Fluoriid on  üks tõhusamaid intellekti pärssimise ja zombistamise vahendeid.
Sarnaselt fluoriidile on lubjastajaks ka KLORIID ja BROMIID. Kloriid esineb toidus ja joogis kloriidioonina. Olulisemateks toiduallikateks on keedusool ja seda sisladavad tooted. Ujulates desinfitseerimisvahendina kasutatav kloor võib tekitada limaskestade kahjustusi ja nahaärritusi. Veelgi enam, nahk on nagu käsn, läbi mille kloriid organismi imendub ja erinevaid kehaosasid lubjastama asub.
Bromiidi on lisatud paljudesse ravimitesse. Suurimaks lubjastumise põhjustajaks on ka igasugused KALTSIUMPREPARAADID, mida lisaks toidulisanditele kasutatakse puuviljade säilitusainetes, eriti õuntel.
Kuidas käbi eest hoolitseda?
Tuleks loobuda FLUORIIDI sisaldavast hambapastast. Mina kasutan selleks ühte head Vene tootja poolt munakoorest valmistatud Splat hambapastat. Seda müüakse tavalistes supermarketites ja siiani olen väga rahul. Splatil on ka pastasid, mis sisaldavad loodusliku fluoriidi, nii et kindlasti tasuks enne ostmist pakendilt üle kontrollida.
Hambaid võib pesta ka külmpressitud kookosõliga, teaduslikult on tõestatud, et sellel on mõju kaariese ennetamisel.
Ärge jooge niisama lihtsalt kraanivett. Vähemalt 70% maailma joogiveest on tehisliku fluoriidiga. Mõnes kohas suurema, teises väiksema sisaldusega. Samuti ei tasuks juua igasuguseid limonaade ja mahlajooke, needki on valmistatud mürgisest veest. Enamus pudelisse pandud “allikaveed” sisaldavad samuti suures koguses tehislikku fluoriidi, uurige pakendit. Teinekord võib kraanivesi isegi tervislikum olla kui pudeli oma.
Millist vett siis juua? Täielikult puhast vett polegi, fluoriidi tarbimine on paratamatus (fluoriidi saame isegi puuviljadega, mida on fluoriidi rikka veega kastetud). Õnneks meil Eestis on vesi veel enam vähem okei, ei anna suurriikidega võrrelda.  Vett aitab tõhusalt puhastada  näiteks PUUSÜSI. Asetage söepulk mõneks tunniks vette. Puusüsi võib veest imada fluoriidi ja kloriidi kuni 75%, olenevalt muidugi puusöekvaliteedist. Kraanile võib lasta paigaldada aktiveeritud alumiiniumoksiid filtri, pöördosmoos filtri või aktiveeritud söe filtri: loe lähemalt siit http://olemiseaeg.wordpress.com/2013/02/06/joogivee-puhastamisest/
Tsitruseviljad. Sidrunid, laimid ja apelsinid aitavad hästi lupja lahustada. Nii et tarbige neid. Mina pressin igal hommikul ühe laimi klaasi vee peale. Maitsev turgutaja.
Allikas: Telegram

Sunday, May 24, 2015

Üksindus vs üksildus – läheduse puudumine ei pea tähendama kannatamist‏

Üksiolek kuulub inimeseks olemise juurde. Mõnikord oleme üksi, sest me tahame üksi olla. Teinekord paneb aga elu meid olukorda, kus on vaja üksindust õppida, kirjutab Kaido Pajumaa portaalis Sisekosmos.  
Üksindus vs üksildus
Enne kui üksi olemisest rääkida, peaksime teadvustama, kas me räägime üksindusest või üksildusest. Need kaks mõistet erinevad teineteisest grammatiliselt küll ühe tähe võrra, aga tähenduselt on need üksteisest mitme valgusaasta kaugusel.
Üksindus tähendab üksi olemist ilma kaasneva tundeta, nagu midagi oleks puudu. Me oleme üksinda ju väga tihti – sõidame tööle üksinda, sööme lõunat üksinda, läheme mere äärde jalutama üksinda. Need on need hetked, mil tavatseme endale öelda, et me soovime olla iseendaga. Järelikult me ei ole tegelikult üksi, vaid oleme iseendaga – me ei tunne, nagu midagi oleks puudu. Meil on hea olla.
Üksildus tähendab aga püsivat emotsiooni, et midagi on puudu. Me võime olla ümbritsetud sõprade, pereliikmete ning armastava abikaasa poolt, aga ikkagi ennast üksildasena tunda. See on püsiv sisemine ärevus päikesepõimikus, mille käigus meie sisemine kompass otsib kedagi, või ka midagi, millega seda puudusetunnet kompenseerida. Üksildustunde käigus võime proovida kõike, et sellest ebamugavustundest vabaneda – me otsime uusi suhteid, külastame sõpru, ostame uusi riideid või pidutseme mitu päeva järjest. Kas see aitab? Üldjuhul mitte. Need kõik on vaid ajutised leevendused meie sisemisele valule, mis karjub meie seest, et tahaks oma elu kellegagi jagada. Aga teda ei ole siin!
On veel üks üksiolemise liik – ülim üksiolemine. Ülim üksiolemine leiab aset igal õhtul. Tihti ei oska me seda lihtsalt teadvustada. Me uinume igal õhtul üksinda. Jah, keegi võib olla meie kõrval füüsiliselt, kui me hakkame uinuma, aga niipea kui me uinume - teadvuse kaotame - oleme üksinda. Ja see pole ju sugugi hirmutav. Me võime kalleid inimesi armastada väga palju, aga me jätame nad igal õhtul jälle ja jälle maha, sest sinna, kuhu me öösel lähme, minnakse ainult üksinda.
 
Üksildus vs klammerdumine
Viimasel ajal olen kohanud palju inimesi, kes kirjeldavad enda sees olevat üksildust väga sarnaselt. Ja ka üksilduseni jõudmise teed on nendel paljuski sarnased olnud – lõppenud pikaajalised suhted.
Kui me oleme harjunud aastaid kellegagi oma elu jagama, võib esimestel kuudel pärast lahkuminekut üksinda olemine väga raskeks osutuda. Kuna me oleme oma seisundite vangid, siis lihtsalt meie mõistus on harjunud kogu aeg kellegi peale mõttes toetuma ja selle kaudu turvalist seisundit looma. Isegi, kui see inimene, kelle peale me oleme toetunud, ei ole kõiki meie ootusi ja vajadusi rahuldanud, on mõistusel siiski olnud keegi, kellega arvestada. Sellisel viisil oleme jõudnud teatud stabiilsesse ja apaatsesse emotsionaalsesse seisundisse – meil ei ole küll hea, kuid tõenäoliselt oleks üksinda veelgi hullem.
Mingil hetkel saab aga karikas täis ja me lahkume. Või lahkutakse meie juurest. See on suur muutus meie mõistuse ning emotsioonide jaoks. Maailm variseb justkui kokku. Me oleme harjunud ju teatud viisil enda maailma nägema ja ebamugavate emotsioonide vältimise kaudu seda ka kaitsma. Nüüd aga kadus see turvatunne ära ja me oleme üksinda. Meie mõistusel, sisemisel tähelepanul, ei ole enam kedagi, kellele oma muredes ja rõõmudes toetuda. See satub piltlikult öeldes vabalangemisse otsides meeleheitlikult enda ümber kedagi või midagi, mille kaudu uuesti turvaline seisund tekitada. Kui see õnnestub, saame hetkeks oma tühjusetundele leevendust. Üldjuhul on see aga ajutine jättes meid juba mõne hetke või päeva möödudes oma valuga jälle üksinda.
See ongi peamine põhjus, miks ratsionaalsel tasemel hinnatavad ebakvaliteetsed suhted kuidagi lõppeda ei taha. Koos olles saame väga hästi aru, et see suhe ei tööta, kuid niipea kui lahku lähme, kaaperdavad emotsioonid meie ratsionaalse mõistuse ja me ei tule oma valuga enam toime. Kuna me tunneme end üksinda ja ebaturvaliselt, hakkab mõistus otsima toetuspinda. Ja esimesena tuleb muidugi meelde endine elukaaslane, kes küll kaks nädalat tagasi tundus olevat viimane luuser, aga nüüd, emotsioonide poolt kaaperdatud olukorras, paistab olevat täiesti normaalne partner.
Kuna teine inimene tunneb sama, saadaksegi uuesti kokku, arutatakse seisu, ja proovitakse uuesti. Kui kauaks? Sa tead ju isegi, kui kauaks, sest sa oled suure tõenäosusega selles olukorras olnud. Üldjuhul mitte kauemaks kui nädal, sest see on piisav aeg, et me uuesti oma turvatunde tagasi saaksime ja ratsionaalsel tasandil jälle mõistma hakkaksime, kui mõttetu see kõik on.
Sel hetkel, kui me oma “eksi” uuesti üles otsime, nimetame seda “ma armastan teda ikka veel”. Tegelikult mõtleme selle all aga “mul on nii valus ja ma ei saa oma valuga hakkama”. Valu ei saa alguse aga mitte armastusest, vaid suutmatusest lahti lasta. Meie mõistus on üks igavene klammerduja – see on nagu vanaema tehtud maasikamoos, mis ei taha enam näppude küljest ära tulla. Me saame aru küll, et moosiste näppudega on ebamugav olla, aga ilma seebiveeta ei saa me kuidagi sellest ebamugavustundest lahti.
Seebivesi on antud olukorras hea metafoor teadvustamise oskusele. Teadvustamise võime on kõikide inimeste kõige fundamentaalsem kvaliteet, mis “peseb puhtaks” meie mõistuse ja emotsionaalse keha. Kui mõistus on millegi külge kinni jäänud, või kui meie keha on täis ebameeldivaid emotsioone, aitab see, kui me astume “sammu tagasi”, vaatame oma klammerduvale mõistusele ning emotsioonidele kõrvaltvaataja pilguga otsa ning lubame nendel ära minna. Selline teguviis on sarnane seebiveele, millega me uhume oma näppudelt vanaema maasikamoosi. Ja kui me teeme seda meisterlikult, vabaneme moosist täielikult ning elame elu ilma kleepumiseta nähtuste külge, mis meile ebamugavustunnet valmistavad.
 
Kuidas teadvustamise kaudu üksildusest vabaneda?
Mida siis ikkagi täpsemalt teha, et moosist oma näppudel vabaneda?
Kui sa tunned end üksikuna, siis too tähelepanu ära väliselt, mille kaudu sa oled harjunud üksildusvalule leevendust saama, enda sisse, näiteks hingamisele. Ütle endale mõttes: “Jah, ma olen praegu üksi, või ma teen seda asja üksi, või ma lähen kinno hetkel üksi, aga see on täiesti okei. Ma olen elus, ma olen olemas ja mul on tegelikult hea olla. Kõik on hästi”.
Jälgi oma hingamist ning märka, kuidas sinu tähelepanu tahab minna välja tagasi inimeste, sündmuste ja objektide juurde, et nende külge klammerduda ja sealt leevendust saada. Aga seda leevendust ei tule sealt. Või kui tuleb, siis väga lühiajaliselt. Seetõttu on kõige kindlam viis iseendaga sõbraks saades üksildusega rahu sõlmida.
See ei pruugi toimuda ühe hetkega, sest mõistus on harjunud uskuma, et me saame rahu leida ainult läbi teise inimese. Nüüd aga on sul võimalus talle vastupidist tõestada. Aga seda on võimalik teha ainult läbi sisemise teekonna, mitte läbi väliste klammerdumiste. Rahu leiab aset meie sees. Isegi, kui me kohtame seda inimest, kes meilt üksildustunde ära võtab, toimub üksildustunde kadumine ikkagi meie sees. See inimene on vaid päästik selleks, et see juhtuda saaks. Me ei oska lihtsalt ilma päästikuta sellest tundest vabaneda. Kui see aga leiab aset meie sees, siis järelikult peab olema võimalik sellest vabaneda ka ilma päästikuta – see on ju meie keha, kus see kõik toimub. Seda on vaja natukene harjutada ja iseennast selle käigus tundma õppida. Ning ühel hetkel, kui sa selle oskuse omandad, oled sa igaveseks vaba ka üksildustundest.
Nüüd võid sa öelda lõpetuseks, et sa ju ei taha üksi olla. Jah, muidugi, keegi ei taha üksi olla. See artikkel ei räägi sellest, kuidas üksi olla, vaid sellest, kuidas õnnelik olla, kui sa satud üksi olema.
 Allikas: Telegram

Thursday, May 21, 2015

Kuidas oma alateadvust teadlikult kasutada

Põhjus, miks enamik inimestest oma igapäevase eluga rahul ei ole, seisneb teadmatuses. Meil kõikidel on kasutada tohutu jõud, mida me ei teadvusta – see on meie ALATEADVUS. Alateadvust on kasutatud läbi aegade ning see on teinud vaestest jõukad, märkamatutest kuulsused ning töölistest ärimehed. Ning see on olemas ka sinul ja minul. Me lihtsalt peame seda teadvustama, kirjutab Kaido Pajumaa portaalis Sisekosmos.  
Tuntud edukate inimeste elulugude uurija Napoleon Hill analüüsis 20 aasta vältel umbes 500 väga edukat inimest Ameerikas ning otsis sarnasusi nende käitumises edu saavutamisel. Ka eesti keeles on ilmunud Napoleon Hilli raamat „Mõtlemist muutes rikkaks”. Kuigi see raamat on kirjutatud esmakordselt juba 1937. aastal, käsitleb see aegumatuid tarkuseteri edu saavutamisel ning see on olnud paljude tänaste isikliku arengu treenerite lemmikraamatuid läbi aegade. Napoleon Hill jõudis oma uuringutes järeldusele, et edu on saavutatav, kui inimesed järgivad väga kindlaid reegleid oma teadvuse kasutamisel alateadvuse programmeerimiseks ning tööd tehakse harmoonias kõrgeima alateadliku väega.
 
Alateadlik vägi on meile kättesaadav alati
Kuigi me ei teadvusta seda endale, on meie isiklik alateadlik vägi meile saadaval igal hetkel, kui me otsustame seda kasutada. See on olnud saadaval kõikidele vägevatele meestele ning naistele minevikus, on meile praegu ning on saadaval ka tulevikus.
Selle väe kasutamiseks on ainult üks piirang: me saame seda kasutada ainult olevikus. Meie sisemine jõud on saadaval praegu. Kõik suured leiutised, avastused ning saavutused on ilmnenud hetkega ning ootamatult. Ükski tuntud leiutis ei ole välja mõeldud selle sõna otseses tähenduses. Ei ole juhtunud, et teadlane arutleb mingi probleemi üle ning siis jõuab loogilise arutelu tulemusena mingi senitundmatu lahenduseni.
Nagu oleme näinud ka Hollywoodi filmides, kus teadlased „ärkavad” kodus või jalutades ootamatult, seisatavad ning siis tormavad tagasi laborisse. Nad taipasid! See oli see hetk, mil nad olid lõdvestunud ja rahulikud ning nad said ühenduse kõrgeima väega – oma alateadvusega. Alateadvus andis teadlastele vastuse, mitte nende loogiline teadlik ja teaduslik arutluskäik.
Samasugused juhtumid on olnud ka päriselus. Näiteks Thomas Edison, Mozart ning Bill Gates on vaid mõned näited inimestest, kes on saavutanud kontakti alateadvusega, taibanud ning loonud selle sõna otsesemas tähenduses.
 
Alateadvus annab meile kõik vastused
Meie alateadvus on nii võimas, et see lahendab absoluutselt igasuguse olukorra meie elus. Kas oled kunagi tundnud selgusehetki, mil sind tabab inspiratsioonihoog või kuulanud muusikapala või näinud lummavat päikeseloojangut, mil sinu jaoks aeg peatub ning sa lihtsalt oled ning naudid seda hetke? See on see aeg, mil sa oled ühenduses oma alateadliku väega – oma tegeliku sisemise väega. Sel hetkel oled sa vaba emotsioonidest, hirmudest ning ootustest. Sa oled sina ise. See on hetk, mis loob.
Sellistel hetkedel oleme me loovad olendid. Me oleme ühenduses alateadvusega ning saame kasutada informatsiooni meie teadvusest ning ka informatsiooni, mis asub väljaspool meid. Uskumatu, kas pole?
Kas oled kuulnud ütlemist: „Ma alateadlikult tajusin seda“. Või on olnud sinu elus juhtumeid, kus sa mõtled kellegi peale ning hetke pärast see inimene helistabki. On ka mitmeid juhtumeid, kui teadlased avastavad erinevates planeedi otstes samu asju praktiliselt üheaegselt ilma, et oleksid isegi teadnud, et nad uurivad sama probleemi.
Samuti on katsed loomadega tõestanud, et juhul, kui loomad eraldada kahte gruppi, panna grupid siis erinevatesse puuridesse ning mõne aja möödudes ühele grupile näidata, kuidas puurist ise välja pääseb, siis hämmastava kiirusega on ka teine grupp kuidagi selle nipi “ise” avastanud. Seda on testitud väga palju kordi ja see toimub alati nii.
Teadlased on hämmingus ka katsete üle, kus aatomisisesed elementaarosakesed on eraldatud ning üks elementaarosake reageerib teise elementaarosakese keskkonna muutusele, vaatamata sellele, et tema enda keskkond ei ole muutunud. Selliseid näiteid on tegelikult palju ning see kõik kinnitab, et me oleme alateadlikult seotud ühtse ning palju võimsama süsteemiga kui me arvata oskame.
Need on mõned üksikud näited alateadvuse tööst. Meie alateadvus on eesmärkidele orienteeritud ning pakub meile alati lahendusi. Meie ülesanne on pakutud ideed vastu võtta. Kuidas seda teha? Me peame olema inspireeritud millestki! Me peame tegelema millegagi, mis meid tõeliselt erutab ning käima tõmbab. See paneb meie energia liikuma ning alateadvuse tööle. Samal eesmärgil tehakse ka ajurünnakuid, kus grupp tekitab üksteises inspiratsiooni ning käivitatakse alateadlikud impulsid ideede genereerimisel. Üksi on see palju keerulisem.
Just seetõttu on vaja enesele paika panna eesmärgid, mis meid tõeliselt erutavad. „Ela oma unistust” öeldakse. See tähendab oma elu suure unistuse leidmist ning selle kallal tegutsema hakkamist. See tekitab meis inspiratsiooni, mis käivitab omakorda meie alateadvuse, mis hakkab meile pakkuma kümneid ideid, kuidas seda eesmärki saavutada. Alateadvus on väga tark. Aga sina pead talle ütlema, mida sa soovid. Kas sa tead, mis on edukate ja ebaedukate inimeste erinevus? Edukad inimesed teavad, mida nad soovivad ning keskenduvad sellele, samal ajal kui ebaedukad inimesed ei tea, mida soovivad ning seetõttu keskenduvad alati vaid sellele, mida nad ei soovi. Ning mis on tulemused? Sa saad seda, millele sa mõtled …
 
Sinu 10 astmeline tee edule
Lõpetuseks esitan sulle 10 astmelise väga lihtsa plaani oma alateadvuse kasutamiseks
1. Tea täpselt, mida sa ei soovi ja mida sa soovid elus saavutada;
2. Kirjelda soovitud olukord, milleni sa tahad jõuda, võimalikult täpselt;
3. Kanna unistust kaasas, loe ja mõtiskle sellest võimalikult tihti;
4. Koosta nimekiri 101 tegevusest ja ideest EESMÄRGI saavutamiseks;
5. Määra 101 tegevuse hulgast 10 kõige tähtsamat tegevust;
6. Iga päev tee midagi ära seoses 10 tähtsaima tegevusega;
7. Visualiseeri iga päev 15 minutit olukorda, kus sa oled eesmärgi juba saavutanud;
8. Lisa emotsioon - püüa tajuda seda õnnetunnet, mis sul kaasneb eesmärgi saavutamisega;
9. Saavuta enesekindlus - ole kindel, et eesmärgi täitumine on sinu poole teel;
10. Usalda oma eesmärk alateadlikele jõududele.
 
Alliks: Sisekosmos, Kaido Pajumaa

Monday, May 18, 2015

13 asja, mida vaimselt tugevad inimesed väldivad‏

Läbi aegade on suured juhid muretsenud füüsilise tugevuse ja tervise pärast, kuid lõpuks on ikka selgunud, et vaimne tugevus võib olla isegi tähtsam. Ettevõtjatele on kirjutatud hulk artikleid, mis räägivad kriitilise tähtsusega iseloomujoontest – püsivusest, südikusest, optimismist ja läbikukkumatuse võimest.  Kuid vaimset tugevust võib määratleda ka asjadega, mida mentaalselt tugevad inimesed ei tee, vahendab portaal Alkeemia Forbesi.  
Füsioterapeut ja sotsiaaltöötaja Amy Morin koostas blogis Lifehack nimekirja 13. asjast, mida vaimselt tugevad inimesed väldivad.
1. Aja raiskamist enesehaletsemisele. Sa ei näe vaimselt tugevaid inimesi end haletsemas oma olukorra ja tingimuste või selle pärast, kuidas neid on elus koheldud. Nad on õppinud võtma vastutust oma tegevuse ja tulemuste eest. Neil on sisemine arusaam tõsiasjast, et elu on sagedasti ebaõiglane. Nad on võimelised olukordadega hakkama saama, suhtudes neisse eneseteadlikkuse ja tänulikkusega, mida need õppetunnid annavad. Kui midagi kukub välja halvasti, suhtuvad nad sellesse, öeldes: “No hea küll!”. Või siis: “Järgmine, palun!”.
2. Oma energia äraandmist. Vaimselt tugevad inimesed ei anna sellist võimu inimestele, kes saaksid neid panna tundma alaväärselt või halvana. Nad mõistavad, et nad ise kontrollivad ja vastutavad oma tegevuse ning emotsioonide eest. Nad teavad, et nende tugevus on võimes saada hakkama viisil, kuidas nad reageerivad asjadele ja inimestele.
3. Muutuste eest põgenemist. Mentaalselt tugevad inimesed tervitavad muutusi ja väljakutseid. Nende suurim “hirm”, kui neil üldse on mõni, on peatuda arengus ning muutuda endaga rahulolevaks. Keskkonna muutus ja isegi ebamäärasus võib vaimselt tugevat inimest ergutada ning tuua temas välja parima.
4. Oma energia raiskamist asjadele, mida nad ei suuda kontrollida. Vaimselt tugevad inimesed ei kaeble (palju) halva liikluse, kadunud reisipagasi või eriti teiste inimeste pärast, kuna nad on omaks võtnud teadmise, et üldiselt see pole nende kontrollitav. Halvas situatsioonis teavad nad, et üks asi, mida nad saavad alati kontrollida – see on enda reageerimine ja suhtumine sündmustele. Ja nad kasutavad hästi neid vahendeid.
5. Muretsemist teistele meeldimise pärast. Tead mõnda sellist, kes püüab alati kõigile meele järgi olla? Või vastupidi, tead sa inimesi, kes ronivad kasvõi nahast välja, tekitades teistele pahameelt endatugevuse kuvandi tugevdamise läbi. Mõlemad on näited sellistest “meeldivatest” inimestest. Mentaalselt tugev inimene püüab olla lahke ja õiglane ning olla teistele meele järgi, kus see on sobilik, kuid ta on kartmatu oma arvamuse avaldamisel. Nad on võimelised vastu pidama olukorrale, kus keegi ärritub ning samas võtavad nad olukorra juhtimise sujuvalt üle, kus iganes, graatsiaga.
6. Hirmu kalkuleeritud riskide ees. Vaimselt tugev inimene on valmis võtma kalkuleeritud riske. See on täiesti erinev asi kui võtta uisapäisa hullumeelseid riske. Kuid vaimse tugevusega, suudab inimene kaaluda riske ja neist võimalikke saadavaid kasusid ning täielikult hinnata ebameeldivaid külgi ja kõige halvimaid stsenaariume enne tegevuse ettevõtmist.
7. Minevikus elamist. On tugevus teadvustada oma minevikku ja eriti teadvustada asju, mida sa oled õppinud mineviku kogemustest – kuid samas on vaimselt tugev inimene võimeline vältima oma vaimse energia kinnijäämist mineviku pettumustesse või oma möödunud “õnnepäevade” fantaasiatesse. Nad investeerivad põhilise osa oma energiast optimaalse oleviku ja tuleviku loomisele.
8. Samade vigade kordamist uuesti ja uuesti. Me kõik teame definitsiooni hullumeelsusest, eksole? See on, kui teeme samu asju, uuesti ja uuesti, samal ajal lootes erinevat ning paremat tulemust, kui saime varem. Vaimselt tugev isik tunnistab täie vastutustundega oma mineviku käitumise eest ja on valmis õppima oma vigadest. Uurimused näitavad, et enese analüüsivõime produktiivsel ning täpsel moel, on eriti edukate juhtide ja ettevõtjate üks suurepärastest tugevustest.
9. Solvumist teiste edu peale. On vaja tugevat iseloomu tundmaks siirast rõõmu ja elevust teiste inimeste edu üle. Mentaalselt tugevatel inimestel on see võime. Nad ei muutu armukadedaks ega saa pahaseks, kui teised õnnestuvad milleski (kuigi nad võivad lähemalt uurida, mida edukas isik selleks hästi tegi). Nad on valmis kõvasti töötama nende endi eduvõimaluste eest, lootmata mingitele otseteedele.
10. Allaandmist ebaõnnestumise peale. Iga ebaõnnestumine on võimalus paremaks muutumiseks. Isegi kõige edukamad ettevõtjad on valmis tunnistama oma eelnevaid pingutusi, mis on eranditult toonud palju läbikukkumisi. Vaimselt tugev inimene on valmis läbi kukkuma uuesti ja uuesti ning kui vaja, siis nii kaua, kuni iga “läbikukkumine” toob neid lähemale nende lõplikele eesmärkidele.
11. Hirmu üksi olemise ees. Mentaalselt tugevad inimesed naudivad ja isegi peavad kalliks üksi olemist. Nad kasutavad oma jõudeaega eneseanalüüsiks, planeerimiseks ja produktiivne olemiseks . Kõige tähtsam aga, nad ei sõltu teistest, et luua oma õnne ega meeleolu. Nad võivad olla õnnelikud koos teistega ja samuti võivad nad seda olla ka üksi.
12. Tunnet, et maailm võlgneb neile midagi. Eriti tänases majanduses, juhid ja nende alluvad jõuavad arusaamisele, et maailm ei võlgne neile palka, boonuspaketti ja mugavat elu, hoolimata nende ettevalmistusest ja haridusest. Vaimselt tugevad inimesed sisenevad ellu, olles valmis töötama ja saama edukaks oma enda teenete põhjal.
13. Koheste tulemuste ootamist. Olgu selleks siis treeningkava, dieedi pidamine või oma äri alustamine, vaimselt tugevad inimesed on selle kõige ette võtnud pikaks ajaks. Nad teavad, et pole mõtet oodata kiireid tulemusi. Nad rakendavad oma energiat ja raha mõõdetud kogustes ning tähistavad igat kordaminekut ja etapi läbimist oma rännakul. Neil on “kestev jõud”. Ja nad mõistavad, et tõelised muutused võtavad aega.
Allikas: Internet

Friday, May 15, 2015

20 valuvaigistit, mida võid leida oma köögist‏

Kas su hammas valutab, aga hambaarsti juurde ei pääse? Või oled hoopis hädas kõrvapõletikuga, mis ei taha taanduda? Kui tavaline valuvaigisti ei ole sind aidanud, siis proovi lisada oma menüüsse mõni valuvaigistava toimega toiduaine, soovitab portaal Alkeemia.ee.
 
Muuda lihasvalu ingveri abil vaid mälestuseks
Kui Taani teadlased palusid valude käes vaevlevatel inimestel vürtsitada oma toiduvalikut ingveriga, leevendas see kahe kuu jooksul nii lihas- kui ka liigesvalu, paistetust ja lihasjäikust kuni 63%. Eksperdid on selle põhjuseks nimetanud ingveris peituvad tugevatoimelised ühendid nimega gingeroolid, mis takistavad kehal tootmast valu tekitavaid hormoone. Uuringu põhjal on soovituslikuks igapäevaseks annuseks toidu kõrvale vähemalt üks teelusikatäis kuivatatud ingverit või kaks teelusikatäit tükeldatud ingverit.
 
Ravi hambavalu küüslauguküüntega
Kas su hammas valutab, aga hambaarsti juurde ei pääse? Õrnalt küüslauguküüne mälumine võib UCLA ülikooli teadlaste sõnul vähendada hambavalu ja igemepõletikku juba kahe tunniga. Eksperdid osutavad põhjusena küüslaugus leiduvale naturaalsele ühendile nimega eugenool, mis on tugev looduslik tuimasti. Kui igapäevaselt oma einetele puistata veerand teelusikatäit jahvatatud küüslauguküünt, siis võib see kaitsta ka südant. Teadlaste kinnitusel aitab see lihtne võte juba kolme nädalaga stabiliseerida veresuhkru taset ja vähendada artereid ummistava kolesterooli tootmist.
 
Leevenda kõrvetisi õunaäädikaga
Kui juua enne iga einet üks supilusikatäis õunaäädikat koos tassitäie veega, on ekspertide sõnul võimalik takistada valulike kõrvetiste ilmnemist juba 24 tunni jooksul. “Õunaäädikas peitub rikkalikult õun- ja viinhapet, mis aitavad kõvasti kaasa seedimisele ning rasvade ja proteiinide lagundamisele, et magu tühjeneks kiiremini; enne kui toit söögitorru jõuab ja nõnda valulikke kõrvetisi esile kutsub,” selgitab doktor Joseph Brasco, kes töötab gastroenteroloogina Alabama osariigis Huntsville’i haiglas käärsoole- ja seedetraktihaiguste keskuses.
 
Kaota küüslaugu abil peavalu
Valulikud kõrvapõletikud ajavad igal aastal miljoneid ameeriklasi arsti juurde. Sellisest valust kiirelt lahti saamikeks tuleb valutavasse kõrva tilgutada kaks tilka sooja küüslauguõli kaks korda päevas viie päeva jooksul. See lihtne ravimeetod võib New Mexico ülikooli meditsiinikooli teadlaste sõnul kaotada kõrvapõletiku kiiremini kui retseptiravimid. Teadlaste sõnul on küüslaugu toimeained (germaanium, seleen ja väävliühendid) oma olemuselt mürgised kümnetele erinevatele valu põhjustavatele bakteritele.
Ise küüslauguõli valmistamiseks tuleb kolme purustatud küüslauguküünt keeta kaks minutit tasasel tulel pooles tassitäies külmpressitud oliiviõlis. Seejärel kurna need küüned ja saad õli säilitada külmkapis kuni kaks nädalat, nagu soovitab professor Teresa Graedon, kes on raamatu “Best Choices From The People’s Pharmacy” kaasautor. Parima tulemuse saamiseks soojenda seda segu enne kasutamist pisut, et vedelik su kõrvakanalis mahe tunduks.
 
Peleta liigese- ja peavalu kirssidega
Uusimad uuringud on näidanud, et vähemalt üks naine neljast kannatab artriidi, luuvalu või krooniliste peavalude käes. Kui sinagi kuulud nende hulka, siis võib iga päev ühe kausitäie kirsside söömine su valu leevendada ilma magu ärritamata, nagu on tänapäeval paraku tavaks paljudel valuvaigistitel, nagu kinnitavad Michiganis asuva East Lansingi ülikooli teadlased. Nende töö on näidanud, et kirssidele erepunase värvi andvad ühendid nimega antotsüaniinid on üheaegselt ka tugeva põletikuvastase toimega, mis ületab ibuprofeeni ja aspiriini mõju kümnekordselt.
“Antotsüaniinid aitavad takistada nende võimaste ensüümide tekkimist, mis põhjustavad kudede põletikku. Seeläbi võivad antotsüaniinid ära hoida ja ravida paljusid eri tüüpi valusid,” selgitab professor Muraleedharan Nair, kes töötab Michigani ülikoolis toiduteaduse alal. Tema soovituseks on iga päev süüa 20 kirssi (kas värskeid, külmutatuid või kuivatatuid), kuni valu on läinud.
 
Hakka kõhuvalule vastu kala abil
Seedehäired, ärritatud soole sündroom, põletikulised soolehaigused… Kui su kõht näib pidevalt rahutu olevat, siis püüa oma kannatuste leevendamiseks süüa igal nädalal umbes pool kilo kala. Korduvad uuringud on näidanud, et kalades peituvad rasvhapped EPA ja DHA võivad märkimisväärselt vähendada sooltepõletikku, krampe ja kõhuvalu ning kohati pakkuda sama palju leevendust kui kortikosteroidid ja teised retseptiravimid.
“EPA ja DHA on tugevad, looduslikud ja ilma kõrvalmõjudeta põletikuvastased ained, mis võivad märkimisväärselt parandada kogu seedetrakti talitust,” selgitab biokeemik ja professor Barry Sears, kes juhib Massachussettsi osariigis Marbleheadi linnas asuvat põletiku-uuringute sihtasutust. Parima tulemuse nimel tuleks eelistada rasvaseid kalu nagu lõhe, sardiinid, tuunikala, makrell, forell ja heeringas.
 
Väldi jogurti abil PMS-i
Yale’i teadurite sõnul on kuni 80% naistest on hädas premenstruaalse sündroomi ja sellega kaasnevate ebameeldivate sümptomitega. Põhjuseks on nende naiste närvisüsteemide tundlikkus östrogeeni- ja progesteroonitaseme kõikumise suhtes, mis esineb paratamatult igal kuul.
New Yorgi Columbia ülikooli teadlaste sõnul võib aga iga päev kahe topsitäie jogurti söömine vähendada nende sümptomite esinemise sagedust kuni 48%.”Jogurtis on rikkalikult kaltsiumi, mineraali, mis rahustab närvisüsteemi ja takistab valulike sümptomite esinemist ka siis, kui hormoonid on tasakaalust väljas,” selgitab Yale’i ülikooli professor ja günekoloog Mary Jane Minkin.
 
Taltsuta kroonilist valu kurkuma abil
Uuringud on näidanud, et populaarne Ida-India vürts kurkuma on tegelikult valu leevendamises kolm korda tõhusam kui aspiriin, ibuprofeen või naprokseen. Lisaks võib see Cornelli ülikooli teadurite sõnul aidata vaigistada kroonilist valu kuni pooltel neist inimestest, keda vaevavad artriit ja ka fibromüalgia. Põhjuseks on see, et kurkuma toimeaine kurkumiin takistab kehal tootmast ensüümi tsükloksügenaas-2, mis vastutab valu põhjustavate eri hormoonide loomise eest, nagu selgitab toitumisteadlane dr Julian Whitaker, kes on kirjutanud raamatu “Reversing Diabetes”. Uuringu põhjal on soovituslikuks igapäevaseks annuseks puistata veerand teelusikatäit seda vürtsi mis tahes riisi-, kana-, liha- või juurviljaroale.
 
Tõrju kaeraga endometriaalset valu
Endometrioosist tingitud valu leevendamise võtmeks võib osutuda iga päev kausitäie kaerahelbepudru söömine. Endometrioos tekib siis, kui emakast eralduvad väikesed limaskesta osad ja hakkavad kasvama väljaspool emakat. Ekspertide sõnul võivad need rändavad rakud muuta menstruatsiooni tõeliseks piinaks ja põhjustada nii tugeva põletiku, et päevade ajal tekivad tõsised krambid ning suur peavalu, mis võib kesta terve kuu läbi.
Õnneks võib kaerarikka dieedi kasuks otsustamine aidata esimese kuue kuu jooksul vähendada endometrioosist tingitud valu kuni 60% naistest. Kaerahelbed nimelt ei sisalda gluteeni – tülikat proteiini, mis põhjustab paljudes naistes põletikku ja muudab endometrioosi raskesti talutavaks, nagu selgitab doktor Peter Green, kes töötab Columbia ülikooli arstiteaduskonnas.
 
Leevenda jalavalu soolaga
Ekspertide sõnul esinevad igal aastal vähemalt kuuel miljonil ameeriklasel valusad sissekasvanud varbaküüned. Sissekasvanud küünte korrapärane leotamine soojas soolase veega täidetud kausis võib aga neid valulikke infektsioone ravida juba nelja päevaga, nagu väidavad California osariigi Stanfordi ülikooli teadlased.
Vette lisatud sool tõrjub põletikku ja on lisaks antibakteriaalse toimega, hävitades nõnda ruttu pisikud, mis põhjustavad paistetust ja valu. Lihtsalt lisa neli teelusikatäit soola iga liitri vee kohta, soojenda vesi kõrgeima talutava kuumuseni ja hoia haiget jalga vees umbes 20 minutit kaks korda päevas, kuni põletik taandub.
 
Väldi ananassi abil seedetrakti häireid
Kas sind vaevavad kõhugaasid? Umbes 200 grammi värsket ananassi päevas võib California osariigi Stanfordi ülikooli teadlaste sõnul vähendada valulikku puhitust 72 tunniga. Ananassis leidub nimelt proteolüütilisi ensüüme, mis kergendavad seedimist ning aitavad Ameerika Ühendriikide põllumajandusministeeriumi teadurite sõnul kiirendada valu põhjustavate proteiinide lagundamist maos ja peensooles.
 
Vähenda lihasvalu piparmündiga
Kas sul esineb lihaspingeid ja -valu? Kangekaelsed sõlmed lihastes võivad seal püsida tervelt mitu kuud, kui neid korralikult ei ravita, nagu ütleb loodusraviarst Mark Stengler, kes on raamatu “The Natural Physician’s Healing Therapies” autor. Ta soovitab kolm korda nädalas käia soojas vannis, mis on lõhnastatud kümne tilga piparmündiõliga. Soe vesi leevendab lihaseid ja piparmündiõli rahustab ka närve. See kooslus suudab Stengleri sõnul vähendada lihaskrampe 25% tõhusamalt kui apteegist ostetavad valuvaigistid ja vähendada tulevaste ägenemiste sagedust poole võrra.
 
Tervenda oma selga viinamarjade abil
Kas sind tüütab seljavalu? Kiire paranemise võti võib peituda viinamarjades. Hiljutised uuringud Ohio ülikoolis annavad mõista, et iga päev paarisaja grammi viinamarjade söömine võib pingul veresooni lõdvendada ja nõnda märkimisväärselt parandada kahjustatud seljakudede verevarustust, sageli isegi vaid kolme tunni jooksul pärast esimese kausitäie söömist. See on mõistagi hea uudis, sest selgroolülid ja lülivahekettad sõltuvad tervistavate toitainete ja hapniku saamiseks täielikult külgnevatest veresoontest, seega on Stengleri sõnul verevarustuse parandamine ülitähtis kahjustatud seljakudede ravimiseks.
 
Kaota vigastustest tingitud valu vee abil
New Yorgi Manhattani ülikooli ekspertide sõnul on võimalik panna alus kiirele taastumisprotsessile, kui juua igapäevaselt vaid kaheksa klaasitäit vett, olgu siis tegemist valuga jalgades, põlvedes või õlgades. Kuidas nii? Eksperdid kinnitavad, et vesi lahjendab ja aitab välja uhtuda histamiini – valu põhjustavat ühendit, mis valmib vigastatud kudedes.
“Pealegi on vesi üheks tähtsaks osaks luid katvate kõhrede, liigesevedeliku ja selgroo kõhreliste ketaste koostises,” lisab professor Susan M. Kleiner, kes on raamatu “The Good Mood Diet” autor. “Ja kui nende kudede veevarustus on hea, liiguvad need sujuvalt ega põhjusta valu.” Üks märkus: mõõda enne vee rüüpamist oma joogiklaas üle, et teha kindlaks, kui suur see tegelikult on. Tänapäeval on paljude mahlaklaaside mahutavus isegi üle 350 ml, mis tähendab, et viiest klaasitäiest peaks päevase normi jaoks piisama.
 
Ravi siinuseprobleeme mädarõikaga
Uusimad uuringud on näidanud, et sinusiit on Ameerika suurim krooniline terviseprobleem. See haigus ei põhjusta vaid ninakinnisust ja valu näopiirkonnas, vaid muudab ka kuus korda tõenäolisemaks üle kogu keha valu esinemise. Päästma tuleb mädarõigas! Saksa teadlaste kinnitusel kiirendab see pisaraid esile kutsuv maitseaine verevoolu ninakõrvalurgetesse, aidates nõnda avada ummistunud nina ja ravida põletikku kiiremini kui ninapihustid. Uuringu järgi on soovituslikuks annuseks võtta rõigast kaks korda päevas üks teelusikatäis (kas paljalt või kattena võileival või lihal), kuni sümptomid on kadunud.
 
Tohterda põiepõletikku mustsõstarde abil
New Jersey Rutgersi ülikooli teadlaste sõnul võib iga päev ühe tassitäie värskete või külmutatud mustsõstarde söömine või mustsõstramahla joomine vähendada kuseteede infektsiooni ohtu 60% võrra. Mustsõstardes peituvad nimelt tanniinid, taimsed ühendid, mis piiravad sisse põies probleeme tekitavad bakterid, nii et viimased ei saa kusagilt kinni hakata ega põletikku tekitada, nagu selgitab Rutgersi ülikooli teadlane professor Amy Howell.
 
Ravi suuhaavandeid meega
Araabia Ühendemiraatides asuva Dubai erialase meditsiinikeskuse teadlaste sõnul paranevad valulikud haavandid ja külmavillid retseptiravimiga võrreldes 43% kiiremini, kui neile neli korda päevas peale määrida pastoriseerimata mett kuni nahaprobleemide kadumiseni. Puhta mee naturaalsed ensüümid tõrjuvad uuringu autorite sõnul põletiku, hävitavad vaenulikud viirused ja kiirendavad kahjustatud kudede taastumist.
 
Võitle rinnavalu vastu linaseemnetega
Üks hiljutine uuring leidis, et kolme supilusikatäie linaseemnejahu lisamine igapäevasesse toidukavasse vähendas 12 nädala jooksul rindade tundlikkust ühel naisel kolmest. Teadlased viitavad selle põhjusena linaseemnete fütoöstrogeenidele, taimsetele ühenditele, mis takistavad rinnavalu tekitavaid äkilisi östrogeenitaseme kõikumisi.
Veel häid uudiseid: selle tervisliku seemne lisamiseks oma toidukavasse ei pea oleme pagarmeister. Lihtsalt puista linaseemnejahu kaerahelbepudrule, jogurtisse, õunakastmesse või lisa see mahedikesse ja juurviljadippi.
 
Ravi migreeni kohvi abil
Kas oled vastuvõtlik migreenidele? Püüa oma valuvaigistite toime parandamiseks need alla loputada kohviga. National Headache Foundationi teadurite sõnul parandab lisaks valuvaigistite võtmisele suure kohvitassi joomine ravimi toimet vähemalt 40% võrra, sõltumata sellist, millist apteegiravimit sa eelistad. Ekspertide sõnul stimuleerib kofeiin mao limaskesta, et see omandaks valuvaigisteid kiiremini ja tõhusamalt.
 
Taltsuta jalakrampe tomatimahlaga
Vähemalt üks inimene viiest on sageli hädas jalakrampidega. Kes on süüdlane? Kaaliumipuudus, mis esineb siis, kui see mineraal väljutatakse kehast dioreetikute, kõrge kofeiinisisaldusega jookide või sportimise ajal tugeva higistamise tõttu. Kui aga rüübata iga päev tassitäis kaaliumirikast tomatimahla, kiirendad esiteks oma keha taastumist, aga vähendad lisaks ka valulike krampide esinemise ohtu juba kümne päevaga, nagu väidavad UCLA ülikooli teadlased.
Allikas: Internet

Tuesday, May 12, 2015

Inspireeriv lugu: tervislik toitumine aitas paraneda multiskleroosist‏

Sclerosis multiplex (SM) (ka multi- või polüskleroos) on kõige sagedasem noori inimesi tabav pea- ja seljaaju haigus. Haiguse käigus tekib autoimmuunne põletik – inimese loomulikud kaitsemehhanismid pöörduvad närvikoe vastu, mis kahjustabki närvisüsteemi. Arstiharidusega Terry Wahls kasutas enda teadmisi rakutasandil toimuvast ning kombineeris neid tõenduspõhise funktsionaalse toitumisega ning suutis endal selle invaliidistava haiguse kulgu mitte ainult peatada, vaid ka ümber pöörata ning taastuda.  
Naised haigestuvad Sclerosis multiplex’ikaks korda sagedamini kui mehed ja oma osa etendab selles ka perekondlik eelsoodumus. Haiguse kulg on tavaliselt vahelduvate ägenemiste ja paranemistega või siis kulgeb krooniliselt ja progresseeruvalt ning peavoolumeditsiini kohaselt ei ole olemas ravi, mille abil oleks võimalik SM täielikult välja ravida. Kuid selles vallas on lootust anda toitumisteadusel.
 
Loodusravi alatähtsustatakse
Meie ühiskond on saanud nii sõltuvaks farmaatsiatööstuse toodangust, et me kaalume liiga harva paranemismeetodeid looduslike vahendite ja toitumise abil. Õige toitumise ja mõtteviisi abil on võimalik jagu saada pea igast inimkeha vaevavast haigusest. Kahjuks pühendab meditsiinitööstus liiga vähe aega toitumise tähtsustamisele ning selle asemel surub peale retseptiravimeid. Meditsiinialastes uurimistöödes uuritakse harva kindlate toitude raviomadusi kindlate haiguste korral, kuigi on teada, et taimedel põhinev toitumine võib ennetada 60% kroonilistest haigustest.
Aina enam inimesi valib looduslikumad alternatiivid konventsionaalse meditsiini potentsiaalselt kahjustava lähenemise asemel. On oluline, et vaatleme haiguste ravimisel mitmeid erinevaid lähenemisi ning ei pea ravimeid ainsaks lahenduseks. Terry Wahls jagas oma lugu TEDx konverentsil 2011. aasta novembris. Wahls on Iowa ülikooli kliinilise meditsiini sisehaiguste professor, kellel diagnoositi aastal 2000 polüskleroos. Kolm aastat peale esmast diagnoosi oli ta haiguse kiire progresseerumise tõttu juba sunnitud kasutusele võtma ratastooli ning kartis, et õige pea saab temast voodihaige.
TEDx konverentsi kõnes rääkis Wahls sellest, miks toitumisel on kriitiline roll kindlate haiguste ja üldise tervise puhul, ning sellest, kuidas ta paleotoitumise abil ennast aitas. Toitumise kohta on väga palju infot ja veel enam väärinfot. Sageli soovitatakse mitmeid toiduained kui tervislikke, mida need tegelikult ei ole. Ning samas peetakse puu- ja köögiviljadel põhinevat toitumist ebapiisavaks, mis samuti ei ole tõsi. Oluline on see, et me teeme ise valikud parema elukvaliteedi jaoks ning ei usu meile öeldud tõdesid kinnisilmi, ilma nende kohta küsimusi esitamata.
 
Raku mitokondrite roll erinevate haiguste puhul
Kui Wahlsil diagnoositi MS, pöördus ta parimasse võimalikku sellele haigusele spetsialiseerunud keskusesse Clevelandis. Ta konsulteeris parimate arstidega ja võttis uusimaid ravimeid. Sellest hoolimata progresseerus haigus kiiresti ning 2003 läbis ta ka keemiaravi. Olles raske puudega ning kartes voodihaigeks jäämist, asus ta igal õhtul lugema uusimaid teadustöid portaali PubMed.gov vahendusel. Teades, et MS puhul patsiendi aju aja jooksul väheneb, võrdles Wahls seda teiste haigustega, millega samuti kaasneb ajukoe kärbumine – Huntingtoni, Parkinsoni ja Alzheimeri tõbedega. Kõigi haiguste puhul ei tööta piisavalt tõhusalt raku energiakeskused – mitokondrid –, mis toob kaasa ajurakkude enneaegse hukkumise.
Loomkatsetel on leitud, et kalaõli, kreatiini ja koensüüm Q-10 abil on võimalik ajurakke kaitsta. Tõlgendades hiirte peal katsetatud kogused inimesele sobivateks kogusteks, hakkas Wahls enda peal katsetama. Ta nägi, et haiguse progresseerumine aeglustus, kuid siiski jätkus. Seejärel jätkas ta meditsiinialast täiendusõpet funktsionaalse meditsiini instituudis (Institute for Functional Medicine), õppides juurde ajurakkude bioloogia ning selle kohta, kuidas seda parandada.
 
Mida rakud elutegevuseks vajavad
Meil on miljardeid ajurakke ja veel enam nendevahelisi ühendusi. Kõik need ühendused on kaetud müeliinkestaga, mis neid kaitseb. Polüskleroosi puhul see kest aga hävib. Müeliinkesta toimimiseks on vaja, et keha saaks piisavalt B-grupi vitamiine, eelkõige B1-vitamiini eht tiamiini, B9 ehk folaate ja B12-t ehk kobalamiini. Samuti on vajalik piisav oomega-3 rasvapete ja joodi tarbimine.
Kahe närviraku vahelist ühendust nimetatakse sünapsiks ning selles kannavad signaali üle molekulid, mida nimetatakse neurotransmitteriteks. Nende ainete moodustamiseks vajab aju piisavalt B6 vitamiini ehk püridoksiini ja väävlit. Kõikide rakkude sees on mitokondrid, mis on nende elutegevuse jaoks üliolulised – need on rakkude energiakeskused. Ilma mitokondriteta me ei saaks olla suuremad kui bakterid. Mitokondrite tõhusa toimimise jaoks vajame piisavalt B-grupi vitamiine, väävlit ja antioksüdante.
Wahls otsustas, et kõiki neid aineid on parem saada toidust kui toidulisanditest, kuna sel moel kaasnevad nendega veel lugematud teised olulised toitained ning looduslikud vitamiinid on võimsama toimega kui sünteetilised vormid. Pidades silmas ajurakkude ja mitokondrite vajadusi, lõi ta spetsiaalse toitumisplaani, mis on üsna erinev tavapärase ameeriklase toitumisest, mille puhul enamik kaloreid tuleb jahust, suhkrust, maisisiirupist ja lihast.
Vaadeldes tavapärast toitumist, mis koosneb töödeldud ja pakendatud toitudest, on lihtne näha, et sel moel söövad inimesed on pidevas toitainete vaeguses. Enamik inimesi ei saa piisavalt B-grupi vitamiine, C- ja A-vitamiini, kaltsiumi, magneesiumi, tsinki, joodi ja oomega-3 rasvhappeid. See põhjustab pikema aja vältel tervise halvenemist – lapsed sünnivad väiksemate ajudega ja liiga kitsaste lõualuudega, millesse hambad ei mahu ära, inimesed kannatavad emotsionaalsete häirete all, diabeet ja õppimishäired levivad kulutulena, veresooned jäigastuvad, südamelihas nõrgeneb ning me vananeme liiga kiiresti. Kuid see ei pea nii olema.
 
Paleodieet – toitumine enne põllumajandust
Enne põllumajanduse algust umbes 10 000 aastat tagasi toitusid inimesed sellest, mida nad suutsid loodusest korjata või jahtida. Kütt-korilased sõid lehti, juuri, marju, metsloomade liha ja kala – kõik oli kohalik, hooajaline ja värske. Dieedis puudus teravili, piimatooted ja kartulid. Toitumine oli piirkonniti erinev – inuitid põhjas sõid oluliselt teisiti kui aafriklased, kuid igal juhul sisaldas nende toit 2–10 korda rohkem vajalikke vitamiine, mineraale ja rasvhappeid kui moodne toit. Nn paleodieet põhineb sellel ideel ning sisaldab rohkem vajalikke toitaineid kui mitmed ametlikult soovitatud dieedid.
Wahls seadis rõhuasetuse enda toitumises selliseks, et see sisaldas ohtralt rohelisi lehtköögivilju, väävlirikkaid köögivilju, värvilisi köögi- ja puuvilju ning looduslikult rohust toitunud loomade liha, siseorganeid ja merevetikaid.
Rohelised lehtköögiviljad nagu lehtkapsas (kale), spinat ja salatid, sisaldavad ohtralt B-grupi vitamiine, A-, C- ja K-vitamiini ning mineraale. B-grupi vitamiinid toetavad ajurakke ja mitokondriaid, A- ja C-vitamiinid kaitsevad vähi eest, K-vitamiin hoiab veresooned ja luud terved, mineraalid on olulised kofaktorid sadade ensüümide töös.
Väävlirohked köögiviljad on kapsaste perekonna liikmed – peakapsas, brokoli, lillkapsas, kuid näiteks ka redised, naerid, kaalikad, sibulad, porrulauk teised laugud, seened ja spargel. Väävel on taas oluline ajurakkude ja mitokondrite jaoks, see aitab maksal ja neerudel kehast mürke eemaldada.
Lisa enda menüüsse vähemalt kolme eri värvi puu- või köögivilju iga päev. Värvilised köögiviljad sisaldavad flavonoide ja polüfenoole, mis on tõhusad antioksüdandid ja aitavad kaitsta rakke kahjustuste eest, toetavad silmade tervist ja keha võimet toksiine väljutada. Söö peeti, porgandit, punast kapsast, paprikat, marju ja värvilisi puuvilju.
Kvaliteetse valgu ja oomega-3 rasvhapete jaoks, mis kaitseb närvirakke ümbritsevat müeliinkesta ning aju ja luude tervist, söö vabas looduses kasvanud kala, metsloomaliha ja looduslikult rohumaadel toitunud loomade liha. Ka erinevad siseorganid on väärtuslikud toitainete allikad. Proovi kord nädalas lisada enda menüüsse maksast, südamest või mõnest muust siseorganist tehtud toite. Nende puhul on eriti oluline, et tegemist oleks mahedalt toidetud ja kasvanud loomadega, kuna maks salvestab endasse toksiine ja ravimite jääke. Joodivarude ja seleeni täiendamiseks tarbi merevetikaid. Jood aitab kaitsta aju ja väljutada toksiine ning vähendab rinna- ja eesnäärmevähi riski. Seleen on oluline tugeva immuunsüsteemi jaoks.
 
Kuidas seda reaalsuseks muuta
Nii suur kogus köögi- ja puuvilju päevas näib esialgu võimatu. Aga kui me jätame menüüst välja teravilja ja kartulid ning asendame need köögiviljadega, siis ei ole see mitte ainult võimalik, vaid sel moel on ka meie toidu üldine toiteväärtus oluliselt suurem. Lisaks vähendab see võimaliku peidetud toidutalumatuse sümptomeid. Diagnoosimata toiduallergiad ja -talumatused on rohkem levinud, kui arvatakse ning neid on seostatud suure hulga terviseprobleemidega nagu astma, ekseemid, viljatus, depressioon, käitumishäired ja muu. Kõige sagedamini on põhjustajaks teraviljavalk gluteen ja piimavalk kaseiin.
Sel moel toitumine võib olla rahaliselt kulukam, kuid kokkuvõttes säästad ravimite ja arstivisiitide arvelt ning tunned ennast paremini. Wahls oli aastaks 2007 enda haiguse tõttu tõsise puudega, kuid õige toitumise abil suutis ta taastada oma tervise sel moel, et hakkas taas kõndima, jalgrattaga sõitma ja ratsutama. Kui kroonilise haigusega on võimalik saavutada nii hea taastumine, siis võib vaid ette kujutada, millist kasu toob sel moel toitumine kaasa tervetele inimestele. Meil kõigil on võimalik valida – kas jätkata tavapärast toitumist ja näha, kuidas meie enda ja meie laste tervis järk-järgult halveneb ning tervisekulutused suurenevad, või toituda sel moel, nagu meie keha tegelikult vajab, taastada oma tervis ja elujõud ning levitada teadmisi ka oma peres ja kogukonnas.
Allikas: Telegram