Liha ei tohi ettevalmistamise ja küpsetamise
ajal liigselt vigastada (teha sisselõikeid), muidu jookseb lihamahl
välja ning roog jääb kuivem ja tuimem. Liha lõigatakse ristikiudu, ka
pärast küpsetamist. See lühendab lihaskiude, tehes portsjontükid
õrnemaks ja pehmemaks. Lõigata tuleb liha terava noaga, et mitte
lõikepinda närustada.
Ise liha maitsestades peab olema
ettevaatlik, et me ei kaotaks liha naturaalset maitset. Mõõdukas
maitsestamine eeldab õiget tunnetust, mis tekib kogemuste ja katsetuste
kaudu. Lisamaitseid ja mahlakust on võimalik lihale anda erinevate
täidiste ja liha pikkimisega. Kodus ahjupraadi pikkides tuleb lõigata
lihasse noaga väikesed augud ning täita need soovikohase täidisega
(kuivatatud aprikoosid ja mustad ploomid, rosinad, küüslauguküüned,
erivärvilised paprikad, riivitud juust, suitsupeekon, suitsupeki ribad,
hakklihatäidis, porganditükid jm köögiviljad, hakitud ja rasvas praetud
sibulad/porrulauk, spinatilehed, seened, pähklid, troopilised viljad,
puuviljad jne). Pikitud või täidetud liha on alati huvitavama ja
täidlasema maitsega.
Ise maitsestades saame lihale maitset ja mahlakust juurde, kui
leotame liha enne ahjupanekut maitsestatud soolvees või pritsime lihasse
soolvett (soolveepritsi või süstlaga). Kui küpsetame seapraadi koos
kamaraga, siis on mõistlik kamarale teha sisselõiked (nt ruudud) — nii
lihtsustame hilisemat lahtilõikamist, samuti on roog nägusama
välimusega. Väljaulatuvad kondid võib katta fooliumiga.
Nööriga
sidudes või singivõrgus küpsetades saab ahjupraad ühtaegu mahlakam,
efektsem ja terviklikum. Kui spetsiaalset lihanööri käepärast pole, võib
kasutada paksemat niiti. Ahjupraelt võrgu eemaldamiseks tuleb
kõigepealt lahti lõigata prae otstes olevad kinnitused ja seejärel
pikisuunas praevõrk (vajadusel mitmest kohast). Pärast seda eemaldame
ettevaatlikult kogu võrgu. Otsad võib ka varem lahti lõigata, et võrk
küpsemise ajal liha külge tugevalt kinni ei jääks ja liiga pingul ei
oleks.
Allikas: ajakirikook.ee
Tuesday, January 21, 2014
Kuidas ahjupraadi ette valmistada
Posted by Tiia at 9:13 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment