BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, October 13, 2010

FIBROMÜALGIA‏

Fibromüalgia on tuletatud neljast sõnast: lad. fibra = kiud, fiiber; kr. mys = lihas; kr. algos = valu; kr. ia = seisund; niisiis: lihaskiuvaluseisund.
Lihaskiudude valuseisundi korral on vaevused (valud) selgesti tajutavad, kuid raskesti kirjeldatavad ning sarnanevad paljudele haigustele tüüpiliste aistingutega. Sestap tohib seda diagnoosi panna ainult siis, kui nood teised haigused on välistatud ning rohud pole aidanud.
Sellest haigusest võib rääkima hakata, kui valud on seljas ja veel kahes kehapiirkonnas kestnud üle kolme kuu - käed-jalad ja ninaots on külmad, suu kuivab, higieritus on suur, tekkinud vereringehäired (peapööritus, madal vererõhk), käed kipuvad värisema, vaevavad uinumis- ja unehäired, seedimine on korrast ära, kurgus on klimp, esineb hingamishäireid ja südamevaevusi, nahk on külm või ülitundlik, vaevavad põiehädad, peavalud ja migreen, depressiivsed meeleolud ja hingepiin.
Olgu öeldud, et neid vaevusi on võimalik leevendada - sestap hakake kohe enda eest hoolitsema - ennast taastama.

Seda tehakse kümne "sammu" haaval.

Esimene samm - informeeritus
Kui valu teid ka vaimselt ja hingeliselt haigeks teeb, ei tähenda see veel, et olete vaimselt haige. Te ei ole neurasteenik ega hüpohondrik - teie masendus tuleneb abitusest. Haigus viib küll elukvaliteedi alla, kuid ei kutsu esile muutusi teie kehas: teie keha EI KAHJUSTU, liigesed EI MUUTU, sandistumist pole karta ning ratastool teid ei ohusta.
Paranemine võib kesta aastaid, kuid valu saab oluliselt vähendada.

Teine samm - lõdvestumine ja lõõgastumine
Murdke välja valu-pinge-hirm-uus valu nõiaringist.
Lõdvestuge psüühiliselt: see ei ole surmatõbi ega sandista teid, sellest on võimalik jagu saada. Küll sammhaaval, aga ikkagi!
Lõõgastuge kehaliselt - õppige oma lihaseid väärpingetest vabastama, aidake kaasa vereringe parandamisele ja ainevahetuse tõhustamisele. Aidake kehal pingetest vabaneda - aga mitte sundimisega... Igasugune sundimine pingestab!

Kolmas samm - füsiaatriline ravi
Hästi mõjuvad igasugused veeprotseduurid, soojus- ja/või külmaravi, massaažid, lihaste sügavlõõgastustehnikad, autogeenne treening, mediteerimine jms. Kõigepealt aga täpsustage, mis on rohkem meeltmööda - soe või külm, märg või kuiv, üks meetod või mitu, üksi (ise) või abilisega. - Lubatud on kõik, mis on hea, mis meeldib, mis mõtted valust eemale juhib. Suurepärane on rahvameditsiinis tuntud valuvaigisti - saun. 10-15 minutist peaks piisama, ennast väsitada ei maksa. Järgnev külm dušš parandab kapillaaride talitlus ja vastupanuvõimet. Väga hästi mõjuvad massaažid - kas õrn ja kerge klassikaline või hell SHIATSU-tüüpi silitusmassaaž, eriti mööda selja lihaskorsetti.
Mida tugevam valuaisting ja kõvemad lihased, seda õrnemalt tuleb neid töödelda, sest jõuline massaaž võib pärast kõik lihased veel valulikumaks teha.

Neljas samm - hea üldine enesetunne
Puhkus, rahu ja lõõgastus aitavad taastada valule kulutatud energiat. Pingutamine ja pingestus halvendavad enesetunnet, sestap väldivad paljud FÜÜSILIST TEGEVUST; kuid - mis seisma jääb, läheb teatavasti rooste!
Mida nõrgemaks lihased muutuvad, seda raskem on panna neid tööd tegema ja iga pingutus suurendab valulikkust. Seepärast tuleb kombineerida lõõgastust lihaste töötreeninguga, ehkki iga liigutus võib olla valus.
Edu saavutate ainult siis, kui lihaste jõudlust tasapisi ning õrnalt, aga järjekindlalt suurendate. Kõige lihtsam on teha seda kõndides... Seadke endale kindel siht - sihitu lonkimine üksnes väsitab ega innusta tegu kordama. - Hea on vees tammumine, ujumine ja jalgrattasõit. Kasu toovad igasugused venitamisharjutused. Andke tööd ka kõhulihastele!

Viies samm - uni olgu rahulik ja hea
Fibromüalgiale on iseloomulikud uinumis- ja unehäired. Magades me lõõgastume ja kogume energiat - kui aga uni on häiritud, ärge hakake kohe unerohtusid neelama.
Unehäireid ei maksa ületähtsustada: need on küll ebameeldivad, aga ei süvenda haigust!
Ennast magama sundida te ei saa! Kui lähete voodisse mõttega, et PEATE kohe uinuma, võite olla kindel, et uni ei tule! Kui olete halvasti maganud, ärge katsuge seda tasa teha päevase uinakuga. Ei ole mõtet ennast süüdistada, et magate liiga vähe - see tekitab üksnes pingeid. Kui te pole päeval tukastanud, heitke voodisse mõttega, et küll on hea ennast sooja teki all välja sirutada, lõvestuda ja mõnuleda. - Nautige kogu kehaga lõõgastust, hingake rahulikult, leidke kõige mõnusam asend ja ... uinuge rahulikult.
Kui ükski asi pole aidanud, võtke üks tabletike. Otstarbekohaseimad on diasepaam-tüüpi, näit. keskmise (5-8 tunnise) toimeajaga uinutid. Hiljem kui kella ühe paiku öösel ei maksa neid võtta: hommikuks peab mõju olema haihtunud...

Kuues samm - õige ja tervislik toitumine
Sellest on nii palju räägitud, et ei hakka kordama. Jälgige oma keha ja katsuge tema soove täita. Keha ise tekitab isu toidu järele, millest ta vajalikud ained kätte saab Jälgige, et kõht korralikult läbi käiks ning ning kinnisus ei tekitaks uusi väärpingeid.
Kasulik on 1-2 päeva nädalas paastuda - aga MITTE NÄLJUTADA!

Seitsmes samm - vereringe parandamine
Fibromüalgikud on väga külmakartlikud: neil on külm ka siis, kui teistel on mõnus ja soe. Eriti külmetavad käed-jalad ja ninaots. Põhjus peitub arvatavasti lihaste liodusest tingitud verevarustuse aeglustumisest. Hästi aitavad eelmistes sammudes mainitud meetmed.
Esikohal olgu liikumine, ka fitnessi treeningud. Hoidke ennast vormis, jooge rohkesti ning loobuge suitsetamisest, see aeglustab vereringet. Vereringet parandavad hõlmikpuu ja küüslauk.

Kaheksas samm - lümfipaisu vältimine
Silmade ümber, sõrmedes, hüppeliigeses, rinnas ja alakehas tekkinud tursed on ebameeldivad. Tavaliselt soovitatakse nende puhul võtta diureetikume - kuid need mõjuvad ainult lühikest aega ning on ebameeldiva kõrvaltoimega: muudavad vere paksemaks. Õigem oleks kohe alustada universaalse raviga - LIIKUMISEGA!
Lümfikanalid on ühesuunalised, neil pole sellist pumpa kui vereringel. Pumba tööd peavad täitma lihased, mis pingestudes ja lõdvestudes panevad lümfi kanalites liikuma.
Väga tõhus vahend on lümfidrenaaž, ent seda tehku õppinud inimene. Ülioluline on hoida seedimine korras. Alkoholist, kohvist ja soolasesttoidust on soovitav loobuda.

Üheksas samm - ravimid
Tavalised vaigistid ja reumarohud fibromüalgia puhul ei aita: need küll vähendavad valu, kuid ei ravi ning võivad kõrvaltoimena tekitada väsimust. Kasulikud võivad olla vere ja aju serotoniini taset tõstvad rohud, kuid neid peab määrama arst. Keha vastupanuvõimet aitavad suurendada B-, C- ja E-vitamiini, B-karotiini ja seleeni sisaldavad preparaadid

Kümnes samm - psühhoteraapia
Pidev valu mõjutab psüühikat - ehkki tegemist ei ole psüühikast tingitud haigusega - sestap on selle tasakaalustamine väga tähtis.
Eesmärk on hoida end vaos, mitte lasta meeleolul langeda või masendusel tekkida (vt. 1.,2. ja 3. samm). Leidke vahend, mis aitaks depressioonist hoiduda, mis juhiks tähelepanu vaevusest eemale ega laseks haigusel võimust võtta.
Puhake, lõõgastuge, hoiduge süütundest, olge enda vastu tähelepanelik. Premeerige ennast iga edusammukese puhul.

Paranemine on kõigest kümne sammu kaugusel - ent võtke arvesse, et iga samm on üsna pikk. Mida järjekindlamalt te iga sammu astute, seda lühem see saab olema. Ei maksa hellitada lootust, et paranemine-kergendus tuleb nagu nõiaväel - imesid naljalt ei juhtu. Ent "See pole õige realist, kes imedesse ei usu".

(Raamatust: Dr.med. Thomas Weiss, "Fibromyalgie - Schmerzen überall". Das rätselhafte Krankheitsbild und die Beschwerden durch den gezielten Einsatz von Wärme, Kälte, Wasser und Ernährung lindern)
Äkki on abiks!

0 comments: