Hernes on üks tänuväärne vili, mida on hea
värskelt suhu pista, salati ja supi sisse puistata või hoopis talveks
hoidistada. Lisaks on hernes organismile vajalikke mineraalaineid ja
vitamiine ning loetleda võib nii mõnedki ravioamdused.
Roheline hernes sisaldab hulgaliselt mineraalaineid: kaaliumi, fosforit, kaltsiumi, magneesiumi, rauda, naatriumi ja joodi.
Vitamiinidest leidub rohelises keras C-vitamiini, karotiini ning B- ja G-rühma vitamiine.
Hernes on ka asendamatuid aminohappeid, mis on vajalikud elusorganismi normaalseks arenguks ja kasvuks.
Teadlaste sõnul peaks inimene sööma aastas keskmiselt 13 kg
kaunviljatooteid, millest 3 kg peaks olema roheline hernes. Soovituste
järgi tuleks herneid süüa 2 korda nädalas.
Hernel on hulk raviomadusi
Tänu
on biokeemilisele koostisele on roheline hernes arvestatav
vitamiinipuudulikkuse alandaja ja organismi tugevdaja. Samuti on ta
arvestatava joodiallikana hea looduslik kilpnäärme ainevahetuse
regulaator. Paljud toitumisspetsialistid ja arstid soovitavad hernest
süüa mitmete krooniliste haiguste tõrjeks ja üldse tervisliku toitumise
pärast. Katsed herneproteiini kontsentraatidega on näidanud nende
ravitoimet podagra ja mitmete ainevahetushäirete ning toiduallergiate
korral.
Toiduainete tasakaalustatus on see, mis teeb herne
oluliseks dieettoiduks, eriti maksa ja neeruhaiguste korral. Hernepüreel
on vett väljutav toime. Püree on efektiivne ka mitmesuguste mädaste
nahakahjustuste korral. Rahvameditsiinis kasutatakse rohelise hernetaime
tõmmist kui diureetikumi ja neerukivide väljundajat. Hernest
soovitatakse südamehaigete toiduks, rasvumise korral tuleb herne
tarbimist piirata. Vana aja roomlannad kasutasid hernejahu (eriti
rohelise herne oma) kosmeetilisteks maskideks. Hernes aitab ennetada ka
rinnavähki.
Allikas: Laiakase talu
Friday, April 12, 2013
Herne head omadused
Posted by Tiia at 9:04 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment