Suur osa meie kliimat mõjutavatest heitkogustest tulevad transpordist ning
toidu tootmisest. Mõeldes sellele, mida ostad ning kui palju, saad mõjutada
meie keskkonda, kirjutab konsumentverket.se.
Esmalt peaks alustama sisseostude
planeerimisega, vähendades igapäevast kauplusesse ja kauplusest
sõitmist. Toitu on isegi enne meie ostukorvi jõudmist pikk tee
transporditud, seega aitab sinu sisseostude planeerimine ning suurte
pakendite valimine vähendada negatiivset mõju keskkonnale. Proovi ka
toitu mitte ära visata, sest selle tootmiseks ning transportimiseks on
kurnatud suurel hulgal meie loodust. Valmista kogus, mis ära tarbitakse.
Kui midagi jääb järele, valmista neist mingi teine toit või pane
sügavkülma, et hiljem tarbida. Miks mitte tehagi korraga suur kogus ning
panna valmis portsjonid sügavkülma. Nii jääb ära pidev
toiduvalmistamine ning vajadusel on ise valmistatud toit kohe võtta.
Vähendades tarbitava liha kogust, vähendame tunduvalt heitkoguseid,
sest loomadest tuleb 18% maa kliimat mõjutavatest heitkogustest.
Tarbides rohkem kaunvilju, mis sisaldavad suures koguses valku, kuid
mille heitkogus on väiksem, koormame ka vähem keskkonda.
Teine
keskkonnasõbralikum võimalus on tarbida rohkem kartulit, köögivilja ja
leiba. Miks mitte teha nädalas üks taimetoidu päev, vähendades liha
hulka pajaroogades lisades sinna ube ja teisi köögivilju. Köögivilju
tarbides lähtu aastaajast ning lähikonnas kasvatatud aed- ja
puuviljadest. Näiteks osta juurvilju talvel ning maasikaid suvel. Tarbi
rohkem juurikaid, sest need on kasvanud väljas, mitte
salatit-kurki-tomatit, mida kasvatatakse kasvuhoones. Nii käitud
keskkonnasõbralikumalt ning ka toit sisaldab rohkem toitaineid.
Tegelikult ei olegi see nii raske ning iga väike muudatus on meie
keskkonnale kasulik. Allikas: kaaluabi
Saturday, June 8, 2013
Lihtsad nõuanded, kuidas keskkonnasõbralikumalt toituda
Posted by Tiia at 4:47 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment