Tundmatuid fakte tuntud
toiduainetest ehk nimekiri, mis tutvustab sulle enam kui veerandsaja
toiduaine toimet ja huvitavamaid kasutusviise.
Arbuus
Sobib suurepäraselt dieedipidajatele.
Vaatamata vähesele kalorsusele (25 kcal 100 g kohta) täidab arbuus kõhtu
ning loob täiskõhu tunde. Normaliseerib soolestiku tööd, soodustab
kolesterooli ja šlakkide väljaviimist organismist ning omab diureetilist
efekti. Arbuusis on südamele vajalikku kaaliumit, mis teiste
diureetikute kasutamisel organismist välja viiakse.
Kui palju?
Isegi kui iga päev ära süüa 1 kg arbuusi, ei juhtu midagi halba.
Arbuusidieedist tuleks hoiduda vaid neerukivide, suhkruhaiguse ning
kõhunäärme haigestumise korral.
Huvitav. Arbuuse ei
sööda üksnes värskelt, neist keedetakse ka arbuusimett, koortest
tehakse sukaadi, pooleldi valminud vilju aga soolatakse kui kurke.
Banaan
Banaanid on rikkad süsivesikute,
kaaliumi ja tselluloosi poolest, mis stimuleerib peristaltikat. Need
parandavad maksa ja kõhunäärme tegevust ning on kerged lahtistid.
Vitamiine sisaldavad banaanid vähe.
Kui palju? Isegi, kui olete dieedil, võite endale lubada 1-2 banaani päevas, so kuni 120 kcal.
Huvitav.
On olemas üks omapärane idamaine dieet, mis aitab vabaneda 1-3 liigsest
kilogrammist, ühtlasi ka kõhukinnisusest, düsbakterioosist ning
kandidoosist. Kolm päeva järjest tuleb süüa iga päev 12 peaaegu
üleküpsenud banaani, mis on maitsestatud jahvatatud musta pipraga,
juurde juua vett.
Eksootilised puuviljad
Supermarketid
on täis eksootilisi puuvilju. Siin aga tuleb meeles pidada, et
võõramaised viljad võivad põhjustada allergiat; neid on raske valida,
sest me ei tea, millised nad näevad küpsenuna välja. „Regionaalse
dietoloogia” teooria kohaselt peaks inimene sööma seda, mis kasvab tema
kliimavööndis.
Kui palju? Piisab, kui kord kuus lubada endale midagi omapärast.
Estragon
Estragonis,
nagu ka teistes maitsetaimedes, on suur varu kõige erinevamaid
mineraalaineid ning vitamiine. Nende peamine väärtus on võime
normaliseerida ainevahetust just tänu klorofüllile.
Kui palju? Värsket maitserohelist on soovitav kasutada vähemalt 50 g ööpäevas.
Huvitav. Estragon on liider õlide ja äädika aromatiseerimiseks. Lisage üks oksake pudelisse ning saate maitsva ja aromaatse toote.
Hapuoblikas
On rikas ainevahetust parandava klorofülli, C-vitamiini ja raua poolest. Soovitatakse alahappesusega inimestele.
Kui palju? Kasutatakse suppides ja salatites, seetõttu oleneb kõik sööja maitsest.
Huvitav.
Oblikhape on kasulik väheses koguses, suures koguses on see aga ohtlik.
Hapet koguneb taime kasvades, seetõttu tuleb toiduks kasutada vaid
noori taimi.
Jogurt
Jogurt on rikas
valkude, fermentide ning vitamiinide, sealhulgas harvade D- ja B12 —
vitamiini, poolest. See hapupiimatoode on looduslik pehme antibiootikum,
mis on võimeline hävitama isegi selliseid ohtlikke baktereid nagu
stafülokokke, streptokokke ning tüüfuse kepikesi. Kõige kasulikum jogurt
on termiliselt töötlemata.
Kui palju? Et jogurtist kasu tõuseks, tuleb see oma igapäevasesse menüüsse võtta.
Huvitav.
Jogurt on väga populaarne Indias, Kaukaasias ning Balkanimaades — kas
mitte selletõttu pole need regioonid kuulsad oma pikaealiste elanike
poolest?
Kaerahelbed
Kaera koostises on
60% tärklist, 15% — valku, 5-8% rasva (viimase poolest on kaer liider
kõrreliste seas). Kaeras leidub aminohappeid, B-, E- ja K-vitamiini,
karotiini, mikroelementidest — magneesiumi, fosforit, rauda, kroomi,
mangaani, tsinki ning väävlit, millest sõltub naha ja juuste seisund.
Kaerahelbepuder parandab maksa ja kõhunäärme tööd, reguleerib
suhkrutaset veres, soodustab lihaste kasvu ning maandab stressi.
Kui palju? Soovitatav ööpäevane kogus on 3-5 supilusikatäit kaerahelbeid.
Huvitav.
„Ilusalat” kaerahelvestest: 4 spl kaerahelbeid hautada väheses keevas
vees, lisada 2 kreeka pähklit, pool hakitud õuna, mõned tilgad
sidrunimahla ja 1 tl mett.
Kala
Kala on
väga kasulik. Esiteks on see väiksema kalorsusega kui liha, teiseks on
kalal madalam rasvasisaldus. Ometi ei tohi karta ka rasvaseid
kalasorte — tuletagem meelde kasulikke omega-3 rasvhappeid, mis
põhiliselt moodustavadki kalarasva. Kolmandaks pole kalas üldsegi mitte
vähem valku kui lihatoodetes. Ning lõpuks on kala rikas rasvlahustuvate
vitamiinide ning mineraalainete — kaltsiumi, magneesiumi, naatriumi ja
raua — poolest.
Kui palju? Organism vajab ööpäevas
vähemalt 100 g valku. Nii võib mitterasvast kala süüa iga päev, rasvast
aga mitte sagedamini kui 3 korda nädalas.
Huvitav.
Üks kõige ohtlikum ja kallim kala maailmas on fugu. See kala pidavat
omama kordumatut maitset, kuid väikseimagi eksimuse tõttu selle
valmistamisel muutub roog surmavalt mürgiseks.
Kapsas
Kasutatakse
ka kui ravivahendit. Kapsas sisaldab rikkaliku kogu vitamiine: C, B1,
B2, B3, B6, P,PP,E,K1, D1, U, H ning A-provitamiini. Samuti leidub seal
hulgaliselt mikroelemente: kaaliumi, kaltsiumit, fosforit, rauda,
magneesiumi, vaske, tsinki, aga ka orgaanilisi happeid.
Kui palju? 250 g kapsast varustab organismi terveks ööpäevaks C-vitamiiniga. Soovitatakse süüa iga päev.
Huvitav.
Rooma sõjameeste toiduvarudes oli tingimata hapukapsas. Ka viikingid
võtsid seda kaasa oma pikkadele meresõitudele — see kaitses sõjamehi
skorbuudi eest.
Kõrvits
Kuulub vähese
suhkru- ning süsivesikute sisaldusega toodete hulka, seetõttu
soovitatakse ka diabeetikutele. Kõrvits pole tänapäeval eriti
populaarne, küllap on selle põhjuseks vähe retsepte.
Kui palju? Kõrvits võib julgelt kartulit asendada (kalorsus on 3 korda väiksem).
Leib
Mida
kõike leib ei sisalda! Seal on valke, süsivesikuid ja vitamiine (B1, B2
ja PP), aga ka mineraalaineid. Selline rikkalik koostis on seletatav
sellega, et terad on taimede alged, seega peavad võrseid kõige
vajalikuga varustama.
Kui palju? Tükk (60 g) leiba
annab üpris tagasihoidliku täiskõhu tunde, samas sisaldab kuni 150 kcal,
seetõttu pole seda igal söögikorral tarvis süüa.
Huvitav. Kui hommikuti süüa ära tükk musta leiba taimeõliga, siis 2 nädala pärast paraneb naha ja küünte seisund.
Liha
Igasugune
liha sisaldab palju valku ja rauda. Selle rasvasus sõltub sordist, aga
ka lihakeha osast. Paljud inimesed keelduvad punasest lihast, ning
teevad õigesti: loomaliha on raske seedida. Taine sealiha (karbonaad) on
aga niivõrd valgurikas ning hästi omastatav, et selle liha lülitamist
oma toidusedelisse soovitavad ka dietoloogid.
Kui palju? Kui süüa punast liha 1 kord nädalas, valget ja roosat (vasika- ja sealiha) — 3 korda, siis saab valguvajadus rahuldatud.
Huvitav. Subproduktid on kasulikumad kui liha ise. Eriti väärtuslikud on kopsud, süda ja keel.
Läätsed
Nagu
kõik teisedki kaunviljalised, sisaldavad ka läätsed rohkesti valku ning
vähe rasva. Läätsedes on palju asendamatuid aminohappeid, aga ka B1-,
B2-, PP-, C-vitamiine ning rauda. 100 grammis kuivatatud läätsedes on
310 kcal.
Kui palju? Kui olete taimetoitlane, tuleks kaunviljalisi kasutada 5 korda nädalas. Ülejäänutele piisab 2-3 korrast.
Huvitav. Vanasti arvati läätsesupil hulga raviomadusi olevat ning läätsetõmmis kuulus keskaegsete imerohtude koostisse.
Melon
See on eelkõige vesi (kuni 85%), aga ka fruktoos, C-vitamiin,
mineraalained ning eeterlikud õlid. Melon vabastab tursetest ning aitab
neeruprobleemide korral. Sööma peab melonit eraldi teistest toitudest.
Klassikalist ühendust — melon singiga — ei kiida dietoloogid heaks.
Segatult mingi toiduga, eriti loomsete toiduainetega, võib melon
tekitada kõhupuhitust, vahel ka kõhulahtisust.
Kui palju? Hooajal on kasulik süüa 300-600 g melonit päevas.
Huvitav.
Melonisorte on väga palju. Need erinevad üksteisest viljaliha ja koore
värvi ning vilja vormi ja suuruse poolest. Eelistatakse punase
viljalihaga sorte.
Põldmari
Põldmari, ka
põldmurakas, nii nagu kõik eredavärvilised marjad, noorendab organismi,
kaitstes seda vabade radikaalide eest. Raviomadused on mitte ainult
marjadel, vaid ka lehtedel. Viimased aitavad hemorröa, naha ja
limaskestade haiguse korral. Põldmari on maitsev, kuigi suurte
seemnetega, mari. Tõsi, on välja aretatud ka hübriidid, millel seemned
väiksemad (aiavariant).
Kui palju? Võib süüa piiramatus koguses. Üksnes väga tundlikel inimestel võivad põldmarja seemned kõhuhäireid tekitada.
Huvitav.
Põldmari oli ravivahendina tuntud juba Vanas Kreekas. Kreeklastel
polnud ju käepärast ei aspiriini ega analgiini, seega tundsid nad väga
hästi ravimtaimi.
Pähklid
Kõik pähklid on
äärmiselt toitvad. Peale küllastamata rasvade sisaldavad need ka
rikkalikult valku. Mikroelementide valiku tõttu sobivad pähklid libiidot
tõstma.
Kui palju? Üle 150 g päevas pole soovitav, võib mõjuda maksale.
Huvitav.
Pähklite sekka arvatakse ekslikult ka arahhis, mis on tegelikult
kaunviljaline. Toorelt ei soovitata seda süüa, kuna sisaldab kahjulikke
aineid.
Roheline tee
See jook on
suurepärane toniseerija, ei riku hammaste värvi, ei põhjusta
ülierutatust ega tekita harjumust. Tees sisalduvad flavonoidid
vähendavad infarkti ja insuldi ohtu.
Kui palju? Piisab kahest tassist teest päevas.
Huvitav.
Kõige populaarsem teekeetmise viis: 30-sekundi reegel. Kuumutatud
nõusse puistata teepuru (arvestusega näpuotsatäis tassi kohta), valada
üle keeva veega ning lasta tõmmata (lahtiselt) 30 sekundit, segades vaid
korra lusikaga.
Rosinad
On tuntud
üldtugevdava ja põletikuvastase efekti poolest, mõjuvad hästi kopsudele
ja maksale. Rosinais sisalduv kaalium tugevdab südamelihast. Silmas
tuleb aga pidada rosinate kõrget kalorsust (270-280 kcal 100 grammis).
Kui palju?
Kui peate dieeti, hoidke käepärast rosinaid ning teisi kuivatatud
puuvilju. Tugeva näljahoo puhul täidab 50 g puuvilju kõhu sama edukalt
kui hamburger, kuid on tervisele hulga kasulikum.
Huvitav.
Kuna ilmad lähevad külmemaks, siis on päevakohane rögalahtistav
retsept: 100 g rosinaid keeta klaasitäies vees 10 minutit. Juua 1/3 — ½
klaasi 3-4 korda päevas.
Seened
Seentel on
madal energeetiline väärtus — 17 — 35 kcal 100 g kohta. Neis leidub
valku, palju forforit ning C-, B1-, B2-, PP-vitamiine. Arvatakse, et
seened aitavad kehvveresuse korral.
Kui palju? Annab ka kõige väiksemas koguses toidule värske maitse.
Huvitav. Et taigas ellu jääda, soovitati toiduks kasutada ussitanud seeni — usside valk aitas pääseda näljast ning hoida jõudu.
Seller
Seller
asetseb tänapäeva dieedimoe laineharjal. 90% sellest köögiviljast on
vesi, selle eest leidub ülejäänud 10% -s hulgaliselt mineraalaineid ja
vitamiine (B1, B2, B3, B6, P). Eeterlikud õlid, mis gastriidi puhul
võivad esile kutsuda ärrituse, annavad sellerile spetsiifilise lõhna ja
maitse. Köögivili aktiviseerib ainevahetust, toniseerib, tõstab
töövõimet ning mõjub soodsalt närvisüsteemile.
Kui palju? Üks leheroots või 100 ml sellerimahla päevas.
Huvitav. Sellerit söödi juba Vanas Kreekas, nii et väide hästi unustatud vanast kehtib ikkagi.
Šokolaad
Polüfenoolid
ja saponiinid mõjuvad soodsalt veresoontele ning tõstavad tuju.
Aromaatsete ainete, raua, tsingi ning seleeni tõttu oli ja on šokolaad
afrodisiaakum.
Kui palju? 30-50 g mõrušokolaadi päevas.
Huvitav.
Kokteil, mida soovitab Catherine Deneuve (ta peab kakaoubasid naise
tervisele väga kasulikeks): keeta klaas piima, lisada 2 tl kakaopulbrit
ja 1 tl mett.
Želatiin
Želee, sült,
tarretised… Nende kõigi ühine nimetaja on želatiin. Selle valgu
toiteväärtus on madal. Ometi üks hea omadus sel on — võime tugevdada
küüsi ja juukseid ning parandada naha struktuuri.
Kui palju? Nendele, kellel on haprad küüned, kirjutatakse vahel välja peale vitamiinide veel 1 teelusikatäis leotatud želatiini päevas.
Tomatid
Karotiini,
kroomi ja koobalti allikad. Tuntud ateroskleroosi vastu võitlejad.
Pakuvad kaitset vähi eest: tomatis sisalduvale võimsale antioksüdant
lükopeenile panevad teadlased suuri lootusi. Lisaks kõigele on
tomatimaskidel edu ka kosmeetikas.
Kui palju? Soovitavalt 1-2 tomatit päevas.
Huvitav.
Pikka aega peeti tomatit dekoratiivtaimeks. Köögiviljana hakati seda
pruukima Itaalias, ja just sealt saigi ta oma tänapäevase nimetuse.
Tsitruselised
C-vitamiini
hoidlad, kus vitamiin jääb alles ka säilitamisel (paksu koore tõttu).
Dietoloogid soovitavad tarvitada tsitruselisi mahlade näol — neis on
rohkem kasulikke aineid ning neid on kergem omastada. Eriti efektiivne
on kaalust alla võtmiseks greibimahl -vähendab isu ja stimuleerib
rasvade lõhustumist.
Kui palju? Terve inimese päevane norm — 300 — 500 ml mahla.
Vein ning teised alkohoolsed joogid
Punases
veinis leidub polüfenoole ning saponiine, mis takistavad kolesterooli
imendumist. Valged veinid aitavad liigsest kaalust vabaneda. Õlut
kasutatakse juba kaugetest aegadest peale neeruhaiguste raviks. Kanged
joogid aga soojendavad ning rahustavad.
Kui palju?
Daamidele on soovitav päevane kogus 100-150 ml valget või punast lahjat
lauaveini, 200-300 ml õlut või 30-40 g piiritusjooke. Loomulikult tuleb
teha valik, mitte kõiki korraga pruukida.
Huvitav? Arheoloogid
kinnitavad, et veini tunti juba 9-ndal aastatuhandel enne meie aja
arvamist. See tähendab, et käesoleval aastatuhandel sai jook 11 tuhat
aastat vanaks.
Vähid
Vähk on langustide,
homaaride, krevettide ja krabide sugulane. Kõik nad sisaldavad
hulgaliselt asendamatuid aminohappeid ning mikroelementidest seleeni ja
mangaani. Toitvuselt on vähiliste liha peaaegu võrdne munadega ning
ületab looma- ja sealiha, kalorsuselt aga jääb alla rasva puudumise
tõttu.
Kui palju? Kui olete otsustanud, et mingiks
ajaks saavad jõe- ja mereannid teie peamiseks valkudega varustajaiks,
olge valmis sööma nende puhast liha 100-200 g päevas . Selleks läheb
vaja 10-15 vähki või 500 g krevette või 300-400 g tooreid kalmaare.
Õun
Peale
suure koguse vitamiinide ja pektiinide leidub õuntes veel palju
rauasoolasid ning orgaanilisi happeid. Õunte abil ravitakse koliite ja
gastriite.
Kui palju? Üks õun päevas ning arsti pole vajagi.
Huvitav.
Õunaseemned sisaldavad joodi, nii et inimesi, kes armastavad neid
närida, ei ähvarda joodi defitsiit. Kuid seemnetes on ka mürgist
sinihapet, seetõttu on ohutu päevas ära süüa kuni 4 seemet.
Õunaäädikas
Rahvameditsiini
järgi aitab õunaäädikas kaasa kaalust mahavõtmisele ning tervendab.
Seal on säilinud kõik vitamiinid ning kasulikud pektiinid, mis õuntes
leiduvad.
Kui palju? On öeldud, et kui naine, kelle
kleit on veidi kitsaks jäänud, võtab 2 tl õunaäädikat ½ klaasi veega
enne sööki, siis avastab ta 2 kuu pärast, et kleit on taas paras.
Huvitav.
Et valmistada äädikat, segage 1 kg riivitud õunu 1 liitris vees, lisage
sinna 1 tl suhkrut, leivakooruke ja 10 rosinat. Jätke 2 nädalaks
käärima. Seejärel kurnake, sulgege pudelitesse ning hoidke 2 nädalat
pimedas kohas.
Monday, June 17, 2013
Maitsev tähestik: arbuusist õunani ehk tundmatuid fakte igapäevastest toiduainetest
Posted by Tiia at 5:00 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment