Chia seemned on üks võimsamaid supertoite maailmas, sisaldades õiges vahekorras suurel hulgal omega-3 rasvu.
Omega-3 ja omega-6 rasvade vahekord on 3:2. Chia seemned on ideaalne kiudainete, antioksüdantide, valgu, vitamiinide ja mineraalide allikas.
Chia ladinakeelne nimetus on Salvia hispanica,
pärit kesk- ja lõuna Mehhikost ning Guatemalast. Paljude sajandite
vältel on chia seemned olnud tähtsaks maiade ja asteekide toitaineks.
Supilusikatäis chia seemneid on piisav ühe inimese päevase jõuvaru tagamiseks!
Chia seemned on head B vitamiinide, kaltsiumi, fosfori, kaaliumi, tsingi, boori, ja vase allikad. Chia seemned sisaldavad selliseid väga olulilisi antioksüdante, nagu klorogeenhape, kofeiinhape ja flavanool glükosiide.
Kui
segate lusikatäie Chia seemneid tassis vees, avastate poole tunni
pärast, et tassis pole ei vesi ega seemned, vaid peaagu kallerdunud
zelatiin. Chia geelistumine toimub tänu lahustuvale kiudainele. Sama
toimub meie maos, kui tarvitame chia seemneid — geel kasvatatab
füüsilise barjääri süsivesikute ja neid lagundavate seedeensuüümide
vahele aeglustades süsivesikute muundumist suhkruks.
Diabeetikute
jaoks loob aeglane süsivesikute lagundamine võime kauem vastu pidada.
Süsivesikud on kütus meie kehale, pikendades nende muundumist suhkruiks
stabiliseerub ainevahetus ja toimub pikemaajaline energia juurdevool.
Chia seemnetel on erakordne omadus on võime siduda vett kuni 12 korda rohkem oma kaalust! See omadus tagab organismi pikemaajalise varustatuse vedelikega.
Vedelikud ja elektrolüüdid loovad meile keskkonna, mis toetab kõigi
keha rakkude elutegevust. Chia seemnetega säilitab keha niiskuse,
reguleerib effektiivsemalt toitainete imendumist ning vedelike taset,
seetõttu elektrolüütide tasakaal säilib.
Vedelike ja
elektrolüütide tasakaal häirub näiteks oksendades, kõhulahtisusega,
kõrge palavikuga või kõige tavalisemal juhul higistades palju vedelikke.
Chia
on suurepärane toit enamikele inimestele, kaasa arvatud need, kel on
toiduallergiad, toidu ülitundlikkus ja toidu või keemiline
ülitundlikkus. Üks uuring näiteks ei leidnud allergilist reaktsiooni
chiale isegi nende puhul, kel on maapähkli- või sarapuupähkliallergia.
Chia
on kergesti kaasaskantav, ei rikne kergesti (i.e. kaitstud looduslike
antioksüdantide poolt), ja teda saab turvaliselt hoida pikema
ajaperioodi vältel; chiat võib süüa värskelt ja ka peale peeneks
jahvatamist jääb ta samuti värskeks. Ja isegi peale jahvatamist ja veega
geeliks segamist võib chiat külmikus kuni 2 nädalat säilitada. Chia
lisab supertoidule ülima sõna „super”!
Chia eemaldab jääke ja
mürkaineid organismist. Tervislikud õlid ja lahustuv kiudaine toimivad
koos. Pidades silmas, et enamikul eurooplastest jääb toidus vajaka nii
põhilistest rasvadest kui lahustuvast kiudainest, on chia ilmselgelt
parim valik loomulikuks mürkide — ja jääkide eemaldamiseks.
Unikaalselt
tasakaalustatud. Chia pakub hästi tasakaalustatud makrotoitainete
vahekordi. Tegelikkuses on chia vahekorrad paremini tasakaalustatud kui
enamikel teraviljadel, seemnetel ja paljudel teistel toitainetel.
Seepärast peavad paljud chia’t Looduse täiuslikuks toiduks! Lisage chia
oma dieeti ja te näete oma silmadega enda ümberkujunemist!
Friday, May 24, 2013
Chia seemned — eriline supertoit
Posted by Tiia at 9:35 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment