Miks ei söö toksikoloog mikrolaineahjus valmistatud popkorni, miks
hoidub kalastusekspert eemale kalafarmides kasvatatud lõhest ja miks ei
söö talunik kartuleid, mis pole kasvatatud orgaaniliselt. Lugu on kirja
pandud küll USA's, aga suur osa infost kehtib ka meie toidulaua kohta.
Toiduteadlased heidavad artiklis valgust toiduainetele, mis on pungil
mürke ja kemikaale, ning pakuvad välja lihtsaid alternatiive puhtama
toitumise ja parema tervise nimel.
Puhas toitumine tähendab
selliste puuviljade, liha ja juurviljade tarbimist, mis on aretatud,
kasvatatud ja edasi müüdud võimalikult vähese töötlusega. Sageli on tegu
orgaaniliselt kasvatatud ehk mahetoiduga ja need peaksid ainult harva
(kui üldse) sisaldama toidulisandeid. Tänapäeval pole aga kohati
toiduainete tootmisega seotud meetodid ei puhtad ega jätkusuutlikud.
Selle tulemusena saab kahjustatud meie tervis, keskkond või hoopis
mõlemad. Seega otsustasime toidule läheneda asjatundjate värske pilguga,
kes on veetnud pool elu ohutuid ja ohtlikke toite uurides. Esitasime
neile lihtsa küsimuse: "Milliseid toiduained väldiksite?" Nende antud
vastused ei moodusta tingimata "keelatud toiduainete" nimekirja, aga käe
sirutamine pakutud alternatiivide poole võib tuua kaasa parema tervise
ja meelerahu.
1. Endokrinoloog, kes ei söö konserveeritud tomateid
Fredrick vom Saal on Missouri ülikoolis töötav endokrinoloog, kes uurib orgaanilist ühendit nimega bisfenool A.
Probleem:
Plekkpurkide sisemust katvad vaiguühendid sisaldavad sünteetilist
estrogeeni nimega bisfenool A, mida on seostatud eri haigustega
sigimisprobleemidest südamehaiguse, suhkruhaiguse ja ülekaalulisuseni.
Kahjuks põhjustab happelisus (mis tomatite puhul on eriti kõrge)
bisfenool A imbumist toidu sisse. Uuringute sõnul ületab bisfenool A
hulk enamiku inimeste kehas taseme, mis surub alla spermatootlikust ja
põhjustab kahjustusi loomade munade kromosoomides. "Tomatipurgist võib
saada 50 mikrogrammi bisfenool A-d liitri kohta ja juba sellisel hulgal
on inimestele – eriti noortele inimestele – suur mõju," ütleb vom Saal.
"Mina ei lähe konserveeritud tomatitele lähedalegi."
Lahendus: Eelista tomateid klaaspurkides (mis ei vaja vaiguühendeid) või Tetra Paki pakendeis.
Odavam
variant: Kui retsept seda võimaldab, asenda konserveeritud tomatid
klaaspurgis müüdava tomatipüreega. Otsi poest püreed, milles oleks madal
naatriumi ja lisandite hulk, või kohanda retsepti.
2. Talunik, kes ei söö maisitoidul kasvatatud lehmade liha
Joel Salatin on firma Polyface Farms kaasomanik ja poole tosina jätkusuutlikust loomakasvatusest rääkiva raamatu autor.
Probleem:
Kariloomad on looduslikult arenenud sööma rohtu, mitte teravilja.
Tänapäeval aga söödavad suurfarmide pidajad neile maisi ja sojaube, mis
loomi tapale viimiseks kiiremini nuumavad. Kuid suurem kasu
karjapidajatele ja madalamad hinnad toidupoes tähendavad meie jaoks
vähem toiteväärtust. Hiljutises mahukas uurimuses, mille viis läbi
Ühendriikide põllumajandusministeerium koostöös Clemsoni ülikooli
teadlastega, selgus, et võrreldes maisitoidul kasvanud loomade lihaga
oli rohusöödaga toidetud loomade lihas rohkem beetakaroteeni,
E-vitamiini, omega-3 rasvhappeid, konjugeeritud linoleenhappeid (CLA-d),
kaltsiumi, magneesiumi ja kaaliumi, aga vähem omega-6 happeid, mis
põhjustavad põletikku, ja küllastunud rasvu, mida on seostatud
südamehaigustega. "Peame arvestama tõsiasjaga, et lehmad on
taimtoidulised ja neile ei tohiks sööta maisi ja kanasõnnikut," sõnab
Salatin.
Lahendus: Osta rohusöödaga toidetud lehmade liha, mida
võib leida eritoidupoodidest ja väiketurgudelt. Tavaliselt on sellisel
lihal märge küljes, sest see nõuab lisahinda, aga kui märge puudub, võib
liha päritolu kohta küsida ka lihunikult.
Odavam variant:
Kondiga lehmaliha on soodsam, sest kontide eemaldamise eest võetakse
lisatasu. Lisaks võid liha osta otse oma kohaliku loomapidaja käest.
3. Toksikoloog, kes ei söö mikrolaineahjus valmistatud popkorni
Olga Naidenko töötab vanemteadlasena firmas Environmental Working Group.
Probleem:
Popkornikoti sisemust katvad kemikaalid, mille hulgas on ka
perfluorooktaanhape (PFOA), kuuluvad ühendite klassi, mida on hiljutise
UCLA ülikooli uuringu sõnul võimalik seostada ka inimestel esinevate
viljatusprobleemidega. Loomakatsetes põhjustasid need kemikaalid maksa-,
munandite ja pankreasevähki. Uuringud näitavad, et mikrolaineahi
põhjustab kemikaalide aurustumist ja popkorni sisse imendumist. "Need
kemikaalid püsivad inimkehas aastaid ja kuhjuvad sinna," lausub
Naidenko. Seepärast muretsevadki uurijad, et kemikaalide hulk inimestes
võib läheneda tasemeni, mis põhjustab katseloomades vähki. DuPont ja
teised kemikaalide tootmisega tegelevad firmad on lubanud PFOA turult
eemaldada 2015. aastaks Ühendriikide Keskkonnakaitse Agentuuri
vabatahtliku plaani järgi, aga selle tähtajani jäävas ajavahemikus
müüakse veel miljoneid kotitäisi popkorni.
Lahendus: Kuumuta
naturaalseid maisiteri vanamoelisel viisil: pannil. Maitsestamiseks võid
lisada tõelist võid või kuivatatud maitseaineid, näiteks tillilehti,
juurviljalaaste või puljongit.
Odavam variant: Ise popkorni valmistamine on niigi üliodav.
4. Suurtalupidaja, kes ei söö mitteorgaaniliselt kasvatatud kartuleid
Jeffrey Moyer on riikliku mahetoidukasvatuse reguleerimisega tegeleva organisatsiooni juhatuse liige.
Probleem:
Juurviljad imavad endasse taime-, putuka- ja seenemürke, mis mulda
satuvad. USA kõige populaarsemaid juurvilju ehk kartuleid töödeldakse
kasvuhooajal seenemürkidega, pärast mida piserdatakse need üle ka
taimemürkidega, et tappa enne saagikoristust vintsked umbrohud. Kui
mugulad on üles võetud, töödeldakse kartuleid veel kord, et takistada
uute võrsete tekkimist. "Proovige ise järele. Ostke poest tavaline
kartul ja püüdke sellele võrseid kasvatada. Seda ei juhtu," ütleb Moyer,
kes töötab ka talupidajana Rodale’i instituudis, mis kuulub firmale
Rodale Inc. – ühtlasi ka ajakirja "Prevention" kirjastajale. "Olen
rääkinud kartulikasvatajatega, kes ütlevad otse välja, et ei sööks enda
kasvatatud kartuleid kunagi. Neil on eraldi maalapid, kus nad kasvatavad
endale kartuleid kemikaale kasutamata."
Lahendus: Osta
orgaaniliselt kasvatatud kartuleid. Lihtsalt kartulite pesemisest ei
piisa selleks, et viljalihasse imendunud kemikaale välja saada.
Odavam
variant: Orgaaniliselt kasvatatud kartulid maksavad ainult 1–2 dollarit
poole kilo kohta, mis on tavalistest kartulitest ainult pisut kallim.
5. Kalastusekspert, kes ei söö kalafarmides kasvatatud lõhet
Albany
ülikoolis asuva Tervise- ja Keskkonnainstituudi juhataja doktor David
Carpenter avaldas ajakirjas "Science" suure uurimuse kalade
saastatusest.
Probleem: Looduse eesmärk ei olnud lõhede toppimine
kalafarmidesse, kus neile toidetakse soja, kanakuutide põrandakatet ja
hüdrolüüsitud kanasulgi. Selle tulemusena on farmides kasvatatud lõhedes
madalam D-vitamiini tase ja suurem hulk saasteaineid, mille hulka
kuuluvad kantserogeenid, polüklooritud bifenüülid, broomiga töödeldud
mittepõlevad ained ja pestitsiidid nagu dioksiin ja DDT. Carpenteri
sõnul on kõige saastatumad kalad Põhja-Euroopas ja neid kalu võib leida
ka ameeriklaste toidulaualt. "Selleks, et mitte suurendada riski vähki
haigestuda, võib nõnda kasvatatud lõhet süüa kõige sagedamini kord iga
viie kuu tagant," ütleb Carpenter, kelle 2004. aasta uurimus kalade
saastatusest pälvis laia meediatähelepanu. "Olukord on tõesti nii halb."
Eelteaduslikud uuringud on leidnud ka seose DDT, suhkurtõve ja
ülekaalulisuse vahel, aga mõned toiduteadlased usuvad, et omega-3 hapete
hüved on seda riski väärt. Muretsema paneb ka nende kalade töötlemiseks
kasutatavate antibiootikumide ja putukamürkide kõrge tase. Kui süüa
kalafarmis kasvatatud lõhet, saab annuse neidsamu ravimeid ja kemikaale.
Lahendus: Söö parem loodusest püütud Alaska lõhet. Kui pakendil
on kirjas "värske Atlandi kala", on see kalafarmis kasvatatud.
Metsikute Atlandi ookeanist pärit lõhede püüdmisega ei tegele maailmas
enam ükski suurem kalatöötluskeskus.
Odavam variant:
Konserveeritud lõhet, mis on peaaegu eranditult otse loodusest püütud,
saab poest osta hinnaga alates 3 dollarit purgist.
6. Vähiteadlane, kes ei joo tehishormoonidega töödeldud piima
Rick
North juhib kampaaniat nimega "Campaign for Safe Food at the Oregon
Physicians for Social Responsibility" ja on Ameerika vähiühingu Oregoni
haru endine tegevjuht.
Probleem: Piimatootjad annavad
lüpsilehmadele nende piimahulga suurendamiseks rekombinantset lehmade
kasvuhormooni, mida tuntakse lühemalt ka nime rBGH või rBST all. Hormoon
rBGH aga suurendab ka udarapõletiku ohtu ja võib põhjustada isegi
mädaeritust piimas. Lisaks suurendab see piimas hormooni nimega
insuliinitaoline kasvufaktor 1 (IGF-1) tekkimise ohtu. Inimestes võib
IGF-1 kõrge tase põhjustada rinna-, eesnäärme- ja käärsoolevähki. "Kui
valitsus kiitis heaks rBGH kasutamise, siis arvati, et piimas leiduv
IGF-1 laguneb inimese seedetraktis ära," ütleb North. Mitme iseseisva
uuringu tulemustest aga ilmneb, et piimas sisalduv kaseiin takistab
valdaval osal IGF-1 hormoonil lagunemast. "Pole olemas sajaprotsendilist
tõestust, et see hormoon suurendab inimestes vähi tekkimise riski,"
tunnistab North. "Sellest hoolimata on rBGH keelustatud enamikus
arenenud riikides."
Lahendus: Kontrolli piimapakilt, kas see on
valmistatud ilma rBGH ja rBST ühenditeta ning toodetud ilma tehislike
hormoonideta, või osta hoopis orgaanilist piima.
7. Mahetoitude ekspert, kes ei söö tavalisi õunu
Endine
põllumajandusfirma tegevjuht Mark Kastel töötab kaasjuhina Cornucopia
instituudis, mis on orgaaniliste toitude kasvatamist toetav ja
põllumajanduspoliitikaga tegelev uurimisasutus.
Probleem: Kui
sügisel koristatavad puuviljad peaksid maha võistluse, kus auhinnatakse
enim putukamürkidega kastetud vilja, siis võidaksid õunad. Miks? Sest
iga õun korjatakse eraldi (kõik ühe puu omad ühtekokku), et iga õunasort
võiks säilitada oma iseloomuliku maitse. Seetõttu ei teki õuntel
kahjurite vastu tõrjevõimet ja neid tuleb sageli piserdada.
Õunakasvatajate sõnul ei ole tõrjevahendite jäänused ohtlikud, aga
Kastel vastab sellele, et loogiliselt võttes tuleks vähendada
kokkupuudet mürkidega, vältides enim tõrjevahenditega immutatud tooteid,
nagu seda on õunad. "Istandustöölistel on suurem tõenäosus haigestuda
paljudesse eri vähktõbedesse," ütleb ta. Ja üha enam uurimusi on hakanud
seostama kõikidest allikatest pärit putukamürkide kõrget kehakoormust
Parkinsoni tõvega.
Lahendus: Osta orgaaniliselt kasvatatud õunu.
Odavam
variant: Kui sa ei suuda endale orgaaniliselt kasvatatud õunu lubada,
siis pese ja koori õunad enne söömist. Kastel aga ise sellist
kompromissi ei tee. "Pigem lepiksin sellega, et ei osta mõnd uut kallist
elektroonilist vidinat," ütleb ta. "Kõigest paar sellist otsust võivad
tervel perel võimaldada orgaaniliselt toituda."
Allikas: http://healthfreedoms.org
Thursday, May 9, 2013
Seitse toitu, mida kunagi süüa ei tohiks
Posted by Tiia at 9:29 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment