Eesti vanasõna ütleb, et austa leiba, leib
on vanem kui meie. Puhast rukkileiba on läbi aegade peetud eestlaste
tähtsaimaks toiduks, see on olnud osa meie kultuurist ja identiteedist.
Harilik rukis (Secale cereale), mida meilgi kasvatatakse,
kuulub ühe- kuni mitmeaastaste taimede perekonda, kus on 5 (teistel
andmetel 6-8) liiki, peamiselt Euroopas ja Aasias.
Harilik rukis
(edaspidi lihtsalt rukis) on talvituv üheaastane 60-200 cm kõrgune
kultuurtaim, eristatakse tali- ja suvivorme. Peamiselt kasvatatakse
talirukist, suvirukist viljeldakse mõnel karmi kliimaga alal,
nt Siberis.
Kuna rukki peaks ka meie praegusel linnastumise ajajärgul vist iga
inimene looduses ära tundma, ei hakka teda siin lähemalt kirjeldama.
Kus
ja millal rukis kultuuristati, pole täpselt teada, küll on seda
korduvalt oletatud selle järgi, kust on teada rukki kultuurvormide
olemasolu. Selleks piirkonnaks on peetud Väike-Aasiat ja
Taga-Kaukaasiat. Kultuuristamise aja poolest on rukist (nagu ka kaera)
nimetatud nisuga võrreldes uustulnukaks, vanades heebrea ega sanskriti
keeltes polevat nimetust „rukis” leida. Rukki jälgi pole avastatud ka
ühegi muistse asulapaiga väljakaevamistel. Samuti ei ole tõendeid rukki
iidsest kasvatamisest Hiinas ega Jaapanis, tundmata oli ta ka vanadele
kreeklastele ja roomlastele. Alles Plinius (23-79 pKr) ja Galenos
(129-199 pKr) mainisid rukist, esimene kui Alpidest põhja pool
kasvatatavat kultuurtaime, teine kui Traakias ja Makedoonias
kultiveeritavat teravilja.
Tänapäeval ollakse üldiselt
seisukohal, et rukis kultiveeriti Väike-Aasiast põhja ja ida pool mitte
palju varem kui umbes 300 aastat eKr.
Ühtedel andmetel sai
hapendatud rukkileib eestlastele tuntuks teise aastatuhande esimestel
sajanditel. Teine allikas mainib, et Eestis hakati rukist kasvatama
arvatavasti 400. ja 800. aasta vahemikus pKr. Kui neid andmeid võrrelda,
võib teha järelduse, et algselt kasutati meil rukist muul moel, isegi
ehk tänapäevasele lähedase leiva valmistamiseks, kuid ilma hapendamata.
Alates
19. sajandi lõpukümnendeist on meil aretatud ka uusi rukkisorte,
esimesena ’Sangaste’, seejärel veel ’Vambo’, ’Tulvi’ ja ’Elvi’.
Sajandeid
eestlaste toidulaual aukohal püsinud rukkileib hakkas viimasel ajal oma
positsiooni saiale ja teistele teraviljatoodetele loovutama. Veel
1995. aastal ilmunud entsüklopeedia 8. köites väideti, et rukis on
Eestis peamine leivavili, ehkki taasiseseisvumisele järgnenud muudatused
põllumajanduses olid ta kasvatamist juba tunduvalt ahendanud.
Õnneks
näib meil viimastel aastatel huvi rukkikasvatuse vastu jälle tõusmas
olevat. Eesti rukkikasvatajad on omavahel tihedamalt lävima hakanud, oma
jõu ja mõtete tõhusamaks elluviimiseks liitunud. Kasvanud on vahepeal
madalseisu langenud külvipinna hektarite arv ja koos sellega saagikus.
See paneb lootma, et varsti saame süüa vaid kodumaisest rukkist leiba.
Rukkileivas sisalduva toimest tervisele
Toitumisteadlased
hoiatavad, et rukkileivast loobumine võib kaasa tuua rahva tervise
üldise halvenemise. Mida rukkileib siis head pakub?
Päevas oleks
vaja süüa ligi 200 g teraviljatooteid, millest 100 g (umbes 3 viilu)
võiks olla rukkileib. Jämedast rukkijahust leib sisaldab umbes 50%
süsivesikuid.
Täiskasvanud inimese päevane kiudainete norm on
keskmiselt 24 g, rukkileib sisaldab kiudaineid keskmiselt koguni 12%,
seega kataks juba 100 g leiba poole päevasest kiudainete vajadusest
(kiudaineid leidub teatud määral ka paljudes teistes toiduainetes).
Et
rukkileib on normaalse happesusega, aitab see reguleerida seedimist,
olles ka ise kergesti seeditav. Mao ja soolestiku tegevust ergutavad
selles leiduvad kiudained, need kiirendavad ka seedimisel tekkivate
kahjulike jääkainete eraldumist organismist, mis võiksid soodustada
kasvajate teket, eriti pärasooles. Kiudained aitavad ka sooli seest
limast puhastada ja osalevad toitainete kiiremas omastamises.
Kiudaineterikas toit hoiab ära kõhukinnisust.
Rukkileiba
hinnatakse ka südame sõbrana, selle söömine aitab kaasa südame lihaskoe
tugevdamisele ja verevarustuse parandamisele.
Leivas leiduvad
mineraalained magneesium ja kaalium koostöös tsingi ja seleeniga aitavad
hoida ära südame- ning veresoonkonnahaigusi, pankrease healoomulist
suurenemist ja suhkurtõbe. Magneesium, tsink ja raud parandavad südame
tööd ning rikastavad verd vajaliku hapnikuga, täpsemalt aitavad
kindlustada vereliblede poolt hapniku kandevõimet. Raual on tähtis roll
ka vere punalibledesse hemoglobiini valmimisel. Oma osa on tervise
tugevdamisel täita kaltsiumil ja fosforil, esimesel eeskätt luude
tugevdamisel, teisel on oluline osa lihaste ja närvide töös.
Peale mineraalainete sisaldab rukkileib vitamiine, kõige rohkem B-rühma omi (B1, B2, B3, B6 ja B10).
B-vitamiinid on vajalikud keha tervise huvides ning neid vajab ka
inimese närvisüsteem, millele nad mõjuvad kõige soodsamalt üheskoos.
B-vitamiinide vaeguse puhul tekib aine, mis blokeerib insuliini ja see
on probleemiks maades, kus süüakse nn valget leiba ehk meie mõistes
saia.
Teistest organismile vajalikest vitamiinidest leidub
rukkileivas veel E- ja D-vitamiini. Antioksüdantlike omadustega
E-vitamiin koos lignaanide, fütiinhappe jt leivas leiduvate ainetega
omab koostöös mineraalainetega tähtsat rolli soole mikrofloora
kujunemisel. E-vitamiin on vajalik ka vereliblede, lihas- jt kudede
loomiseks ning rakkude kaitsmiseks. D-vitamiin reguleerib kaltsiumi ja
fosfori taset, tugevdab luid ja hambaid.
A-provitamiin karotiin,
mis muutub organismis A-vitamiiniks, on vajalik nägemiskeskuse
reguleerimiseks, samuti tugevdab luustikku, aitab hoida naha, hammaste,
igemete ja juuste tervist. Seetõttu peaksid rukkileiba sööma rohkem
eelkõige kasvavad lapsed ja osteoporoosi (luukoe hõrenemise) all
kannatavad inimesed.
Kui tegemist ei ole just puuviljaleivaga, siis C-vitamiini rukkileivas ei leidu.
Leivas
on ka sobivas koguses naturaalvalku: 100 g leivaportsus ehk umbes
kolmes viilus on seda 6-8 g. Rukkivalgus leidub rohkem asendamatuid
aminohappeid lüsiini ja treoniini kui nisuvalgus.
Lisandina on
rukkileivas rasva vaid 2-3%, kuid rukkileiva rasvhapete seas on
väärtuslikud linool- ja alfalinoolhape, mida organism ise ei sünteesi,
kuid mis on elutegevuseks asendamatud. Nende puudumine tekitab
põletikke, soodumust allergiaks, trombide tekkeks, veresoonte elastsuse
nõrgenemiseks jms.
Nagu on mõni aasta tagasi väitnud professor Väino Rätsep, vähendab pikaajaline tervislik toitumine
kõvasti riski saada meie sajandi kardetavaim haigus - vähk. Meie
toitumispüramiidi aluseks on teraviljatooted: leib, tangained, riis,
makaronid jne. Seda täiendavad puu- ja juurviljad, lisandades vitamiine,
mineraalaineid, kiudaineid jm.
Enamik vähke saab alguse
organismi kokkupuutest kartsinogeeniga - keskkonnas leiduva vähki
põhjustava ainega. Organismi loomulikud kaitsemehhanismid hävitavad
paljud kartsinogeenid enne, kui need jõuavad keharakke kahjustada.
Organismi
kaitsevõime olemasolul on tervislikul toitumisel tähtis osa. Ja
omakorda suur osa on selles toitumises ka madala kalorsusega
rukkileival. Pole karta end sellega paksuks süüa, kehakaalu liigselt
tõsta, pigem on see abiks salenemise soovi korral.
Leib, jahu ja kliid haiguste raviks
Kui
teil on kusagil sinikas (kukkumise, äralöömise vms tagajärjel), siis
aitab väike pehme rukkileiva tükike soolaga, mis asetada sinisele
kohale.
Mädapaisete korral on abi piimas leotatud rukkileivast, mis panna mädasele kohale, see kiirendab mädaniku valmimist.
Larüngiidi
(kõripõletiku) raviks soovitatakse rukki kliitõmmist. Võtta 400 g
kliisid 1,8 liitri vee kohta, ajada keema ja keeta 10 min, kurnata ja
maitsestada (soovitavalt põletatud suhkruga). Juua koos tee või kohviga
väga kuumalt kogu päeva jooksul.
Kui vaevab bronhiit või
trahheiit (hingetorupõletik), võtta 20 g kliisid 1 kl vee kohta, keeta
15 minutit, kurnata. Juua 1/2 kl 3 korda päevas.
Lisaks veel paar kirjapanekut rahvameditsiini ülestähenduste varasalvest
Keegi,
kes on asja praktikas järele proovinud, soovitab abi radikuliidi puhul.
Materjalideks pakub ta rukkijahu ja puhastatud tärpentini. Jahust
valmistada tainajuuretis ja sõtkuda tainas. Tärpentiniga hõõruda
nimmepiirkonda, kuni see hakkab kipitama, siis katta marliga, panna
peale tainapäts ja vahariie ja mässida end vähemalt 45 minutiks soojalt
sisse. Korrata protseduuri 3-6 korda, pidades iga kord 2-3 päeva vahet.
Põletuste ja villide tekkides tuleb ravi kuni nende paranemiseni
katkestada. Selle meetodi järgi end ravinut polevat radikuliit enam
häirinud juba 15 aastat.
Teisena on üks naine kirja pannud, et
1978. aastal mattis ta ema, mehe ja ämma. Tugeva stressi tagajärjel jäid
ta liigesed haigeks ja tal diagnoositi osteokondroos (luukõhre
haigestumus). Ta otsustas kasutada retsepti, mille oli leidnud
ajalehest. Möödunud on juba peaaegu 30 aastat, ent ta tundvat end nüüd
kõrge vanuse kiuste hästi ja valavat ennast hommikuti isegi külma veega
üle. Retsepti pakub ta eeltooduga üsna lähedasena. Sõtkuda 0,5 liitrist
soojast veest, 70-100 g värskest pärmist ja paraja konsistentsi
saamiseks sobivast kogusest rukkijahust tainas ning panna 7 päevaks
pimedasse jahedasse kohta, kuid mitte külmikusse. Kui tainas hakkab
kerkima, kloppida seda, et ta alla langeks. Nädala pärast on tainas
valmis ja võib alustada ravi.
Kui kompressi tegema hakatakse,
peab haige kõigepealt ära jooma 1 kl kuuma piima, mille hulka on segatud
1 tl soodat. Juua tuleb väikeste sõõmudega (või teelusikast). Seejärel
määrida tainast kahekordsele marlile, panna haige kõhuli, lasta
peopesale 3 tilka tärpentini ja hõõruda haige nimmekohta. Kui nii on
määritud 3 korda, laotada tainaga marli haige nimmekohale, katta
tsellofaaniga, panna vatti peale ja siduda ümber suur käterätt, et õhk
ligi ei pääseks. Katta haige sooja tekiga ning lasta tal lamada
40-60 minutit - nii kaua, kui ta kannatab.
Kompressist võivad
tekkida nahale väikesed põletused, kuid ajalehes olevat kirjutatud, et
neid ei tohi millegagi määrida. Kui kompress on ära võetud, peab haige
hästi kinni kaetuna veel tund aega lamama. Tainas panna tagasi potti ja
tõsta see pimedasse jahedasse kohta. Kui põletust ei ole, võib uue
ravikorra teha 7 päeva pärast, vastasel korral 2-3 nädala pärast. Ravi
kirjeldajal ei tekkinud põletust.
Keda eeltoodud haigused vaevama
peaksid, võiksid järele proovida. Rukkileiva, -jahu ega ka -kliide,
samuti tärpentini hankimine ei tohiks vist kellelegi ületamatuks
probleemiks osutuda.
Thursday, May 30, 2013
Rukkileib, -jahu ja -kliid: tervislik toit ja abiks ka haiguste ravis
Posted by Tiia at 9:37 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment