Kauni naha eelduseks on looduslik toit, mis aitab säilitada naha elastsust, uuendab rakke ning seob niiskust.
Lõhe
ei ole mitte ainult aminohapete rikas, vaid sisaldab ka kasulikke
omega-3 rasvhappeid, mis takistavad põletike teket ning annavad nahale
kauni tooni ning läike.
Tumerohelised aedviljad nagu kurk ja spinat on rikkad antioksüdantide poolest, mis kaitsevad naharakke ning aitavad nahal niiskust hoida.
Kantaluubid ja marjad
sisaldavad samasugust toitainete ja antioksüdantide konsentratsiooni
nagu teised puuviljad, kuid erinevalt õunast, banaanist ja apelsinist,
ei tõsta kantaluubid veresuhkru taset järsult kõrgemale. Kiire
veresuhkru taseme tõus võib kahjustada naharakkude rakuseinu. Puuviljad
ei ole nahale kahjulikud, kuid kantaluubid ja marjad on paremad.
Vitamiinid C ja E
on antioksüdandid, kaitstes vabade radikaalide eest, mis võivad nahka
kahjustada. Need vitamiinid kaitsevad ka UVB-kiirte eest. Rikkalikult
C-vitamiini leidub tsitruselistes, kiivis, maasikates ning
mustsõstardes. E-vitamiini leiad pähklitest, mandlitest, rohelistest
lehttaimedest ning taimsetest õlidest.
A-vitamiin on hädavajalik naharaku uuenemiseks. Seda leidub loomsetes allikates, nagu muna, liha, tuunikala, piim, või ning siseelundid.
B-vitamiin,
eriti biotiin (B7) ja niatsiin (B3), aitab nahal siduda ning säilitada
niiskust, kaitstes seda ühtlasi põletiku eest. Biotiini on maksas,
kalas, munas ja piimas. Niatsiini leiad peamiselt nisukliidest,
avokaadost, datlitest, kibuvitsast ning ploomist.
K-vitamiin tugevdab veresooni ning vähendab tumedaid ringe silmade all. K-vitamiini sisaldavad tumerohelised aedviljad, näiteks brokoli.
Seleen kaitseb nahka UVA- ja UVB-kiirte eest. Kala, mereannid, parapähklid ning põdraliha sisaldavad palju seleeni.
Raud
moodustatab koos tsingi ja C-vitamiiniga nahale eluks vajalikku
elastiini, mis hoiab naha pinges. Rauda leidub mereandides,
siseelundites, pähklites ning rosinates. Tsinki on palju kanas, ubades
ning teatud täisteratoodetes.
Rasvhapped nagu
omega-3 ja omega-6 takistavad põletikke ning aitavad nahal sälitada
niiskustasakaalu. Rasvane kala, pähklid ja linaseemneõli sisaldavad
omega-3 rasvhappeid. Omega-6 rasvhappeid leidub peamiselt seemnetes ning
taimsetes õlides nagu rapsi-, maisi- ja sojaõli.
Monday, May 27, 2013
Söö end ilusaks: vitamiinirikkad maiuspalad, mida su nahk igatseb
Posted by Tiia at 9:36 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment