Idud sisaldavad rikkalikult kiudaineid ja
vitamiine. Idude kasvatamine ja söömine ei ole enam ammu ainuüksi
taimetoitlaste harjumus.
Idu kasvamine seemnest on taime
aktiivse elu algus. Sellepärast sisaldavadki idandid suures
kontsentratsioonis väärtuslike ensüüme, proteiine, mineraalaineid,
mikroelemente ning looduslikke vitamiine.
Idandamise käigus
tõuseb seemne vitamiinide sisaldus ja vallanduvad mitmed biokeemilised
protsessid, mis tõstavad idandite toiteväärtust kordades. Idandatud
seemned on tõsisteks konkurentideks apteekides müüdavatele
toidulisanditele.
Idanditele omistatakse tervendavat mõju nina-, kurgu-, kopsu- ja
nahahaiguste puhul. Abi saab ka nakkushaiguste korral. Pidev idude
söömine ennetab külmetushaigusi ja parandab juuste ning peanaha tervist.
Idanditest
on abi ka kaalujälgijatele, kuna selle tervisliku toidulisandi kalorsus
on madal. Näiteks mungoa idud annavad 100 grammi kohta 30 kalorit,
sojaoad aga 90 kalorit.
Kuigi idanditel on sõltuvalt taime sordist
erinev valmimisaeg, peetakse parimaks kolme päeva vanuseid idusid.
Pärast seda hakkab taim jõudsalt kõrgusesse kasvama ja ise toitaineid
aktiivselt tarbima.
Tänapäevane seemnevalik on mitmekesine ning
sobiva sordi leiab nii maheda, vürtsika kui ka mõrkja maitse eelistaja.
Poelettidelt võib leida läätse-, rõika-, sinepi-, tatra-, nisu-,
mungoa-, brokkoli-, punase kapsa, kressi-, basiilika-, lutserni- ja
seesamiseemneid. Müügil on ka mitmeid seemnesegusid. Idandamiseks
vajalikke seemneid leiab nii suuremate kaubanduskeskuste tervisekaupade
letist kui ka loodustoodete poodidest.
Seemneid sobib idandada
taldrikul, purgis, kandikul või spetsiaalses idandamisnõus. Oluline on,
et idud oleksid kogu aeg niisked.
Keskküttega ruumides võib
idandamisnõu katta niiske paberrätiku või marlitükiga. Soovitatav on
panna nõu aknalauale valguse kätte. Enne idandamist tuleb seemneid
hoolikalt loputada ning soovitatavalt 12 tundi toasoojas vees leotada.
Seemneid ei tasu idanema panna liiga paksu kihina, sest nad kasvavad ja
paisuvad oluliselt.
Kasvavaid idusid soovitatakse päevas kaks korda loputada ning pärast loputamist üleliigne vesi eemaldada.
Eriti
hästi sobivad idud pajaroogadesse, suppidesse ning salatitesse. Enne
söömist idusid keetma ei pea. Suppidesse ja pajaroogadesse lisatakse
idud viimasena, et vitamiinid kuumutamisega ei hävineks.
Allikas: bioneer.ee
Friday, January 25, 2013
Idudes peitub elujõud ja tervis
Posted by Tiia at 7:55 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment