BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, February 26, 2013

Appi, ma olen otsustusvõimetu!‏

Iga tähtsusetumgi tegevus nõuab otsustamist. Mida teha lõunaks — riisi või makarone? Milline dress osta tütrele — kas roosa (talle see värv meeldib) või tumesinine (see on praktilisem)? Igal sammul võtad sa vastu mingeid otsuseid, kuigi ei anna sellest endale üldse aru. Kuid meil kõigil on vahel ka raskeid päevi.

Jah, meil kõigil on häid ja halbu päevi — ka otsuseid vastu võttes. Valikut on raskem langetada, kui oled väsinud või millegi pärast mures. Siis tunned end ebakindlalt ning võib juhtuda, et eksid ning kahetsed hiljem.

Otsustamine on keeruline loomult otsustusvõimetute inimeste jaoks. Sama raske on ka … perfektsionistidel. Nad vajavad nii väga ideaalset tulemust, et igasugune pisiasi võib neis tekitada kahtlusi — äkki oleks ikka teine variant parem olnud? Nii võib ka tühise otsuse vastuvõtmine muutuda saatuslikuks valikuks. Hirmust eksida, hakkad otsustamise hetke edasi lükkama. Lähed närvi, kaotad aega ja energiat. Sageli piinad ka teisi, anudes abi. Samas pole tulemustega ikkagi rahul.
Täiesti võimalik, et otsustusvõimetus on seotud mineviku kogemusega. Kui sind tavaliselt aitasid hädast välja hoolitsevad vanemad, siis pole midagi imeks panna, et sa ei usu iseendasse. Sulle näib, et teiste inimeste arvamus on alati sinu omast õigem. Seetõttu tunned end otsust langetades täiesti ebakindlana.
Või siis vastupidi. Vanemad usaldasid sulle tähtsate küsimuste lahendamise — millede üle otsustamine oli sinu jaoks liiga raske — seejärel aga kritiseerisid sind. Selle tulemuseks võib olla, et täiskasvanuna kardad sa otsustada, kuna lapsena olid veendunud, et teed alati valesid valikuid.
Suurenda usku iseendasse! Vahel peitub otsustusvõimetuse taga reaalne poolt- ja vastuargumentide mittetundmine. Sel juhul võiks võtta paberilehe, murda see pooleks ning kirjutada ühele poole üles kõik plussid, teisele — miinused. Nii muutub otsustamine kergemaks.
Kui aga otsustusvõimetuse põhjuseks on vähene enesekindlus, tuleb asuda enesehinnangut tõstma. Mida kindlam sa endas oled, seda enam usud endasse ning seda kergem on otsustada. Et nii sünniks, võid hakata oma saavutuste päevikut pidama, kuhu kirjutad üles kõik, mis sul õnnestub.
Esialgu sa ei näe oma edusamme. Asu siis neid hoolega otsima, pane tähele ka kõige väiksemaid õnnestumisi (naabrinaine kiitis su toalilli). Mida enam positiivsust ja jõudu sa endas leiad, seda kergem on ennast usaldada. Tasub pingutada!
Leia mingid tegevusalad, kus saad hakata treenima otsuste vastuvõtmist. Leia ka need momendid, kus võid kellegi abi paluda. Ega sa ju ometi pea kõike ise tegema.
Oleks hea, kui konkreetses olukorras seletaks keegi, keda sa usaldad, sulle sinu valiku tagajärgi. Lõpliku otsuse pead aga ise langetama. Aja jooksul tunned, et see pole üldsegi hirmus. Kui selgub, et jääd oma valikutega rahule, lisandub ka enesekindlust. Ja siis sa ei vajagi enam nii väga tugevat lähedaste toetust.
Sa ei oska ära ütelda
Abist keeldumine on meist paljudele tõeline probleem. Arvame, et meil pole õigust ära öelda, kui meilt midagi palutakse. Ja seetõttu võtame oma õlgadele langetatud koorma alandlikult vastu, otsekui oleks see kõik täiesti enesestmõistetav.
Kui sa kuulud selliste inimeste kategooriasse, siis on ilmselge, et sul tuleb selle eest kallilt maksta. Keerled kui orav rattas. Sind jälitab tunne, et sa ei suuda oma isiklike asjadega mitte kuidagi toime tulla. Jätad need kõik pärastiseks — ajaks, mil oled lahendanud teiste probleemid.

Millest see tuleb? Endale aru andmata kardame, et keeldudes abist haavame kellegi tundeid, kaotame usalduse. Me ju tahame, et meid armastatakse. See on loomulik. Kuid mõned meist soovivad, et neid armastaksid absoluutselt kõik. Psühholoogid nimetavad seda neurootiliseks armastuse vajaduseks.
Tavaliselt võib ebameeldivaid emotsioone põhjustada vaid see, kes on meile väga tähtis. Kõrvaliste inimeste käitumine meid eriti ei liiguta. Neurootilise armastuse vajaduse puhul on aga inimesele tähtis kõikide suhtumine.
Kui sina kuulud sellesse kategooriasse, siis püüad sa meeleheitlikult kõikidele meeldida, et nende heakskiitu pälvida. Miks küll? Ilmselt on põhjused sinu mitte eriti õnnelikus lapsepõlves. Laps, keda eriti ei armastatud, otsib suuremaks saades sooje tundeid teistelt inimestelt.

Juhtub, et väikest last kiidetakse üksnes edusammude eest. Kui ta aga ei õigusta ootusi, näidatakse välja oma rahulolematust. Laps hakkab tundma, et armastuse peab välja teenima ning edaspidi püüab ta seda tõesti teha.
Sellised inimesed kardavad ära öelda, kuna on arvamusel, et siis kaotavad nad armastuse ja sõpruse. Seetõttu ei keeldu nad mitte kunagi. Ja isegi juhul, kui koguvad julgust ja ütlevadki „ei“, siis ei ole nad sellega mitte kunagi rahul.
Keeldu raskest koormast
Keeldumist saab õppida. Kuid seda peab tegema järk-järgult, väikeste sammude haaval. Sa pead aru saama, et keeldumine ei tähenda kaugeltki seda, et seetõttu sa enam teistele ei meeldi.
Kõigepealt õpi ära ütlema inimestele, kes pole sinu jaoks eriti olulised — naabrile, kolleegile… Isegi kui nad solvuvad, võid sa elada ka ilma nendele meeldimata.
Tee endale selgeks, et sa pole kohustatud end üleni teistele andma. Sul on endal õigus otsustada, kas sa tahad seda või ei. Sul on ka õigus oma isiklikeks tunneteks ja viisideks, kuidas neid väljendada. Seetõttu, kui tunned, et kellegi palvet on raske täita või sulle näib, et sind kasutatakse ära, ütle seda. Teised teevad samuti. Ära karda sinagi.
Samas ei tasu ka üle pingutada. Püüa alati hinnata teiste palveid oma jõudude seisukohast. Sa võid kolleegile ära öelda ning mitte minna temaga poodi. See on tühiasi. Kui ta on aga haige ja palub, et tooksid talle rohtu, siis on keeldumine vägagi inetu žest.
Tegutse leebelt, kuid otsustavalt. Kui sa selliselt toimid, siis ei ole äraütlemine nii hirmus. Kui tunned, et tahad „ei“ öelda, siis lausu sissejuhatuseks mõned heatahtlikud sõnad ning alles seejärel keeldu.
Selline äraütlemine sisaldab kolme elementi: esiteks on meeldiv märkus, et adressaat ei tunneks end solvununa, teiseks tuleb keeldumine ise ja kolmandaks — äraütlemise põhjus. Tänu sellele „komplektile“ ei tunne vestluskaaslane end solvatuna. Kui aga millegipärast on võimatu ära öelda, võid lisada palvele juurde omad tingimused.

Naistekas
26. jaanuar 2011

0 comments: