BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, May 21, 2014

Kevad salatipeenral. Kuidas aedsalatit kasvatada?

Millised on aedsalati kasvunõuded ja kuidas külvata?
Kohe kui muld on peenral tahenenud, võib sinna salati külvata.
- Aedsalat hakkab idanema juba 2–5° juures, kuid kui idanemise ajal on üle kümne päeva jahe (2–8°), soodustab see putkumist (ennakõidumist). Sobivaim idanemistemperatuur on 16–22°, liigne soojus (25–30°) seevastu ei soodusta idanemist.
- Noored taimed taluvad hästi öökülma (kuni –5°). Kui sooja on üle 22°, muutuvad lehed kibedaks, samuti võivad taimed kiiresti putkuda.
- Aedsalat vajab kogu kasvuperioodi vältel rohkelt niiskust, niiskuse puudusel jääb saak väikeseks ja taimed putkuvad kiiresti.
- Aedsalat on valgusnõudlik, varjulises kohas venivad taimed välja ja jäävad kiduraks, peasalat ei moodusta pead.
Kasvukoht
- Aedsalat kasvab kõige paremini huumusrikkal, keskmise raskusega või raskemal nõrgalt happelisel (pH 5,8–6,5) niiskemal mullal. Kiirelt soojeneval mullal saab saaki varem.
- Külvikorras sobib aedsalat mõne orgaanilist väetist saanud kultuuri järele, suhteliselt hästi talub ta ka iseendale järgnemist.
- Salatipeenar on soovitatav multšida: katta musta kile, peenravaiba, niidetud rohu, peenestatud põhu vmm sobiva materjaliga. Multšimine hoiab salatitaimed puhtad.
- Kevadel peenra ettevalmistamisel andke mikroelemente sisaldavat kompleksväetist, sest aedsalat on tundlik molübdeeni-, kaltsiumi-, magneesiumi- ja booripuuduse suhtes.
- Anumas kasvatades täitke see universaalse kasvusubstraadiga, põhja pange drenaažiks kivikesi, potikilde jm vett ära juhtivat materjali.
Seemnest või istikutest
- Aedsalatit võib külvata otse peenrale, aga taimed võib ka ette kasvatada ja siis kasvukohale istutada. Ette tasub kasvatada eelkõige peasalatit (või- ja jääsalat) ning rooma salatit.
- Varajase saagi saamiseks külvake aprillis esimesel võimalusel peenrale või anumatesse.
- Külviskeem: reavahe 20–25 cm, taimede vahe reas (pärast harvendamist) 15–20 cm. Liiga tihedalt külvates venivad taimed vähese valguse tõttu välja.
- Sobiv külvisügavus on 0,5–1,5 cm. Külv on soovitatav katta looriga.
- Kõige mugavam on kasutada seemnelinti, sel juhul ei pea taimi harvendama.
- Varajase saagi saamiseks ette kasvatatud taimed võib välja istutada siis, kui istikul on arenenud 3–4 pärislehte. Kasvukohale istutage nad esimesel võimalusel.
Allikas: Tiina Paasik, “Maalehe salatiraamat”


0 comments: