BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, March 22, 2015

Hapukapsas‏

OTSE OMADELT Paljud inimesed võitlevad liigse kehakaalu ja sellest tulenevate tervisehädadega. Abi otsitakse erinevatest ravimitest ja välismaistest taimedest. Ometigi peavad erinevad loodusmeditsiini pooldajad ja toitumisteadlased just seda Eestis levinud toitu üheks maailma parimaks tervist ravivaks toiduks, mis kiirendab muuhulgas ka seedimist ja aitab kaalu langetada. Juba Vana-Kreeka kuulus arst Hippokrates soovitas seda oma patsientidele ning see on sajandeid olnud Siberis elavate inimeste peamine vitamiiniallikas pikkade talvede üleelamiseks. See salapärane imesöök on loomulikult värskelt hapendatud kapsas. Kapsas on imepärane ka toorelt ja hapendamata kujul. Dr Garnett Cheney Stanfordi Ülikoolist ja teised uurijad demonstreerisid juba eelmise sajandi kuuekümnendatel kapsamahla ravitoimet peptilise haavandiga haigetel, kusjuures ravitoime saavutati juba nädalaga. Kapsalised on ka rikkalikud kiudaineallikad, mistõttu nad on ideaalsed söögiisu vähendajad ning sobivad kaalu langetavate inimeste menüüsse. Oma kiudainerikkuse tõttu aitavad nad kaasa soole motoorikale, vähendades kõhukinnisust ning omades jämesoolevähki ärahoidvat toimet. Värskelt hapendatud kapsal on tugev seedimist korrastav mõju. Lisaks sisaldab see palju erinevaid probiotikume, ensüüme, B-ja C-grupi vitamiine, foolhapet, väävlit, kroomi ja pürodoksiini, omega-3-rasvhappeid. Hapukapsas sisaldab ka K-vitamiini, mis on eriti oluline neile, kel probleeme vere hüübimisega. Praegusel vähkhaiguste levimise ajastul ei saa mainimata jätta ka kapsa ja hapukapsa vähivastaseid omadusi ning võimet vererõhuhaigusi leevendada. Lisaks seedimise lihtsustumisele tõuseb oluliselt hapukapsa söömisel ka teiste vajalike toitainete imendumine verre ja lümfi. Kui tahad oma perekonda tervislikult toita, siis pane juba täna õhtul üks potitäis kapsast hapnema. See protsess võtab pisut aega, aga on kindlasti seda vaeva väärt. Muide, peaaegu sama väärtuslik on teine värskelt hapendatud suvine lemmikkaup- hapukurk. Kasuta kurkide ja kapsa hapendamisel Himaalaja roosat soola ja tõstad veelgi värske hapendatud toote lisaväärtust. Siit ka üks üldlevinum retsept kapsaste hapendamiseks: Vaja läheb: 2 kg värsket kodumaist kapsapead 5 g köömneid 30 g Himaalaja soola 10 g suhkrut pool hapumat õuna nt "antonovka" Riivi kapsad kas köögikombaini või riiviga peeneks, sega ¼ kapsaid ja muud komponendid ning tambi võimalusel nuiaga need läbi, et maitseained imbuksid kapsasse ja kapsast tuleks välja vesi. Seejärel lisa ülejäänud kapsad ning tambi seni, kuni kapsad on nii pehmed ja vett on nii palju, et surudes jäävad kapsad välja tulnud mahla alla. Aseta kapsastele puhas riie ning pane rõhuks suur kivi või veega täidetud nõu, mis hoiab kapsaid tihkelt koos vee all. Õun on vajalik, sest aitab kiirendada hapnemist. Köömned võid ära jätta, kui sa pole suurem köömnesõber. Jäta kapsad soojemasse ruumi seisma ja kui näed, et vaht tekib peale, siis ongi kapsas valmis söömiseks. Üle 2 ööpäeva ei tasu kapsast soojas hoida, muidu läheb liiga hapuks. Pakenda mugavasse purki või kaussi ja pane külmkappi. Allikas: http://okomarket.ee/uudis/266/see-lihtne-eesti-toit-on-uks-maailma-kuulsamaid-tervendavaid-toite/

0 comments: