BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, October 30, 2012

Kolm Feng shui aspekti, millele köögis tähelepanu pöörata‏

Feng shui kujutab endast ruumi metafüüsilist tõlgendamist, mis võimaldab saavutada tasakaalu ja harmoonia ja seeläbi jõuda jõukuse ja eduni. Köök omab selle õpetuse seisukohalt suurt tähtsust. Köök on “kodu varaait”. Ega ilmaasjata ei kasutata rahast rääkides selliseid väljendeid nagu “leiba teenima”. Köök peegeldab teie rahanduslikku olukorda. Korratu köök viitab näiteks tasakaalustamata pangaarvele. 
Allpool olevad põhimõtted ei ole esitatud selleks, et teha maha teil juba olemasolevat kööki, vaid pigem mõtlemisaine pakkumiseks. Ja kui tundub, et jutul on iva, siis alati jääb võimalus neid ka tasapisi rakendada. Soovitusi jagab Fengh Shui konsultant Cynthia Murray.

Köögi planeerimisel tuleks arvestada kolme feng shui aspektiga:
Asukoht
Ideaalne köök asub piisavalt sügaval kodu südames, et seda ei ole sisenedes kohe näha. Kui köök on esimene ruum, mida te uksest sisse astudes näete, on teil kalduvus ülesöömisele või on söögi valmistamine teie jaoks koorem. Kitsas köök, mis on kui koridor teistesse ruumidesse pääsemiseks, ei võimalda teil ei ennast ega teisi hästi toita.
Kui sisenete kööki otse garaazhist, peegeldab see samuti teie suhtumist sööki ja söömisesse. Kas sööte tihti autosõidu ajal? Kas üle poole teie söögist koosneb külmutatud või mikrolaineahjus valmistatud toidust? Kui teie vastus on jah, siis viitab see tasakaalustamatusele teie toitumisharjumustes. Kui on vähegi võimalik, siis üritage pikendada teed uksest köögini.
Kõige soodsam asukoht köögile on maja ida- või kagutiib. Neid suundi seostatakse puiduga, mis harmoniseerub vee (kraanikauss, külmik) ja tulega (pliit).
Hommikupäike toob kööki soojust ja annab päeva alguseks vajalikku energiat.
Planeerimine
Pliit on köögi kõige olulisem element. See peaks asuma kaitstud alal, eemal kraanikausist ja külmikust ning ukseaugust. Ideaalses köögis näeb kokk pliidi juures seistes, kui keegi kööki siseneb. Kui pliit asub nii, et söögitegija on seljaga ukse suunas, on abi strateegiliselt asetatud peeglist.
Ka köögi keskel asuv pliit on sobilik, kui kraanikauss ei asu otse selle vastas. Selline asend tekitab vee ja tule vastuolu ning võib ajada abikaasad tülli. Lahenduseks oleks asetada neljakandiline roheline vaip põrandale pliidi ja kraanikausi vahele.
Kõige parem pliidiküte on puit või gaas. Elektripliidid tekitavad elektromagnetvälju, mis häirivad inimese energiavälja. Mikrolaineahju kõige kehvem asend on otse pliidi kohal, summutades pliidiga seostatavat jõukust ning saates kiirgust otse teie ajju.
Toit taastab meid bioloogiliselt iga päev. Meie kehad ei ole veel harjunud sadade toidus kasutatavate kemikaalide ja taimemürkidega. Need toksiinid võivad meie organismis kuhjuda ning tekitada nõrkust ja haigusi. Kui vähegi võimalik sööge orgaanilist toitu.
Taimetoiduga on keeruline organismi mitmekülgselt ära toita. Taimetoitlase organism nõrgeneb, kui nad ei hangi kvaliteetset energiat. Loomne toit on hea kvaliteetse energia allikas.
Aga loomise toidu söömisega kaasnevad ka terviseprobleemid. Pidage meeles, et me võtame oma organismiga üle ebainimlikult koheldud loomade haigused ja masenduse. Selline toit on ka tohutuks blokiks hingelisele kasvule.
Juurtaimed aitavad juurduda, heaks kvaliteetse rasva allikaks on pähklid, seemned, kaer.
Käitumine
Kolmas feng shui aspekt on käitumine köögis. Teie mõtted ja tunded sisenevad toitu. Armastusega valmistatud toit annab energiat. Kloostrites lastakse toitu valmistama vaid vaimselt kõige enam arenenumad mungad. Nad mitte ainult ei peleta toidu tegemise ajal eemale süngeid mõtteid, vaid loevad mantrat, et toitu maksimaalselt energiseerida. Jätke probleemid köögiukse taha — te võite nad sealt üles korjata, kui olete söögi valmis teinud ja söönud.
Tervislik, orgaaniline ja elava tule peal tehtud toit, mille valmistas positiivsete mõtetega kokk, aitab saavutada hingelist selgust, tugevust ja rahu. See ei tähenda sugugi seda, et peaksite ainult kodus sööma. Loomulikult võite käia sõpradega väljas pitsat söömas ja õlut joomas, aga sealjuures sööge teadlikult. Teiste sõnadega iga suutäit korralikult läbi mäludes ning täiel rinnal seltskonda nautides.

Saturday, October 27, 2012

Kuidas seksib ülejäänud maailm?‏

Maailmas on palju maid ja rahvaid ning kõigil on ka voodielus omad kombed. Loe ja imesta..India
India kuulub nende riikide hulka, kus püütakse endiselt järgida traditsioone. Lisaks seksikeelule enne pulmi ei ole ka abielus noortel kombeks seksiga kiirustada. Arvatakse, et eelkõige tuleb teineteist tundma õppida ning alles siis võib koos voodisse minna. Seevastu seksivad vallalised naised ja mehed nii palju ja seal, kus süda soovib, nautides joovastavat armumängu. Nimelt käib jutt tantristidest.
Tantristid ehk tantra-jooga harrastajad on veendunud armastuse jumalikus ettemääratuses. Seks ei ole nende jaoks vaid vastassugupoolte füüsiline side, vaid ka vaimne tegevus.


Taimaa
Paljudel on kujunenud arvamus, et Tai on riik, kus puuduvad igasugused moraalinormid. Tegelikkus on hoopis vastupidine. Kergemeelsus iseloomustab vaid turiste. Kohalikel on seksieluga seotud kindlad reeglid, millest johtub nii mõnigi probleem.
Mehel on äärmiselt raske või peaaegu võimatu naist voodisse saada, sest abielueelsetesse suhetesse suhtutakse põlgusega. Kui noored siiski seksivad varem kui tohib, peavad nad esivanemate käest armu paluma. Enne pulmaööd tuuakse noorte magamistuppa suur kass: see tagab õnneliku perekonnaelu.

Jaapan
Tõusva päikese maa elanikud suhtuvad seksi suure ettevaatusega. Alles tutvunud noori ei jäeta kunagi omaette. Koos nendega peab viibima kosjasobitaja, kelle rolli võtab endale enamasti ämm.
Selle nn esimese staadiumi käigus püüab ämm oma poega võimalikult palju kiita – et noorik saaks aru, missugune saatuse kingitus on tema väljavalitu. Kunagi oli jaapanlastel kombeks – õnneks praegu enam ei ole -, et esimesel pulmaööl viibis ka ämm, kes seletas noorele abielunaisele, kuidas õigesti armatseda. Olemas on ka traditsioonilised pidustused, millest üheks on viljakuse püha, mille sümboliks on fallos(erigeerunud suguti kujutis). Kõige huvitavam on fallose pikkus, mis küündib 2,5 meetrini! Kujutise puudutamine toob uskumuse järgi terveid lapsi.

Suurbritannia
Inglismaa on kõige frigiidsem riik. 80 % naisi ja 73 % mehi seksivad vaid ühe partneriga ning iga kaheksas britt oli möödunud aastal vaid 1-2 korda suguühtes.
Tõepoolest, inglased pole prantslased – kirg pole nende ampluaa. Pole imestada, et Victoria ajal pidid naised olema voodis võimalikult tuimad, initsiatiivi näitamist peeti sündsusetuks. Ilmselt seepärast külastas enamik rikkaid mehi lõbumaju või kirglikke teenijaid.
Kõige huvitavam on aga fakt, et inglased on oma seksieluga äärmiselt rahul, pidades seksi sagedusest tähtsamaks kvaliteeti. Kas keegi julgeb vastu vaielda?

Saksamaa
Seksipoodide, pornofilmide ning käeraudade riik. Raske on ette kujutada, et sellises riigis eksisteerisid kunagi voodikombed. Keskajal võtsid kuumad saksa mehed endaga voodisse...mitte ämma, vaid KIRVE. Nimelt usuti siiralt, et kui neil on orgasmi ajal kirves käepärast ja kui nad veel näitavad seda partnerile, siis sünnib ilmtingimata poiss. Imeline, eks? Arvestades sellega, et praegu selliselt enam ei tehta, osutus antud käitumine ebatõhusaks.

Aafrika
Maailmajagu, kus pole ei voodikombeid, etiketti ega seksipiiranguid. Aafrika elanikud võivad teha kõik: suu-, grupiseks, swingerlus on kogemusteta noorte harrastus, vanemad eelistavad põnevamaid asju. Oma „halva käitumise“ õigustuseks tuuakse välja uskumus, et see kõik soodustab saagi suurenemist. Nii minnaksegi hommikul põllule ning „kutsutakse välja saagijumal“.
Mehel võib olla nii palju naisi, kui ta tahab ning mõeldes Aafrika elamistingimustele – nii palju kui ta jaksab toita.
Mis puutub ennemuistseisse kombeisse, mis on praeguseks jäljetult kadunud, siis neidki oli aafriklastel palju. Näiteks pidi tüdruku süütuse võtma hõimupealik, mitte aga peigmees. See ei olnud aga sugugi lõbus ning nüüdseks on traditsioon täiustatud. Nimelt lõbutseb pruut kõigi peo külalistega – huvitav, kas peigmehel on sel ajal sama lõbus?
USA
Ameerika Ühendriikide kohta võib kirjutada terve raamatu, sest igas osariigis on oma absurdsed seadused. Nii peab Louisiana osariigis kondoomi ostma just naine: kui seda püüab teha mees, võidakse teda trahvida. Florida osariigis võib seksida ainult pimedas ja misjonäri poosis, kusjuures on mehel keelatud suudelda naise rindu. Huvitab, kes kontrollib armastajaid ning kui palju on trahvitud paare? 



Allikas: mees.eu

Wednesday, October 24, 2012

Alkohol ja lihased


Võib-olla oled vahel endalt küsinud, kas joomisharjumused ka tegelikult pärsivad lihaste treeningut?

Kas reedel pärast tööd sõpradega paari õlle võtmine on tõesti nii kahjulik? Kas kaalu alandamiseks peaksid nüüd üheks-kaheks kuuks alkoholist täielikult loobuma? Või ehk on siiski võimalik, et menüü ülejäänud osade täpse järgmise korral võib nädalavahetusel endale paar külma jooki lubada.

Paljud mehed eelistaksid plaaniväliste toiduahvatluste asemel pigem võtta nädalavahetusel mõned joogid. Kui ühtedel on raskusi teatud toitudest loobumisega, siis teiste jaoks on keerulisem lõpetada alkoholitarbimist.

Milline on siis alkoholi ja lihaste omavaheline seos? Kuidas mõjutab alkohol lihaste treenimist?

Arusaamine sellest, mis kehas joomise käigus toimub, aitab paremini otsustada, kas alkohol peaks kuuluma treeningu ja lihaste kasvatamise kavasse või mitte. Alkoholi ja lihaste kohta tuleks teada järgmisi fakte. 

Alkohol ja kasvuhormoonid

Üks suuremaid alkoholitarbimisega seotud probleeme on selle mõju kasvuhormooni tootmisele. Kasvuhormoon on kehas see aine, mis mängib lihaste kasvu juures väga suurt rolli, stimuleerides rakkude kasvu ning toetades luustiku optimaalset arengut. Kui selle hormooni tase on madal, ei kasva lihased nii kiiresti kui normaalse hormoonitasemega.

Kasvuhormoon eritub peamiselt esimestel unetundidel ning kuna alkohol kipub unerütmi häirima, vähendab see vabaneva kasvuhormooni hulka. Selline vähenemine võib ulatuda kuni 70%-ni ning see muudab treeningust saadava kasu praktiliselt olematuks. 

Alkohol ja testosteroon

Järgmiseks tuleb vaadelda alkoholi mõju testosteroonile. Nagu sa tõenäoliselt tead, on testosteroon teine väga oluliselt lihaste kasvuga seotud hormoon, mille tõttu meeste lihasmass on palju suurem kui naistel (sest meeste kehas voolab rohkem testosterooni).

Ent alkoholi tarbimise tagajärjel toodab maks ainet, mis pärsib testosterooni vabanemist. See aine vähendab kehas oleva testosterooni hulka ning tulemuseks on väiksem lihasmass ja vähem välja joonistunud lihased. Seega kui mõtled jõusaalis tehtud raskele tööle, arvesta ka alkoholi poolt lihastele avaldatavat mõju. 

Alkohol ja taastumine

Taastumisvõime on veel üks lihaste treeningu aspekt, mida alkohol mõjutab. Kuna alkohol on keha jaoks mürkaine, peab keha kulutama energiat selle süsteemist eemaldamiseks ja selle poolt kahjustatud kudede parandamiseks.

Selleks on vaja aega ja energiavarusid, mistõttu sul on treeningust taastumiseks vähem energiat ning sa ei ole järgmise treeningukorra ajal enam nii värske. 

Alkohol ja dehüdratsioon

Dehüdratsioon on järgmine asjaolu, millega tuleb arvestada, kui tahetakse paralleelselt lihaste kasvatamise ja treeninguga alkoholi tarbida. Alkohol toimib kehas diureetikumina ning kui sa kaotatud vedelikku vee või mõne muu alkoholi- ja kofeiinivaba joogiga tasa ei tee, rikub see keha loomulikku veetasakaalu.

Dehüdratsioon avaldab kehale mitmesugust kahjulikku mõju alates väsimusest ja halvenenud sooritusvõimest kuni suurema näljatundeni (mis on eriti probleemne dieedi ajal) ja adenosiintrifosfaadi (mis on peamine lihasenergia allikas) tootmise vähenemiseni lihasrakkudes. 

Alkohol ja glükogeeni süntees

Glükogeen on teine lihaste energiatalletaja adenosiintrifosfaadi kõrval. Paraku annab keha alkoholi tarbimise järel prioriteedi alkoholi sünteesile glükogeeni sünteesi ees, mistõttu lihasrakkude energiavarud vähenevad.

Selle tagajärjel on kehal järgmise treeningukorra ajal vähem energiat töötamiseks ning väsimus saabub kiiremini. Kui lõpetad treeningu enne planeeritud aega, väheneb selle jõudu kasvatav efekt, sest ülekoormusest saadav vajalik stiimul (mis osaliselt sõltub tõstetavate raskuste suurusest) ei tugevne. 

Alkohol ja aeroobne võimekus

Kui jõu kasvatamine ei ole sinu põhieesmärk ja arvad, et seetõttu alkohol sinu sportimist ei sega, pole see siiski päris õige. Alkohol mõjutab sooritusvõimet ka aeroobsetes tegevustes.

Alkohol võib suurendada kehas vererõhku ning seega ka südame löögisagedust.

Kuna aeroobse tegevuse ajal töötab süda niigi kiiremini, võimendab alkoholist tingitud lisapingutus seda veelgi ning treenimine muutub normaalsest raskemaks.   

Alkohol ja keharasvad

Viimane alkoholitarbimisega seotud probleem tuleneb selle kalorisisaldusest ning kalorid kipuvad kiiresti kogunema. Enamik mehi eelistab tavaliselt õlut, veini või kangeid jooke, mis sisaldavad vähem kaloreid kui paljudele naistele meeldivad peened ja magusad kokteilid, nii et vähemalt on meil see eelis.

Ent kuna alkohol sisaldab tervelt seitse kilokalorit grammi kohta, saab kolmest-neljast joogist kätte juba korraliku praega võrreldava kalorihulga. Kui sa neile kaloritele ruumi jätmiseks just toidukoguseid ei vähenda (mis on haruldane, sest tavaliselt süüakse joogi kõrvale just kalorirohkeid suupisteid nagu pähklid, pitsa, kanatiivad või krõpsud), on tulemuseks rasva juurdekasv. 

Purjutamine paisutab kõhtu

Pea niisiis neid asjaolusid meeles, kui edaspidi kaalud, kas võtta üks jook või mitte. Eelnevast nähtub, et alkohol ja lihaste treening ei ole kindlasti head paarilised, aga kui sa ei treeni just suureks võistluseks või ei plaani kulturistide konkursil lavale astuda, võid tõenäoliselt endale aeg-ajalt paar jooki lubada ilma selle pärast liialt muretsemata.

Järgi vaid mõõdukuse põhimõtet ja püüa igal juhul juua alkoholile lisaks vett, süüa sel päeval muul ajal rohkem aedvilju (et suurendada menüü toitainesisaldust ja vähendada toidukaloreid) ning jätta pärast joomist võimaluse korral endale rohkem aega magamiseks.

Sunday, October 21, 2012

Aknalaual kasvatatavate maitsetaimede ravimtoime‏

Maitsetaimede kasulik mõju organismile on leidnud mitmekülgset kinnitust – nendega on võimalik anda toidule mitmekesiseid maitsevarjundeid ja ühtlasi toetada organismi talitlust.  
Paljude maade rahvameditsiinis on juba ammustest aegadest kasutatud antiseptiliste ja desinfitseerivate ainetena basiilikut, koriandrit, sellerit, lavendlit, rosmariini jt. 
Eriti soovitav on maitsetaimede kasutamine värskelt. Neis leiduvad toimeained tugevdavad eelkõige süljenäärmete, mao, sapipõie ja soolte sekretsiooni, ühtlasi parandavad isu, seedimist ja ainevahetust. 
Maitsetaimed leevendavad seedimise ebasoovitavaid kõrvalnähte, mis võivad tekkida mõnede toitude söömisel. Peale selle rikastavad maitsetaimed organismi eluliselt tähtsate toimeainete vitamiinide, mineraalainete ja lõhnaainetega ning soodustavad liigse vee eritumist, mis on seotud keedusoola ülemäärase kasutamisega. See on eriti tähtis südame- ja neeruhaiguste, hüpertoonia ja rasvumise korral.

Fütoteraapias, s.o taimravis, kasutatakse enamasti mitme taime segust valmistatud teesid, tinktuure, hautisi vm ravimvorme. Rasva ainevahetust soodustavad iisop ja tüümian. Soolavaese või -vaba dieedi puhul on sobivaimad piparrohi, majoraan, basiilik ja tüümian. Hästi sobivad ka seller ja till, eriti nende seemned.
Seedehäirete puhul on head piparmünt ja salvei, puhituse korral köömen, koriander ja tüümian. Paljudel meie igapäevases toidus kasutatavail maitsetaimedel on rahustav ja valuvaigistav toime. Rahustavat mõju avaldavad tüümian, till ja basiilik. Närvisüsteemi tugevdavad tüümian, majoraan
ja basiilik. Valuvaigistavalt ja südametalitlust tugevdavalt mõjuvad piparmünt ja majoraan. Unetuse puhul soovitatakse melissi ja tüümiani. Hingamisteede haiguste puhul aitavad tüümian, salvei ja iisop. Röga lahtistavad tüümian, pune ja salvei.
Vereringet tugevdavad ja veresooni laiendavad majoraan ja piparmünt. Antiseptilise ja desinfitseeriva toimega on tüümian, salvei, majoraan ja sibul. Maksa talitlust ja sapi eritumist soodustavad piparmünt ja salvei. Üheaegselt mitme haigusnähu puhul avaldavad kasulikku toimet tüümian, salvei ja majoraan. 
Mitme maitsetaime tõmmist võib edukalt kasutada välispidiselt, kuristamiseks nt salveid ja iisopit, loputuseks salveid. Eriti värskendavalt, desinfitseerivalt ja toonust tõstvalt mõjub vann, millele
on lisatud piparmündi lehti, tüümiani ja salveid.
Allikas: Toivo Niiberg, "Toataimed roaks ja raviks", Maalehe Raamat

Tuesday, October 16, 2012

Paju võtab valu ja palaviku

Vanas Kreekas teati, et paju võtab valu, palaviku ning liigese paistetuse. Saksamaal tegi Püha Hildegard palju imet ravijana just paju lehti ja koort tarvitades.  

Paju lehed ja koor on rikkad salitsiinist, mis eraldadi 1830. aastal esmakordselt valgest pajust. 1850. aastal oli juba sünteesitud salitsüülhape, tuntud kui aspiriin.
Välimääraja järgi kasvab meil 23 eri liiki pajusid, neid võib olla rohkemgi. Paju (Salix) on põõsaspuu, kasvamiseks eelistab ta niisket pinnast või veekogude lähedust. Nimetus „paju“ on vana ja kuulub ka teistesse soome-ugri keeltesse. 
Varakevadel, esimese lumesulamise aegu ilmuvad pajudele urvad, tärkava elu esimene märk. Nendega tähistab meie rahvas tervist ja õnne. Kui linnainimene toob koju spontaanselt ja paigutab urvis pajuoksad vaasi, siis taludes viidi urvad lauta, põllule ning aita, et oleks karja- ja viljaõnne. Setumaal pühitseti urbi kirikus. Palmipuudepühal peksti urbis pajuraagudega magajad üles, et nad oleksid terve aasta virgad ja viksid. Selle toimingu viis läbi pere kõige auväärseim liige. 

Paju on olnud meie rahvale tulus tarbepuu. Teda on kasvatatud elavaiaks, sest maasse torgatud pajuoks läheb kiiresti kasvama. Korvipajuoksi tarvitati korvi punumiseks, nööri eest, vesipajust valmistati loogapuid, hanipajust saadi parimad luuad. Et saada pruuni või kollast värvi, selleks tarvitati pajukoort. Ka nahkade parkimisel on pajukoored olnud asendamatud. 
Eestlaste uskumustes on pajudele omandatud mõningaid maagilisi omadusi. Nii ei tohtinud pajuvitsaga loomi lüüa – jääb haigeks. Suure-Jaanis öeldi pajuvits olevat vanapagana vits. Hambavalu arstiti kuuvalguses pajupuu varjus, langetõbist raviti pajuvitstega lüües, arvati, et vanakuri läheb siis välja. Pajuvits aitab ka ussihammustuste puhul, sellega seoti hammustuse kohalt kinni. 
Ühest kasutusalast ei saa mööda minna, pajust kui nõiavitsast. Veesoonte avastamisel kaevu ja hoonete ehitusel on parimaks määrajaks kaheharuline pajuoks.
Rahvameditsiinis on pajukoor üldtuntud vahend reuma ja podagravalude vastu. Kuid pajukoort, noori lehti ja õisikuid on tarvitatud ka neurooside, peavalu, palaviku, köha (ka läkaköha) ja sooleparasiitide vastu. Kui on tekkinud juuste väljalangemise oht (ka rohkesti kõõma), siis soovitatakse loputada pead pajulehtede tõmmisega. 
Tugev põletikuvastane toime on pajukoores ja lehtedes sisalduval glükosiid salitsiinil. Peale selle leidub koortes rohkesti parkaineid, flavonoide, vitamiine. 
Koore kogumiseks eemaldadatkse see noortelt puudelt või okstelt siis kui puumahlad liiguvad (aprillist juulikuu alguseni). Kooretükke kuivatatakse tuuletõmbes, võivad olla ka päikese käes. Kuivatatud koore ravitoime püsib 4-5 aastat. 
Pajukoort sisaldavad teesegud panevad higistama, langetavad palavikku, vähendavad valu ega põhjusta maoreaktsioone nagu puhas aspiriin. Tee valmistamiseks võetakse peenestatud koort 1 dessertlusikatäis, lisatakse klaas keeva vett, keedetakse õrnal tulel 30 minutit ja tarvitatakse 2-3 supilusikatäit korraga 4-5 korda päevas.
Reumavaevuste vähendamiseks (samuti veenilaiendite, pärakukomude puhul) tehakse pajuokstest, lehtedest, koortest vanne. Selleks leotatakse 6-7 tundi koort, lehti vees ja lisatakse soojale vanniveele. Vann kestab 15-20 minutit. 
Allikas: "Aed ja mets kui apteek", Maalehe Raamat

Saturday, October 13, 2012

Miks ühed saavutavad seatud eesmärgid ja teised mitte?‏

Mis teeb ühed inimesed edukaks ja teisi mitte? Jättes praegu kõrvale kõikvõimalikud viited talendile, juhusele, töökusele, tarkusele jne, tundub olevat üldaktsepteeritud mõtteviis, et edukad inimesed seavad endale sihte ja liiguvad ka aeglaselt, ent kindlalt nende poole.


Leidsin suurepärase artikli PsyBlog kodulehelt, mis väidab, et lisaks kõikidele headele nõuannetele, kuidas sihti seada, on ka vähemalt sama palju nõuandeid, mis kaasa ei aita ja sagedasti hoopis vastu hakkavad töötama. Kuidas siis?


Järgnevas on kümme üsna tavapärast „tehnikat“ eesmärgi seadmisel.

  1. Tee tegevusplaan, kuidas sa samm-sammult eesmärgini jõuad.
  2. Motiveeri ennast keskendudes kellegi teise tegemiste jälgimisele, kes on saavutanud samalaadse eesmärgi.
  3. Räägi teistele oma eesmärgist.
  4. Mõtle kõigele sellele halvale, mis juhtub siis, kui sa eesmärki ei saavuta.
  5. Mõtle kõigele sellele heale, mis juhtub siis, kui oled eesmärgi saavutanud.
  6. Proovi kõrvale panna negatiivsed mõtted eesmärgist ja sellest, mida pead selle saavutamiseks tegema.
  7. Premeeri ennast edusammude puhul.
  8. Toetu tahtejõule.
  9. Pea oma sammude kohta arvet.
  10. Fantaseeri ja visualiseeri, kui äge Su elu on siis, kui oled eesmärgi saavutanud.

Ülalkirjeldatud nimekiri on päris psühholoog Richard Wisemani eelmisel aastal avaldatud uuringust, kus ta küsitles tuhandeid inimesi eesmärkide ja nende saavutamisviiside kohta. Ja mõistagi jälgis ta ka seda, kuidas ja kui paljud inimesed oma sihtideni jõudsid. Eesmärgid olid näiteks suitsetamisest loobumine, kaalu vähendamine, uue töökoha leidmine jne.
Ja tulemused? Ainult 10% inimestest saavutas oma eesmärgi. Tuginedes tulemuste analüüsile väitis Wiseman, et ülal loetletud strateegiatest paarisnumbritega tähistatud pigem takistavad või mõjuvad suisa negatiivselt eesmärgi saavutamisele. Ja teisalt, paaritute numbritega tähistatud strateegiatel oli suurem tõenäosus õnnestuda. Seega leidis Wiseman, et eesmärgi poole liikumisel tagab surema tõenäosuse, kui:
  • Teed konkreetse tegevuste samm-sammulise plaani, ehk jagad oma suure eesmärgi väikesteks alameesmärkideks ja paned need kirja.
  • Räägid teistele inimestele oma eesmärgist, see tõstab sinu enda motivatsiooni ja võetud vastutust.
  • Mõtled kõigele heale, mis juhtub siis, kui oled eesmärgi saavutanud (ent väldi fantaseerimist).
  • Premeerid ennast edusammude eest.
  • Pead arvet oma edasiliikumise üle.
Kõlab täitsa mõistlikult ja teostatavalt, kas pole?


Raimo Ülavere, juhtimiskoolitaja, sekretar.ee

Wednesday, October 10, 2012

Kuidas meest pühenduma panna‏

Sinusse armuma paneb teda keemia. Aga et ta oleks sinu järele hull veel pikki aastaid? Seda on raske saavutada. Intervjueerisime armueksperte ja tavalisi mehi ning avastasime kuus omadust, mis panevad teda tõsise suhte nimel pingutama. 
Sa kohtud mehega, kes sulle meeldib. Teie vahel säriseb — sa tead, et meeldid talle. Pärast mõningast koosolemist muutuvad asjad juba tõsisemaks. No lihtsalt suurepärane! Kuid nüüd, kui oled leidnud selle, kes su südame tõeliselt põksuma paneb — kellegi, kes rokib sinu unistuste peikade edetabeli tipus –, taipad, et tõeline väljakutse on aru saada, mida tema vajab selleks, et sulle täielikult pühenduda. Sa ei taha ju investeerida tonnide viisi aega ja energiat suhtesse ainult selleks, et ühel heal päeval mees sinu poole pöörduks, lausudes: “Tead mis? Meie suhe ei tööta enam.” 
“Kohtumise algfaasis omab väga suurt mõju teie kahe vaheline keemia, kuid suhte püsima jäämiseks ei saa ainult sellele loota,” ütleb raamatu “Marriage Magic! Find It, Keep It, and Make It Last” kaasutor Karen Sherman. “Ka teised tegurid peavad olema omal kohal, et tuul jätkuvalt teie suhte purjedes püsiks.” Teiste sõnadega, omadused, mis sinu kutile algul huvi pakuvad, ei ole päris samad, mis talle kõige rohkem korda lähevad, kui asi puudutab püsisuhet või isegi… abielu. Aga mis siis on tähtis? Õigupoolest on seda üsna raske välja selgitada, sest ükski mees ei ütle sulaselgelt välja, mida ta sinult ootab, et olla õnnelik. Just seepärast võtsime kätte ja uurisime asja. Ja mis me teada saime? On olemas üks punt omadusi, mis panevad teda tahtma sinu küljest kinni hoida. 
Sa näitad talle oma meeldivat külge
Teed sa andunult kõike selleks, et näidata oma peika vastu üles õrnust ja muuta tema elu kergemaks? Okei, me teame, et see oli nii 1950ndatel, kuid tuleb välja, et ka tänapäeva mehed janunevad õrna armastava hoolitsuse järele. Denveri suhteterapeut ning raamatu “The Seven Dumbest Relationship Mistakes Smart People Make” autor Carolyn Bushong väidab, et nüüdisaja naised jagavad oma aega töö, sotsiaalse elu, hobide ja suhte vahel, mis paneb neid juba mugavas paarisuhtes olles loobuma žestidest, mis ei tundu küll eriti suure asjana, kuid tähendavad palju — näiteks mehe lemmiklaulu allalaadimine või pärast pikka väsitavat tööpäeva tema ukse taha ilmumine koos kuuspaki ja DVD-ga.

Kuigi sa ei näe ennast arvatavasti andunud hoolitseja rollis, on siiski vajalik, et näitaksid teisele oma toetust. See on meeste jaoks väga tähtis teie omavahelise sideme loomisel, eriti praegu, mil paljud mehepojad tunnevad end mõnes muus sfääris, näiteks karjäärialaselt, haavatavana. Teiseks, see lähendab teid: “Kui mehed on suhtes, otsivad nad emotsionaalset toetust peaaegu et ainuisikuliselt oma partnerilt,” selgitab Sherman, “samas, kui naiste jaoks on olemas ka sõbrad ja perekond, kelle poole nad ebamugavust tundmata pöörduvad.”Lähed alati mänguga kaasa
Mehed jahivad kedagi lõbusat — väga selge ja lihtne. “Meeste meel ei ole naiste omast erinevalt eriti organiseeritud,” ütleb Sherman. “Nad ei veeda oma aega, analüüsides nüansse — nende jaoks on asjad mustvalged.” See tähendab, et sinuga koos olla on kas maruvahva või siis üldse mitte tore. Meie nõuanne: proovi kuuluda esimesse kategooriasse, näiteks võtke mõlemad töölt vaba päev või tee talle ettepanek minna kokanduskursusele ja õppida midagi eriti vürtsikat valmistama.
Põhjus, miks elu nautimine on nii tähtis, peitub füsioloogias. Mehed tüdivad palju kiiremini kui naised. “Nende aju toodab vähem dopamiini — kemikaali, mis päästab valla rahulolu,” selgitab Sherman. “Ja nii ei tunne nad pärast suurepärast kogemust mitte niivõrd rahuldustunnet, kui janunevad edasise stimulatsiooni järele.” Selleks, et olla õnnelikud, peavad kutid üha uusi asju proovima. Naised, kes on spontaansed ja võtavad elult viimast, on meeste silmis just need ainuõiged eksemplarid. Just see ongi see miski, mida mehed suhte arenedes üha enam ihaldavad. 

Suhte alguses tundub ka iga täiesti tavaline koosviibimine uudse ja erutavana. Aja möödudes peab aga suhtes mingi liikumine toimuma. Paljud naised kahjuks unustavad selle, eriti nüüd, mil naiste roll on teinud hüppelise muutuse. Naised mõtlevad ja pühenduvad üha enam oma karjäärile ja edule — meil on meestest rohkem keskkoolidiplomeid ja ülikoolikraade ning üha enam kasvab ka naiste arv, kellest on saanud pere põhilised rahateenijad. See on tõeliselt vahva, et me niimoodi edasi spurdime, kuid üks selle trendi tulemus on oskuse kaotus ennast lõdvaks lasta, märgib Sherman. See aga paneb mehed otsima enda kõrvale kaaslast, kes pole mitte ainult tööl edukas, vaid oskab ka täielikult lõõgastuda ning teeb asju lihtsalt põnevuse pärast. 
Sa näed vaeva oma välimuse kallal
Oled seda juba mustmiljon korda kuulnud — mehed armastavad silmadega. Seega ei ole vaja doktorikraadi, taipamaks, et välimus tõepoolest loeb ning seda mitte ainult suhte alguses. Ka siis, kui olete juba mõnda aega paar olnud ja tunnete end teineteise seltskonnas supermõnusalt, ei taha ta sind näha juba kolmandat õhtut järjest lohvakates dressides. 
Põhjus, miks meestel on nii visuaalne mõtlemine, peitub selles, et mehe aju seksiprotsessor (ala, mis vastutab himurate mõtete eest) on naise omast üle kahe korra suurem, selgitab raamatu “The Male Brain” autor Louann Brizendine. Midagi pole parata — mehed lihtsalt näevad maailma läbi seksivärviliste prillide. Lihtne näide: kui mees möödub tänaval naisest, märkab ta kõike füüsilist — juukseid, silmi, figuuri, nahka, naeratust, riietust. “Seejärel toimub tema peas kiire hindamine, mida need välised märgid naise kui potentsiaalse seksipartneri kohta räägivad,” seletab Bushong. “On ta kütkestav? Kas mina olen tema jaoks atraktiivne? Kuidas oleks temaga seksida?” Me tahame sellega öelda, et meestesse on kodeeritud süsteem, mis analüüsib naiste välimust. Kogu. See. Aeg. Nad otsivad instinktiivselt visuaalseid vihjeid selle kohta, et nähtud pilt tõotab head suhet. Ning lihtsalt sellega, et mees on nüüd püsisuhtes, visualiseerimine ei lõppe. Tüdruk, kes valib madalate kingade asemel kontsad ning vaevub kulutama 10 minutit, et oma juukseid soengusse sättida, tähendab mehe jaoks kuuma seksi pikaks ajaks. 
Sa hoiad teda endast huvitatuna
Kujutle pilti meestest üheskoos aega veetmas. Kui nad ei ole just haaratud mõnest spordiülekandest, räägivad nad lustakaid stoorisid ja püüavad üksteist nendega üle trumbata. “Lõbusate juttude vestmine on meeste omavahelise sideme loomisel ülioluline,” ütleb dr Brizendine. “See laseb neil välja näidata, et nad naudivad üksteise seltskonda lihtsal ja mehelikul moel.” 
Just seetõttu suhtuvad kutid paremini naistesse, kellega on lõbus vestelda. Teeme aga veel ühe asja selgeks: pikk sõnalaviin oma sõbrannade suhetest või reportaaž enda masendavast tööpäevast ei ole see teema, mis sinu peikat lõbustaks. Jah, ta hoolib ka nendest asjadest, kuid ta on sinust palju rohkem sisse võetud, kui kuuleb su suust asjalikku arvamust millegi kohta, naljakat “liiga-hull-et olla-tõsi”-juttu või arvamust mõne paeluva blogipostituse kohta, mida hommikul lugesid. On tõestatud, et sedalaadi arutelud tekitavad suhtes rahuloluefekti. Hiljutine Arizona ülikooli uuring näitas, et inimesed, kes räägivad tõelistest asjadest, on õnnelikumad kui need, kes lobisevad pidevalt tühjast-tähjast. 

Sa jätad üht-teist ka kujutlusvõime hooleks
Mehed ei ole lollid. Nad teavad, et sa käid pissil, vahatad ennast, paned punni peale kreemi… Nad lihtsalt ei taha selle peale mõelda, veel vähem seda näha. “Paljud mehed on üles kasvatatud teadmises, et intiimsete detailide paljastamine on nõrkuse märk,” selgitab Bushong. “Liiga palju informatsiooni ei mõju mitte ainult eemalepeletavalt, vaid muudab ka tema arvamust sinust kui tugevast ja seksikast naisest.” 
On loomulik, et tahaksid olla oma kutiga veelgi lähedasem ning avad end seetõttu täielikult. Siiski tea, et kui asjad teie vahel tõsiseks muutuvad, on pisut salapära säilitada väga oluline. Põnevus sinu tundmaõppimisest mängis olulist rolli selle juures, mis teda algul sinu poole tõmbas. Kuna aga kerge teadmatus tekitab seksuaalse surina, tuleb sul püüda seda aja jooksul säilitada. “Mehi paeluvad saladused, väike distants kütab ta fantaasiat,” märgib Bushong. “Need fantaasiad hoiavad teda elevil ning sunnivad teda tahtma sinuga intiimsust jagada.” Seega jäta mõned asjad saladuskatte alla — näiteks, enne kui tõmbad selga vormiva pesu, pane uks kinni. 
Sa ei näri pisiasjade kallal
Meeste jaoks on tähtis, et nad on suhtes naisega, kes on võimeline pisiasjadele käega lööma,” ütleb psühholoog Rob Dobrenski, kes blogib leheküljel Shrinktalk.net. Me ei palu sul ennast maha suruda, kui oled vihane, vaid lihtsalt ära karga talle ninna, kui asi ei ole seda väärt. 
Pühendumine ei ole meeste jaoks sama lihtne nagu naiste puhul. “Mehed kaitsevad raevukalt oma iseseisvust,” kinnitab Dobrenski. Nii et igasugune vihje, et üritad teda piirata või muuta, on tema jaoks juba suur helendav ohumärk. Tunne, et teda püütakse ketti panna, on nagu surmasuudlus teie suhtele. Väärtus, mida mehed omistavad iseseisvusele, on bioloogiline. Ammustel aegadel jäid ellu just need mehed, kes olid meisterkütid — nemad olid ka oma geenide edasiandjad. Et sellele ürgsele tugevale instinktile tuult tiibadesse puhuda, võta teadmiseks, et tänapäeval on mehed kauem vallalised. Meeste keskmine vanus abiellumisel on 28, 1970. aastal oli see 23 (naiste keskmine abiellumisvanus on tänapäeval 26). Pikk üksiolek muudab kutid ka pärast enda kellegagi sidumist rohkem enesele toetuvaks. 
“Tema jaoks on raske käiku vahetada ja olla üks osa paarist,” märgib Dobrenski. Edu võti peitub talle näitamises, et kuigi olete nüüd tiim, on tal siiski alles ka iseseisvus. “Mees tahab tunda, et armastad teda, võtad teda sellisena nagu ta on ega taha teda muuta,” ütleb Dobrenski. Teadmine, et sa ei korralda skandaali, kui ta jätab prill-laua üles või jääb vahel oma sõpradega kella kaheni öösel pokkerit mängima, paneb teda sinusse veelgi rohkem armuma.


Stephanie Booth, Ajakiri Cosmopolitan

Saturday, October 6, 2012

Seitse põhjust, miks pärast söömist kõht ikka tühi on‏

Kas tunnete mõnikord nälga, kuigi olete just lõpetanud maitsva lõuna- või õhtu- või koguni kesköise eine? Mõned toidud sisaldavad koostisosi, mis takistavad täiskõhutunde tekkimist, mis võib päädida vööümbermõõdu kasvuga. Raamatu "The New American Diet" autorid tutvustavad seitset lihtsat liigse söömise vastast nippi. 


Joote liiga palju karastusjooke
Umbes kaks kolmandikku aastas tarbitud glükoos-fruktoossiirupi hulgast tuleb jääteede, soodade või teiste karastusjookide manustamisest. California ülikooli teadlased on kindlaks teinud, et fruktoos manipuleerib meie aju viisil, mis tekitab kunstliku näljatunde. Nimelt tõkestab glükoos-fruktoossiirup leptiini nimelise hormooni tööd. See on hormoon, mis annab ajule märku, et kõht on täis.
Sööte liiga palju valmistoite
Konserveeritud toidud sisaldavad hulganisti kemikaali bisfenool-A (BPA), mis on Ameerika Veterinaar- ja Toiduameti poolt "kahtlaste ainete" nimekirja kantud. Kemikaali ületarbimise tagajärjel tekivad ebanormaalsed kõikumised leptiini tasemes, tuues kaasa näljatunde ja rasvumise, väidavad Harvardi ülikooli teadlased.

Te ei söö piisavalt hommikust
6764 inimese toitumisharjumuste jälgimine nelja aasta lõikes on andnud teadlastele piisavalt olulist materjali väitmaks, et need inimesed, kes sõid hommikusöögiks 300 kalorit, võtsid kaalus juurde peaaegu kaks korda rohkem kui need, kes sõid 500 kalorit. Põhjuseks peetakse korraliku hommikueinega kaasnevat veresuhkru taseme minimaalset tõusu. Stabiilne veresuhkru ja insuliini tase hoiab söögiisu kontrolli all.

Jätsite salati söömata
Paljud ameeriklased ei söö piisavalt rohelisi salateid. Rohelised salatid sisaldavad inimorganismile vajalikke B-vitamiine - folaate, mis aitavad depressiooni, väsimuse ja ülekaalulisuse vastu. Üks uuring on tõestanud, et kaalujälgijad, kelle organismi folaadi sisaldus on kõrge, kaotavad dieedi jooksul kaheksa ja pool korda rohkem kilosid kui need, kelle vastav näitaja on madal. Rohelised salatid sisaldavad ka ohtralt K-vitamiini, mis reguleerib insuliini taset ja leevendab näljatunnet. Kõige rohkem vitamiine sisaldavad Rooma salat, spinat, lehtkapsas ja punane salatsigur.

Te ei joo teed
Ameerika toitumisajakirja Journal of the American College of Nutrition uuringu kohaselt langetab musta tee joomine pärast kõrge karbohüdraatide sisaldusega toidu söömist veresuhkru taset. Teadlased tegid kindlaks, et veresuhkru tase langes teejoojatel kahe ja poole tunni jooksul peale einestamist kümme protsenti, mis ühtlasi tähendab, et nälg neid niipea näpistama ei tule. Teadlased usuvad, et heade tulemuste taga on mustas tees sisalduvad polüfenoolühendid, mis takistavad korduva näljatunde tekkimist.

Teie organism vajab rohkem vedelikku
Näljatunde võib kogemata segi ajada dehüdratsiooniga. Kui tunnete ennast pärast söömaaega näljasena, siis jooge enne uut söögikorda ära klaasitäis vett ning veenduge, kas isu annab järele.

Teil on igav
Austraalia Flindersi Ülikooli teadlased on avastanud, et visuaalsed segajad võivad näljatunnet ohjeldada. Enese testimiseks kujutage ette krõbedat lihatükki: kui Te olete tõepoolest näljane, siis tundub Teile ka ettekujutus isuäratav. Vastupidisel juhul pole Te mitte näljane, vaid vaevlete tegevusetuse käes.

Allikas: www.menshealth.com

Wednesday, October 3, 2012

Ole edukas — vaata peeglisse ja õpi end kiitma‏

Tegelikult pole meil kombeks ennast kiita. Juba lapsest saadik oleme harjunud sellist käitumist inetuks ja ebaviisakaks pidama. Aga asjata! Oskus iseendast hästi rääkida on lausa hädavajalik. See annab inimesele sisemise rõõmu, tunde, et ollakse rahus iseendaga ja kogu oma eluga.
Kui ise ennast ei kiida, ei kiida ka keegi teine. Kui vaikida oma teenetest ja väärtustest, kartes teenida teiste silmis kiitleja mainet, siis juba probleemidest puudust ei tule.
Niisiis, kui ennast ei kiida…
 

  • näed ka kehvem välja.  Rahulolu oma välimusega peegeldub inimese miimikas. Miimika aga fikseerub aja jooksul. Vaata mõnda üle 35-40-aastast naist. Saad kohe aru, kes on enesega rahul, kes mitte.
  • pole kellegagi ka sõbrustada.    Enesekindlus, edukus ning eneseväärikuse tunnetamine on sageli sõpruse aluseks. Sellise inimesega suhelda on palju meeldivam kui sellega, kes ise endale ei meeldi.
  • ... oled sagedamini haige.    Sotsiaalpsühholoogid on tõestanud, et enda ja oma edu üle uhked olevad inimesed on reeglina palju tervemad.
  • ... ei saa vältida emotsionaalseid häireid. Pole üldsegi oluline, miks tuju on halb. Enamasti on see seotud madala enesehinnanguga. Kui iseennast ei toeta, läheb veelgi halvemaks.
  • ...  jääd alati rahulolematuks oma tööga.    Et end teostada, tuleb selle poole püüelda. Ning mitte üksnes seesmiselt (teades, et oled seda väärt), vaid ka väliselt (osates end esitada positiivses valguses).
  • ... ei kohta ka printsi valgel hobusel.    Mis siin veel printsist rääkida, isegi normaalset meest on keeruline leida. Alateadvuslikult valime ju mehe, kes sarnaneb meie endiga.


Seega, ära häbene rääkimast endast kõige paremal moel. Mis saab aga tagasihoidlikkusest, enesekriitilisest meelest, viisakusreeglitest?
Ära muretse — kõik see sobib suurepäraselt kokku tõelise oskusega ennast kiita.


Kiida ennast…
 
  • … kui vaatad peeglisse.    Ameerika kirjanik Louise Hay, kelle raamatud hinge ja keha tervendamisest on talle kuulsust kogunud kogu maailmas, peab oluliseks, et just peeglist saab alguse armastus iseenda vastu.  Ei piisa mõttest: „Näen suurepärane välja”. On tähtis kiita oma välimust osade kaupa. Peata oma pilk kauemaks sellel osal, mis sulle kõige enam meeldib. Mõtle, et ka teised inimesed pööravad tähelepanu just sellele erilisele „detailile”. Tee sel puhul endale kompliment. Ega ka teisi oma väärtusi tasu varju jätta. Igal võimalikul juhul ütle endale, et oled rahul oma nahaga, silmadega või sünnimärgiga põsel. Et aga mitte üleliia uhkeks minna, kiida ühtlasi ja teiste välimust — nii otse kui ka vestluses kolmandate inimestega.  Selline käitumine paistab siiras, positiivne ning väga armas.
  • ... kui tuletad minevikku meelde.   Millised sündmused tulevad sulle kõigepealt meelde? Kas need teevad rõõmu? Prantsuse psühhoterapeut Patrick Estrade kinnitab, et meeldivad mälestused on isiklik õnnevaru — „meie mälu aed”.  Kasvata selles aias kõike kaunist, so hetki, mis sulle meeldivad ning millistes meeldid sa iseendale. Ütle endale sagedamini: „Olen tubli, et nii toimisin”. Kui aga oli midagi halba, leia endale õigustus. Kui sa ei mõtle endast positiivselt oma minevikus, on raske uskuda suurepärasesse tulevikku.
  • ...  kui naeratas edu.   Kas sa arvad, et sul lihtsalt vedas ning sa sattusid täiesti  juhuslikult olema õigel ajal õiges kohas? Tegelikult on see ikkagi puhtalt sinu enda teene. Tuleta meelde, mitmes kohas sa käisid, enne kui taipasid, milline neist sulle vajalik on, ning kui palju sa pingutasid, et edu saavutada? Harjumus enda saavutusi hinnata, aitab sul kainelt vaadata kogu maailma peale ning tegutseda igasugustes olukordades kindlalt. Inimesed, kes peavad edu enda teeneks, suhtuvad ebaõnnestumistesse kergemini. Nad ei nea oma saatust, vaid analüüsivad juhtunut, teevad järeldusi ning ehk muudavadki endas midagi — ning kiidavad endid selle eest. Muide, ka teised peavad teadma, et sinu edu polnud lihtsalt vedamine. Räägi neile tingimata, kuidas sa selle nimel pingutasid.
  • ... kui täidad ametialaseid kohustusi.    Kui kiidame end töö eest, siis meeldib see töö meile rohkem.  Peaasi, et üle ei pinguta. Ei tasu pidada ennast kõige-kõigemaks. Ei tasu end ka mitte valjuhäälselt kiita. Rääkida tuleks sellest, kuidas sa midagi saavutanud oled.  Näiteks seletad, et sulle antud ülesanne tundus sulle esialgu võimatult raskena, ometi otsustasid sa proovida ning kõik õnnestuski. See on ideaalne enesekiitus, kuigi varjatud.  Ja veel ei tasu ennast liiga sageli kiita. Vastasel juhul harjutakse sellega. Ehk lihtsamalt öeldes, kolleegid tüdinevad sellest, et sa pidevalt ainult endast räägid.
  • ... kui sa küpsetad kooki, pesed aknaid, kastad lilli, triigid pesu…   Seega igasuguste koduste toimetuste eest. Seejuures kiida end valjuhäälselt. Et mees ja lapsed kuuleksid. Üks põhilisi abielunaiste muresid on see, et kodustel puudub igasugune huvi nende töö vastu.  Pere on ju harjunud sinu toimetustega ning ei pane neid tähelegi. Kas saab siis vaimustuda sellest, mis on enesestmõistetav? Pane oma fantaasia tööle ning tee neile näitlikult selgeks, et nad eksivad. Usu, pärast seda on kodused lihtsalt sunnitud sind samuti kiitma.
  • ...   kui polegi, mille eest. Ja isegi siis, kui peaks riidlema.  Paljude iidsete rahvaste seas oli kombeks ennast ülistada. See aitab end mitte üksnes paremini tundma õppida, vaid jagu saada ka oma puudustest. Seega, et oma halbadest harjumustest jagu saada, tasub neid ülistada. „Ma võin töid edasi lükata nagu ei keegi teine. Oskuses vältida ebameeldivaid toiminguid ei leidu mulle võrdset. Ja kui keegi heidab mulle seda ette, suudan kujukalt häbistada teda ennast ning ma ei tunnista mingil tingimusel oma nõrkusi”. Andes endale aru oma negatiivsetest pooltest, lõpetame nende varjamise ning omandame kergemini uued ja paremad käitumisnormid.
Allikas: Dobrõje Sovetõ, juuli 2011