Kui juba akadeemikud ütlevad, et orgaaniline
toit mõjub hästi meie elueale, tervisele ning kehakaalule, siis on aeg
seda ka kuulda võtta.
Teadlased on välja arvutanud, et
orgaanilise toidu eelistamine pikendab eluiga meestel keskmiselt 25 ja
naistel 17 päeva, kuid mõned õnnelikud võivad “rohelise energia” abil
oma eluiga koguni kuid ja isegi aastaid pikendada. Uuringu kohaselt on
maksimumpikkus lausa viis aastat.
Newcastle’i ülikooli uuring
väidab, et orgaanilise toidu kasutegur on võrreldav Suurbritannias
läbiviidavate rinnavähi kontrolli programmidega. Samas uurimuses tõdeti,
et kuna orgaaniline toit sisaldab aineid, mis panevad meie keha
aktiivselt rasvu põletama, siis parandavad värsked puu- ja köögiviljad
ka üldist tervislikku seisundit. Viimasest faktist peaksid eriti suurt
kasu lõikama kaalujälgijad. Kunstväetiseta kasvatatud puu- ja juurviljad
sisaldavad rohkem vajalikke toitaineid, muuhulgas näiteks C-vitamiini.
Teadlaste järeldused esitavad väljakutse Suurbritannia toiduametile
(Food Standards Agency), mis on orgaanilise toidu kasutegureid pikka
aega maha salanud. Orgaanilise toidu propageerijad on aga omakorda
rõõmsad, sest lisaks puhta toidu tervislikkusele, väärtustatakse seda
kaudu ka mahepõllumeeste pingutusi säästliku põllumajanduse ning loomade
heaolu tagamise toetamisel.
Puhas toit kaitseb
Newcastle’i põllumajandusülikooli teadlased uurisid orgaanilistes
puu-ja juurviljades sisalduvaid toitaineid. Tulemustest selgus, et
orgaaniline toit sisaldab rohkelt väärtuslikke toitaineid nagu
C-vitamiin ja sekundaarsed metaboliidid (fenoolid, parkhape,
P-vitamiinid jt). Viimased on ained, mis tugevdavad meie immuunsüsteemi
ja kaitsevad organismi rakke kahjustavate vabade radikaalide eest.
Varasemad uuringud on näidanud, et värskete köögiviljade sekundaarse
metaboliidi tase on 12% üle normi, C-vitamiini tase oli 6% keskmisest
suurem. Teadlased kasutasid neid andmeid, et arvutada välja orgaanilise
toiduga kaasnev eluea pikenemine.
Uurimistulemusi kommenteerinud
doktor Kirsten Brandti, kes on ühtlasi vanemteadur toidukvaliteedi ja
tervise alal, väitel on tegu üksnes saadaoleva informatsiooni põhjal
tehtud parima võimaliku hinnanguga. Tema sõnul ei pruugi enamik
orgaanilise toidu sööjatest sugugi kauem elada, samas kui mõni teine
võib just seetõttu kuni viis aastat oma elueale juurde lisada.
Resveratroolid on tuntud selle poolest, et need “eksitavad” meie keha
rohkem rasvu põletama. Ühe pikema eluea põhjusena toodigi ära
kaalulangus või selle kasvu pidurdumine.
Allikas: dailymail.co.uk
Friday, February 15, 2013
Orgaaniline toit vähendab kaalu ja pikendab eluiga
Posted by Tiia at 8:23 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment