BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, May 24, 2013

Chia seemned — eriline supertoit‏

Chia seemned on üks võimsamaid supertoite maailmas, sisaldades õiges vahekorras suurel hulgal omega-3 rasvu.
Omega-3 ja omega-6 rasvade vahekord on 3:2. Chia seemned on ideaalne kiudainete, antioksüdantide, valgu, vitamiinide ja mineraalide allikas.
Chia ladinakeelne nimetus on Salvia hispanica, pärit kesk- ja lõuna Mehhikost ning Guatemalast. Paljude sajandite vältel on chia seemned olnud tähtsaks maiade ja asteekide toitaineks.
Supilusikatäis chia seemneid on piisav ühe inimese päevase jõuvaru tagamiseks!
Chia seemned on head B vitamiinide, kaltsiumi, fosfori, kaaliumi, tsingi, boori, ja vase allikad. Chia seemned sisaldavad selliseid väga olulilisi antioksüdante, nagu klorogeenhape, kofeiinhape ja flavanool glükosiide.
Kui segate lusikatäie Chia seemneid tassis vees, avastate poole tunni pärast, et tassis pole ei vesi ega seemned, vaid peaagu kallerdunud zelatiin. Chia geelistumine toimub tänu lahustuvale kiudainele. Sama toimub meie maos, kui tarvitame chia seemneid — geel kasvatatab füüsilise barjääri süsivesikute ja neid lagundavate seedeensuüümide vahele aeglustades süsivesikute muundumist suhkruks.
Diabeetikute jaoks loob aeglane süsivesikute lagundamine võime kauem vastu pidada. Süsivesikud on kütus meie kehale, pikendades nende muundumist suhkruiks stabiliseerub ainevahetus ja toimub pikemaajaline energia juurdevool.
Chia seemnetel on erakordne omadus on  võime siduda vett kuni 12 korda rohkem oma kaalust! See omadus tagab organismi pikemaajalise varustatuse vedelikega.
Vedelikud ja elektrolüüdid loovad meile keskkonna, mis toetab kõigi keha rakkude elutegevust. Chia seemnetega säilitab keha niiskuse, reguleerib effektiivsemalt toitainete imendumist ning vedelike taset, seetõttu elektrolüütide tasakaal säilib.
Vedelike ja elektrolüütide tasakaal häirub näiteks oksendades, kõhulahtisusega, kõrge palavikuga või kõige tavalisemal juhul higistades palju vedelikke.
Chia on suurepärane toit enamikele inimestele, kaasa arvatud need, kel on toiduallergiad, toidu ülitundlikkus ja toidu või keemiline ülitundlikkus. Üks uuring näiteks ei leidnud allergilist reaktsiooni chiale isegi nende puhul, kel on maapähkli- või sarapuupähkliallergia.
Chia on kergesti kaasaskantav, ei rikne kergesti (i.e. kaitstud looduslike antioksüdantide poolt), ja teda saab turvaliselt hoida pikema ajaperioodi vältel; chiat võib süüa värskelt ja ka peale peeneks jahvatamist jääb ta samuti värskeks. Ja isegi peale jahvatamist ja veega geeliks segamist võib chiat külmikus kuni 2 nädalat säilitada. Chia lisab supertoidule ülima sõna „super”!
Chia eemaldab jääke ja mürkaineid organismist. Tervislikud õlid ja lahustuv kiudaine toimivad koos. Pidades silmas, et enamikul eurooplastest jääb toidus vajaka nii põhilistest rasvadest kui lahustuvast kiudainest, on chia ilmselgelt parim valik loomulikuks mürkide — ja jääkide eemaldamiseks.
Unikaalselt tasakaalustatud. Chia pakub hästi tasakaalustatud makrotoitainete vahekordi. Tegelikkuses on chia vahekorrad paremini tasakaalustatud kui enamikel teraviljadel, seemnetel ja paljudel teistel toitainetel. Seepärast peavad paljud chia’t Looduse täiuslikuks toiduks! Lisage chia oma dieeti ja te näete oma silmadega enda ümberkujunemist!

0 comments: