BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, March 22, 2014

Armastus aeglustab haiguste kulgu ja tugevdab immuunsüsteemi‏

Miami ülikooli meditsiini ja psühholoogia teadlased on kindlaks teinud, et kaastundlik armastus ning usk kõrgemasse jõusse kiirendab haigustest paranemist ning aeglustab haiguse progresseerumist HIV-ga inimeste puhul. Teadlased Lynn Underwoodi juhtimisel jälgisid kümne aasta jooksul 177-t HIV-ga nakatunud inimest. Selle aja vältel vaadeldi nende kehas viiruse hulka ja immuunsüsteemi tugevuse näitajaid.

Lisaks analüüsidele viisid teadlased läbi ka regulaarseid küsitlusi ja palusid patsientidel kirjutada esseesid. Intervjuude ja esseede põhjal püüti hinnata kvantitatiivselt ja kvalitatiivselt iga patsiendi elus kaastundlikku armastuse hulka – nii pakutavat kui ka saadavat.
Teadlased leidsid, et neil patsiendid, kes pakkusid ja andsid kõige enam kaastundlikku armastust ning kes näitasid üles armastust ja andestust ka iseenda suhtes, oli palju aeglasem haiguse kulg ning tugevam immuunsüsteem. Samuti leiti, et neil, kes uskusid heatahtliku ja armastava kõrgema jõu olemasolusse, oli HIV progresseerumine oluliselt aeglasem kui neil, kes uskusid, et jumal on haiguse neile karistuseks saatnud.
Teadlased defineerisid avatust ja vaimsust järgnevalt: “Vaimne teadvelolek sellest, et ollakse osa millestki endast suuremast ning tunne, et ollakse ühenduses kõrgema jõuga. Avatus ja vastuvõtlikkus kaastundliku armastuse inspireerivale kvaliteedile.“
Inimeste suhe enda ja kõrgema jõu suhtest peegeldas ka seda, kui palju nad näitasid kaastundlikku armastust üles iseenda vastu. Need, kes arvasid, et kõrgem jõud armastas neid, näitasid sagedamini üles hoolivust ja armastust ka teiste suhtes ning neil oli kergem armastust ja hoolimist vastu võtta. Ning samal ajal olid nende immuunsüsteemi näitajad kõrgemad ja viiruse koormus kehale madalam. Need, kes tundsid end eemaletõugatuna ja mitte armastatuna, pakkusid ja said vähem kaastundlikku armastust ning see kajastus ka analüüsides, mis näitasid suuremat viirusekoormust ning nõrgemat immuunsüsteemi.

Oluline on vaba tahe


Uurimus näitas ka seda, et neil, kes pakkusid ja said rohkem kaastundlikku armastust, oli väiksem tõenäosus haigust edasi kanda. Mitte tingimata selle pärast, et nad kasutasid rohkem kaitsevahendeid, vaid ka selle pärast, et esines perioode, kui viiruse hulk nende kehas oli peaaegu tuvastamatu ning seetõttu oli võimalus teisi haigusega nakatada 96% väiksem.
Väga oluline on selle uuringu põhjal vaba tahte faktor. Kui inimene on mis tahes moel kohustatud hoolimist pakkuma või vastu võtma, siis ei olnud see sama efektiivne kui vabatahtlik ning ilma tasu eeldamata hoolimine.
Hoolimise ja armastuse mõju haigustest paranemise protsessile on tunnustatud igal pool, ka lääne meditsiinis. Kliiniliselt on lihtne seda vaadelda, kuid teaduslikult raske tõestada ja põhjendada. See viitab sellele, kuidas meie vaim ja keha on omavahel seotud. Vaimne tervis on füüsilise tervise säilitamisel väga oluline ning igaüks meist saab oma immuunsüsteemi mõjutada ning haigusi ennetada. Loomulikult ei välista see vajadust oma kehaga lugupidavalt ringi käia, kuid vaimu eest hoolitsemine aitab ka füüsilise keha eest hoolida.

Allikas: Telegram

0 comments: