BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, July 11, 2015

Andestuse õnnistus ehk miks kättemaks ei tööta‏

Andestamine on lahendus, mis muudab reaalsust ja transformeerib viha, sellega ka iganenud mõtte- ja käitumismustrid. See vabastab sind lõputust kättemaksu ja tagasitegemise lõksust, et saaksid kogeda rohkem rõõmu ja ühenduses olemist.
Andestamine on kirglik vabanemine soovist kedagi või ennast vea eest karistada. See on õnnistuse seisund, milles viibides midagi ei saa jõuga teha või teeselda. Selles ei ole otseteid. Osad mu klientidest, kes soovivad olla "vaimsed", on püüdnud andestada neile, kes emotsionaalselt on löönud neile noa kõhtu. Sellisel viisil ei ole see võimalik. Esiteks, tuleb tunda viha enne, kui andestad.
Kättemaks on kirglik soov teha tasa sellele, kes on teinud halba. On loomulik tunda viha, öeldes: "ma ei lase sellel...sellega pääseda", mis iganes "see" on. Kuid kättemaks kahandab sind sinu halvima iseni, paneb sind kahetsusvääselt samale tasandile nendega, kes on halba teinud. Lisaks tõstab kättemaks stressi taset ja kahandab immuunsust ning sellega head tervist. Loomulikult, kui keegi lööb sind kaikaga, siis tekib sul impulss lüüa vastu, see on sõdade tekkepõhjus. Kuid selleks, et areneda isiklikult ja liigina, peame vastu seisma vastupandamatule kättemaksuihale ja otsima võimalust halba positiivsemal (arenenumal) moel heaks pöörata.
See ei tähenda märterlust, vaid lihtsalt keeldumist reageerimaks destruktiivsel moel. Konfucius ütles: "Enne kui astud kättemaksu teele, kaeva kaks hauda".
See "keera teine põsk ette" versioon, mida ma soovitan, on võimalus teha kõik endast oleneva, austades eelkõige seda, mis on sulle tähtis. Kindlasti on alul raske vaadata teist pääsemas kergelt (loe: sinu karistuseta) minema. Jah, su naine lahkus su juurest joogainstruktoriga. Jah, su kolleeg reetis sind teistele välja. Sellistes situatsioonides toetun mina alati karma jõule (põhjus-tagajärg), st varem või hiljem kõik tuleb tagasi bumerangina. Parim kättemaks on sinu edu,õnn ja triumf mitte anda teistele võimalust oma meelerahu rikkuda.
Andestus viitab tegijale, mitte tegevusele. Mitte solvangule, vaid haavaja haavatasaamisele. See ei tähenda, et pead haavatud solvajat mõistmise ja kaastundega üle külvama. Loomulikult tahad ennast tema eest säästa. Sellegi poolest, ohutust kaugusest võid proovida andestada teadlikule või alateadlikule kannatamisele, mis inimesi tegudeks motiveerib. Kirglik viha transformeerimine on rahuakt, mis väärib vajalikku hingesirutust.
Harjutus andestamise kogemiseks - ole suurem kui viha
1. Identifitseeri inimene, kelle peale oled vihane. Alusta kellegagi madalamal kohal oma nimekirjas, mitte sinu raevuka alkohoolikust isaga. Seejärel saad peagi tunda andestuse maitset, mille järel võid võtta pisut keerukamaid sihtmärke.
2. Ole aus oma tunnete suhtes. Räägi oma sõpradega, terapeudiga, teiste toetavate inimestega, kuid tunnista oma viha. Soovitan ka kirjutada tunded endast välja päevikusse, et välja lasta negatiivsus. Siis otsusta, kas vajad selle teema ülestõstmist kellegiga või mitte.
3. Alusta andestamist. Hoia seda inimest/objekti selgelt oma silme ees. Siis küsi eneselt: "Millised emotsionaalsed möödalaskmised on põhjustanud selle inimese käitumise minu suhtes? Mis võib olla tema elus temaga juhtunud, mis pani teda nii käituma?". See on see, mille suhtes saad alustada andestamist. Ma ei soovita hakata sellele inimesele teraapiat tegema, pigemini püüda ulatuda kaastundeni selle isiku emotsionaalse pimeduse ja külma südame suhtes.
Allpool on viisid, kuidas andestamine võib töötada erinevates situatsioonides, kus sul on absoluutne õigus olla vihane. See annab võimaluse luua parema meeletööriistade komplekti, kui alustad teisega vastandumist, või siis mitte.
Hea sõber käitub mõtlematult, tal on olnud halb päev. Pea meeles, keegi ei ole täiuslik. Sa võid lasta intsidendil mööda libiseda. Kui seda talle mainid, ära luba sellel paisuda suureks teemaks. Lase oma sõbral lihtsalt olla, püüa talle andestada.
Kolleeg kasutab sinu ideid enese upitamiseks. Kõigepealt kontrolli, kas see olukord väärib ülemusele või personaliosakonnale mainimist ja edaspidi väldi tema usaldamist oma ideid avaldades. Võid alustada kolleegile andestamist tema ahnuse, ebakindluse, väärituse eest, et ta ei saanud muud moodi kui pidi langema nii madalale, et varastada sinu ideid.
Sinu ämm on nõudlik või vajab sinult pidevalt midagi. Loo heatahtlikud, kuid kindlad piirid, et saaksite luua kompromisse. Samuti halasta ebakindlusele tema nõudlikkuse põhjustajana, võibolla on selleks hirm olla üksi, vananeda, olla pereringist välja jäetud, või mitte kuulda võetud. See pehmendab tema suhtes reageeringut.
Sa oled kannatanud lapsepõlves vägivalda või intsesti. Tervenemine nii füüsiliselt, kui psüühilisest vägivallast nõuab tohutut kaastunnet enda suhtes ja vägivallaohvrite, pereliikmete või terapeudi toetust. Kui oled jõudnud oma arengus faasi, et andestada vägivalla toimepanijale, selleks on vaja eelnevalt avades puhastada haav, mõista kannatuse ulatust ja sügavust, ning alles siis on võimalik hakata nägema vägivallatseja motiive teo toimepanekuks. Ei ole vaja teo toimepanijat välja vabandada teda mõistes, samuti mitte pidevalt pöörduda tagasi teo juurde, vaid hoomata seda, mil määral see inimene on emotsionaalselt koost lahti, mil määral vajab ta tohutut kaastunnet, mis aitaks ta vabanemise teele.
Andestamine on lahendus, mis muudab reaalsust ja transformeerib viha, sellega ka iganenud mõtte- ja käitumismustrid. See vabastab sind lõputust kättemaksu ja tagasitegemise lõksust, et saaksid kogeda rohkem rõõmu ja ühenduses olemist. Andestamine teeb sinu jaoks rohkem kui miski muu, sest vabastab sind negatiivsusest ja laseb liikuda edasi. Andestamine ei pruugi viha täielikult kaotada, kuid annab võimaluse tunda saada oma tõelist suurust ja väärtust.
Autor: Elina Kirt, psühholoogiline nõustaja ja hüpnoterapeut
Allikas: www.teraapia.com
 

0 comments: