BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, August 7, 2015

Loomaarst annab nõu: Miks ei ole kuivtoit kassile tervislik?‏

Kassile kuivtoidu andmine on väga levinud ning võib tunduda mugav. Loomaarst Kenno Ruul kirjeldab, miks ei ole kuivtoit kassile tervislik ning millist toitu peaks kass sööma, et terve püsida.
Minu Manni-nimelisel kassil tekkis äkki vastik allergia. Ta sügas ennast järjekindlalt ja paaniliselt. Et ta oma nahka lausa katki ei sügaks, pidin andma talle pidevalt tervistkahjustavaid hormoonravimeid. Loomatohtrina ei tahtnud ma aga sellega leppida. Internetis uurides, sattusin veebilehele, mis propageeris lemmikloomade toortoitmist. Teemasse süvenedes jõudsin järeldusele, et kassid on pigem taltsutatud kui kodustatud. Aegade algusest on nad oma ninaesise eest ise hoolt kandnud, püüdes hiiri ja linde. See tähendab, et enamiku kasside toidust on moodustanud valgud ja rasvad (toores liha). Kassid ei vaja kindlasti süsivesikuid.
Paraku söödavad enamik Eesti kassipidajaid juba viimased kaks aastakümmet oma lemmikuid kuivtoiduga. Kasside looduslikus toidus on vaid 5% süsivesikud, enamikus kuivtoitudes on seda aga kuni pool kogusest. Kassidel puudub süljes nende lõhustamiseks vajalik ensüüm amülaas. Ülearused süsivesikud põhjustavad kassidel ülekaalu ja suhkruhaigust. Kuivtoitude tootmisel kasutatav kuumkuivatamine tekitab aga allergeene. Odavamatesse kuivtoitudesse pannakse sageli ka toiduainetööstuse ülejääke, mille seadusjärgne käitlemine on kallis.
Kassid on loomu poolest viletsad joojad, kuna nende saagis on ca 75% vett. Kuivtoidus on aga vett vaid 10%. See olukord viib aga sageli kasside organismi varjatud veepuuduseni, mis põhjustab põiepõletikku, põiekive ja isegi neerupuudulikkust. Kuivtoidus elavad laolestad võivad põhjustada kassidel ka astmat.
Kasse pole võimalik toita vaid taimetoiduga. Paraku on paljudes kuivtoitudes väärtuslikud loomsed valgud asendatud odavate taimsete valkudega. Need pole aga täisväärtuslikud, sest neis puudub asendamatu rasvhape tauriin. Sojavalgud on seotud ka kilpnäärme ületalituse tekkega ja sojas sisalduvad fütoöstrogeenid soodustavad mädaemaka teket. Loomsete valkude vaegus vähendab ka organismi vastupanuvõimet haigustele.
Ka kassikonservid pole ideaalne lahendus. Need on kuumutatud ja suhteliselt kulukad. Odavamates kassieinetes on aga lihapalad tehtud sobimatust sojavalgust.
Toortoit
Ideaalne toit kassile on äsjapüütud pisiimetaja. See sisaldab kõiki vajalikke toitaineid ja need on õiges vahekorras. Seal pole ka kahtlasi asendus-, säilitus- ja ballastaineid. Paraku pole linnakassidel reeglina võimalik jahil käia. Selleks, et nad elaksid pika ja terve elu, peaks nende toit olema võimalikult naturaalne. Kassile antavat liha pole vaja keeta! Igasugune kuumtöötlemine vähendab selle bioloogilist väärtust.
Parim valik on toortoit. See on kogu maailmas üha kasvav trend. Ülioluline, et kass sööks ka luid, nagu ta seda oma evolutsioonilist saaki tarbides tegi. Sealt saab kass kaltsiumi. Maks on oluline rasvlahustuvate vitamiinide allikas. Kalaõli aga kindlustab terve naha ja läikiva karvkatte.
Paraku pole kodune tasakaalustatud toortoidu valmistamine eriti mugav. Tihti pole ka toore lihaga mässamine kassiomanikele eriti vastuvõetav. Veel enam, tarvis läheb ka suhteliselt võimast hakklihamasinat, mis suudaks purustada ka liha sees olevad kondid. Vaja on muretseda ka kalaõli ja B-vitamiine. Samas võin oma kogemustele tuginedes öelda, et keeruline on ainult esimene kord. Kui sa oma lemmikutest hoolid ja näed, kui hästi loomulik toit neile mõjub, on lihtne see üle elada. Toortoitu süües pole Mannil enam allergiat.
Kui teil tekib toortoitmise osas küsimusi, siis Facebookis on grupid "Kassid ja toortoit" ja "Tervislik koeratoit". Suurepärane inglisekeelne teabeallikas on www.feline-nutrition.org
Tasakaalustatud toortoidu retsept
  • purusta hakklihamasinaga 1,5 kg kana (kalkuni, jänese) kintse, koos naha ja luudega
  • lisa 2 g tauriini või 100 g maksa
  • 50 mg B-vitamiinide kompleksi
  • 20 ml kalaõli
  • 0,5 tl iodeeritud soola
  • toidu vedeldamiseks võib lisada ka 200 ml vett
  • paha ei tee ka 2 muna
  • tee väikestesse salatikarpidesse 300-grammised portsud ja pane need sügavkülma
  • sellest piisab ühele kassile 10-15 päevaks.
  • Allikas: Internet

0 comments: