BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, December 20, 2010

Jõhvikad kaussi kasvama‏

Jõhvikaid saab kasvatada ka kausis või lillenõus. Kaunilt üle ääre rippuvad nõtked varred pakuvad põnevat äraarvamismängu: kellega on tegu?
Kuigi peenral kasvavate jõhvikate iga on nõuaia omadest pikem ja saak suurem – ruutmeetrilt ligi kilo marju –, on kausitaimi lihtsam hoooldada ning anumaid saab vajadusel hõlpsasti teise kohta tarida.
Anuma maht peaks olema vähemalt 10 liitrit ja sügavus 15 cm, et seda ei peaks liiga tihti kastma. Sarnaselt lillepotiga tehke anuma põhja augud liigvee äravooluks, põhjale pange mõne sentimeetri paksune kiht sammalt ning ülejäänud osa täitke märja väetamata freesturbaga. Happelembesele taimele ei sobi lubjaga neutraliseeritud ja väetatud kotiturvas. Ärge täitke anumat ääreni turbaga, sest järgmistel aastatel on vaja kausis lamavaid võrseid kergelt katta sentimeetripaksuse peene turbaga.
Taimed istutage nõusse varakevadel 10 x 10cm vahedega. Võite kasutada nii sorditaimi kui ka soost leitud ilusate taimede varsi. Loodusest oksa võttes vaadake, et sel oleks mari küljes, sest imelihtne on eksida – samal mättal võivad olla ka nirude marjadega taimed!
Marjaajal võetud 15–30 cm pikkused oksad pakkige värskesse turbasamblasse. Säilitada saab neid õues varjulises kohas, talvel võivad nad jääda lume alla. NB! Varrekimp ei tohi olla paks – läheb hallitama!
Järgmisel kevadel istutage oksad nõusse, jättes 4–5 lehte turbast välja. Kastke substraat märjaks. Hoolsa käe all juurduvad pistikud kolme nädalaga. Siis võib neid juba lahja väetiselahusega kasta. Sobib mustika- või rodoväetis, 10 grammi 10 liitri vee kohta.
Jõhvikakaussi hoidke päiksepaistelisel kohal. Üle aasta varakevadel andke sama väetist natuke juurde. Ereda kevadpäikese eest varjutage taimi. Kuival ajal kastke jõhvikaid vähemalt paar korda nädalas.
Talveks peitke kuremarjakauss päikese eest varjatud kohta ja katke lumega. Eriti õrnad on üle nõu ääre rippuvad oksad. Liiga pikaks veninud võrsed võite sügisel ka kääridega lühemaks pügada või kausi turbaga ümbritseda, et pikad kasvud ei jääks õhku rippuma.
Nelja aasta pärast saate noppida esimesi marju.


Toomas Jaadla
29. mai 2010 09:00

0 comments: