BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, December 8, 2010

Kuidas saada looduslikke vitamiine?‏

Tulenevalt siin üles kerkinud toitumisharjumuste teemast, tekkis üks mõte jagada kõigile väike nipp, ülitõhus ja väärtuslik, mida ma ise kasutan juba aastaid. Ilmselt paljud mõtlevad talveperioodil vitamiinide peale, siis osa kindlasti kasutab ka preparaate. Ütlen kohe, et ma neid ei osta, mitte selle pärast et neid poleks vaja, vaid seetõttu, et need on suht kallid ja sisaldavad sageli lisaaineid. Pealegi, milleks kasutada vitamiinivajaduse rahuldamiseks tööstuslikke preparaate, kui selle vajaduse täidab suurepäraselt käepärane ja looduslik staff.

Ma olen tihti mõeldud ka ühele tõigale piiblist, kuidas said israeliidid kõrbes elada nelikümmend aastat? Kust kohast said nad oma vitamiinid? Siis ainus mõistlik selgitus võib peituda alljärgnevas. Nad kasutasid nisuteri. Ma tean, et piibel kirjutab, et naid toideti üleloomulikult; ent pole välistatud, et nad tarvitasid lisaks ka loomulikke toiduaineid ja üks neist oli kindlasti nisu. Kindlasti oli neil seda varutud kõrberännaku alguses ja seetõttu võis neil väga vabalt see toiduaine olla vahend, et rahuldada organismi vitamiini vajadus. Aga kuidas? Asi on väga lihtne.

Selleks et nisust väärtuslik kätte saada, on vaja teras kutsuda esile idanemine. Mis vajab väga vähe vahendeid, selleks on vaja nisuteri ja pisut vett niisutamiseks ning aega. Tulemus saadakse viisil, kus nisu pestakse tolmust, immutatakse veega ja hoitakse märjana kuni ööpäev ja vitamiinipomm ongi valmis. Ei mingit kunsti. Asi on selles, et idanemisel tekkib nisule idu esimese 12 tunni jooksul ja just kõige väärtuslikum on see idanenud nisu kahekümneneljandal tunnil. Siis on selles olemas kõik vitamiinid, mineraalid ja rauad jms mida inimese organism üldse vajab.

Ma olen igal aastal hankinud mõne taluniku käest nisuteri, kuivatatud (keemiliselt töötlemata!) ja kasutan neid ise ja neid söövad hea meelega ka lapsed, ilma et neist peaks valmistama mõne salati, või kördi jms. Nad on küllaltki maitsvad, ja päevaseks normiks piisab, kui inimene tarbib ära peotäie või paar idanenud nisu. Selle toime ja väärtus on ülisuur ja ülitõhus! Kuid peab meeles pidama, et neid ei saa säilitada pikemalt; kui poes müüakse mingeid idanenud tooteid, siis tegelikult pole neis sageli enam väärtust 24 tunni möödudes. See kehtib ka nisu kohta, seda tuleb tarbida ja saabki kasutada ainult järgmisel päeval, peale 24 tunni möödumist, sest ülejärgmisel päeval toimuvad muudatused ei ole enam kasulikud jpm.

Toimi nii:
- võta pool klaasi nisuteri (norm täiskasvanu kohta),
- puhasta sooja vee all, loputa korralikult;
- aseta märjad nisuterad taldrikule nii, et jääks õhuke kiht;
- vala taldrikule vett nii, et pool nisuteradest jääks välja;
- kata niiske riide või marliga,
- aseta taldrik köetud ruumi (mitte sahvri või külmikusse!),
- kontrolli mõne aja pärast, et teradel oleks piisavalt niiskust.

Kasuta 24 tunni pärast. Tarvita ära kõik, st ära midagi säilita! Valmista regulaarselt, üle päeviti või paar korda nädalas.

Head kasutamist!
Smiley

Proovige kindlasti järgi, see on väga tõhus, eriti väsimuse ja vitamiinivaesel ajal. Soovitan tungivalt!

Kui keegi omab sellealaseid kogemusi, siis siinkohal ongi hea võimalus jagada muljeid ja häid ideid vitamiinidest.
Tallinnast?! Võib-olla turul mõne taluniku kaudu on kõige lihtsam, paljud talunikud müüvad turul oma tooteid, võimalik et kui nad ise ei müü, siis teavad vähemalt soovitada. Turul tasub uurida küll.

***
Lugemist:

Et terade eri osad on väga erineva keemilise koostisega, siis sõltub jahu kvaliteet jahvatusastmest. Peenjahu valmistamisel eemaldatakse viljaterast kogu kest, aleuroonkiht ja idu, mis sisaldavad endospermiga võrreldes kuni 10 korda rohkem vitamiine ja 2-4 korda rohkem mineraalaineid. Seega on toitumise seisukohalt "priiskamine" süüa peenjahust tooteid.
http://www.hagar.ee/index.php?option=content&task=blogcategory&id=17&Itemid=38

Organismi väsimuse leevendamisele talvel võivad kaasa aidata idandid ja toidud nendest.
Idandid on väärtuslik toit, mis aitab katta vitamiinide, samuti ensüümide, mineraalainete, kiudainete ja teiste bioloogiliselt tähtsate toimeainete puudujääki organismis talveperioodil, eriti haigestumise korral.
Idand sisaldab väärtuslikke aineid
Seemne väärtuslikumad ained on koondunud idusse, mis sisaldab taime kasvuks kõige vajalikumaid elemente. Idu eraldamine seemnest pole mõttekas, sest oluline on toidu terviklikkus. Idandeid pole mõtet kuumutada, sest keetmisel ensüümid ja vitamiinid hävivad. Idandamiseks sobivad nisu, rukis, kaunviljad, kõrvits, tatar. Pole soovitav osta neid seemnepoest, kus neid müüakse kemikaalidega töödeldud kujul. Neid võib osta turult või talupidajalt või kasvatada ise oma aias. Rohkem on uuritud nisueo koostist, alustada võiks idandamist nisuteradega. Idandamisel toimuvad biokeemilised protsessid, mille käigus tekib asendamatuid aminohappeid, küllastamata rasvhappeid, fosforit ja rauda, E- ja B-rühma vitamiine (viimaseid on kompleksselt ligi 15 eri liiki), D- ja K-vitamiini, mineraalainetest kaaliumi, magneesiumi, väävlit, naatriumi, räni jt elemente (Tiibeti meditsiin asetab need mineraalained organismi tugevdamisel esikohale). Idanditel on tervendav mõju nina-, kurgu-, kopsu- ja nahahaiguste, samuti nakkushaiguste korral. Pidev söömine aitab ära hoida külmetushaigusi, väldib juuste väljalangemist ja hambavalu, kindlustab silmanägemise taastumise.
Kuna idandid on rikkad bioloogiliselt aktiivsete toimeainete poolest, siis tuleb neid toiduks tarvitada mõõdukalt - mitte üle 2 spl päevas.
Puhastage seemned, eemaldades neist katkised ja mustad, peske hoolikalt ja loputage mitu korda. Väga hõlbus on pesta ja loputada idandeid siis, kui võtate pooleliitrise purgi ja katate peale pesemist marliga (kinnitage kummipaelaga). Seemned pange paisuma 12 tunniks. 100 g seemnete kohta võtke kaks klaasi vett. Leotusvesi kallake ära, loputage idandatavad seemned veel kord, sulgege purk marliga ja asetage suuga allapoole pimedasse kohta. Idud jätke kasvama 3-7 päevaks *, loputades neid seejuures kaks korda päevas toasooja veega (viimane hoiab ära hallituse tekke ja niisutab kuivama hakanud teri). Kui idud on valmis, asetage need paariks tunniks valguse kätte sooja kohta (kus nad muutuvad roheliseks).
Idandage üks nädal, mitte kauem, sest siis muutuvad idud mõruks. Idusid võib säilitada kilekotis või purgis külmkapis. Enne kasutamist võib neid loputada veega, et idud muutuksid värskeks. Idandada võib ka sõelal, sel juhul jäetakse paisumise ajaks neile veega kauss alla nii, et vesi terad kataks. Sama protseduuri, millest varem oli juttu, korratakse sõelaga.
Idud sobivad nii salatitesse kui pirukatesse
Toorelt söödavaid idusid kasutatakse peamiselt toorsalatites või süüakse eraldi. Idud sobivad ka võileivakatteks, saias, küpsistes, pirukates, putrudes jne. Kuna idusid pole soovitav kuumutada, siis valige toiduvalmistamisviis, mille puhul neid saab segada toidu sisse enne tarvitamist. Idandatud teri võiks enne kasutamist peenestada ja lisada putrudele alles lauale andmisel, salatites on nad meeldivamad terveteralistena. Nisuteri võib maitsestada erinevate maitsetaimedega (hakitud till, petersell, meliss, salvei, basiilik jne) ja alles siis kasutada kas iseseisvana või segatult õliga, kohupiimaga jne. Kui soovite magusamat toitu, segage neid mee, keedise või magusa kohupiimaga.
Retsept suuremale perele hommikusöögiks oleks järgmine: 100-150 g idandeid; 200 g kohupiima; 2 spl rõõska koort; 200 g värskeid või kompotimarju; 1 /2 kl kompotivedelikku või marjamahla. Kui teete toorsalateid, siis sobivad terad kõikidesse salatitesse, kui teete putru, siis riputage need pudru peale või segage juurdeantava hapukoorega.
Laialdast kasutamist leiab iduvesi. Juues hommikuti klaas idumahla, saate reipuse kogu päevaks. Iduvett võib kasutada toitudes sidrunimahla ja äädika asemel. Selleks võetakse 1 osa nisuidusid, 3 osa vett ja segatakse, nisuidusid eelnevalt hoolikalt pestes. Pange klaaspurki, valage peale vesi ja jätke toasooja ööpäevaks. Idusid enam pesta ega loputada pole vaja, purgi kaas peab olema tihedalt seotud. 100 g terade kohta võite lisada 1 tl mett piimhappelise käärimise kiirendamiseks. Pärast mee lisamist jätke iduvesi seisma pimedasse toasooja paariks päevaks. Seejärel kurnake, valage kannu ja säilitage jahedas. Samu teri võib veel kord kasutada, valades peale uue vee ja veidi mett ning jättes jälle paariks päevaks käärima. Lõpuks peenestage terad ja kasutage toitudes. Ka nisuorasel ja selle klorofüllil on toortoidu juures tähtis roll. Nisuoras on rikas A- ja C-vitamiini poolest.
AIVE LUIGELA, TTü Toiduainete Instituudi tehnoloogiainsener http://www.epl.ee/artikkel_1685.html

* siin soovitab Luigela idanemiseks päevi, kuid selleks pole mitte mingit vajadust, tera on "valmis" kasutamiseks kohe kui viljatera küljes on näha valget 1.5 mm idu; ka oma kogemustest soovitan piirduda vaid 24 tunniga! See tagab organismi puhtana, säästate end kõrvalmõjudest (sh hallitus, tera muutub toksiliseks, jms ), samal põhjusel ei lubanud Jumal koguda ka taevamannat, nii et see praktika on piibellik (oh üllatust!). Ja kui teil idu alles jääb, siis visake ära. Ärge kasutage üle 24 tunni!!! marx

1 comments:

Anonymous said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.