BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, February 13, 2011

Sõbrapäev: Püha Valentini päev - traditsioonid erinevates riikides

Aegade jooksul on Püha Valentini päeva tähistamisel tekkinud omad kombed ja traditsioonid ning igas riigis on need erinevad.

Inglismaa.

Keskaegsel Inglismaal oli levinud komme valida sellel päeval endale "Valentina". Noormehed kogunesid ja kirjutasid pärgamenditükile tüdrukute nimed, panid need mütsi sisse ja tõmbasid liisku. See tüdruk, kelle nimega sedel sattus noormehe kätte, muutus terveks aastaks nooruki "Valentinaks" ja noormehest sai temakese "Valentin". "Valentin" lõi oma tüdrukule sonette, mängis talle lautol, saatis teda kõikjal, ühesõnaga käitus nagu tõeline rüütel. Tundub, et Inglismaa poisid ja tüdrukud on eriti sentimentaalsed ja seda sellepärast, et Püha Valentini päeva ennustustesse suhtutakse suure tõsidusega. Nii näiteks tõusevad vallalised neiud 14. veebruaril enne päikesetõusu, lähevad akna juurde ja vaatavad mööduvaid mehi. Vastavalt uskumusele saab esimesena märgatud mehest tulevane abikaasa.

Ameerika.

Möödunud sajandi algul hakkasid ameeriklased Püha Valentini päeval oma pruutidele saatma martsipani. Martsipan sisaldas aga suhkrut, mis oli tol ajal väga kallis. Laialdase leviku saavutas see traditsioon peale 1880 a., kui suhkru valmistamisel hakati kasutama suhkrupeeti. Ameeriklased käivitasid oma kontinendil kiiresti karamelli tootmise ja hakkasid kommidele vormima tähtpäevade nimesid. Seejärel hakati selleks pühaks tootma spetsiaalseid komme, millele olid kantud tervitussõnad ning hiljem hakati neid pakkima südamekujulistesse kartongist karbikestesse, mis said suure menu osaliseks. Karamellkommid tehti puna-valget värvi. Punane värv sümboliseerib kirge ja valge - armastuse puhtust.

Saksamaa.

Tõsimeelsed sakslased peavad kangekaelselt armastust meeltesegaduse taoliseks seisundiks ja seega on nende arvates Püha Valentin ennekõike hullumeelsete kaitsepühak. Sellel päeval kaunistavad sakslased psühhiaatriakliinikuid helepunaste lintidega ja kabelites toimuvad spetsiaalsed jumalateenistused. Niisiis, kui te näete 14. veebruaril Saksamaal mõnda hoonet, mis on rikkalikult kaunistatud lintide ja õhupallidega, võite kindel olla – teie ees on psühhiaatriahaigla.

Prantsusmaa.

Kirglikel ja armuküllastel prantslastel on kombeks Valentinipäeva puhul kinkida väärisesemeid. Samuti võtsid prantslased esimestena kasutusele "valentinkad" - armusaadetised-nelikvärsid.

Taani.

Romantilises Taanis saadavad inimesed üksteisele kuivatatud valgeid lilli.

Jaapan.

Jaapanis levinud traditsioon sellel päeval magusat kinkida ei tekkinud niisama, vaid on seotud ühe suure šokolaaditootja algatusega. Selles riigis hakati Püha Valentini päeva tähistama 30-ndatel aastatel ja senini on šokolaad jäänud kõige levinumaks kingituseks. Muuseas meenutab sealne Valentinipäev veidi "8. märtsi meestele", sest mehed saavad sellel päeval naistest isegi rohkem kingitusi.

Saudi Araabia.

Kuid maailmas leidub ka selliseid riike, mis paistavad eriliselt silma Valentinipäeva tähistamise poolest. Esmajärjekorras tuleks mainida Saudi Araabiat, mis on ainuke riik maailmas, kus selle pidupäeva tähistamine...on ametlikult keelatud ning selle keelu ületajat ähvardab suur rahatrahv. Kõigil selle riigi kauplustel on Valentinipäeval kategooriliselt keelatud kaubelda plüüsist karude, "valentinkade" ja igasuguse selle päevaga seotud sümboolikaga. Lillekauplustele on tehtud ettekirjutus, mis keelab sellel Kõikide Armunute päeval punaste roosidega kauplemise. Nii on meil teiega väga vedanud, et me ei ela Saudi Araabias ja saame õnnitleda oma lähedasi ning võime sellel päeval kogu südamest pidutseda!

Jamaika.

Selleeest mööduvad kõige tormilisemad Valentinipäeva pidustused juba mitmeid aastaid Jamaikal. Muuseas toimus möödunud aastal siinses moodsas kuurordis "Hedonism-P" mitu... "alasti pulma": noorpaarid seisid altari ees ja vahetasid abielusõrmuseid täiesti alasti.

CoffeTea.info

1 comments:

Anonymous said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.