BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, June 14, 2011

Naised ja kuu

Kuu – salapärane, kaunis ja mõistatuslik taevakeha – on oma muutlikkuse tõttu naiseliku tarkuse, emaduse, viljakuse, alateadvuse, lummuse, võlukunsti, poeesia, ajamüsteeriumite, emotsionaalsuse, kaastunde, unenägude ning saladuste valitsejanna. Tema valitsetavad instinktid ja tundemeeled on naiselikkuse väljendumise põhialus.

Astroloogias esindab Kuu Vähi tähemärki ja IV maja, mille märksõnad on ema, kodu, juured, esivanemad. Tema element on vesi, nädalapäev esmaspäev, metall hõbe, kalliskivid kuukivi, pärl ja pärlmutter. Kuu asukoha järgi sünnikaardis saab määrata, millised alateadlikud motiivid inimese käitumist juhivad ning milline on tema kosmiline programm.
Vana-India astroloogid eristasid taevaekvaatoril 28 tähemärki, mida nad nimetasid nakštra’teks ehk Kuu kodudeks. Samuti arvestati Kuu kodusid ka Hiinas ja araabia maades. Kuu veedab igas kodus ligikaudu ööpäeva. Eriti tähtsaks peeti kodu, milles asus Kuu inimese sünnihetkel. Kasutusel on ka algselt Vana-India, hiljem arvatavasti muistsete aarialaste Avesta päritolu 30päevane lunaarkalender, mille iga lunaarpäev, välja arvatud 1. ja 30., kestab kuutõusust kuutõusuni ja tsükli esimene päev algab kuuloomisega. Kui Päikese päevad esindavad ja annavad soovitusi inimese välise ning ratsionaalse tegevuse kohta, siis kuukalender käsitleb alateadlikku käitumist, varjatud energiaid ja hingeelu saladusi.
Naise elutsükli maagiline 29,5

Kuu sünoodiline tsükkel kestab 29,5 päeva. Astroloogias kestab Saturni üks ring läbi 12 astroloogilise maja 29,5 aastat. Need on inimese elus väga olulised perioodid, saatuse ja pöörangute verstapostid, mille raskus sõltub sellest, kuidas elati sellele eelnenud perioodi jooksul.
Numeroloogias esindab Kuu number kahte ning numbreid, mille ristsumma on kaks, osaliselt ka neid mitmekohalisi numbreid, milles kaks esineb. Märksõnadeks on naiselikkus, diplomaatilisus, truudus, harmoonia, sõbralikkus, kaastundlikkus, intuitsioon jne.
Numeroloogiaski arvestatakse kolme suurt, keskmiselt 28 aastat (või 29,5) kestvat tsüklit, mis annavad värvingu kogu elule. Esimese tsükli jooksul toimub naiseks kujunemine, teine tsükkel on viljakuse periood, mil selgub, millise vundamendi inimene eelneva perioodi jooksul ehitas. Kolmas ehk kokkuvõtlik tsükkel kätkeb endas kahe eelmise summat ning sel ajal saab näha, kuidas kogu loodu ja saavutatu elutuultele vastu peab.
Tuhat aastat järjest kirjutame aastanumbri esimeseks numbriks kaks, mis esindab naiselikkuse, emalikkuse, emotsionaalsuse printsiipi ning sümboliseerib püüdlust tasakaalu, harmoonia ja koostöö poole. Numeroloogia alusel võib kindlalt väita, et eelolev aeg toob kaasa jõulise hingelise arengu ning paranormaalsete võimete tõusu. Igatahes on käesoleva aastatuhande võtmesõnadeks Naine ja Kuu.
Kuu peegeldab naise elu kolme tähtsat ajajärku – neitsi, ema ja lõpuks vana naine või siis teadjanaine. Iga kuutsükli jooksul teeb Kuu läbi müsteeriumi – loomisest viljakuse kõrgpunkti ja taas hääbumiseni. Nii on igakuiselt ka iga viljastumisvõimelise ja terve naisega. Igal kuul läbib naine endas sünni ja surma tsükli. Igal kuul küpseb uus munarakk, mis ootab viljastamist ning kui seda ei toimu, siis sureb ning lahkub jäädavalt.

Loomevõimas kuuveri
Läbi kõikide kultuuride elab naise igakuises veres loomismaagia, mis loob Kuuga silmnähtava harmoonia. Tõdeti, et kui see veri jääb mõnikord naise sisse, siis sünnib sellest uus elu. Kõnealust verd peeti suure au sees, sest selles peitus salapärane maagiline jõud. Oli ju meespoolele täiesti arusaamatu ning võõras kogemus, et veri võib voolata haavadeta ja valutult. Varajased kuuvere riitused võisid olla esimesed inimsoo kultuurilised väljendused.

Kuupuhastus on ilus eestikeelne vaste sõnale menstruatsioon, kuna mensis tähendab ladina keeles kuud kui ajaühikut. Huvitav on fakt, et mens tähendab mõistust, meelt. Inglise keeles on see sõnatüvi nii kenasti ja lausa mitmusevormis mehelik, tähistamaks ilmselt meeste seost mõistusega, aga toredad on ka sellised sõnad nagu menstrual cramps, menopause, mental anxiety jne.

Vana-Hiina targad nimetasid menstruaalverd emakese Maa essentsiks, yin-printsiibiks, mis andis kõigele elu. Mõned Aafrika hõimud uskusid, et kui menstruaalverd hoida üheksa kuud potis kaane all, siis tuleb sealt laps. Vastupidiselt eelnenule keelas ristiusk (ja mitte ainult) naistel kuupuhastuse ajal armulaual käimise, kuna sel ajal peeti naist ebapuhtaks või lausa roojaseks. Lisaks ei tohtinud sellises seisundis naised osaleda palvustel, käia ristsetel, kirikus, kalmistul, puudutada ikoone ega püha vett, süüdata küünlaid õlilambi ees. Ka uut tööd ei tohtinud sel ajal alustada. Ehk tuli see sellest, et ajast aega oli kuupuhastust seotud müstika ja maagiaga, mida kirik eitas ja saatanlikuks tembeldas.
Loodusrahvaste suhtumine oli ja on teistsugune. Põlis-Ameerika Lakota hõimu õpetus kõlab nii: “Jälgi oma Vanaema (väga austav tiitel) Kuud, tema valguse muutused kujundavad ümber sinu hinge. Kui ta on kõige heledam ja tema nägu avatud, siis on aktiivsuse ja energia kõrgtaseme aeg. Maga seal, kus Kuu valgus sind puudutab. Jaluta seal, kus puudub tehisvalgus. Tunne rõõmu ja loovust. Kui Vanaema Kuu hakkab katma oma nägu, tõmbu rahvarohketest paikadest tasapisi eemale, mine sissepoole, kus on pigem olemine kui tegemine. Pimedaimal, verevoolamise ajal on loor sinu ja suure müsteeriumi vahel kõige õhem. Ole aldis nägemustele, vihjetele, intuitsioonile. Püüa olla eraldatuses. Hiljem naase pimedusest – naine puhastunud kehaga. Nii nagu tuleb tagasi Kuu, nii tule sinagi tagasi maailma, kandes kaasas oma nägemust.” Sellest võiks järeldada, et naiste tsükkel ühtis kuutsükliga.

Sea elu kuu järgi

Siit on ka tänapäeva naistel, mida kõrva taha panna – kuuloomise ajal ning üks päev enne ja pärast seda ning samuti isikliku tsükli lõppedes oleks hea viibida kas või veidi aega eraldatuses, suhelda reaalse maailmaga nii vähe kui võimalik ning paastuda. Aga kui täiskuuöödel olla üleval, mediteerida või niisama mõtted vabaks lasta, võib saada tohutul hulgal loovat inspiratsiooni. Sellele eelneval päeval ei tohiks samuti süüa ega rääkida või vähemasti võiks seda teha minimaalselt. Paraku on enamiku naiste elustiil ja töögraafik selline, et pea võimatu on elada harmoonias kuu rütmidega, aga vähemasti mõned asjad tasuks siiski selle järgi sättida.
Tasub teada, et täiskuu valgustab kõike varjatut. Kui ostate midagi täiskuu ajal, siis on kohe näha selle asja puudused või vead. Kui ostate asju kuuloomise ajal, siis võib hiljem tulla ebameeldivaid üllatusi. Ka ennustada tuleks täiskuu ajal. Kõike, mis peab olema nähtav, tuleks teha täiskuu ajal ja kõike, mida soovitakse varjata, tuleks teha kuuloomise ajal.
Vanasti arvati, et naistel, kellel on menopaus, hakkab loomisveri, kuuveri voolama veenides ning seetõttu olid vanad naisnõiad hinnatud, kuid samas ka enam tagakiusatud. Selles asjas on tõetera sees. Hiina traditsiooniline meditsiin väidab, et üks aasta pärast menopausi on igal kuuloomise päeval võimalik hakata tegema vastavat teraapiat, et kutsuda ellu kasutamata jäänud munarakkude energia ning suunata see sinna, kus organism seda vajab. Energia, mis oli enne sigivuse teenistuses, muutub nüüd energiaks, mille tulemusena hakkavad sügavamalt arenema selgeltnägemine ja intuitsioon. Vähemasti nüüd, kui ta seda enne pole teinud, peaks naine endale teadvustama oma loovuse ja loomuse. Paraku kaotavad paljud naised sel ajal usu enesesse ning pinna jalge alt. Eriti need naised, kelle väärtusskaalal asuvad esireas veetlus ja seksikus, mis on tegelikult planeet Veenuse mõjuala. Aga ka need naised, kes enese jaoks elada ei oska.

Kuu mõju kehakaalule

Kasvava kuu ajal tuleks teha kõike, mis peab kiiresti valmis saama ja mis peab kasvama. Noorkuu kosutab, vanakuu kautab (Suure-Jaani). Tervise seisukohalt mõjub hästi kõik, mis keha toetab ja tugevdab.
Täiskuu impulsid on ebasoodsad haavade paranemisele. Samas on korjatud ravimtaimedel aga tugevam mõju. Energia on haripunktis ning inimesed kipuvad enda võimeid üle hindama. Antakse lubadusi või võetakse vastu otsuseid, mida hiljem on raske täita. Eriti rangelt kehtib see inimeste kohta, kes on tugevalt Kuu mõju all – astroloogias Vähi tähemärgis Kuu või Päike, numeroloogias sünnikuupäeva või elutee kaks. Sellised inimesed ei tohiks vastu võtta ühtegi otsust ka suuremate veekogude või -reservuaaride läheduses.
Kahaneva kuu ajal tehakse asju, mis peavad püsima jääma, ning ka neid, millest vabaneda soovitakse. Esmapilgul paradoksaalne, kuid nt koristamise eesmärk vanal kuul on mustuse hävitamine ja edaspidine puhtuse säilitamine.
Kehakaalu alandamiseks pole vaja järgida mingit konkreetset dieeti. Piisab reeglitest, et kasvava kuu ajal võtab inimene kaalus kergemini juurde ning sel ajal tuleks hoolikamalt valida, mida süüa. Seevastu kahaneval kuul võib rohkem süüa, ilma et kaalu juurde tuleks. Maiustamised kaloririkaste lemmiktoitudega tulekski sättida sellele ajale.
Paastupäevi võiks pidada nii täiskuu kui ka kuuloomise päeval või ka üks päev enne või pärast. Täiskuu paast aitab kehakaalu alandada, kuuloomise paast aitab vabaneda mürkidest ja muust ebavajalikust. Veepäevaks sobib ka kaduneljapäev. Kui järgida niiviisi Kuu rütme, kaob vajadus pidada pikki ja piinarikkaid dieete.
Alkohoolseid jooke pole soovitav tarbida ei täiskuu ega kuuloomise perioodidel, samuti Kuu paiknemisel Skorpioni või Jäära tähemärgis. Täiskuu ja Jäär ärgitavad, kuuloomine ja Skorpion mürgitavad.
Allikas: Ajakiri Naised

0 comments: