BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, July 2, 2011

Miks ma üle söön?

Kui juba peale vaadates tundub, et nii suur söögikogus ajab suu lõhki, võta kindel seisukoht: söön parem pool!: F: BullsSöömine seostub imikueast peale naudinguga. Inimesed kipuvad end söögi abil rahustama ja lohutama ka siis, kui kõht pole tühi. Stressi, igavuse või halva tuju asemel tajutakse vajadust rahulolematust leevendada – öeldakse «tahaks midagi näksida» ega suudeta oma söömishoogusid peatada.
Rangus teeb karuteene
Ülesööjate võimetus olukorda kontrollida tipneb tavaliselt kahetsuse ja jõuetu vihaga iseenda vastu. Järgneda võivad karmid karistusmeetmed: näljutamine ja oksendamine, millest võivad välja areneda rasked haigused, näiteks söömishäired buliimia ja anoreksia. Raske on end kaitsta ja hoida, kui oled endas pettunud. Ent liiga range piiramine on kahe teraga mõõk: ennast piitsutades stress suureneb ja sellest ka vajadus end söögiga lohutada.

Tegelik nälg on emotsionaalne
Sõid üle? Ju siis seda oli millekski tarvis. Ei ole mõtet enda vastu kuri olla. Küll aga on mõtet küsida, miks nii läheb. Vabandus, et toit oli hea, on vaid pindmine põhjus. Juured on mujal: kiire tempo, ebameeldivad kohustused, keerulised suhted, pingelised olukorrad... Tagajärjeks on ängistus, ärritus, ärevus, alaväärsus ja masendus. Näiteks, kui oled inimestega suheldes ärev, võid pidudel kergesti üle süüa.
Keha vajadusi «kuulatakse» liiga vähe
Keha teab, mida ta vajab, ja isu peaks sind juhatama tervislike valikuteni. Ent mitte siis, kui su organism on väsimusest ja pingest ülekoormatud. Söömise reguleerimine on kahjustunud tänapäevase eluviisi tõttu: liigume vähe, sööme käepärast rämpstoitu, elu on kiire ja stressirohke. Paljusid on ka kasvatatud vaimus, et toitu ei tohi järele jätta. Süüakse liiga süsivesikuterikast toitu, et heaolutunne saabuks kiiresti.
Kuidas toime tulla?
Et ülesöömisega võidelda, proovitakse mehaanilisi lahendusi: rutiin, dieedid ja reeglid. See võib olla hea abivahend, kuid mitte alati piisav. Teine suund on enda vajaduste tundma õppimine ja usaldamine. Proovida süüa siis, kui kõht on tühi. Lõpetada, kui kõht on täis. Tegeleda emotsionaalsete probleemidega, mis panevad heaolu otsima.
Selle asemel, et söömist piirata, proovi teha nii...

  • On sul tõesti kõht tühi, või vajad lihtsalt «midagi head», et end premeerida? Seda viimast saab ka teisiti teha. Võta näiteks tass teed, kuula head muusikat või naudi midagi muud, mis sulle rõõmu valmistab.
  • Söö rahulikus õhkkonnas, mitte autos või põlve otsas. Oma keha vajadustest arusaamist võivad häirida isegi nii tühised asjad nagu televiisor, ajalehed, raamatud, muusika, närviline vestlus kellegagi.
  • Söö ainult siis, kui oled näljane.
  • Söö ainult seda, mida tahad.
  • Söö, kuni kõht täis saab. Kui sööd aeglaselt, on su kehal aega täiskõhusignaal ära tunda.
  • Söö naudinguga.
Allikas: Naisteleht

0 comments: