BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, April 3, 2013

Tasub teada -äädika kasutamisviise koduses majapidamises‏

Äädikas on terava lõhnaga happeline vedelik, mida saadakse etanooli kääritamisel, mille tulemuseks on äädika põhikomponent äädikhape. Enamasti kasutatakse seda lahjendatud kujul. Lauaäädika pH jääb tavaliselt vahemikku 2,4–3,4[1] (lahjendatuna kõrgem). Äädikhappe kontsentratsioon lauaäädikas on tavaliselt 4–8%[2] ja marinaadiäädikas kuni 18%. Looduslikes äädikates on ka vähesel määral tartarhapet, sidrunhapet ja teisi happeid. (WIKI)
10 000 aastat on seda kääritatud alkoholi kasutatud sajal erineval viisil. Babüloonlased avastasid selle säilitavad omadused, roomlased aga jõid seda, kreeklased marineerisid selles köögivilja ja liha ning Ameerika kodusõja ajal ravisid sõdurid sellega skorbuuti. See parandab haavu, puhastab klaasi ning eemaldab katlakivi ja rasva.
Järgnevates retseptides on kasutatud ainult destilleeritud äädikhapet. Kui oled kord juba mõistnud selle kasulikkust, tahad seda ilmselt vaatide kaupa varuks hankida!
Aknad
Valmista lahus ühest osast äädikhappest ja ühest osast soojast veest. Vala pihustisse ja piserda klaasile. Hõõru klaas pehme lapiga puhtaks, seejärel poleeri kortsutatud ajalehega.
Aurutriikraud
Katlakivi eemaldamiseks aurutriikrauast sega võrdsetes kogustes äädikhapet ja destilleeritud vett ning täida sellega veemahuti. Kuumuta triikrauda 5 minutit, seejärel vajuta aurunuppu riidetüki kohal, et mahutist eralduks katlakivi. Kui triikraud on jahtunud, vala lahus välja. Loputa mahuti korralikult.
Deodorandiplekid
Deodorandiplekkide eemaldamiseks värvilistelt riietelt hõõru neid äädihappesse kastetud pehme lapiga ja pese nagu tavaliselt.
Kala
Leota kala enne aurutamist, keetimist või küpsetamist pool tundi äädikhappelahuses. See ei lase lihal mureneda ning muudab selle suussulavaks ja magusaks. Loputa kala enne toiduvalmistamist külma veega.
Kanalisatsioonitorud
Kanalisatsioonitoru haisu vastu vala torusse tassitäis äädikhapet ja lase pool tundi seista, seejärel loputa külma voolava veega. Veel põhjalikumalt puhastab äädikhappe ja sooda segu. Puista torusse 2 sl soodat, seejärel vala ½ tassi äädikhapet, jäta ained 20 minutiks mullitama. Lõpuks lase külmal veel minut aega joosta.
Kanga värvimine
Kangast värvides lisa viimasele loputusveele 1 tl äädikhapet, mis aitab kaasa värvide püsimisele.
Kartulid
Kooritud kartulid püsivad kauem valged, kui lisada vette, milles neid hoiad, 1 tl äädikhapet.
Katlakivi dušiotsikul
Kui dušiotsik on katlakivist ummistunud, leota seda kausis, milles on üks osa äädikhapet ja kolm osa vett. Kontrolli 30 minuti pärast ja loputa puhta külma vee all.
Katlakivi kraanidel
Katlakivi eemaldamiseks kraanidelt leota froteelappi äädikhappes, seejärel mässi ümber kraani ja katlakivikoorikuga kohtade. Lase pool tundi seista, seejärel loputa puhtaks.
Keedetud munad
Lisa keeduvette sorts soola või äädikhapet, et muna keetmise ajal koorest välja ei lekkiks.
Külmikud
Puhasta külmikut seest lahusega, mis on valmistatud võrdsest osast äädikhappest ja veest.
Lõikelilled
Lõikelilled püsivad kauem värsked, kui lisad lillevette 2 tl suhkrut ja 2 sl äädikhapet. Kärbi varsi ja vaheta vett iga viie päeva tagant.
Läppunud hais
Läppunud haisu eemaldamiseks küpsetuspurgist või võileivakarbist kasta värske leiva viil äädikhappesse ja lase karbis öö otsa seista.
Messing, vask ja tinasulam
Tõhusa poleerimisvahendi saamiseks sega 1 tl soola ja 1 tass äädikhapet, lisades pasta valmistamiseks piisavas koguses jahu. Kata ese pastaga ja lase 15 minutit seista. Pese pasta sooja veega maha ning poleeri pehme kuiva lapiga.
Mikrolaineahjud
Mikrolaineahju puhastamiseks ja värskendamiseks täida ahju sobiv kauss äädikhappega ja keeda seda ahjus. See aurutab seinetelt lahti kuivanud toidujäägid, mille võib seejärel pehme niiske lapiga eemaldada.
Nahk
Sega üks osa äädikhapet kahe osa linaseemneõliga, seejärel hõõru lahus pehme lapi abil nahka. Poleeri puhta lapiga. (Katseta enne varjatud kohal.)
Plekid pliidiplaadil
Sega üks osa äädikhapet ühe osa soolaga ja kuumuta madalal kuumusel väikeses potis. Hõõru lahust plekkide eemaldamiseks külmale pliidiplaadile. Pühi niiske lapiga puhtaks.
Puidust lõikelaud
Äädikhape või sidrunimahl puhastab ja desinfitseerib puidust lõikelaudu ning eemaldab neilt toidulõhnad. Puidust lõikelauad on loomulikult hügieenilisemad ja keskkonnasõbralikumad kui plastist lõikelauad.
Punase veini plekid
Tupsuta plekki kohe pehme kuiva lapiga ning seejärel lahjendamata äädikhappega niisutatud käsnaga, kuni plekk kaob.
Putukad
Kui oled hädas putukatega (majasoomukad, sipelgad vms), pühi köögipindu lahjendamata äädikhappega. See peletab putukad ja desinfitseerib pinnad.
Puuviljaplekid kätel
Puhasta puuviljaplekilisi käsi lahjendamata äädikhappega.
Põletusplekid
Hõõru kangasse pehme lapi abil lahjendamata äädikhapet, seejärel loputa veega. (Katseta enne varjatud kohal.)
Roosteplekid
Eemalda roosteplekid õrnadelt kangastelt äädikhappe ja kuuma vee seguga. Tupsuta plekki õrnalt lahuses immutatud puhta lapiga, kuni rooste on eemaldunud. (Teine traditsiooniline rooste- või tindiplekkide eemaldamise meetod õrnadelt kangastelt on leotada eset keedetud rabarberi mahlas, seejärel loputa puhtas soojas vees.)
Rõngakujulised plekid puitmööblil
Rõngakujuliste plekkide eemaldamiseks puitmööblilt valmista lahus ühest osast äädikhappest ja ühest osast oliiviõlist. Hõõru lahust plekile pehme lapiga, seejärel poleeri mesilasvahaga.
Suitsuhais
Sigari- ja sigaretisuitsu haisu eemaldamiseks jäta ööseks tuppa alustass äädikhappega.
Tekid
Villaste või puuvillaste tekkide pesemisel lisa loputustsükli ajaks kaks tassi äädikhapet. See muudab tekid pehmeks, kohevaks ja eemaldab seebijäägid.
Titeriided
Titeriiete värskendamiseks lisa viimase loputustsükli ajaks pesumasina loputusvahendi lahtrisse tassitäis äädikhapet. See lagundab riietelt kusihappe- ja seebijäägid, jättes need pehmeks ja värskeks. (Võid samamoodi elustada ka kulunud kangaid.)
Toidulõhnad
Toidulõhnade eemaldamiseks köögist kuumuta potis 5 minutit äädikhappelahust.
Plekid tualetipotil
Tualetipoti värskendamiseks ja kangekaelsete plekkide eemaldamiseks piserda potti lahjendamata äädikhapet ja harja puhtaks. Vajaduse korral lase enne öö läbi seista.
Plekid vaibal
Kuivata vedelik võimalikult kiiresti köögirätikuga. Pleki eemaldamiseks sega 1 tl Ecoveri nõudepesuvedelikku 1 tl äädikhappega, mis on lahustatud tublis pooles liitris leiges vees. Tupsuta lahust plekile pehme lapiga ja hõõru õrnalt. Loputa sooja veega ja tupsuta kuivaks.
Valamu köögihunt
Valamu köögihundi puhastamiseks valmista jääkuubikud ühest osast äädikhappest ja ühest osast veest. Vala kuubikud köögihunti ja lülita see sisse. Nii jõuab äädikhappekuubikute puru kogu süsteemi. Loputa hunti pärast külma veega.
Värske köögivilja loputamine
Salati ja köögivilja värskendamiseks või poest ostetud tööstuslikult toodetud värske köögivilja puhastamiseks kemikaalijääkidest leota neid külmas vees, millesse on lisatud 2 sl äädikhapet. Pärast leotamist loputa.
Värvipintslid
Kõvaks kuivanud pintslite pehmendamiseks leota nende harjaseid kuumas äädikhappes. Loputa enne kasutamist puhtas seebivees.
Värvitud seinad ja nikerdused
Valmista lahus kahest osast äädikhappest, ühest osast soodast ja kolmest osast soojast veest. Kasta pehme lapp lahusesse ning pühi sellega pindadelt mustus. Seejärel loputa puhta veega.
Ümbertehtud riided
Kui sind häirivad augud, mis on jäänud altääre lahtiharutamisest või õmbluse ümbertegemisest, triigi rõivast läbi äädikhappega niisutatud riidelapi.
Allikas: „Loodussõbralik majapidamine“ Christina Strutt, 2009, kirjastus Varrak

0 comments: