BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, September 27, 2009

Ilu algab toidust

4.10.2008 00:00

Maire Suitsu

Vaid kreemi võidmisest noorusliku välimuse säilitamiseks ei piisa, hoopis rohkem sõltub eluviisist ja ka sellest, mida sa sööd.
USA terviseorganisatsioon Tervisevalvur (Health Ranger) viis läbi praktilise uuringu selgitamaks välja, milline toiduvalik aitab säilitada nooruslikku ja tervet väljanägemist. Organisatsiooni võtmefiguur, meedias Tervisevalvurina tuntud Mike Adamsi väitel peaks meie igapäevatoit kindlasti sisaldama kõiki allpool loetletud vitamiine, mineraale ja antioksüdante.

NB! Iga komponendi kohta on ära toodud vaid käesolevat teemat puudutavad kasulikud toimed.

Räni: tagab naha, juuste ja küünte tugevuse ja elastsuse ning haavade kiire paranemise. Allikateks täisteratooted, pruun riis, kartul, kurk, punapeet, lutserniidandid, sibul, porru, varsseller, maasikad ja rabarber.

Tsink: terve, puhta ja tugeva naha tagatis. Tsingi defitsiiti peetakse akne ehk vistrike otseseks põhjustajaks. Allikateks mereannid, kala, veiseliha ja -maks, kana- ja kalkuniliha, piimatooted, muna, nisuidandid, kõrvitsaseemned, pähklid ja mandlid.
Seleen: aeglustab naha vananemist, säilitab kudede elastsust, toetab juuste ja küünte normaalset kasvu ning kaitseb UV-kiirte kahjuliku toime eest.
Parimaks allikaks ookeanikalad, nagu tuunikala ja lõhe, aga ka mereannid ning parapähklite tuumad. Arvesse tulevad ka Eesti seleenirikkast pinnasest seleeni ammutanud toiduained, eeskätt täisteratooted, nisuidandid, aga ka küüslauk ja munad.

Omega-3: kiire ja soodne toime nahale, juustele ja küüntele, andes neile terve välimuse, tugevuse, elastsuse ja kiire kasvu. Parimaks allikaks linaseemned ning külmadest vetest püütud makrell ja lõhe.

E-vitamiin: väldib naha kuivust, aeglustab selle vananemist ning kiirendab rakkude uuenemist. Allikateks taimeõlid ja või, pähklid, mandlid, päevalilleseemned, nisuidandid.

C-vitamiin: vajalik naha, juuste ning küünte tugevuse ja elastsuse tagamiseks. Parimateks allikateks tsitrusviljad, kibuvitsamarjad ja must sõstar, aga ka rohelised lehtköögiviljad, kapsad, kaalikas, tomatid, lillkapsas, suvine ja sügisene kartul, paprika ning enamik marju-puuvilju.

A-vitamiin: antioksüdant, mis tagab silmade, naha ja limaskestade tervise. Tekib organismis karotinoididest, mida saab maksast, porgandist, spargelkapsast ja rohelistest lehtköögiviljadest.
Lõheliblikad köögiviljaga:

omega-3, E-, A- ja C-vitamiin, seleen, tsink, räni
20 cm pikkune tükk lõhefileed.
Köögiviljaseguks 3 sellerivart, 2 porgandit, 1 porru, 3 väikest erivärvilist paprikat, 2 küüslauguküünt, 2 sl õli, 4 sl heledat (light) sojakastet, 1 tl suhkrut.

Puhasta köögivili ja lõika peenikesteks ribadeks. Kuumuta õlis mõni minut, lisa sojakaste ja suhkur ning lase madalal kuumusel viis minutit haududa.
Lõika lõhefilee neljaks, seejärel poolita iga tükk kuni nahani. Keera nahaga kaetud pinnad vastamisi, nii et tulemus meenutab liblikat. Küpseta suhteliselt madalal kuumusel kummaltki poolt umbes kolm minutit ehk kuni kala on piimjas. Tõsta otsekohe pliidilt, maitsesta vähese soola ja sidrunipipraga. Maitsesta ka köögivili ja serveeri koos kalaga.
Kahe kapsa salat:
A-, C- ja E-vitamiin
1 lillkapsas, 1 spargelkapsas.
Kastmeks 0,5 dl vett, 5 sl sidrunimahla, 0,5 tl soola, 1 kuhjaga tl suhkrut, 0,5 tl jahvatatud muskaati, 0,5 dl head salatiõli.

Mõõda kastmeained kaanega purki, raputa läbi ja jäta maitsestuma. Jaga kapsad õisikuteks, pane vähese soolaga maitsestatud keeva vette ja keeda kaks minutit. Kurna sõelale, kalla külma veega üle ja lase nõrguda.
Pane seejärel karpi ja nirista tihedalt kastmega üle. Pane suletud karp vähemalt paariks tunniks külma ja keera iga poole tunni järel ümber. Vajadusel säilib salat hästi ka järgmise päevani.
Riisi- tuunikalasalat:

C-vitamiin, seleen, räni, tsink
6 dl keedetud pruuni riisi, 1 purk tuunikala õlis, 1 kollane paprika, 1 porru, 1 väike purk rohelisi paprikatäidisega oliive.
Vinegrettkastmeks 0,5 dl
valget veiniäädikat, 1 dl õli
(sobib ka tuunikalakonservi õli), 3 peenestatud küüslauguküünt, 0,5 tl soola.
Kaunistuseks 1 karp kirsstomateid ja käharpeterselli.

Raputa kastme ained kaanega purgis läbi. Pudenda kala tükikesteks, poolita porru valge osa pikuti ja seejärel viiluta. Lõika oliivid õhukesteks viiludeks, paprika väikesteks tükkideks. Sega salati ained esiti omavahel ja seejärel kastmega. Kata toidukilega ja lase külmkapis mõned tunnid maitsestuda.

Vürtsitatud röstitud kõrvitsaseemned:

tsink, A-, C-, E-vitamiin
5 dl kooritud kõrvitsaseemneid,
1 sl tšillimaitseainet, 1 tl jahvatatud vürtsköömneid ehk jeerat, 1 tl soola, 1 sl laimimahla.

Sega kõik ained kausis korralikult läbi ning laota ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 175 °C juures 7–10 minutit ehk kuni seemned on kergelt pruunistunud; küpsemise jooksul sakuta panni paaril korral edasi-tagasi või sega seemneid pannkoogilabidaga.

Tervisesalat:
C-vitamiin, räni
2 apelsini, 200 g külmutatud herneid, 1 punane sibul, 4 dl lutserni­idusid, 0,25 tl Santa Maria tšillimaitseainet.

Lõika puhastatud apelsinisektorid pooleks või neljaks; kalla herned sõelal üle rohke keeva veega. Peenesta sibul, jäta mõni terve rõngas kaunistuseks; loputa ja nõruta idandid. Pane kõik ained rühmadena vaagnale, raputa peale tšillimaitseainet. Serveeri iseseisva roana või praeliha lisandiks.
Molinouder:
E-vitamiin, omega-3, seleen, tsink
Ühele sööjale 1 sl linaseemneid, 5 sl täisterajahu, 2,5 dl vett, raasuke soola, 2 sl idandatud nisuteri.

Pane linaseemned eelmisel õhtul vähese veega ligunema. Hommikul aja 2,5 dl vett keema, klopi jahu vette; hauta madalal kuumusel 5–6 minutit, maitsesta soolaga. Sega nõrutatud linaseemned pudru hulka, kalla puder taldrikule ja sega juurde idandid.

Allikas: http://www.elu24.ee/?id=37981

1 comments:

Anonymous said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.