BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, January 29, 2011

Stabiilne veresuhkur tähendab selget mõistust

Kui soovid oma mõistust ka vanaduses terve ja selgena hoida, siis tasub pöörata tähelepanu ühtlasele veresuhkru tasemele. Teadlased on avastanud, et veresuhkur ei mõjuta ainult energia hulka, vaid ka aju mäluosa ning aitab uusi asju õppida. Nimelt mõjutab veresuhkru kõikumine kergesti aju hippokampuse osa, mis juhib meie uute teadmiste omandamist ja mälu. Seepärast on soovitav süüa päevas 3 põhilist söögikorda ning nende vahele ka vahepalasid, sest siis on keha veresuhkru tase pidevalt ühtlane.

Toiduga omastatavast energiast ca 20 protsenti kulub aju tööks, vajades pidevalt glükoosi, mida saab kõige lihtsamalt süsivesikutest, puuviljast, aedviljast ja täisteratoodetest. Aju vajab keskmisel hulgal energiat iga päev, mitte liiga palju ning mitte ka liiga vähe. Seepärast on kasulikum süüa pigem sagedamini ja väiksemaid portsjoneid kui harva ja palju.

Kõige paremini mõjub ajule, kui veri sisaldab ca 25 grammi glükoosi, mis vastab umbes ühele banaanile. Kuna aju ise koosneb ca 60 protsendi ulatuses rasvast, peaksid tarbima ka piisavalt rasva. Soovitav on eelistada küllastamata rasvhapet sisaldavaid toiduaineid nagu rasvane kala, seemned ja pähklid. Teatud toiduained aga muudavad meid väsinuks, jõuetuks või vastupidi erksaks, õpihimuliseks ning parandavad mälu.

Mida Sinu aju vajab:

- Seratoniin muudab rahulikuks ja harmooniliseks
– meie aju suudab muuta toiduga omastatava aminohappe trüptofaani seratoniiniks, mis tekitab rahustava, stressivaba tunde ning parandab und. Trüptofaani leidub lihas, piimas, munas, banaanides, teraviljas, tomatites ja pähklites. Ühekülgne ning kalorivaene toit vähendab keha omastatava trüptofaani hulka ning see seletab, miks dieeti pidavad inimesed võivad tunda end masendununa ning langeda ka depressiooni.


- Dopamiin ja noradrenaliin aitavad keskenduda – dopamiin juhib meie liikumisvõimet ja motivatsiooni ning mõjutab ka meeleolu. Keskendumist ja initsiatiivi mõjutab aga noradrenaliin, mis hoiatab meid ka ohu eest. Mõlemad vähendavad ka väsimust ning suurendavad tähelepanu. Valgurikas toit sisaldab aminohapet türosiini, mis aitab ajul toota dopamiini ja noradrenaliini. Peaksid tarbima liha, kala, mereande, muna, ube, herneid ja läätsesid, sest need on valgurikkad toitained.


- Glükoos on aju jaoks eluliselt oluline – sinu aju kaalub vaid 2 protsenti kehakaalust, kuid kulutab ca 20% energiast. Tarbitavad süsivesikud muudetakse seedimise käigus glükoosiks, suhkruks, mida kehal on kerge omastada ning mis toidab aju, närvisüsteemi ning lihaseid energiaga. Kui tarbid süsivesikutevaest toitu, tekib glükoosipuuduse tõttu vähenenud ajutegevus, halvenenud hindamisvõime ning kontsentratsiooniraskused. Soovitav on tarbida aeglaseid süsivesikuid nagu täisteratooted, oad-herned ning värsked aedviljad, sest nende glükoosiks muutmine võtab aega ning see tagab keha pikaajalisema energiaga varustamise ning veresuhkru tase on ühtlasem.


- Rasv – aju ei saa ilma rasvata toimida ning seepärast on oluline tarbida rasvast kala, taimseid rasvu ning pähkleid. Seal leiduv rasv taastab närvikiude ümbritsevat müeliini. Mida parem kaitse, seda kiiremini liigub informatsioon närvirakkude vahel.


- Mineraalained – keskendumisvõimet tugevdab tsink. Kui kehas on tsingipuudus, tekib sellest väsimus, keskendumisraskused, depressioon ning meeleolukõikumised. Tsinki leidub palju lihas, maksas, mereandides ja täisteratoodetes. Raua puudus põhjustab tähelepanuraskusi, vähendab loogilist mõtlemist ning mõjutab ka mälu. Rauda on palju spinatis, porrus ning rohelistes hernestes, kuid ka lahjas lihas, sardiinides ja munakollastes. Kaaliumi puudus vähendab aju vastuvõetava informatsiooni mahtu. Kaaliumi leidub puuviljades nagu apelsin, aprikoosid, banaan ning kartulis, tomatis, kaunviljades. Puu- ja aedviljad sisaldavad ka veeslahustuvaid vitamiine nagu näiteks B-vitamiini, millel on aju tegevuses tähtis roll. B-vitamiini allikad on puu- ja juurviljad, täisteratooted ning lahja liha.

Allikas: www.sund.nu

1 comments:

Unknown said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.