BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, March 12, 2011

Õigesti hooldades õitseb alpikann mitu kuud‏


Sügistalvine hooajalill alpikann võib aknalaual oma õrnu õieliblikaid näidata mitu kuud, kui teda õigesti hooldada.

Novembris kingiti mulle alpikannipott. Ei mäleta, et oleksin kunagi nii ilusat alpikanni näinud: tiheda ja lopsaka lehemätta kohal sirutus taeva poole üle kahekümne õie. Roosadel õielehtedel oli ilus heledam serv, nahkjatel lehtedel põnev hõbedane muster. Lehtede alla piiludes avastasin, et juurde on tulemas massiliselt uusi õiepungi.

Panin alpikanni kodu kõige valgemale aknalauale, kus ta praegu toob oma õrnade õitega advendiaega helgeid noote. Aga juba märkan, et mõni alumine leht on läinud kollaseks ja uued avanevad õied vist ei kasva nii suureks kui need, mis puhkesid aiandis. Nüüd tuleb ruttu välja uurida, kuidas tubase potialpikanni eest hoolitseda, et ta püsiks võimalikult kaua kaunina.

Kuna minu alpikann, täpsemalt öeldes vahemere alpikann (Cuclamen persicum) sirgus üles lillekasvatusfirmas Flores Aed, siis siirdungi sinna. Alpikannihooaeg algab aiandis juba septembris ja lõpeb veebruaris, kui hakkavad õitsema esimesed partiid priimulaid. Flores Aed kasvatab Prantsusmaal aretatud uudse sordirühma Halios väga heade omadustega sorte. Osa taimi läheb müüki väiksemas, osa suuremas (läbimõõt 15 cm) potis. Viimased on ekstraklass: õitsevad eriti rikkalikult ja peavad paremini vastu.
Mitu kuud imelisi õisi
Ostu-müügijuht Evelin Nigula ütleb, et õigesti hooldades võib alpikann toas õitseda lausa mitu kuud. Mida tuleb siis silmas pidada?
- Mida jahedam (13–18°) on tuba, seda kauem alpikann õitseb.
- Mugul peab olema pooleldi kasvu-substraadist väljas, sest see võib niiskuses kergesti mädanema minna. Kui mugul on üleni turba sees, ärge hakake turvast potist välja võtma, vaid suruge see lihtsalt allapoole.
- Kastes valage vesi poti servapoolsele alale, et vesi ei satuks mugulale.
- Ohutum on kasta nii, et valada vesi poti alusele ja lasta juurepallil see endasse imeda. Järelejäänud vesi kallake aluselt kindlasti ära.
- Mitte mingil juhul ärge hakake õitsvat taime mineraalsemasse toalillemulda ümber istutama. Taim saab stressi ja lõpetab õitsemise. Potis olev turbasegu rahuldab täiesti taime vajadused õitsemise lõpuni, kui te paar korda kuus lisate kastmisveele õitseväetist (pool pakendil soovitatud normist).
- Ärge valage väetislahust kuivale mullale. Kõigepealt niisutage muld läbi puhta veega ja 1–2 päeva pärast väetage.
- Kastke pehme veega. Seda saab nii, kui lasete kraaniveel ööpäeva jagu kannus settida. Hästi sobib lumesulamisvesi. NB! Ärge kasutage tänava äärest võetud soolasegust lund. Pehme vee jaoks võib kraapida ka külmutuskapi jääkambrist lund.
- Närbunud õisi ja kolletunud lehti ärge lõigake ära, vaid tõmmake need võimalikult mugula lähedalt järsu tõmbega lahti. Kergelt keerates õnnestub see paremini. Lõigates jääb tüügas, mille kaudu võivad mugulasse pugeda haigusetekitajad.
- Selleks et altpoolt tulevate õite elu kergendada ja neile valgust anda, võib mõne suure lehe ära võtta.
- Kui lehed hakkavad kolletuma ja/või õievarred muutuvad pehmeks, on ruum olnud liiga soe ja pime või siis on taime liiga palju või vähe kastetud.
- Longu vajunud õievarred ja lehed annavad märku, et taim on saanud tuuletõmbust.
- Detsembris ja jaanuaris, kui päev on veel väga lühike, leidke alpikannile kodus võimalikult valge koht, sest õitsemise ajal vajab ta palju valgust. Ärge hoidke teda toa keskel laual, nagu kahjuks sageli tehakse. Veebruaris võib järjest tugevamaks muutuv päike lehti kahjustada – siis tõstke pott kohta, kuhu keskpäevane päike ei paista.
Kui alpikannil hakkab õisi järjest vähemaks jääma ja õievarred ei suuda enam kõrgeks kasvada, on mugul kurnatud ja vajab puhkust, räägib Evelin Nigula.
Väljateenitud puhkusele
Pärast viimaste õiepungade avanemist hakake vähem kastma, et lehed kuivaksid. Pärast õitsemist istutage taim ümber, sobib tavaline toalillemuld. Pott olgu võimalikult kitsas, seda paremini taim end tunneb. Puhkuse ajal hoidke muld peaaegu kuiv. Suve võib alpikann veeta varjulises kohas aias põõsa varjus või rõdul.
Kui taim on saanud hästi puhata, hakkab ta paari-kolme kuu pärast uusi lehti ajama. Nüüd kastke teda vastavalt lehtede arengule järjest rohkem. Mõne nädala pärast võib hakata ka väetama.
Enamasti ei õnnestu siiski kodustes tingimustes ja eriti keskküttega ruumides alpikanni edasi kasvatada. Ja kui taime saabki uuesti õitsema, siis tõenäoliselt ei õitse ta nii kaunilt kui aiandist toodud lill. Lihtsam on osta uus lill.
Alpikannile tasub uuesti mõtlema hakata varasügisel, sest seda jahedalembest lille saab hästi ära kasutada sügisestes lilleanumates, näiteks koos hõbehalli viltlehe ja padipõõsaga. Kui kraadiklaas langeb nullini, elab alpikann selle veel üle.



Kaja Kurg, Targu talita

1 comments:

Unknown said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.