BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, December 18, 2012

Milline taim sobib kööki, milline magamistuppa?‏

Toataimed on olnud inimese kaaslasteks eluruumides juba sajandeid. Tavaliselt ei küsi me endalt, miks me neid peame ja mis kasu neist on.

Kuid piisab vaid ühestainsast ilusast ja hästi sobivast potilillest õiges kohas, et luua ruumis mõnusalt õdus õhkkond. Tarvitseb ta toast välja viia ja otsekohe jääb ruum harjumatult lagedaks ning kõledaks.

Tööl ja kodus ümbritsevad meid mitmesugused asjad (erinevad materjalid, vaibad, mööbel, arvutid, koopiamasinad jne), mis eritavad õhku kahjulikke gaase (formaldehüüdid, lämmastikoksiid, ammoniaak, metaan jne). Kui sellele ebameeldivale kokteilile lisandub kuiv õhk, on tervisehädad kohe platsis – allergia, astma, silmade, nina ja kurgu ärritus, väsimus ja peavalu. Eksperdid usuvad, et tubane õhu saastatus kujutab endast tervisele isegi suuremat ohtu kui saastunud välisõhk, sest tänapäeva arenenud ühiskonna inimene veedab kuni 90% oma elust siseruumides.

1980-ndatel uurisid NASA teadlased põhjalikult õhu kvaliteedi probleeme kosmosesüstikutes ja leidsid, et appi tuleb võtta toataimed. Fotosünteesi käigus eritavad taimed õhku inimesele vajalikku hapnikku ning samaaegselt neelavad õhust süsihappegaasi ja ka toksiine, mis lagundatakse juurtes mullamikroobide kaasabil. Lehtede pinnalt aurustub vett, mis aitab suurendada õhuniiskust.

Milline taim sobib kööki, milline magamistuppa?
*NASA uuringute põhjal on õhku puhastavad toataimed näiteks luuderohi (Hedera), tups-rohtliilia (Chlorophytum comosum), kuld-nõelköis (Epipremnum aureum), tõlvlehik (Spathiphyllum), malbe aglaoneema (Aglaonema modestum), Sefritzi mägipalm (Chamaedora sefritzii), kolmevöödiline havisaba (Sansevieria trifasciata), filodendron (Philodendron), draakonipuu (Dracaen) ja bensoe-viigipuu (Ficus benjamina).
Põhjalikult on uuritud vaid väheseid toalilli. Näiteks tups-rohtliilia, adiantum ning nefroleep (Adiantum, Nephrolepis) sobivad gaasiküttega kööki, sest nad on suurepärased formaldehüüdi neelajad. Ka aaloe (Aloe) on hea taim köögis, puhastab õhku ja ta mahl aitab põletuste ning
Milline taim sobib kööki, milline magamistuppa?
nahaärrituste korral. Kuuking (Phalaenopsis) suudab õhust eemaldada ksüleeni, mida võib erituda kodutehnikast (telerid ja arvutite monitorid). Kõrge vitspalm (Raphis exelsa) sobib daami buduaari, sest suudab hästi omastada ammoniaaki, mida leidub näiteks küünelakis. Lopsaka lehestikuga taimed (nt. banaan, palmid, filodendronid jt) hingates suurendvad õhu niiskust, mis omakorda vähendab allergilisi reaktsioone. Dendroobium (Dendrobium) aitab puhastada õhku alkoholist, atsetonist, formaldehüüdist ja kloroformist. Havisaba (Sansevieria) pole küll väga hea õhust kahjulike ainete eemaldaja, kuid see-eest toodab ta öösel palju hapnikku ning seega võiks sobida magamistuppa.
Taimed on õhupuhastajatena erinevate võimetega, kuid kõik nad jäävad siiski jõuetuks tubakasuitsuga võideldes. Üks toataim ei suuda veel teha imet saastunud õhuga ruumis, kuid natuke mõnusamaks ta meie olemise siiski teeb.

1 comments:

Anonymous said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.