BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, December 30, 2012

Vana-aastaõhtul jälgi märke, mis näitavad, milline su uus aasta olema saab!

Toome teieni vanarahva levinumad ended vana-aastaõhtuks. Loe läbi ja jälgi neid märke, et saada teada, milliseks kujuneb sinu aasta 2013.

  • Uue aasta hakul ei tohi mingil juhul laenu võtta — muidu olete kogu järgneva aasta võlgades.
  • Vana-aasta õhtul ei tohiks kellegagi riidu minna — muidu saadavad teid kogu aasta jooksul riiud ja skandaalid.
  • Et uuel aastal puudust kätte ei tuleks, võtke uus aasta vastu uutes riietes ja jalatsites.
  • Vahetult enne uue aasta saabumist pudelist välja valatud viimane pits või pokaalitäis toob selle tühjaksjoojale õnne.
  • Kui esimene, kes teid uuel aastal õnnitleb, on mees, siis toob see õnne.
  • Kui kohe pärast uue aasta saabumist külla minna, siis käite külas kogu järgneva aasta.
  • Kui uusaastaööl keegi aevastab, siis tähendab see talle edukat järgmist aastat.
  • Naised ei tohi uusaastahommikul esimesena teise peresse minna, sest seda peetakse õnnetuse endeks.
  • Lauda ei tohi ära koristada, sest muidu ei jätku uuel aastal toitu.
  • No ja muidugi — nii nagu uut aastat vastu võtad, nii sa järgmise aasta ka mööda saadad.
  • Levinud oli kuusel süüdatud nimeliste küünaldega ennustamine – kelle küünal varem kustus, sellega juhtus õnnetus või jäid tema elupäevad lühikeseks. Vahel pandi küünlad ka vette ujuma. Tähendus oli ikka sama.
  • Lauale kruuside alla laoti nimelised soolakuhjad – kelle kuhi oli hommikuks laiali valgunud või sulanud, seda ootasid ees õnnetused.
  • Tasandatud koldetuhale öösel tekkinud jälgede ja nende suuna järgi vaadati saatust uuel aastal. Ukse poole suunduvad jäljed tähendasid kodust lahkumist.
  • Vana-aasta öösel pärast südaööd mindi õue hääli kuulama: kirikukellad kuulutasid surma, naer ja kilked pulmi, lapsenutt lapse sündi.
  • Aastavahetusel tuleb kanda tuttuut ja soovitavalt punast aluspesu, tagamaks õnnelikku armuelu kogu algavaks aastaks, usuvad brasiillased
  • Allikas, Naistekas

    Sunday, December 23, 2012

    JÕULUD on eesti rahvakalendri tähtsamad pühad.

    Aastatuhandeid on maailma rahvad pühitsenud päikesekalendri kaht kõrgaega - talvist ja suvist pööripäeva ning just põhjas on nende vahe eriti rabav. Ise oleme sellega harjunud, samuti kui lumehangede ja härmatisega. Nii on see ka lähemates naabermaades, milliseid kokkuvõttes polegi kuigi palju. Näiteks inglased oma saarel näevad korralikku lund harva ja nii nad siis laulavadki:
    "I'm dreaming of the white Christmas..." (ma unistan valgetest jõuludest) ning muistse "yule" asemel tulnud ristiusust laenatu. Samamoodi on see teisteski suurtes Euroopa keeltes (prantsuse, hispaania, saksa, vene). Vaid üksainus suurem piirkond nimetab talvise pööripäeva pühasid vana, ristiusu sõnaga ja sellesse piirkonna kuuluvad Skandinaaviamaad ja Eesti.
    Meie jaoks on "jõulude" sõna laenuline ja pärineb muinasskandinaavlastelt. Aga see on väga vana laen ja pealegi peitub temas üks sisurikas detail, nimelt nimetus. Ei ole "jõul", on "jõulud". Asi on selles, et tegu pole mitte üksiku päevaga ega õhtuga. (Hiljuti veel, jah, mõni küll ekslikult arvas, et jõulud tähendavad 24. detsembri õhtut). Tegu on märksa pikema perioodiga. Sedamööda, kuidas võõrvallutajate kalender kinnistus ka eestlaste elukorralduses, kujunes jõulutsükli alguseks toomapäev (21. detsember) ja lõpuks kolmekuningapäev (6 jaanuar). Talvel oli talupojal aega pikki pühasid pidada. Pika pidutsemise teiseks ja olemuslikumaks põhjuseks on, et jõulud on talvise pööripäeva pühad, aga pööripäeva ümbruses on päeva- öö muutumine aeglane ja seetõttu oli praktiliselt määratav mitte kõige lühem päev, vaid kõige pimedam aeg. Seetõttu ei häirinud ka asjaolu, et defektne juuliuse kalender oli käesoleva sajandi alguseks jõulud ja pööripäeva teineteisest lahutanud. Kõik asetus oma loomulikule kohale 1918. aasta kalendrireformiga. Tõsi, musti jõule juhtub seepärast nüüd jälle sagedamini.
    Kõik selle aja päevad ei olnud üheväärsed. Me ei tea täpselt, kuidas oli lugu enne ristiusu tulekut, kuid hiljem kulmineerusid pühad kolmel korral: 25.- 28. detsembrini, 1. jaanuaril ja 6. jaanuaril. Neist kahest viimasest nimetatigi ka "teised jõulud" ja "kolmandad jõulud". Usutavasti on nad rahvalike pühadena pärisjõuludest hilisemad.
    Ristiusust on jõuludele lisandunud peamiselt teatavate konkreetsete kuupäevade süsteem ja osade päevade nimetused. Seos Jeesus Kristuse isikuga on jõulude pikka ajalugu arvestades hiline ja võib tõsisemalt arvesse tulla ehk viimastel sajanditel. Võib öelda, et jõulukombestikus - eriti kontsentreeritult jõululaupäeva õhtuses - põimub kõik eesti talupoja elule oluline. Tegu on üldise püha ööga, mil olid liikvel mitmesugused jõud - nii head kui kurjad. Levinud oli tõrjemaagiliste ristide tegemine, mille allikaks ristipuu asemel on tõenäolisem pidada risti kui Päikese sümbolit. Teispoolsete jõudude aktiivsuse tõttu oli aeg sobiv ka ennustamiseks. Koju oodati esivanemate hingi, püüti ära arvata eeloleva aasta viljasaaki, pakuti loomadele leiba. Külla võisid tulla jõuluhani või jõulusokk. Maskeering on keerukas ja salapärane nähtus, mis vajaks erikäsitlust. Siinkohal vaid nii palju, et see moodustas meie rahvkombestikus pinnase jõuluvana kiireks omaksvõtuks. Jõuluvana kui mütoloogiline suurus on samuti ristiusuväline, ehkki ta oma konkreetsel kujul on samuti püha Nikolause moondvorm (Santa Claus). Meie rahvatraditsioon seda seost igatahes ei tunne. Sarnane lugu võib olla ka jõulupuuga, mis samuti kui jõuluvana on iseenesest hiline, aga ometi pöördumatult kinnistunud meie kombestikku. Ju on siis tema õige koht.
    Kui vana- aasta õhtul võib mõtteid mõlgutada selle üle, kas uus aasta toob meheleminekut, paremat töökohta või uue ettevõtte avamist, siis jõuluöö inspireerib mõtisklusi veidi teises tundetoonis.

    Tuesday, December 18, 2012

    Milline taim sobib kööki, milline magamistuppa?‏

    Toataimed on olnud inimese kaaslasteks eluruumides juba sajandeid. Tavaliselt ei küsi me endalt, miks me neid peame ja mis kasu neist on.

    Kuid piisab vaid ühestainsast ilusast ja hästi sobivast potilillest õiges kohas, et luua ruumis mõnusalt õdus õhkkond. Tarvitseb ta toast välja viia ja otsekohe jääb ruum harjumatult lagedaks ning kõledaks.

    Tööl ja kodus ümbritsevad meid mitmesugused asjad (erinevad materjalid, vaibad, mööbel, arvutid, koopiamasinad jne), mis eritavad õhku kahjulikke gaase (formaldehüüdid, lämmastikoksiid, ammoniaak, metaan jne). Kui sellele ebameeldivale kokteilile lisandub kuiv õhk, on tervisehädad kohe platsis – allergia, astma, silmade, nina ja kurgu ärritus, väsimus ja peavalu. Eksperdid usuvad, et tubane õhu saastatus kujutab endast tervisele isegi suuremat ohtu kui saastunud välisõhk, sest tänapäeva arenenud ühiskonna inimene veedab kuni 90% oma elust siseruumides.

    1980-ndatel uurisid NASA teadlased põhjalikult õhu kvaliteedi probleeme kosmosesüstikutes ja leidsid, et appi tuleb võtta toataimed. Fotosünteesi käigus eritavad taimed õhku inimesele vajalikku hapnikku ning samaaegselt neelavad õhust süsihappegaasi ja ka toksiine, mis lagundatakse juurtes mullamikroobide kaasabil. Lehtede pinnalt aurustub vett, mis aitab suurendada õhuniiskust.

    Milline taim sobib kööki, milline magamistuppa?
    *NASA uuringute põhjal on õhku puhastavad toataimed näiteks luuderohi (Hedera), tups-rohtliilia (Chlorophytum comosum), kuld-nõelköis (Epipremnum aureum), tõlvlehik (Spathiphyllum), malbe aglaoneema (Aglaonema modestum), Sefritzi mägipalm (Chamaedora sefritzii), kolmevöödiline havisaba (Sansevieria trifasciata), filodendron (Philodendron), draakonipuu (Dracaen) ja bensoe-viigipuu (Ficus benjamina).
    Põhjalikult on uuritud vaid väheseid toalilli. Näiteks tups-rohtliilia, adiantum ning nefroleep (Adiantum, Nephrolepis) sobivad gaasiküttega kööki, sest nad on suurepärased formaldehüüdi neelajad. Ka aaloe (Aloe) on hea taim köögis, puhastab õhku ja ta mahl aitab põletuste ning
    Milline taim sobib kööki, milline magamistuppa?
    nahaärrituste korral. Kuuking (Phalaenopsis) suudab õhust eemaldada ksüleeni, mida võib erituda kodutehnikast (telerid ja arvutite monitorid). Kõrge vitspalm (Raphis exelsa) sobib daami buduaari, sest suudab hästi omastada ammoniaaki, mida leidub näiteks küünelakis. Lopsaka lehestikuga taimed (nt. banaan, palmid, filodendronid jt) hingates suurendvad õhu niiskust, mis omakorda vähendab allergilisi reaktsioone. Dendroobium (Dendrobium) aitab puhastada õhku alkoholist, atsetonist, formaldehüüdist ja kloroformist. Havisaba (Sansevieria) pole küll väga hea õhust kahjulike ainete eemaldaja, kuid see-eest toodab ta öösel palju hapnikku ning seega võiks sobida magamistuppa.
    Taimed on õhupuhastajatena erinevate võimetega, kuid kõik nad jäävad siiski jõuetuks tubakasuitsuga võideldes. Üks toataim ei suuda veel teha imet saastunud õhuga ruumis, kuid natuke mõnusamaks ta meie olemise siiski teeb.

    Saturday, December 15, 2012

    Staarkoka Jamie Oliver lemmikürdid‏

    Milliseid maitsetaimi kasvatada? Vaatame, millised on need üheksa ürti, milleta ei saa köögis hakkama kuulus
    briti telekokk Jamie Oliver.


    Ürdid on Jamie’ toitude tugisammas. 2009. aastal avas ta Inglismaal Bathi linnas oma uue restorani katuseterrassil ürdiaia, et köögis valmivate roogade jaoks oleks alati parimas värskuses maitsetaimi võtta. Lisaks rõõmustab värvikas ja lõhnav ürdiaed ka seal einestavaid inimesi.
    Jamie leiab, et inimesed ei kasuta üldse ära võimalusi, mida pakuvad maitsetaimed toidu valmistamisel. Neid kasutatakse enamasti väga vähe ja sageli kahjuks ka valesti. Restorani ürdiaias tahab staarkokk külastajaile näidata, kuidas ürdid kasvavad ja kuidas neid sealsamas köögis valmivates roogades kasutatakse. Konteineritest ürte lõikava koka käest on inimestel hea võimalus küsida kõike, mis puudutab ürte ja kulinaariat.

    Järgnevalt saate teada, miks kuulus kokk mingit maitsetaime eriti hindab.
    Aed-liivatee ehk tüümian
    Sobib kõikide köögiviljadega, eriti porgandi, artišoki, kaalika ja porrulauguga, samuti seentega. Pärast õitsemist tuleb alati tagasi lõigata, et hakkaks kasvatama uusi noori võrseid. Kasvab suurepäraselt ka potis.
    Aedmajoraan
    Ideaalne kaaslane lambalihale, grillitud kalale, tomatile, paprikale. Kohustuslik pitsal ja pastas. Pärast õitsemist tuleb alati tagasi lõigata, et saada uusi noori lehti. Kasvab hästi ka potis.
    Basiilik
    Tomatite parim sõber. Oivaline lõhe ja forelliga, salatites. Parem on kasvatada potis, sest armastab rammusat hea drenaažiga mulda. Talle ei meeldi pikalt olla märja mulla sees, mis võib vihmarohkel ajal peenral kergesti juhtuda.
     Koriander

    Lehtedest aroomikamad on purustatud varred. Võtmekomponent karripasteedis. Võib külvata otse peenrale või kasvatada suures sügavas potis.
    Murulauk
    Puistake valmis supile ja salatile nii ilu kui ka ekstra aroomi pärast. Väga saagikas, sellepärast kasvatage rammusas niiskes mullas täispäikeselises kohas. Jälgige, et ei jääks kuivale.
    Mündid
    Mündid töötavad tõeliselt hästi koos tšillipipraga, kus nende värske lõhn ja maitse tasakaalustavad hästi tšilli kuumust. Kasvatage anumas, sest peenral hakkavad maa-aluste võsunditega hoogsalt levides liigselt laiutama. Igal sügisel jagage ja istutage ümber.
    Petersell
    Ideaalne partner küüslaugule, sidrunile, singile ja seentele. Võib otse peenrale külvata või kasvatada anumas. Poolvarjulises kohas on lehed mahlakamad.
    Rosmariin
    Te pole tõeliselt elanud, kui ei ole söönud ahjukartuleid, mille hulka on segatud hakitud rosmariini, küüslauku ja meresoola. See igihaljas puittaim ei talu liigniiskust. Saab hästi potis kasvatada.
    Salvei
    Taevalik maitseelamus: pruunistage hakitud ürt või sees krõbedaks ja valage tortelliinidele, ravioolidele vmm pastale. Mida päikeselisem koht, seda tugevam aroom on lehtedel. Pärast õitsemist lõigake tagasi, et takistada puitumist.
    Allikas: ajakiri Gardeners’ World

    Wednesday, December 12, 2012

    Miks kodus on paha lõhn?


    Teinekord aitab ebameeldivaid lõhnu peletada kõigest tuulutamine. Ometi leidub ka sedavõrd visasid aroome, millest lahtisaamiseks on vaja karmimeid meetmeid.
    Esmalt võib vastikute haisude eemaldamiseks katsetada köögikapis leiduvat. Näiteks on tõhusad lõhnaeemaldajad äädikas ja kohvipaks.

    Vabane vetsuhaisust

    Juhul kui äravoolu tihendid või vesilukk on ära kuivanud, võivad eemaletõukavad lõhnad levida ka vannituppa. Aroomidest vabanemiseks võib abi olla, kui lased veel joosta. Ühtlasi võib vesiluku veega täita, iseäranis pikale puhkusereisile minnes. Pärast täitmist lisa vesilukule toiduõli – see takistab vee haihtumist, ning vesilukk ei kuiva ega tekita odööre.

    Kanalisatsioonilõhna võib põhjustada mustus. Aeg-ajalt tuleb kontrollida ja puhastada ka põrandakaevu. Õhutustihendeid tuleb samuti kontrollida, kuna takistatud õhuvool lisab peletavaid lõhnu. Kanalisatsioonihaisu võib eemaldada ja neutraliseerida kanalisatsiooni ööseks äädikat (umbes detsiliitri jagu) valades.

    Tubakalõhnast priiks

    Tubakahais ei eemaldu hõlpsalt, eriti kui siseruumides on juba kaua suitsetatud. Korrusmajades võib lõhn sisse tungida ka naaberkorterite või rõdu kaudu.

    Lõhna, mis ei ole jõudnud veel kõikjale imbuda, saab ära tuulutades. Taas tasuks proovida äädikavett ja kohvipuru. Aseta tubakahaisusesse ruumi kasutatud, ääreni täis kohvifiltreid, sättides need kandikule või taldrikule, mitte otse põrandale või lauale. Lase neil mõnda aega nii seista ning paha lõhn võib hajuda.

    Juhul, kui tubakahais on elamisse juba sisse imbunud, ei aita tavalistest nippidest. Sel puhul võib ainus võimalus olla vaiba väljavahetamine ning seinte ja lagede ülevärvimine.


    Hallitushais häirib

    Kui korteris lõhnab hallituse järele, on viimase ülesleidmine olulisim asi. Alati ei põhjusta läppunud haisu küll hallitus, ja sel puhul mõjuvad aroomidele eelpool kirjeldatud meetmed. Kiireim ja lihtsaim vahend on taas kord äädikas. Kalla seda väiksesse anumasse ning aseta lõhnaallika lähedusse. Luba äädikal toas võimalikult kaua mõjuda ning tuuluta elamist seejärel põhjalikult.

    Äädikat võib rakendada ka rõivastele. Kalla ämbritäie vee hulka ka sortsuke äädikat. Leota tekstiili äädikavees umbes ööpäeva jagu ning pese rõivas seejärel vastavalt sildil ettenähtule. Eelnevalt uuri sildilt mõistagi äädika kasutussobivust vastavale kangale.

    Tolmuimeja puhtaks
    Kui tolmuimeja hakkab levitama tülgastavaid lõhnu, on viimane aeg vahetada välja tolmukott. Ka õhufiltrit tasuks regulaarselt vahetada. Viimast eemaldades veendu, et tolmuimejasse minev tolm uuesti õhku ei paiskuks. Tolmuimejasse võib panna ka värskendavaid graanuleid või pesta vooliku pesuainega.

    Elamisse kogunenud ebameeldivaid lõhnu eemaldavad ka õhuvärskendajad. Näiteks Johnsoni tooteperekonda kuuluv Glade pakub kodukoristuseks mitmeid värskendavaid valikuid.

    Allikas: siivous.info  

    Sunday, December 9, 2012

    Üheksa nippi kodus salenemiseks‏

    Kas võtad kodus kaalus juurde? Siin on nipid, kuidas dieedi pidamiseks sobiv õhkkond luua.
    Loo meeleolu: Kui sööd enamasti köögis, siis keera lampidesse eredamad pirnid, sest hämarus muudab toidu atraktiivsemaks, julgustades rohkem sööma. Kui oled masendunud või pinges, hoia toidust eemale — stressi maandamiseks on ka teisi vahendeid. Näiteks muusika: hoia käepärast mõni lugu või plaat, mis annab sulle turvatunde ja tekitab rahuliku meeleolu.

    Eelista sinist: Loodetavasti ei ole su köögiseinad punased, kollased või oranžid, sest need värvid tekitavad nälga. Et aga viga pisutki ja kergema vaevaga parandada, soovitame kasutada sinised toidunõusid, salvrätte või serviise. Jah, värvid peletavad ka isu. Ka valgustuse valikul tasuks eelistada sinist. Ajakirjas Contract avaldatud uuringust selgub, et kui võrrelda sinises ja punases interjööris tarbitud toidu koguseid suurtel õhtusöökidel, siis sinises ruumis süüakse 33% vähem toitu kui kollaste või punaste toonidega ruumis. Sinine valgustus muudab toidu vähem isuäratavaks, kuid soojematel toonidel, eriti kollasel, on vastupidine efekt. Muide, kiirtoidurestoranid on selle faktiga kursis ja kasutavad teadlikult sisekujunduses massiliselt kollaseid toone.
    Vali väiksemad toidunõud: Ulatuslik uuring annab kinnitust väitele, et inimesed kipuvad kohusetundlikult oma taldrikuid puhtaks sööma. Isegi juhul, kui toidukogus taldrikul ületab nälja kustutamiseks vajamineva hulga. Seega lähtu toidunõude valikul deviisist less is more. Ka joogid sisaldavad kaloreid, mis tähendab, et eelistada tuleks väikseid topse-tasse. Kasuta väikeseid mahlaklaase ning hoidu ülisuurtest veinipokaalidest.

    Hoidu köögist: Paljud inimesed kasutavad kööki tööpostina või köögitelefoni peamise kommunikatsioonivahendina. Olles pidevalt toidule lähedal, kasvab selle võrra ka kiusatus. Iga tegevuse jaoks on ette nähtud vastav koht — tehes tööd voodis, ei pruugi sa hiljem sõba silmale saada, töötamine köögis võib aga jäädavalt muuta su toitumisharjumusi.

    Piserda padjale lavendliõli: Lavendel on kasulik, sest tagab sügava une, kuid hea uni on salenemiseks hädavajalik. Uuringute kohaselt on neil inimestel, kes magavad ööpäevas kõigest viis tundi, 50% suurem šanss rasvuda kui neil, kes magavad normaalsed seitse-kaheksa tundi.

    Kasuta majapidamises jasmiinilõhna: Kui su keha vajab lisaenergiat, siis aitavad jasmiini ja piparmündi aroomid. Väidetavalt mõjuvad mõlemad naturaalsete ergutitena, mistõttu tasub näiteks lõhnaküünalde valikul eelistada just piparmündi- või jasmiinilõhnalisi.

    Hoia treeningvarustus käepärast: Hoides hantleid või joogamatti silmale nähtavas kohas suureneb nende kasutamistõenäosus mitmekordselt. Näiteks õhtul televiisorit vaadates ja hantleid silmates võib süütunne laiskusest võitu saada, kuid peites hantlid kappi ei pruugi süütunnet tekkidagi. Kui elad korrusmajas või trepiga eramajas, siis kasuta võimalust ning treenige igapäevaselt üles-alla kõndides. 15 minutit „trepitrenni” ja kaotad 105 kalorit, korruta see nädalapäevadega ja saad nädalaseks kaotuseks vähemalt 735 kalorit!

    Riided olgu kitsad: Naiste riidekapis on tihti väga laia numbrite-skaala. Kaalus juurde võtmine pole seetõttu suur probleem, sest kapist tõmmatakse välja lisakilosid varjav suurus. Korrasta kappi, visates välja kõik märgatavalt suurema mõõduga hilbud.

    Sisekujundus aidaku salenemisele kaasa: Kleebi külmakapi uksele mõni inspireeriv ajaleheartikkel või kasuta muid visuaalseid vahendeid, mis tekitavad sinus parema enesetunde, sest heas enesetundes peitub salenemise saladus. Allikas: womenshealthmag.com

    Thursday, December 6, 2012

    Kaheksa põhjust seksida

    Avaldame kaheksa tõeliselt head põhjust, miks peaksid töömured peast viskama ning abikaasa kohe voodisse tirima!

    Seks teeb naise kauniks
    Teaduslikult on tõestatud, et seksi ajal toodab naise keha suures koguses östrogeeni. See aga paneb juuksed läikima ja teeb naha siledaks.

    Seks teeb naha ilusaks
    Õrn ja aeglane seks vähendab dermatiidi riski. See vähendab nahalööbeid ja parandab iluvigasid. Seksi ajal eralduv higi puhastab poore ning nahk hakkab kaunilt särama.

    Seks aitab kaalu alandada
    Seks on kaalu kaotamiseks suurepärane võimalus. Seksiga saad kõik romantilisel õhtusöögil kogutud kalorid kaotada ning aktiivne liigutamine muudab keha elastsemaks ja painduvamaks.






    Seks on sport
    Seks (kui kasutad kaitsevahendeid) on kõige turvalisem ja nauditavam spordiala — see pingutab ja toniseerib pea kõiki lihaseid.

    Seks ravib depressiooni
    Seks on efektiivseim sügava ja pikalt kestnud depressiooni ravi. Seksi ajal toodab keha endorfiine ehk õnnehormoone, mis tekitavad koheselt tunde, et kõik on hästi ja probleemid tunduvad palju tühisemad ning lihtsamini lahendatavad.

    Seks teeb naised meeste jaoks atraktiivsemaks
    Seksuaalselt aktiivne keha toodab rohkelt feromoone — lőhnaained, mis mőjuvad vastassugupoolele ja kutsuvad esile alateadliku seksuaalse erutuse. Teisisõnu — ajavad mehed hulluks!

    Seks parandab peavalu
    Seksil vabanev oksütotsiin leevendab peavalu. Seega järgmine kord, kui mees tahab mürada, mõtle hoolega enne, kui teatad, et pea valutab.

    Seks on rahusti
    Seks on kõige turvalisem rahusti maailmas. Mõju on 10 korda tugevam kui populaarsel vaaliumil.

    Allikas: Geniusbeauty

    Monday, December 3, 2012

    Ürdimärjukesed rõõmustavad nii keha kui hinge‏

    Siin on märjukeste retseptid. Need on toredad joogid, mida võid villida väikestesse pudelikestesse ja viia parimatele sõpradele näiteks hingedeaja või mõne muu tähtpäeva kingituseks, meenutamaks sooja suve ja sõbrasüdant.
    Mõned neist on suurepärased rohud, mõned nautimiseks nii keha kui ka hinge rõõmustajana.
    Iga retseptiga püüan edasi anda ka tunde või meeleolu, mis mind nende taimedega suheldes on saatnud ja mu hingele toitu pakkunud, kirjutab Irje Karjus oma uues raamatus "Hingeteed." Raviretseptide juures püüan leida seletuse sellele, miks teatud haigused meid tabavad või millele tähelepanu juhivad: lähtun haiguste metafüüsilisest tähendusest ja teen seoses sellega ka taimevaliku retseptidesse. Nii joodan oma keha ja hinge korraga kui ühte tervikut.

    Kuusevõrse jõujook
    Korjan 2 klaasi kuusevõrseid ja kaks mündivart koos lehtedega, purustan need blenderis vähese veega, lisan liitri vett ja jätan kümneks minutiks seisma, siis kurnan. Naudin imeilusat helerohelist jõujooki.
    Kuusk kingib loomingulisust ja inspiratsiooni. Kuusk sarnaneb muusikaga, mis haarab inimese tasapisi täielikult oma võimusesse ja lahustab ta endas. Kuusk on jõu ja tugevuse sümbol. Selle puu läheduses viibides kaovad nukrus, pelglikkus, pessimism ja ihnus. Kui viibin palju kuuse läheduses, pöördub kogu elu paremuse poole: mured ja hirmud vähenevad,ellusuhtumine muutub positiivsemaks.
    Otsustasime kodus istutada igale pereliikmele hingepuu.Valisime selleks puuks kuuse. Just kuusk on see puu, mis vanasti taludes pidi kaitsma külmade tuulte ja kurja silma eest. Kuused istutasime kohe saunamaja taha. Kõik istikud olid istutades ühesuurused. Käisime ise neid metsast toomas. Ja nii need kuused kasvama hakkasid. Igal kevadel kasvatasid nad külge kasvud, millest kasvasid edasi tugevad oksad.
    Aastate pärast hakkasime märkama, et kuuse aastane areng ja väljanägemine, tema suurus on vastavuses sellega, mis vastava pereliikmega on toimunud. Vanematele istutatud puud kasvasid kohe kõige suuremaks ja teised just nagu lapsedki riburada järele. Kõik, mis juhtus pereliikme elus, hakkas paistma ka puu peal. Näiteks sel aastal, kui üks meie lastest sai raske peatrauma, oli ka kuusetipp okkatu ja kiskus kõveraks. Loominguliselt või muul viljakal aastal kasvatas vastav kuusk tohtul hulgal kasve.
    Kolmandale lapsele tõin metsast pisikese kuusekese. Teised ei uskunud, et see eluvõimu sisse saab. Kuid selleks ajaks olin juba veendunud,et kui istutame hingepuu, siis kasvab ta inimesega kokku. Tüdrukule istutatud puu hakkas peagi uhkelt kasvama ja kasvatas endale imeilusa tiheda oksastiku.Nüüdseks on need kuused saanud meie iga-aastaseks ennustajaks ja hingepeegliks.Nad on kasvanud suureks ja võimsaks ning pakuvad meile oma siirast toetust.
    Naistepunamärjuke
    Võtan liitrise purgi ja täidan selle poolenisti naistepunaõitega. Valan peale viina ja hoian purki päikesevalges nädal aega. Edasi panenpurgi kappi ja lasen tõmmata kuu aega, siis kurnan taimed välja ja villinmärjukese väikestesse pudelitesse.
    Võta seda märjukest lonksuke, kui vajad valguskiirt oma elluvõi tunned, et stress hakkab ligi hiilima. Kui õhtud tunduvad liiga pimedad japäikest on päeval vähe, siis on see märjuke asjakohane.
    Legend räägib, et kui Ristija Johannese pea toodi kandikul Herodes Antipase tütrele näidata, langes maha verepisaraid, millest kasvas nn Johannese lill. Naistepuna korjatakse enne jaanipäeva või veel parem jaaniööl,siis on tal eriti tugev ravitoime. Naistepuna sisaldab hüperetsiini, mis mitmekordistab päikese toimet organismile, see on lisavalguskiir, mis muudab Su elu päikeselisemaks.
    Naistepuna on masenduse vastane taim. Ta on tähtsal kohal siis, kui on kadunud eluisu ja -jõud, kui kadunud on usk ja julgus. Inimesel on tunne, et ta ei jaksa enam edasi elada, ta on ebakindel oma võimetes ja tunneb end alaväärsena teiste inimeste suhtes. Inimene ei ole võimeline oma elu olu parandama, ta näeb oma elu justkui kõrvaltvaataja, ta on alistunud ja haavatud.
    Naistepuna annab jõudu ja lootust tulla toime raskustega, tõuseb eneseväärtustamine. Naistepuna annab valguskiire, mille abil inimene suudab uuesti leida elurõõmu. Inimene suudab pidada kinni oma tõekspidamistest ja ei ole sõltuvuses teiste kriitikast. Naistepuna annab juurde indu ja lubab näha uusi võimalusi ning väljakutseid elus.
    Naistepuna on põletikuvastane, soolelihaseid lõdvestav, sapieritust suurendav ja haavu parandav. Temaga ravitakse depressiooni ja masendust.Ta on rahustava toimega ja teda kasutatakse närvihaiguste ja naistehaiguste raviks, olgu tegu siis puuduva menstruatsiooni või liigse verejooksuga.
    Külmadel talveõhtutel tuleb naistel vahel tunne, et peaks naistepuna jooma, et puna palgele saaks. See on ikka üks hea soojendatud marjavein, kuhu on lisatud pisut naistepuna ja mett. See jook teeb keha jasüdame soojaks. Istume ja jutleme, mõnus on olla. Kui igaüks oma koju läheb, onpalged punased ja hing rahul.
    Naistekas avaldab retsepte Irje Karjuse uuest raamatust "Hingeteed".