Hoia kuivatatud pihlakaid käepärast ja pista pärast söömist alati paar marja suhu - pihlakad mõjuvad hästi seedimisele, sisaldavad mineraale ja C-vitamiini.
Pihlakais sisalduv sorbiit toimib kui sapiajati, veres langeb kolesteroolisisaldus. Sorbiit on ka kerge kõhulahtisti, eriti kui kõhukinnisuse põhjuseks on sapiteede haigused. Pihlakas leiduv pektiin ja parkained pidurdavad süsivesikute käärimist, mistõttu väheneb marjade mõjul gaaside kuhjumine sooltes. Pihlakad soodustavad liigsete süsivesikute ja rasvade eemaldamist organismist, sidudes ühtlasi sooltes tekkivaid mürgiseid jääkaineid, tagades samas soolestiku normaalse mikrofloora arengu.
Hariliku pihlaka vilju soovitatakse koguda koos kobaratega hilissügisel pärast esimesi öökülmi, mil nad omandavad meeldiva maitse. Viljad puhastada viljaraagudest ja kuivatada. Enne kuivatamist hoida marju külma õhu käes, seejärel kuivatada ahjus või kuivatis 40-60 °C õhukese kihina.
Kui pihalakatest soovitakse valmistada ainult teed, võib neid kuivatada kobaratenanööril tuuletõmbuses katusealuses. Kuivavaid kobaraid tuleks sageli üle vaadata ning eemaldada mustaks tõmbuvaid vilju või kobaraosi.
Kuivatamise kiirendamiseks ka maisteomaduste parandamiseks võib pihlakaid 2-3 minutit keevas vees blanšeerida ja seejärel nõrutada ning kuivatada. Säilitada riidest või paberist kottides kuivas jahedas kohas. Kuivatatud pihlakamarjad säilitavad oma raviomadused ja toiteväärtuse paar aastat.
Kultuurpihlaka magusamaitselisi vilju kuivatada viljaraagudest puhastatult, hoides neid algul õhukese kihina 5-6 päeva päikesepaistel, närbunud vilju pidevalt segades. Kui marjad hakkavad muutuma kortsuliseks, kuivatada need kiiresti 60 °C juures - nii saame isegi rosinatest väärtuslikuma lõppsaaduse. Pilviste ja vihmaste ilmade korral kuivatada ahjus nagu harilikku pihlakatki. Kuivatatud aedpihlakat kasutada kompottide ja kompotiseguse valmistamiseks, aga ka rosinate asemel.
Pihlakamarjadest võib teha ka kaelaehte - võta nõel ning aja toored marjad punasele niidile või lõngale ritta. Ehe muutub seda kaunimaks, mida enam marjad kuivavad ja värvi muudavad. Marjadest kee sobib nii kaela panemiseks kui ka kodu kaunistamiseks.
Allikas: "Pihlakas aias ja köögis", Maalehe Raamat; YLE Olotila
Thursday, July 19, 2012
Miks tasub pihlakamarju kuivatada?
Posted by Tiia at 8:44 AM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment