BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, July 13, 2012

Porgand on maitsev ja tervislik‏

Saagikoristusel võib mõni porgand jätta kustumatu mälestuse. Näiteks on porgand kasvamise käigus ennast läbi peenramullas roostetanud mutri ajanud ning kohkumata edasi kasvanud, vana mutter taljet ehtimas. Igatahes on porgand üks tähtsamatest köögiviljadest maailmas ning selle kasvatamine ja tarbimine suureneb iga aastaga.
Jäljed porgandi kasutamisest tarbetaimena ulatuvad eelajaloolisse aega. Eestisse levis porgandi kasvatamine sakslastest mõisnike kaudu ja oli 19. sajandi lõpuks mõisaaedadest jõudnud juba ka paljudesse taludesse.


Eestlane on maalähedase rahvana ikka soovinud põllulapil või peenramaal midagi ise kasvatada ning enamasti valitakse selleks ka porgand.
Toiduvalmistamises peetakse porgandit koos kurgiga valge peakapsa järel Eestis tähtsuselt teiseks-kolmandaks oluliseks köögiviljaks, mille kasutusvõimalused on laiad ning säilitamise ja hoidistamise võimalused erinevad.
Porgandis on rikkalikult karotiini ja tselluloosi, mis soodustab terve naha arengut, tasandab tema struktuuri ja värvi. Termiliselt töötlemata porgandi karotiinist omastab inimorganism ligikaudu 10 %, kuid seda on võimalik rasvaine lisamisega suurendada kuni 90 %-ni. Karotiinist saab organismis A-vitamiin, mis parandab nägemist.
Porgand sisaldab veel B1- ja B2-vitamiini, pantoteen- ja foolhapet, süsivesikuid (8—15 %), magneesiumi, kaltsiumi, naatriumi, mangaani ja fosforit. Vähem leidub porgandis C-ja E-vitamiini.
Porgandi värskelt säilitamiseks sobib kõige paremini kelder või hoiuruum, kus temperatuur oleks 0…+1°C ja õhuniiskus 90—95 %. Säilitada võib hunnikusse laotuna, kastides või salvedes. Sageli pannakse porgandid liiva sisse, et vähendada niiskusekadu, mis on peamiseks porgandi kudede vananemise põhjuseks.
Porgandit saab blanšeeritult ka sügavkülmutada. Eriti sobivad selleks noored väikesed porgandid, mida on parajate portsjonite kaupa sügavkülmast hea võtta ning toiduvalmistamise juures kasutada.
Porgand kuulub paljude klassikaks saanud hoidiste koostisesse. Mitmed salatid, supipõhjad ja kastmed pole ilma porgandita mõeldavad, samuti võib teda marineerida või hapendada koos teiste köögiviljadega.
Vähem levinud on porgandi kuivatamine, kas maitsesegude tarvis või krõpsudeks. Samuti annab see oranž köögivili ilusa värvuse ja huvitava maitse erinevatele keedistele.
Allikas: hoidised.ee

0 comments: