Miks ei söö toksikoloog mikrolaineahjus
valmistatud popkorni, miks hoidub kalastusekspert eemale kalafarmides
kasvatatud lõhest ja miks ei söö talunik kartuleid, mis pole kasvatatud
orgaaniliselt. Lugu on kirja pandud küll USA's, aga suur osa infost
kehtib ka meie toidulaua kohta.
Toiduteadlased
heidavad artiklis valgust toiduainetele, mis on pungil mürke ja
kemikaale, ning pakuvad välja lihtsaid alternatiive puhtama toitumise
ja parema tervise nimel.
Puhas
toitumine tähendab selliste puuviljade, liha ja juurviljade tarbimist,
mis on aretatud, kasvatatud ja edasi müüdud võimalikult vähese
töötlusega. Sageli on tegu orgaaniliselt kasvatatud ehk mahetoiduga ja
need peaksid ainult harva (kui üldse) sisaldama toidulisandeid.
Tänapäeval pole aga kohati toiduainete tootmisega seotud meetodid ei
puhtad ega jätkusuutlikud. Selle tulemusena saab kahjustatud meie tervis,
keskkond või hoopis mõlemad. Seega otsustasime toidule läheneda
asjatundjate värske pilguga, kes on veetnud pool elu ohutuid ja
ohtlikke toite uurides. Esitasime neile lihtsa küsimuse: “Milliseid
toiduained väldiksite?” Nende antud vastused ei moodusta tingimata
“keelatud toiduainete” nimekirja, aga käe sirutamine pakutud
alternatiivide poole võib tuua kaasa parema tervise ja meelerahu.
1. Endokrinoloog, kes ei söö konserveeritud tomateid
Fredrick vom Saal on Missouri ülikoolis töötav endokrinoloog, kes uurib orgaanilist ühendit nimega bisfenool A.
Probleem:
Plekkpurkide sisemust katvad vaiguühendid sisaldavad sünteetilist
estrogeeni nimega bisfenool A, mida on seostatud eri haigustega
sigimisprobleemidest südamehaiguse, suhkruhaiguse ja ülekaalulisuseni.
Kahjuks põhjustab happelisus (mis tomatite puhul on eriti kõrge)
bisfenool A imbumist toidu sisse. Uuringute sõnul ületab bisfenool A
hulk enamiku inimeste kehas taseme, mis surub alla spermatootlikust ja
põhjustab kahjustusi loomade munade kromosoomides. “Tomatipurgist võib
saada 50 mikrogrammi bisfenool A-d liitri kohta ja juba sellisel hulgal
on inimestele — eriti noortele inimestele — suur mõju,” ütleb vom Saal.
“Mina ei lähe konserveeritud tomatitele lähedalegi.”
Lahendus: Eelista tomateid klaaspurkides (mis ei vaja vaiguühendeid) või Tetra Paki pakendeis.
Odavam
variant: Kui retsept seda võimaldab, asenda konserveeritud tomatid
klaaspurgis müüdava tomatipüreega. Otsi poest püreed, milles oleks
madal naatriumi ja lisandite hulk, või kohanda retsepti.
2. Talunik, kes ei söö maisitoidul kasvatatud lehmade liha
Joel Salatin on firma Polyface Farms kaasomanik ja poole tosina jätkusuutlikust loomakasvatusest rääkiva raamatu autor.
Probleem:
Kariloomad on looduslikult arenenud sööma rohtu, mitte teravilja.
Tänapäeval aga söödavad suurfarmide pidajad neile maisi ja sojaube, mis
loomi tapale viimiseks kiiremini nuumavad. Kuid suurem kasu
karjapidajatele ja madalamad hinnad toidupoes tähendavad meie jaoks
vähem toiteväärtust. Hiljutises mahukas uurimuses, mille viis läbi
Ühendriikide põllumajandusministeerium koostöös Clemsoni ülikooli
teadlastega, selgus, et võrreldes maisitoidul kasvanud loomade lihaga
oli rohusöödaga toidetud loomade lihas rohkem beetakaroteeni,
E-vitamiini, omega-3 rasvhappeid, konjugeeritud linoleenhappeid
(CLA-d), kaltsiumi, magneesiumi ja kaaliumi, aga vähem omega-6 happeid,
mis põhjustavad põletikku, ja küllastunud rasvu, mida on seostatud
südamehaigustega. “Peame arvestama tõsiasjaga, et lehmad on
taimtoidulised ja neile ei tohiks sööta maisi ja kanasõnnikut,” sõnab
Salatin.
Lahendus: Osta
rohusöödaga toidetud lehmade liha, mida võib leida eritoidupoodidest ja
väiketurgudelt. Tavaliselt on sellisel lihal märge küljes, sest see
nõuab lisahinda, aga kui märge puudub, võib liha päritolu kohta küsida
ka lihunikult.
Odavam variant:
Kondiga lehmaliha on soodsam, sest kontide eemaldamise eest võetakse
lisatasu. Lisaks võid liha osta otse oma kohaliku loomapidaja käest.
3. Toksikoloog, kes ei söö mikrolaineahjus valmistatud popkorni
Olga Naidenko töötab vanemteadlasena firmas Environmental Working Group.
Probleem:
Popkornikoti sisemust katvad kemikaalid, mille hulgas on ka
perfluorooktaanhape (PFOA), kuuluvad ühendite klassi, mida on hiljutise
UCLA ülikooli uuringu sõnul võimalik seostada ka inimestel esinevate
viljatusprobleemidega. Loomakatsetes põhjustasid need kemikaalid
maksa-, munandite ja pankreasevähki. Uuringud näitavad, et
mikrolaineahi põhjustab kemikaalide aurustumist ja popkorni sisse
imendumist. “Need kemikaalid püsivad inimkehas aastaid ja kuhjuvad
sinna,” lausub Naidenko. Seepärast muretsevadki uurijad, et kemikaalide
hulk inimestes võib läheneda tasemeni, mis põhjustab katseloomades
vähki. DuPont ja teised kemikaalide tootmisega tegelevad firmad on
lubanud PFOA turult eemaldada 2015. aastaks Ühendriikide
Keskkonnakaitse Agentuuri vabatahtliku plaani järgi, aga selle
tähtajani jäävas ajavahemikus müüakse veel miljoneid kotitäisi popkorni.
Lahendus:
Kuumuta naturaalseid maisiteri vanamoelisel viisil: pannil.
Maitsestamiseks võid lisada tõelist võid või kuivatatud maitseaineid,
näiteks tillilehti, juurviljalaaste või puljongit.
Odavam variant: Ise popkorni valmistamine on niigi üliodav.
4. Suurtalupidaja, kes ei söö mitteorgaaniliselt kasvatatud kartuleid
Jeffrey Moyer on riikliku mahetoidukasvatuse reguleerimisega tegeleva organisatsiooni juhatuse liige.
Probleem: Juurviljad
imavad endasse taime-, putuka- ja seenemürke, mis mulda satuvad. USA
kõige populaarsemaid juurvilju ehk kartuleid töödeldakse kasvuhooajal
seenemürkidega, pärast mida piserdatakse need üle ka taimemürkidega, et
tappa enne saagikoristust vintsked umbrohud. Kui mugulad on üles
võetud, töödeldakse kartuleid veel kord, et takistada uute võrsete
tekkimist. “Proovige ise järele. Ostke poest tavaline kartul ja püüdke
sellele võrseid kasvatada. Seda ei juhtu,” ütleb Moyer, kes töötab ka
talupidajana Rodale’i instituudis, mis kuulub firmale Rodale Inc. —
ühtlasi ka ajakirja “Prevention” kirjastajale. “Olen rääkinud
kartulikasvatajatega, kes ütlevad otse välja, et ei sööks enda
kasvatatud kartuleid kunagi. Neil on eraldi maalapid, kus nad
kasvatavad endale kartuleid kemikaale kasutamata.”
Lahendus:
Osta orgaaniliselt kasvatatud kartuleid. Lihtsalt kartulite pesemisest
ei piisa selleks, et viljalihasse imendunud kemikaale välja saada.
Odavam
variant: Orgaaniliselt kasvatatud kartulid maksavad ainult 1-2 dollarit
poole kilo kohta, mis on tavalistest kartulitest ainult pisut kallim.
5. Kalastusekspert, kes ei söö kalafarmides kasvatatud lõhet
Albany
ülikoolis asuva Tervise- ja Keskkonnainstituudi juhataja doktor David
Carpenter avaldas ajakirjas “Science” suure uurimuse kalade
saastatusest.
Probleem: Looduse
eesmärk ei olnud lõhede toppimine kalafarmidesse, kus neile toidetakse
soja, kanakuutide põrandakatet ja hüdrolüüsitud kanasulgi. Selle
tulemusena on farmides kasvatatud lõhedes madalam D-vitamiini
tase ja suurem hulk saasteaineid, mille hulka kuuluvad kantserogeenid,
polüklooritud bifenüülid, broomiga töödeldud mittepõlevad ained ja
pestitsiidid nagu dioksiin ja DDT. Carpenteri sõnul on kõige
saastatumad kalad Põhja-Euroopas ja neid kalu võib leida ka
ameeriklaste toidulaualt. “Selleks, et mitte suurendada riski vähki
haigestuda, võib nõnda kasvatatud lõhet süüa kõige sagedamini kord iga
viie kuu tagant,” ütleb Carpenter, kelle 2004. aasta uurimus kalade
saastatusest pälvis laia meediatähelepanu. “Olukord on tõesti nii
halb.” Eelteaduslikud uuringud on leidnud ka seose DDT, suhkurtõve ja
ülekaalulisuse vahel, aga mõned toiduteadlased usuvad, et omega-3
hapete hüved on seda riski väärt. Muretsema paneb ka nende kalade
töötlemiseks kasutatavate antibiootikumide ja putukamürkide kõrge tase.
Kui süüa kalafarmis kasvatatud lõhet, saab annuse neidsamu ravimeid ja
kemikaale.
Lahendus: Söö parem
loodusest püütud Alaska lõhet. Kui pakendil on kirjas “värske Atlandi
kala”, on see kalafarmis kasvatatud. Metsikute Atlandi ookeanist pärit
lõhede püüdmisega ei tegele maailmas enam ükski suurem
kalatöötluskeskus.
Odavam
variant: Konserveeritud lõhet, mis on peaaegu eranditult otse loodusest
püütud, saab poest osta hinnaga alates 3 dollarit purgist.
6. Vähiteadlane, kes ei joo tehishormoonidega töödeldud piima
Rick
North juhib kampaaniat nimega “Campaign for Safe Food at the Oregon
Physicians for Social Responsibility” ja on Ameerika vähiühingu Oregoni
haru endine tegevjuht.
Probleem:
Piimatootjad annavad lüpsilehmadele nende piimahulga suurendamiseks
rekombinantset lehmade kasvuhormooni, mida tuntakse lühemalt ka nime
rBGH või rBST all. Hormoon rBGH aga suurendab ka udarapõletiku ohtu ja
võib põhjustada isegi mädaeritust piimas. Lisaks suurendab see piimas
hormooni nimega insuliinitaoline kasvufaktor 1 (IGF-1) tekkimise ohtu.
Inimestes võib IGF-1 kõrge tase põhjustada rinna-, eesnäärme- ja
käärsoolevähki. “Kui valitsus kiitis heaks rBGH kasutamise, siis
arvati, et piimas leiduv IGF-1 laguneb inimese seedetraktis ära,” ütleb
North. Mitme iseseisva uuringu tulemustest aga ilmneb, et piimas
sisalduv kaseiin takistab valdaval osal IGF-1 hormoonil lagunemast.
“Pole olemas sajaprotsendilist tõestust, et see hormoon suurendab
inimestes vähi tekkimise riski,” tunnistab North. “Sellest hoolimata on
rBGH keelustatud enamikus arenenud riikides.”
Lahendus:
Kontrolli piimapakilt, kas see on valmistatud ilma rBGH ja rBST
ühenditeta ning toodetud ilma tehislike hormoonideta, või osta hoopis
orgaanilist piima.
7. Mahetoitude ekspert, kes ei söö tavalisi õunu
Endine
põllumajandusfirma tegevjuht Mark Kastel töötab kaasjuhina Cornucopia
instituudis, mis on orgaaniliste toitude kasvatamist toetav ja
põllumajanduspoliitikaga tegelev uurimisasutus.
Probleem:
Kui sügisel koristatavad puuviljad peaksid maha võistluse, kus
auhinnatakse enim putukamürkidega kastetud vilja, siis võidaksid õunad.
Miks? Sest iga õun korjatakse eraldi (kõik ühe puu omad ühtekokku), et
iga õunasort võiks säilitada oma iseloomuliku maitse. Seetõttu ei teki
õuntel kahjurite vastu tõrjevõimet ja neid tuleb sageli piserdada.
Õunakasvatajate sõnul ei ole tõrjevahendite jäänused ohtlikud, aga
Kastel vastab sellele, et loogiliselt võttes tuleks vähendada
kokkupuudet mürkidega, vältides enim tõrjevahenditega immutatud
tooteid, nagu seda on õunad. “Istandustöölistel on suurem tõenäosus
haigestuda paljudesse eri vähktõbedesse,” ütleb ta. Ja üha enam
uurimusi on hakanud seostama kõikidest allikatest pärit putukamürkide
kõrget kehakoormust Parkinsoni tõvega.
Lahendus: Osta orgaaniliselt kasvatatud õunu.
Odavam
variant: Kui sa ei suuda endale orgaaniliselt kasvatatud õunu lubada,
siis pese ja koori õunad enne söömist. Kastel aga ise sellist
kompromissi ei tee. “Pigem lepiksin sellega, et ei osta mõnd uut
kallist elektroonilist vidinat,” ütleb ta. “Kõigest paar sellist otsust
võivad tervel perel võimaldada orgaaniliselt toituda.”
Allikas: healthfreedoms
Tõlkinud Joonas Orav, alkeemia.ee
Monday, September 24, 2012
Seitse toitu, mida kunagi süüa ei tohiks
Posted by Tiia at 9:34 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment