Toidu ja söömise kohta levib üsna mitmeid
müüte. Küll arvatakse, et pastatoidud teevad paksuks, seller ja greip
põletavad rasva ning pruun suhkur on tervislikum kui valge. Kuidas on
aga asjalood tegelikult?
Müüt: Kartul, makaronid, riis ja leib teevad paksuks.
Tegelikkus:
Kartul on küll üks suurema energiasisaldusega köögivilju, kuid ainult
kartulist on väga raske end paksuks süüa. Täisteraleib sisaldab palju
kiudaineid, mis on kaalust allavõtja sõbrad. Makaronitooted ise ei anna
energiat väga palju, lisakilode allikaks on hoopis kastmed: hapukoore-,
majoneesi-, peki-, hakkliha-, juustu- või vorstikaste — need kõik
annavad päris palju energiat.
Müüt: Külmutatud köögiviljad on kallid ja madala toiteväärtusega.
Tegelikkus:
Vastupidi. Köögiviljade puhastamisel on kaod küllalt suured, külmutatud
köögiviljade puhul ei lähe midagi kaotsi. Külmutatud köögiviljasegud on
valmistatud tavaliselt hooajal, mil viljade vitamiinide sisaldus on
maksimaalne ja nende säilitamisel on vitamiinide kaod suhteliselt
väikesed.
Müüt: Munad sisaldavad palju kolesterooli, sellepärast tuleks neist loobuda.
Tegelikkus:
Munarebu sisaldab küll palju kolesterooli, kuid vere kolesteroolitaset
tõstab pigem suur küllastunud rasvhapete sisaldus toidus. Muna sisaldab
rikkalikult vitamiine, munavalk on väga kõrge toiteväärtusega. Terve
inimene võib riskivabalt süüa 3–4 muna nädalas.
Müüt: Punane liha on tervisele kahjulik ja teeb paksuks.
Tegelikkus: Rasvane
liha, mis sisaldab palju küllastunud rasvhappeid ja kolesterooli, võib
tõesti tõsta kehakaalu ja tekitada suurema südamehaiguste riski.
Väherasvane hautatud või grillitud punane liha on aga väga hea raua- ja
valguallikas.
Müüt: Mõned toidud, nagu greibid, seller ja kapsasupp põletavad rasva.
Tegelikkus:
Kahjuks ei ole olemas selliseid toite, mis põletaksid rasva. Mõned
toidud, näiteks kofeiini sisaldavad toidud, kiirendavad küll
ainevahetust, kuid see mõju on lühiajaline.
Müüt: Rasvad on kahjulikud ja neid ei tohiks mingil juhul süüa.
Tegelikkus:
Vastupidi. Rasvad on eluks vajalikud, nad on asendamatute rasvhapete
allikaks, ilma rasvadeta ei saaks keha ka rasvas lahustuvaid vitamiine
vastu võtta. Piirata tuleks vaid küllastunud rasvhapete söömist, mis
esinevad peamiselt loomsetes toiduainetes, sest need põhjustavad
kolesterooli ladestumist ja soodustavad südame-veresoonkonnahaiguste ja
isegi kasvajate teket. Eelistada tuleks taimseid rasvu ja õlisid.
Müüt: Kohupiim on tervislik ja seda võib süüa nii palju, kui hing ihkab.
Tegelikkus:
Päris nii see pole. Kohupiim on küll kasulik, kuid nn peidetud
rasvasisaldusega piimatoode. Sellised salaohtlikud toiduained on ka
pirukad-koogid-saiakesed, rasvane juust ja vorst. Kohupiim sisaldab
märkimisväärselt valke, kuid liiga suur valkude kogus toidus kurnab
neerusid. Ja maitsestatud kohupiimakreemid sisaldavad sageli küllalt
palju suhkrut.
Müüt: Suhkru söömine teeb paksuks.
Tegelikkus: Jah, aga ainult siis, kui suhkrusisaldusega toidust ja jookidest saab ülemäärast energiat, mis ära ei kulu.
Müüt: Suhkru söömine põhjustab diabeeti.
Tegelikkus:
Kui diabeeti ei ole, siis suhkru söömine seda ei põhjusta. Diabeedi
riski suurendab ülekaal, kuid ei ole tähtis, mille söömisel see on
tekkinud. Diabeetik peab jälgima mitte ainult suhkru, vaid ka muude
süsivesikute sisaldust toidus.
Müüt: Pruun suhkur on tervislikum kui valge suhkur.
Tegelikkus: Tavaliselt
saadakse pruun suhkur melassi lisamisel valgetele suhkrukristallidele.
See tõstab veidi pruuni suhkru mineraalainete sisaldust, kuid nii
tühiselt, et tervisele see küll mõju ei avalda. Pruuni ja valge suhkru
maitseomadused on erinevad, kuid muud erinevused minimaalsed.
Müüt: Paljusid toiduaineid ei tohi süüa koos.
Tegelikkus:
On väidetud, et näiteks süsivesikuid ja valke sisaldavaid toiduaineid
ei tohi üheaegselt süüa, sest inimese seedeorganid ei suuda neid koos
seedida ja seetõttu tekib liigne kaal. See ei vasta tõele. Inimene on
segatoiduline, meie seedesüsteem kohaneb hästi söödava toiduga ja eritab
just neid seedeensüüme, mida on vaja erinevate toitainete seedimiseks.
Ainult mõningate haiguste, näiteks toiduallergia puhul peab loobuma
teatud toiduainetest.
Müüt: Limonaad ei tõsta kehakaalu.
Tegelikkus:
Kui juua soojal suvepäeval 1,5 liitrit karastusjooki, mis sisaldab
umbes 150 g suhkrut ja annab ligi 600 kcal energiat, siis on vähese
energiakulu korral kehakaal kiire tõusma. Parimaks janukustutajaks on
ikka vesi!
Müüt: Inimene peaks jooma vähemalt 8 klaasi vett päevas.
Tegelikkus:
Meie kliimavöötmes ja vähese kehalise koormuse puhul vajab täiskasvanud
inimene ööpäevas umbes 2,5 liitrit vedelikku, millest 1–1,5 liitrit
peaks saama jookidega ja ülejäänu toiduga. Paljud toidud sisaldavad
suures koguses vett. Kui juua teed ja mahlu, süüa suppi, puu- ja
köögivilju, puudub igasugune vajadus nii suure koguse vee joomiseks.
Kehaline koormus ja kuum kliima võivad vee vajadust suurendada, aga
sellest annab organism ise märku.
Müüt: Energiajoogid annavad energiat.
Tegelikkus:
Energiajookideks nimetatud joogid sisaldavad peaaegu sama palju suhkrut
kui tavalised karastusjoogid. Energiajoogid sisaldavad küllalt palju
kofeiini ja teisi koostisaineid, mis suurendavad ajutiselt nii vaimset
kui ka füüsilist võimekust, kuid pärast pingelist tööd peaks hoopis
järgnema rahulik puhkus energiavarude taastamiseks. Kuna paljude
energiajookide koostisosade tarbimise ohutu ülempiir ning ka koosmõju on
määramata, ei soovitata energiajooke juua üle 500 ml päevas. Kindlasti
ei sobi energiajoogid lastele.
Allikas: „Toitumine: müüdid ja tegelikkus“ Tiiu Liebert
Friday, September 21, 2012
Toitumine: müüdid ja tegelikkus
Posted by Tiia at 9:32 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment