BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, September 18, 2012

Sidrun on otseloomulikult kasulik tervisele ja sobib suurepäraselt paljude toitude ja jookide sisse, kuid lisaks sellele saab seda tsitruselist kodumajapidamises ja kehahoolduses ohtrasti ära kasutada.‏

1. Pleegita juukseid. Eriti hästi mõjub blondide, päikeses triibuliseks pleekinud juuste puhul, kaotades ebaühtluse värvitoonis, kuid sobib tegelikult iga tooni juustele. Puhastab kiharad suurepäraselt sinna kogunenud juuksetöötlusvahendite jääkidest, sealhulgas ka poešampoonides sisalduvast kahjulikust kraamist. Lahjenda üks osa sidrunist pressitud mahla nelja osa veega, vala juustele, lase mõjuda ja loputa veega.
2. Puhasta vaske. Tee soolast ja sidrunimahlast pasta ning hõõru vaskesemed sellega sisse. Seejärel hõõru need üle kas riidetüki või pooliku sidruniga, kuni esemetele tekkinud katt on kadunud. Loputa ja kuivata.
3. Puhasta lõikelaudu. Ideaalne vahend nii puidust kui plastmassist lõikelaudade puhastamiseks. Lõika sidrun pooleks ja hõõru sellega lõikelauda, kuni plekid kaovad. Eriti jäärapäiste plekkide, näiteks peedi ja maasika puhul, raputa plekile esmalt soola ja hõõru seejärel sidruniga. Loputa ja kuivata.
4. Löö klaasid särama! Peame siinkohal siiski silmas vaid joogiklaase, mis pika kasutamisega tuhmuda võivad. Hõõru neid pooliku sidruniga, loputa ja kuivata ning klaas särab nagu uus ilma mingi keemiata!
5. Puhasta käsi. Nii mõnigi majapidamis- või toiduvalmistamistöö paneb käed vastikult lehkama. Kui oled näiteks kala puhastanud, ei taha ükski seep selle haisu vastu kätel aidata, kuid sidrun saab ebameeldiva lõhna eemaldamisega hakkama: hõõru käed sidrunimahlaga sisse ja loputa ning lõhn on kadunud!
6. Värskenda õhku! Ka lõikumata sidrunid eraldavad värsket aroomi ja puhastavad õhku. Seega võiks ruumides, kus õhk värskendamist vajab, alati kauss sidrunitega laual seista. Värskena soetatud viljad peavad kaunina vastu tervelt nädala ja kui nende välimus tuhmuma hakkab, kasuta neid mõne muu majapidamistöö jaoks!
7. Lisa mullale happelisust. Happerikast mulda vajavatale lilledele pole poest vaja spetsiaalset mulda ostagi: lisa tavalisele komposti- või mustale mullale veidi sidrunimahla!
8. Kodune kehakoorija! Sidrunist saab valmistada vinge koduse nahakoorija. Sega omavahel peotäis mandleid, ühe sidruni viljaliha, üks supilusikatäis sidrunimahla, supilusikatäis mett ja purusta see kõik köögikombainis. Hõõru saadud seguga nägu või keha ja loputa nahk põhjalikult sooja veega.
9. Pehmenda küünenahkasid. Sega kaks supilusikatäit sidrunimahla supilusikatäie mee ja poole tassi sooja veega. Leota sõrmeotsi saadud segus viis kuni kümme minutit. Loputa käed, kuivata ja lükka küünenahad tagasi.


Anna-Liisa Mets

0 comments: