BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, October 5, 2011

Õunaäädikas: abimees nii köögis kui ravimikapis

Marineeritud paprika õunaäädikaga.: F: Helin LoikKokandushuvilised on õunaäädikat alati hinnanud, kuid teadjamad kasutavad seda ka haiguste raviks.
Õunaäädika kasulikkusest on räägitud legende. Maarika Tõnise (41) otsustas proovida, kas see aitab ka kehakaalu langetada. Nii jõigi ta enne iga söögikorda õunaäädikalahust. Tulemus: söögiisu kadus ja kehakaal langes. Ent tervislikuks dieediks ei taha Maarika seda sugugi nimetada, sest söögiisu kaotus oli liiga järsk. «Ilmselt oleksin pidanud piirduma ühe klaasiga enne hommikusööki,» analüüsib ta takkajärgi.
Annab kõhule vunki juurde
Õunaäädika head mõju ainevahetusele ja seedekulglale kinnitab ka toitumisspetsialist Aive Luigela, kuid ta hoiatab, et seda tuleb tõesti tarbida mõõdukalt. «Õunaäädikalahust soovitatakse kasutada pärast oksendamist ja kõhulahtisuse korral,» toob ta näiteid, «leevendust võib see tuua ka mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite ning kõrvetiste korral, siis juuakse vesilahust enne sööki. Kui seedekulgla töötab kenasti, annab õunaäädikas ainevahetusele vunki juurde ning kehakaal võib tõesti väheneda.

Mitte ainult sissevõtmiseks!
Kasulik nipp on lahustada õunaäädikas keemiseni kuumutatud vees. Tekkinud auru hinga ettevaatlikult sisse – see võib näiteks aidata migreeni ja nohu korral. Õunaäädikaga istevanne tehakse naistehädade leevendamiseks. Kergendust saab sellest ka peasügeluse ja isegi kõõma puhul: lisa vette veidi õunaäädikat ja loputa juukseid üsna põhjalikult.
Marineeritud paprika
pool punast paprikat
pool kollast paprikat
pool rohelist paprikat
2 tl õli
2 spl heledat siirupit
2 spl õunaäädikat
soola, pipart
Haki paprikad tükkideks. Kuumuta pannil õli ning pane paprikad pannile. Lisa siirup (kas ise valmistatud või poest ostetud) ja õunaäädikas. Jälgi, et paprikad liiga pehmeks ei muutuks. Maitsesta soola ja pipraga. Enne serveerimist jahuta maha. Sobib salatina kala- ja lihatoitude kõrvale.
Sibula-küüslaugukaste
3 muna
3 spl õli
100 g hapukoort
3 spl rõõska koort
2 spl õunaäädikat
3–4 spl erinevaid maitsetaimi
1 sibul
1 küüslauguküüs
soola
Keeda mune seitse minutit. Eralda munakollased valgetest, munakollane suru kahvliga pehmeks ning valge haki. Pidevalt segades lisa õli, hapukoor, rõõsk koor ja õunaäädikas. Sega juurde hakitud sibul, (pressitud) küüslauguküüs ning maitsetaimed. Maitsesta soolaga. Sobib imehästi kalatoitude juurde.
Õunaäädika imejook
1 tass keemiseni kuumutatud vett
1–2 tl õunaäädikat
1 tl mett
Sega õunaäädikas ja mesi vette. Joo nagu teed.
Kuidas õunaäädikat köögis kasutada?

  • Õunaäädikas sobib kastmete ja salatite maitsestamiseks ning hoidiste valmistamiseks.
  • See sobib ka liha- ja kalatoitudesse.
  • Õunaäädikas sobib kokku paljude maitsetaimedega, alates tillist ja basiilikust, lõpetades karri ja tüümianiga.
  • Kel kogemusi enam, võib seda kasutada nagu tavalist äädikat. Vahe on selles, et õunaäädikas on looduslikult 5protsendilise kangusega.

1 comments:

Anonymous said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.