BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, May 24, 2010

See õige Napoleoni kook




Need napoleoni koogid, mida müüakse kauplustes-kohvikutes, ei ole õiged. Lehetaigen ja moos selles koogis rikuvad maitse. Jõuluks aga tehakse ikka ehedaid asju.

Tainas:
200 g margariini või võid
100 g suhkrut
200 g vett
1 muna
jahu
1/2 tl söögisoodat
Kreem
2 l piima
10 muna
vaniljesuhkrut
10 spl jahu
1/2 kg suhkrut
200 g võid
valmistamine:
Sulata või või margariin, lisa vesi ja suhkur. Jahuta saadud segu. Seejärel lisa muna, jahu ja sooda. Jahu sõtku taignasse nii palju, et tainas jääks pehme, kuid sõrme vahel saaks teda õhukeseks vormida. Lase taignal 1 tund seista.
Seejärel jaga taigen 7-8-ks osaks, vaali vähese jahu abil kõik osad üliõhukesteks lehtedeks. Hea on vaalida otse küpsetuspaberil, et sellega koos plaadile tõsta. Siis ei lähe õhuke taignaleht katki. Kui siiski tekivad taignasse augud, ei ole sellest midagi. Taigna servad lõika tasasemaks, järele jäänud ribad tõsta kaunistamiseks kõrvale.Küpseta kõik lehed eraldi 180 kraadi juures. Lõpuks küpseta äralõigatud servad.

Kreemi tegemiseks pane piim keema. Samal ajal mikserda munad, suhkur ja jahu ühtlaseks massiks. Kui piim hakkab keema tõusma, lisa ühtlaselt segades munasegu . Kui segu on keema tõusnud ja paksenenud, pane jahtuma. Jahtunud, kergelt leigele segule hõõru sisse toasoe või.
Määri kõik taignaplaadid ühtlaselt kreemiga, asetades need üksteise otsa. Viimasele kreemikihile puista taignaäärtest saadu puru (vajuta tükid peopesas katki).
Kook peab tõmbama ca 8 tundi. Seepärast on hea valmistada kook peoeelsel õhtul.
Valmistamisaeg ca 2 tundi.
Poole väiksema koogi tegemiseks tee 4 taignalehte ja lõika need küpsetusplaadil pooleks. Siis tuleb kook ikkagi õige kõrguse ja pehme.


Kristiina Mariann Võlma, Naistekas
14. detsember 2009 14:44

0 comments: