BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, May 27, 2010

Teadlased: toit on endiselt saastatud

38 aastat pärast seda kui mürkaine DDT keelustati, tarbivad ameeriklased endiselt selle jääke ja ainevahetussaadusi koos enam kui 20 muu keelatud kemikaaliga. Nende mürkide jäägid on USA toidus üldlevinud, eriti piimasaadustes, lihas ja kalas.
Viimased uurimused näitavad, et USA toidus on jälgitav kogus kemikaale, mis esinevad mõnikord üksi, tihti aga kombinatsioonis teistega. Esindatud on DDT ja mitmed vähem tuntud pestitsiidid ning tööstuskemikaalid, mida kasutati kuni 1970. aastate lõpuni elektriseadmetes, kirjutab Environmental Health News.




Need kemikaalid kuuluvad klassi, mida nimetatakse püsivateks orgaanilisteks saastajateks (POP), mille lagunemiseks kulub aastakümneid ning mis võivad koos tuule ja veega ümber maailma rännata. Nad ladestuvad elusorganismide rasvkoesse ning tõstavad riski haigestuda vähki ja muudesse haigustesse, muudavad hormoone, vähendavad viljakust ja tekitavad ajukahjustusi.
Uurijad on leidnud, et inimesed söövad DDT-d sisse rohkem kui ühtki teist püsivat orgaanilist saastajat. Selle praegune levik on seotud kunagise laiaulatusliku kasutamisega. Ainuüksi USA-s pritsiti seda 30 aasta jooksul laiali 453 000 tonni taimekahjurite hävitamiseks.
Kõige saastatum toiduaine on lõhekala. Paljusid keelatud kemikaale sisaldasid ka konservsardiinid ja muud kalad.
Üldiselt on reegliks see, et mida rohkem rasva toiduaine sisaldab, seda rohkem kemikaale temas on. Pähklivõi, jäätis, juust, või, toiduõli, kala ja rasvane liha on alati rohkem mürgitatud kui vähese rasvasusega piim või köögiviljad.
Teadlased pole kindlad, kui suur risk püsivad orgaanilised saastajad inimese tervisele on. Dioksiinid on ohtlikud juba väga väikestes kogustes. Tõuseb risk vähki või muudesse haigustesse haigestuda, väheneb viljakus, muutuvad hormoonid, kahjustada saab aju areng ja immuunsüsteem.
Lahenduseks on teadlaste sõnul ainult vähemal hulgal loomse rasva söömine.

Delfi Majandus
23. aprill 2010 12:57

0 comments: