BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, December 19, 2013

Kas jõulukaktust tuleb enne õitsemist väetada?‏

Hoidsin oma jõulukaktust suvel õues. Nüüd toas olles moodustab ta juba õiepungi. Kas peaksin enne õitsemist veel taime väetama?
Vastab Astrid Lepik -
Kui olete olnud kevadel hoolas ja oma jõulukaktust aktiivsel kasvuajal väetanud (äkki neid isegi kunagi ümber istutanud), siis nüüd pole vaja väetada.
Taimel peaks olema piisav varu, et kenasti õitseda. Kui nüüd väetada, võib taim lihtsalt õiepungad ehmatusest maha visata. Kastmisega tasuks samuti ettevaatlik ja hoolas olla.

Poodidesse on müügile jõudnud esimesed värvikirevad jõulukaktused. Ikka tekib kiusatus osta mõni neist kaunitaridest kodu kaunistama, kollektsiooni täienduseks või kingituseks.

Poest koju. Poest ostes valige välja kõige ilusam ja jõulisem eksemplar, loomulikult omale sobivas värvitoonis. Väljavalitud taim tuleks kindlasti külma ja tuule kaitseks pakkida paberisse (olenevalt välisõhu temperatuurist isegi mitu kihti).
Ostetud taimega pole mõistlik ette võtta pikki jalutuskäike vaid tuleks suunduda otsejoones koju. Koju jõudes ei ole aga vaja kiirustada taime paberist lahtiharutamisega. Laske tal paberis rahulikult mõni tund temperatuuride ühtlustumiseks seista ja alles siis leidke talle sobiv kasvukoht.
Mul on mitu aastat vana jõulukaktus. Pärast esimest õitsemist ei tule talle enam õisi külge. Milles asi?
Vastab JAAN METTIK
Sellel, et jõulukaktus ei õitse, võib olla mitu põhjust.
Üks neist on läbimata puhkeperiood, teine - liiga pime kasvukoht, kolmas - toitainete puudus.
Vahel võib toataimede mitteõitsemise põhjus olla hoopis liiga suur lillepott ning toitaineterikas muld. Sel juhul taim kasvab jõudsalt, kuid õitsemine on tagasihoidlik.
Kui keegi pahandab, et kaktus ei õitse just täpselt pühade ajal, tuleb talle meelde tuletada, et tegemist on ikkagi taimega, kelle elutegevus sõltub paljudest faktoritest, mitte kalendri järgi programmeeritud masinavärgist.
Kasvutingimustest ning valgusoludest tingitud põhjustele võib lisanduda ka see, et tegemist on sortide eripäraga. Aegade jooksul on jõulukaktusest ning talle lähedastest liikidest aretatud rohkesti õite värvuse ja õitseaja poolest erinevaid sorte.

Edukaks õitsemiseks vajab taim puhkust. Selleks vähendage kastmist, aga mitte nii palju, et võrsed närbuma kipuvad. Märtsis suurendage jälle kastmist, võite ka juba väetada.
Juulis-augustis vajab taim teist puhkeperioodi. Septembris andke talle taas rohkem vett, sest sel ajal hakkavad tekkima õiepungad. Siis ärge taime enam liigutage, muidu varisevad pungad maha. Mida soojem on ruum, kus taime hoiate, seda kiiremini õienupud kasvavad ning õied arenevad.


Maalehe foorumis lugejate küsimustele vastanud Arnold Hannust soovitab praegusel ajal jõulukaktust kasta pisut vähem ning hoolitseda selle eest, et taime ümber oleks öösiti troopiline kottpimedus.
Maaleht.ee foorumis kurtis lugeja, et tema jõulukaktused näevad kurvad ja närvud välja, Arnold Hannust pani kirja üheksa punkti, mida meeles pidades võib taim tuju taas tõusta.
1. Jõulukaktus on troopilise vihmametsa kaktus, ta pole kõrbetaim!
2. Kogu kevade ja suve vajab jõulukaktus tublit kastmist ja väetamist!
3. Kasvukoht ei tohi olla liiga päikesepaisteline, kardina tagune päike sobib küll.
4. Jõulukaktus ei talu liiga madalaid temperatuure, peab ikka alati olema paras toasoojus.
5. Praegu, sügisel, peab hoolitsema selle eest, et jõulukaktusel oleks võimalikult pime öö, tegelikult kottpime! Pika pimeda öö tõttu hakkavad tal arenema õiepungad.
6. Praegu tuleb jõulukaktust kasta natuke vähem, kuid päris kuivaks ei tohi teda ikkagi lasta!
7. Kui Teie jõulukaktus on juba pikemat aega ümber istutamata, tuleks seda siiski teha, kasvõi praegu!
8. Kuigi jõulukaktus tahab kenasti kastmist, ei tähenda see seda, et tema poti all taldrikul või ümbrispoti põhjas võiks seisvat vett pidada - see on lubamatu!
9. Ärge keerutage oma jõulukaktust, las ta olla alati samas suunas valguse suhtes. Keerutamine on eriti paha nüüd, õiepungade arenemise aegu!




Allikas:Maaleht

0 comments: