BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, December 7, 2013

Mehed ja tunded

“Miks mehed ei näita tundeid välja?” küsivad naised, kes ei suuda meeste tundeid mõista ega mõistatada. Mõni mees ei räägi üldse tunnetest, teine suudab seda teha distantsilt – telefoni, SMSi, e-kirja või MSNi teel. Miks sedasi? Kuna mehed on pidanud aastasadu võitlema enda ja oma pere ellujäämise eest, siis on see loonud väärkujutelma, et õige mees on karm, tõsine, jõhker ja tuim. Eestis viljeldakse sellist mõtteviisi eelkõige maapiirkondades ja linnade getostunud osades. Seal, kus elatakse pettekujutelmades, et tugevad on tegijad. Mees, kes on lapsest saati pidanud elama ühiskonnas, kus valitseb jõud ja vaid tugevam jääb ellu, kujuneb tahes-tahtmata ka ise selliseks tuimaks lihakamakaks. Sellist meest muudab vaid täielik keskkonnavahetus – ja isegi siis ei pruugi tema tundemaailm paremuse poole liikuda.
“Päevad”Ka meestel on päevad. Ja sagedaminigi kui naistel. Ning vaimselt veelgi muserdavamad. Põhjus, miks mees oma tundeid välja ei näita, võib peituda just neis päevades. Kes teab, mis seda põhjustas – jamad tööl, halb uni, tüli sõbraga, kehv ilm. Sellises seisus ei suuda mees tunnetest rääkida, peamine väljendusviis on porisemine või morn vaikimine. Kõige targem on mees siis rahule jätta – tugev kallistus võib ta tuju hetkeks parandada, aga oma päevadest peab mees siiski suutma ise välja tulla.
Argus Paljud lihtsalt ei julge silmast silma tunnetest rääkida. Põhjus võib peituda liiga paljudes korvisaamistes või varasemate tundeavalduste naeruvääristamises. Aga ka loomulikus ja kaasasündinud arguses, mis ilmneb kõigil elualadel. Hea, kui selline mees suudab end väljendada kaudsete allikate (SMS, MSN, e-post vms) abil – tihtipeale aga sedagi mitte. Kui meest tasapisi innustada end avama, siis haihtub enamasti ka argus. Kelle puhul aga isegi julgustamine tulemust ei anna, see jäägu parem elu lõpuni end ja oma tundeid üksinduses peitma.
UsaldusekaotusPole harvad juhud, kui mees on kaotanud naise vastu usalduse. Põhjuseks võib olla naise  liigne surve või manipuleerimine. Kui mees tunneb, et naine temaga pigem mängib ja teda ära kasutada üritab, siis ei hakka ta ka oma tundeid esitlema. Ning kui ühel hetkel naisel endal tunded tekivad, ei õnnestu tal oma varasema käitumise tõttu mehelt tundeavaldust välja pigistada. Usalduse saavutamiseks oleks suhetes vaja rohkem soojust ja südamlikkust. Teiste ärakasutamine, kas siis teadlikult või alateadlikult, viib selleni, et ärakasutajat ei usalda ei ohver ega need, kes seda pealt näevad. 
Tundeid ega huvi pole Tihti loevad naised mehe käitumisest ja muudest märkidest välja, et mees on neist sisse võetud. Ja ootavad siis, et mees seda välja näitaks. Ent kahjuks mõistetakse neid märke sageli valesti. Mees ei pruugi olla karvavõrdki naisest huvitatud, võimalik, et tal on keegi teine südames või pole see naine lihtsalt talle atraktiivne. Siis ei saa ka oodata, et mees hakkaks tundeid välja näitama – mida pole, seda ei saa ka näidata.
Mängivad lihtsalt naistega
On mehi, kelle siht on lihtsalt naistega mängida. Võrgutada, vallutada, jätta. Mõni teeb seda süüdimatult, mõni tahtlikult. Alati pole eesmärk haiget teha, aga enamasti kukub sedasi välja. Selliste meeste suust võib kuulda komplimente ja võrgutavat juttu, ent tõelisi tundeid neil pole. Niisuguse mehe puhul ei jää muud üle, kui katse-eksituse meetodil selgeks teha, mida too tunneb. Kuigi mees võib tundeid välja näidata, ei pruugi tal neid tegelikult olla. Ainus hea külg siinjuures on, et ühel hetkel avaldub ka mehe tõeline pale ning kui tahes valus tõde ka poleks, on ikkagi parem elada teadmises kui lasta endaga lõputult mängida.
Ei taha end sidudaMõned mehed ei taha end üldse siduda, ei lühemaks ega pikemaks ajaks. Isegi kui neil on tekkinud naise vastu tunded, eelistatakse neist pigem vaikida, et vältida probleeme.
Võimalik, et mehega piisavalt lähedaselt suheldes see tõke kaob ja ta on valmis end siduma – siis võib oodata ka tundeavaldusi. Ent kui mees on otsustanud end suhtesse mitte lubada, siis ei maksa oodata, et ta oma hinge paljastaks.
Tundetud Leidub ka tundetuid mehi, kellelt ei tasugi ilusaid sõnu oodata, sest nad ei tunne naiste vastu midagi. Tavaliselt on sellised mehed elus palju haiget saanud. Nad on loonud enda ümber kaitsekilbi, laskmata kedagi ega midagi sellest läbi. Võib-olla kusagil selle all toimivad mingid tunded, ent neid ei märka ei mees ise ega teised. Naine, kes suudab selle kaitsekilbi mõrastada ja mehelt tundeavalduse kätte saada, võib end õnnelikuks pidada. Kui ta aga kuidagi taas mehele haiget teeb, siis sulgub kilp uuesti ning järgmine kord on kaitsest läbi murda palju raskem, kui mitte võimatu.
Kuidas muuta meest tundeliseks?
Eesti meest tundeliseks muuta ei ole kerge ning tihtipeale seda ka ei soovita. Sest tunnistagem – eesti mees, laulmas paneelmaja akna all serenaadi, oleks väga ebatavaline vaatepilt. (Pealegi läheks tegevus vastuollu avaliku korra eeskirjadega.)
Paljudel naistelgi on teadvuses ühiskonna seatud tõke, et mehed peavad olema karvased ja tundetud, jõhkrad ja võimukad, tuimad ja kinnised. Sellega tekib suletud ring: kui isegi mõni mees sooviks oma tundeid väljendada, siis ei julge ta end avada, sest naise vastukaja ei pruugi sugugi hea olla.
Šokiteraapia Lihtsaim viis mehelt teada saada, kas ja mida ta tunneb, on šokiteraapia. Tuleb küsida näost näkku, otse ja keerutamata, mida mees tunneb. Samal ajal omalt poolt öeldes, millised tunded naisel mehe vastu on.
Selline meetod võib nii mõnegi arema mehe ära ehmatada. Teistele võib säärane küsimus aga olla just märgiks, et naine tõesti tahab teada, mida mees tunneb.
Mehelt, kes sellisele küsimisele adekvaatselt vastab, võib edaspidigi oodata ausust ja otsekohesust. Olgu see vastus milline tahes – vähemalt on selgus majas ja teada, kuidas edasi käituda.
Aeglane praadimineVõib ka lasta ajal oma töö teha, loota, et mees “murdub” ja ühel hetkel oma tunnetest räägib. Ent nõnda annab kardetavasti üks osapool alla enne, kui saab vastuse, ning suhe jaheneb või kaob sootuks.
Abiliste kasutamineInfo kogumine sõprade või tuttavate kaudu, uurimaks, millised on mehe tunded, ei vii enamasti tulemuseni. Sest nii, nagu mehed ei kipu naistele oma tundeid välja näitama, ei räägi nad neist ka teistele. Kellele aga mees oma tundeid kirjeldab, on tavaliselt sedavõrd usaldusväärne isik, kes kuuldut juba edasi ei räägi.
Tegelikult pole ühest lahendust, kuidas meest avada ja rääkima utsitada. Mõne puhul on see aja või sobiva hetke küsimus, teisi aga ei saa iialgi oma tundeid välja näitama.
Kindlaim tee on siiski anda mehele esmalt veidi aega endas selgusele jõuda ning kui see ei aita, siis üritada midagi välja meelitada. Kas siis kavaluse, õrnuse või julgusega – seda peab iga naine juba ise tunnetama.

Allikas: NaisteMaailm

0 comments: