BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, December 13, 2009

Vaata hoolega, mida ostukorvi paned!

Vaata hoolega, mida ostukorvi paned!


Agnes Männiste, Kersti Eero
17.10.2009
Poes toitu korvi ladudes tasub hoolega uurida pakendil märgitud koostist, sest muidu võite saada viinerid, mis liha asemel koosnevad kamaraemulsioonist, kananahast ja mannast, või kirsimaitsega tarretise, mis pole tehtud mitte kirsi-, vaid hoopis mustasõstramahlast.
Liha asemel kamara-emulsioon ja manna
Pildil olevad viinerid sisaldavad loodetud liha asemel mehaaniliselt eraldatud linnulihamassi, kamaraemulsiooni, kananahku, mannat jne. Kuna Eesti Vabariigi määrused ei luba vorsti lihasisalduse arvestamisel mehaaniliselt konditustatud lihamassi, samuti südant, keelt, pealihaseid, randme- ega pöialiigeselihaseid ja saba vorstietiketil lihaks nimetada, on ka need viinerid seaduse silmis täiesti lihavabad. Samas on viineritega jokk, sest ükski seadus ei sätesta, kui palju peab keeduvorstis liha olema.
Segumahlajook või pakipesuvesi?
Seda, et mahlajoogid on palju lahjemad kui mahlad või nektarid, teab vist juba igaüks. Aga selle peale, et mõni mahlajook vaid 4% mahla sisaldab, annab ikka tulla. Rimi tellimusel toodetud Fruitlandi ACE segumahlajoogis on just nii palju mahla. Kas poleks ausam sellist jooki pigem pakipesuveeks nimetada? Kui varem pidi mahlajook vähemalt 10% mahla sisaldama, siis pärast ELi astumist see nõue enam ei kehti.
Kanasupis soola 70 korda rohkem kui kanaliha
Maggi selge kanasupp nuudlitega sisaldab kanalihapulbrit 0,2% ja Maxima tellimusel toodetud kanapuljongikuubikud Favorit kuivatatud linnuliha 0,01%. Soola on esimeses kuni 14%, seega sisaldab kanasupp 70 korda rohkem soola kui kanaliha.
Kaljamaitseline karastusjook
"KALI!" uhkustavad suured kirjad Linnuse kalja, 3 kopika kalja ja veel mitmel teisel säärasel pudelil. Lähemalt uurides selgub aga, et tegemist on hoopis kaljamaitseliste karastusjookidega, mis sisaldavad linnaseekstrakti, lõhna- ja maitseaineid, säilitusainet, happesuse regulaatorit ja magusaineid.
Marjad moodustavad moosist vaid kolmandiku
Kogenud moosikeetjal võib tekkida küsimus, mis on see 65%, millest Põltsamaa vaarikamoos peale marjade veel koosneb, sest 100 g moosi tegemiseks on kasutatud vaid 35 g marju. Koostist lugedes saab selgeks, et želeerivaid aineid ning tardaineid kodus moosi sisse keegi ei pane.
Koorene jogurt pole mitte koorejogurt
Maag Piimatööstuse jogurtitopsil seisab suurelt kirjas, et selles on koorene jogurt, kuid tegelikult pole see koorejogurt. "Pakendil kasutatav epiteet "koorene" kirjeldab eelkõige maitseomadusi," ütles Maag Piimatööstuse ASi turundusjuht Ruta Kallaspoolik.
Krabimaitselistel pulkadel pole krabiga just palju pistmist
Krabimaitselisi pulki valmistatakse mitte krabilihast, vaid surimist. See on valgest ookeanikalast spetsiifilise tehnoloogiaga tehtud hakkliha, millele on lisatud lõhe- või krevetimaitset. Krabiliha ei kasutata seetõttu, et see on kallis. Viciunai Baltic OÜ makrapulgad sisaldavad 36% surimit, lisaks leiab neist vett, tärklist, õli, soola, suhkrut, munavalget, mirinit, krabiaroomi ja -ekstrakti, lõhna- ja maitsetugevdit ja muud.
Salatikaste, hapukoore asendaja
Kui hapukoort tehakse koorest ja juuretisest, siis Rimi tellimusel toodetud salatikaste, mida pakil nimetatakse ka hapukoore asendajaks, tehakse pastöriseeritud kooritud piimast, taimsest rasvast, paksendist, koorelõhna- ja -maitseainest ning juuretisest.
Suhteliselt kalatud kalapulgad
Kalapulgad maitsevad küll lastele, aga vanematel on kindlasti üllatav teada, et ASi Paljassaare Kalatööstus kalapulgad Columbus sisaldavad kala vaid 22%, ülejäänu moodustavad jahu, õli, vesi, hernekiud, tärklis, sool, pärm, lõhna- ja maitsetugevdi, glükoos, sinepiseemned jt maitseained. Hinnalt küll soodsad, kuid suhteliselt kalatud.
Kodune hakklihasegu pole kodune hakkliha, vaid lihavalmistis
Kui kodune hakkliha koosneb sea- ja veiselihast, sisaldades alla 1% soola, siis Maksi&Mooritsa kodune hakklihasegu Peremehe sisaldab vaid 60% ja Rakvere Lihakombinaadi kodune hakklihasegu Perenaise 65% liha. Ülejäänu moodustavad vesi, seapekk, sojavalk, säilitusaine jne. Seaduse silmis pole hakklihasegu mitte hakkliha, vaid lihavalmistis, ja tarbijakaitseameti kinnitusel eksitab nimetus "kodune hakklihasegu" tarbijat, sest see ei ole üldtuntud kodune hakkliha (sealiha 50% + veiseliha 50%).
Süldis liha vaid viiendik
Seadused ei reguleeri ka sültide kohustuslikku lihasisaldust, nii et iga tootja otsustab ise, kui heldelt ta lihaga ringi käib. Eriti säästlikult on üritanud läbi ajada AS Maag Lihatööstus, kelle VOT! süldis on liha vaid 20%.
Juustulaadne (taimerasva)toode
Kel pole aega kaupluses pakendeid uurida, võibki kogemata juustu asemel korvi pista juustulaadse toote. Estoveri esindaja sõnul Põltsamaa Meierei enam juustulaadset toodet ei valmista. Ka ei leidnud Õhtuleht oma poeretkel ühtki kodumaist juustulaadset toodet, küll aga sattus Maximas meile näppu Optima Linija piimast, taimerasvast, keedusoolast ja rasvast tehtud juustutoode.
Kas suurem tomatisisaldus teeb ketšupi paremaks?
Kui tuntud telereklaam kinnitas, et 1 kg ketšupi valmistamiseks kulub 2 kg tomateid, siis pildil olevad Rimi tellimusel valminud Gardneri tomatiketšup ja Nr 1 tomatiketšup sisaldavad tomatipastat vaid 9%. Põhiosa sellest punasest ollusest moodustavad suhkur, tärklis, õli, sool, stabilisaatorid jne. Rimi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Evelin Mägioja sõnul ei sätesta seadused, kui palju tomatipüreed peab ketšupis olema. "Öelda, kas suurem tomatisisaldus teeb ketšupi paremaks, on subjektiivne," eelistas Mägioja selle tarbija otsustada jätta.
Segadust tekitavalt sarnased
Milles on kahe jäätise põhiline erinevus? Vale, mitte kirsi-brändimaitselises kastmes, vaid sõnades "jäätis" ja "koorejäätis". Kui koorejäätis on tehtud rõõsast koorest, siis karamellijäätis taimsest rasvast (osaliselt hüdrogeenitud) ning vadaku- ja lõssipulbrist. Midagi on neis ka ühtmoodi – kõige rohkem on nimelt mõlemas vett.
Taimerasvast ja petipulbrist kohvikooreasendaja
Mumuu kohvikooreasendajat Kohvi Peale valmistab Tere AS pastöriseeritud rasvata piimast, taimsest rasvast, petipulbrist, emulgaator rasvhapete mono- ja diglütseriidist ja naatriumfosfaadist ning koorelõhna- ja -maitseainest.
Kirsimaitse annavad siirupile E-d
Kui siirupipudelil on kiri, et selles on kirsimaitsega jook, siis eeldaks, et siirupis leidub ka kirsimahla. Ent Leedus tehtud Rasa siirupis seda pole, selle asemel on glükoosi-fruktoosisiirup, vesi, toiduvärvid, lõhnaained, magus- ja säilitusaine.
Mustasõstramahlast kirsimaitsega tarretis
Kes Maag Piimatööstuse toodetud Jänksi tarretiselt imepisikeses kirjas oleva koostise välja suudab lugeda, leiab üllatusena, et kirsimaitsega tarretis ei sisalda mitte kirsi-, vaid hoopis mustasõstramahla.


0 comments: