BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, September 27, 2010

“Juhtimistarkus.” Robin S. Sharma

Sisu: Juhtimistarkus on üles ehitatud väljamõeldud loole. Raamatu peategelane on oma firmas, Digitech Software Strategies, suuresti hädas oma meeskonnaga, kust puudub ühtsus ja teotahe. See kõik kestab seni, kuni teda külastab vana sõber Julian Mantle. Julian elas pärast elus läbipõlemist mägedes munkade juures ja on nüüd valmis seal omandatud kogemusi oma sõbrale edasi andma. Teadmised antakse edasi läbi rituaalide, millele järgnevad kokkuvõtted ning harjutused, mida reaalselt rakendada saab, et neid paremini omandada.

Esimene rituaal: Ühenda tasu eesmärgiga. Selle rituaaliga annab Julian edasi teadmised, et juht peab olema suurepärane motiveerija, ta peab ergutama inimesi keskenduma haaravale üritusele. Julian toob selles rituaalis välja veel ühe mõtte: sisekaemusliku juhi peamine ülesanne on väärtustada ja austada neid, keda ta juhib, võimaldades neil töö kaudu ilmutada oma kõrgemaid võimeid. Ehk siis juht peab võimaldama inimestele arengu ning mitte kartma, et tema alluv temaga samale tasemele areneb või temast suisa mööda lendab.

Teine rituaal: Korralda mõistusega, juhi südamega. Seda rituaali võib kutsuda ka inimsuhete rituaaliks. Selles peatükis räägib Julian, kuidas luua oma alluvatega tugevamad ja tihedamad sidemed. Ta õpetab mõistma, kui palju me kõik tegelikult hoolitsust ja hellust vajame ning kuidas tõeline juht seda ka oma alluvatele pakub ja annab. Lisaks veel üks oluline mõte on see, et kõiki inimesi tuleb kohelda viisakuse ning lahkusega, sest vaid selline kohtlemine jätab alles inimeste eneseaustuse ning võimaldab tekitada töötavat meeskonda.

Kolmas rituaal: Premeeri rutiinselt, kiida kompromissitult. Julian kutsub seda veel ka meeskonna ühtsuse rituaaliks. Julian toob välja siin selle, mida palju ka Eesti juhid kasutavad. Kui asjad on hästi tehtud, siis inimesi ei kiideta, sest seda peetakse normaalseks ning kui tehakse vigu, siis selle eest karistatakse. Me kõik vajame tunnustust, et saavutada eesmärke, mis tunduvad meile esialgu kõrgemad, kui me suudaks hüpata. Juhi eesmärk ongi inimesed uskuma panna nende enda võimetesse ja seda saab teha läbi tunnustamise ning avatud õhkkonna. Tuleb meeles pidata üht väikest mõttetera: seda, mille eest tunnustad, saad alati juurde. Siiras kiitus aitab liigutada mägesid ja panna inimesi erakordselt tööle. Ja mis kõige huvitavam, see on ju täiesti tasuta, aga rõhutan veelkord, see PEAB olema siiras ja aus.

Neljas rituaal: Alistu muutustele. Selle rituaaliga julgustab Julian mõtlema asjadele teistmoodi. On teada, et iga päev samade asjade tegemine uusi tulemusi ei anna. Selleks, et muuta tulemusi, tuleb muuta tegevusi. Kogu maailm on pidevas muutumises ning kui sa pole võimeline muutuma ise ja muutma organisatsiooni, siis sa jääd teistele jalgu. Ja ei tohi karta vigu, mida sa oma teel kohtad. Edu on nagu loterii ja tagasilöögid on osa sellest. On üks hea budistlik kõnekäänd: sihtmärgi tabamisele eelneb sada mööda lastud noolt.

Viies rituaal: Keskendu väärtustele ehk isikliku tõhususe rituaal. Selle peatükiga annab Julian edasi järgmise mõtte: isikliku tõhususe tõeline saladus on eesmärgile keskendumise võime ehk ennast tuleb ümber lülituda sebimiselt tulemuste saavutamisele. Läbi selle peatüki mõtestabki Julian lahti selle, kuidas saada heade tulemuste asemel parimaid ja kuidas keskenduda kõige olulisemale. Peatüki lõpetab huvitav tsitaat: “Ära iial unusta iga üksiku päeva tähtsust. Nii, nagu elad oma päevi, nii elad oma elu. Ära raiska neist ainukestki. Minevik on ajalugu ja tulevik on vaid kujutlus. Tänane päev, olevik, on tegelikult kõik, mis sul on.”

Kuues rituaal: Juht, juhi iseennast. Seda peatükki iseloomustab hästi üks India iidne mõttetera: “Kaasinimestest kõrgemal seismises ei ole midagi õilsat. Tõeline õilsus peitub oma endisest minast kõrgemal seismises”. Sir Edmund Hillary, kes oli Džomolungma tippu jõudnud esimene inimene, ütles: “Me ei alista mäge, me alistame iseenda”. Julian räägibki, kuidas väline edu saab alguse sinu enese seest, sest on ju võimatu saata korda suuri asju, kui sa ei mõtle suuri mõtteid. Kui Julian räägib õppimisest ja raamatute lugemist, täheldab ta, et tähtis pole see, mis sa raamatutest kätte saad, vaid see, mis raamatud sinust välja võluvad. Läbi selle peatüki õpetabki Julian seda, kuidas elada ja ennast juhtida.

Seitsmes rituaal: Näe seda, mis on nähtav kõigile, mõtle sellest, millest ei mõtle keegi teine ehk loovuse ja uuenduste rituaal. Julian toob välja selle, kui suur on ideede jõud. Töötajad, organisatsiooni suurim vara, pole enam paljas kätepaar, vaid samuti ajud. Juhi ülesanne on luua õhkkond, kus inimesed saaksid oma potentsiaali maksimaalselt ära kasutada. Selle rituaali võtab kokku Juliani tsitaat: “Toida kujutlusvõimet ja siruta oma vaimu. Päästa sünnipärane uudishimu taas valla. Julge rohkem unistada ja kujutleda helgemat tulevikku. Ehkki näed võib-olla seda, mida näeb iga teinegi juht ärimaailmas, hakka mõtlema asjadest, millest ei mõtle keegi teine. Ära iial unusta, et iga tõelist sisekaemusliku juhi kehas on peidus väikese lapse hing, tulvil elevust ja imestust.”

Kaheksas rituaal: Ühenda juhtimine pärandiga ehk panuse ja tähenduse rituaal. Juttu on sellest, kuidas jätta endast midagi maha ning filosofeeritakse elu mõtte üle. Minu lemmik mõte siit peatükist on, et elu eesmärk on eesmärgistatud elu. Selle peatüki ja selle raamatu tutvustuse lõpetan Robini tsitaadiga: “Sinu pärand on lõppkokkuvõttes sügavaima ja parima avaldumine, mis sul elus anda oli. See on selle isiku heiastus, kes sa oled ja kes sa olla püüad. Pärandi mahajätmine ei seisne üksnes sõpradele mulje avaldamises või tippu jõudmises. See ei seisne hea väljanägemises, vaid millegi head tegemises. See seisneb kohuse täitmises ja inimlikkuse teostamises.”

Avatud mõtlemist,
Timo Porval

0 comments: