BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, September 11, 2010

Vitamiinide visiitkaart

Vitamiinide ümber liiguvad alatasa müüdid. Kord on kuum uudis, et vitamiinidega on võimalik ravida kõiki haigusi, siis jälle, et vitamiinidega ei saa ravida ühtki tõbe. Kus on tõde? Selles numbris alustame uut sarja “Vitamiiniaabits”.

Sarja autorid Urmas Kokassaar ja Mihkel Zilmer on head sõbrad ja kolleegid ning ühe suurema meeskonna liikmed.

Urmas Kokassaar on Tartu Ülikooli bioloogia-geograafiateaduskonna molekulaar- ja rakubioloogia instituudi lektor. Magister.

Mihkel Zilmer on Tartu Ülikooli arstiteaduskonna biokeemia instituudi juhataja, meditsiinilise biokeemia korraline professor. Filosoofiadoktor ja meditsiinidoktor.

Nad on paljude raamatute ja õppevahendite autorid, kirjutanud õpikuid nii põhikoolile, gümnaasiumile kui ka ülikoolile (“Praktilised tööd koolibiokeemias”, ”Inimtoidu loomulikud ja sünteetilised komponendid”, “Meditsiiniline biokeemia”, “Vitamiinid” jpt).

Nende tegevuse aluseks on põhimõte: info ja mõtlemine peavad olema tipptasemel ja süsteemsed. Kui inimesel on asjadest õiged arusaamad, aitab see tal teha nii tervisele kui ka rahakotile kasulikke otsuseid. Targemaks saada, otsustada ja valida aitab ka “Vitamiiniaabits”.Vitamiinide kohta on pea igaühel oma arvamus: lapsed mõtlevad magusatest närimistablettidest, keskealised peavad tähtsaks profülaktilisi vitamiinikuure, eakad aga kaaluvad käes rahakotti, enne kui tervisele tarvilikke vitamiine osta raatsivad. Viiteid vitamiinidele leiame toiduainete pakenditelt, kosmeetikatoodete etikettidelt, eneseabikäsiraamatutest ja reklaamidest. Igapäevasesse kõnekeelde on kindlalt juurdunud sõna vitamiinipomm, ehkki selle mõte jääb tihti ebamääraseks.

Kui mingil teemal palju räägitakse ja kirjutatakse, läheb osa infot paratamatult kaotsi, osa aga moondub tundmatuseni. Erandiks pole vitamiinidki. Alatasa ringlevad sel teemal “kuumad uudised”, müüdid ja suisa väljamõeldised stiilis vitamiinidega saab ravida kõiki haigusi või vitamiinidega pole võimalik ravida ühtegi haigust. Sageli ülistatakse hetketrendi mõjul mõnda preparaati liigselt.

Vitamiinid väärivad tõepoolest tähelepanu, sest tegu on asendamatute biomolekulidega, mis on kindlas koguses inimese normaalseks elutegevuseks lausa hädavajalikud. Vitamiinid suudavad meid teatud piirides kaitsta nüüdisaja elustiili hädade eest, näiteks leevendavad väärtoitumise mõju ja ravimite kergekäelise tarbimise tagajärgi. Vitamiinid aitavad meid kaitsta ka keskkonnasaaste eest, mis kahjustab pärilikkust.

Meie põhiline vitamiinide allikas on tasakaalustatud segatoit, mis sisaldab nii taimse kui ka loomse päritoluga toiduaineid. Paraku jääb paljudele inimestele ainult toidust saadavatest vitamiinidest väheks, mistõttu tuleb kasutada vitamiinipreparaate. Valik on suur ja ka soovitusi jagub küllaga. Paratamatult tuleb teha valik.

”Vitamiiniaabitsa” sarjas otsime vastuseid küsimustele, kus vitamiine leidub, kuidas need mõjuvad, kui sageli neid võtta ja miks on üks või teine vitamiin kasulik. Lisame ka iga vitamiini tunnustatud biokeemilis-kliinilised kogused ja soovitusliku päevanormi.

Enne konkreetsete vitamiinide juurde asumist toome sissejuhatuseks vitamiinide üldistatud lühitutvustuse ehk visiitkaardi. Neid tõdesid peaks silmas pidama igaüks, kes otsustab vitamiine tarvitada, neist kirjutada või neid teistele inimestele tutvustada.



12 põhitõde vitamiinidest



1. Vitamiinid on mikrotoitained, s.t me vajame neid suhteliselt väikestes kogustes.

2. Vitamiinid ei asenda teisi toitaineid.

3. Üks vitamiin ei asenda teisi vitamiine.

4. Vitamiinid ei anna organismile energiat, nad ei ole ei energiapillid ega -pommid.

5. Ensüümide koostisosadena mõjutavad vitamiinid otseselt ainevahetust ja on eluks hädavajalikud.

6. Vitamiinidel on ka muid soodsaid toimeid, näiteks antioksüdantsus.

7. Vitamiinid pole rakkude ehituskomponendid. 8. Vitamiinide kestev puudujääk on organismile ohtlik.

9. Pidev ülisuurte vitamiinikoguste võtmine on organismile kahjulik ja ka mõttetult kulukas.

10. Vitamiinide oskuslik ja süsteemne tarvitamine, arvestades iga inimese eripära, aitab vältida mitmeid haigusi või kiirendada nendest paranemist.

11. Teatud tasemest alates võib vitamiinipreparaate käsitleda kompleksse raviskeemi osana.

12. Kõikide vitamiinide puhul on teada päevakogused, mis ei põhjusta kahjulikke kõrvaltoimeid.


1 comments:

Anonymous said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.